Güney Kore, Kuzey Kore'nin uzun menzilli bir balistik füze fırlattığını duyurdu. Füze, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang yakınlarından fırlatıldı ve Japon münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştü. Bu deneme, Güney Kore ve Japonya liderlerinin Tokyo'da yapacağı zirvenin öncesinde gerçekleşti. Japonya ve Güney Kore liderleri, bölgesel barış ve istikrar için iş birliğini sürdüreceklerini belirttiler.
16 Mart 2023

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi yönüne iki balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Füzeler, Jangyon bölgesinden fırlatıldı ve 600 kilometreden fazla uçarak Japon Denizi'ne düştü. Japonya Savunma Bakanı, füzelerin Japon ulusal münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü belirtti. Bu denemeler, Güney Kore ve ABD ordularının başlattığı 'Özgürlük Kalkanı' tatbikatından hemen sonra gerçekleşti.
14 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı'nda yaşanan krizin faydalı olduğunu ifade etti. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyip ittifakı terk etmesi ve ardından İmamoğlu ve Yavaş'ı adaylığa çağırması sonucu ortaya çıkan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak gösterilmesi ve diğer isimlerin cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak belirlenmesiyle aşıldı. Davutoğlu, krizin çözümünde dominant bir aktörün olmamasının ve krizin çözülmesinin güçlendirici olduğunu söyledi. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçimi kazanması durumunda Türkiye'nin sert gerilimler yaşayabileceğini veya demokrasi görünümü altında farklı bir yapıya bürünebileceğini belirtti.
8 Mart 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'dan 'kayıtsız, şartsız ve hemen' çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısı 141 'Evet', 32 'Çekimser' ve 7 'Hayır' oyu ile kabul edildi. Rusya ve müttefikleri 'Hayır' oyu kullanırken, Çin ve Hindistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliği nedeniyle alınan bu karar bağlayıcı değil, ancak BM Genel Kurulu'nda Rusya ile ilgili kararlar alınmaya devam ediyor.
24 Şubat 2023

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeye başladığından bu yana Batılı ülkeler tarafından çok sayıda yaptırıma tabi tutuldu ve toplam yaptırım sayısı 14 bin 22'ye ulaşarak dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline geldi. ABD, Rusya'ya en çok yaptırım uygulayan ülke olurken, İsviçre, Kanada, Britanya ve AB de önemli ölçüde yaptırımlar uyguladı. Yaptırımlar bireyler, kuruluşlar, gemiler ve uçakları hedef alırken, Rusya'nın Ukrayna işgali Batılı ülkelerin tepkisini çekmeye devam ediyor.
23 Şubat 2023

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da artan vaka sayıları nedeniyle türü henüz tespit edilemeyen bir solunum yolu hastalığı sebebiyle beş günlük sokağa çıkma yasağı uygulamaya konuldu. Yerel halkın, yasağın uzayabileceği endişesiyle gıda stoku yaptığı bildirildi. Kuzey Kore, ilk Covid-19 vakasını Mayıs 2022'de açıklamış ve Ağustos'ta salgınla mücadelede zafer ilan etmişti. Ülke, salgın verilerini şeffaf bir şekilde paylaşmamakla eleştiriliyor.
25 Ocak 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kuzey Kore ile bağlantılı olduğu belirtilen Lazarus Group ve APT38 isimli iki hacker grubunun, ABD'li kripto para şirketi Harmony'den 100 milyon dolar değerinde varlık çaldığını duyurdu. FBI, bu grupların çalınan Ethereum'u aklamak için harekete geçtiğini ve bir kısmını farklı hesaplara göndererek Bitcoin'e dönüştürdüğünü belirtti. Ayrıca, bu hırsızlığın Kuzey Kore tarafından füze ve kitle imha silahları programlarını finanse etmek amacıyla yapıldığı iddia edildi. Harmony, saldırıya uğradığını Haziran ayında açıklamıştı.
24 Ocak 2023

Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, Rus paralı asker şirketi Wagner'in ABD Hazine Bakanlığı tarafından 'ciddi bir uluslararası suç örgütü' olarak tanınacağını açıkladı. Bu kararın, Wagner'in uluslararası faaliyetlerinin kısıtlanmasına ve diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasına yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, Kirby Kuzey Kore'nin Wagner grubuna Ukrayna'da kullanılmak üzere silah sevkiyatı yaptığını ve bu durumun BMGK kararlarını ihlal ettiğini ifade etti.
21 Ocak 2023

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin artan füze denemeleri nedeniyle gerilen bölgesel güvenlik ortamında, Kuzey Kore sınırına yakın Paju kentinde ortak bir askeri tatbikat düzenledi. Tatbikata yaklaşık 800 asker ve çeşitli askeri araçlar katıldı. Ayrıca, iki ülke Kuzey Kore'nin olası nükleer silah kullanımına karşı gelecek ay yeni bir tatbikat planlıyor, bu tatbikatın 11 gün sürmesi ve ara verilmeden yapılacak ilk ve en uzun tatbikat olması bekleniyor.
14 Ocak 2023

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin nükleer tehdidinin artması durumunda Güney Kore'nin kendi nükleer silahlarını edinebileceğini ve taktik nükleer silahları konuşlandırabileceğini belirtti. Bu açıklama, Yoon'un devlet başkanlığı görevine başladığı 2022 yılından bu yana ilk kez kayda geçen bir ifade oldu. Devlet Başkanlık Ofisi yetkilisi, Yoon'un açıklamalarının Güney Kore'nin savunmasına yönelik kesin taahhüdünü vurguladığını ve ulusal güvenlik için en kötü senaryoların dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Kuzey Kore'nin 2022 yılında 37 kez füze denemesi yaparak yıllık rekor kırdığı ve toplamda 90'ı aşkın füze fırlattığı bildirildi.
13 Ocak 2023

ABD, Japonya ile olan askeri işbirliğini güçlendirerek, Japonya'nın Okinawa adasına ileri teknoloji donanımlı bir deniz piyadeleri alayı konuşlandırma kararı aldı. Bu hamle, ABD-Japonya Güvenlik Anlaşması'nın 5'inci maddesi çerçevesinde, Japonya'nın uzaydaki varlıklarına yönelik saldırılara karşı savunma taahhüdünü içeriyor. ABD ve Japonya dışişleri ve savunma bakanları, Washington'da yapacakları Güvenlik İstişare Komitesi görüşmesinde, Çin'in bölgedeki etkisine karşı duruşlarını ve caydırıcılığı artırmak için atılacak adımları tartışacaklar. Japonya, savunma politikasında değişikliğe giderek, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez karşı saldırı kabiliyeti edinme kararını almıştı.
12 Ocak 2023

ABD, Japonya'nın güneybatısındaki Okinawa eyaletine, bölgesel tehditlere karşı savunma işbirliğini güçlendirmek amacıyla yaklaşık iki bin askerden oluşan bir acil müdahale gücü konuşlandıracak. Bu güç, düşman saldırılarına karşı Japonya'ya ait adaların savunulmasına yardımcı olacak. Okinawa, ABD askeri tesislerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmakta ve bölgedeki stratejik önemi nedeniyle Kuzey Kore ve Çin ile ilgili gelişmelerde kilit rol oynamaktadır.
10 Ocak 2023

Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'nin artan nükleer tehditlerine karşı ABD ile ortaklaşa nükleer başlıkların tatbikatlarda kullanılmasını planladıklarını belirtti. Yoon, bu başlıkların ABD'ye ait olmasına rağmen planlamanın ortak yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD'nin bu fikre olumlu baktığını dile getirdi. Kuzey Kore ise kıtalararası balistik füzeler geliştirme ve nükleer cephaneliğini artırma çağrısında bulunmuştu.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim