Avrupa Birliği Komisyonu, Macaristan'ı yabancı fonlu kuruluşları soruşturmasına izin veren Egemenliğin Korunması Yasası nedeniyle AB Adalet Divanı'na sevk etti. AB, bu yasanın AB hukukuna aykırı olduğunu belirterek, Macaristan'dan tatmin edici bir yanıt alamadığını açıkladı. Macaristan, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerileme yaşadığı gerekçesiyle AB tarafından eleştiriliyor ve Rusya ile ilişkileri nedeniyle de AB'nin ortak dış politikasına uyumsuzluk gösterdiği iddia ediliyor.
3 Ekim 2024

Eylül ayıyla birlikte İstanbul, uluslararası sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapmaya başladı. İstanbul Modern'de Chiharu Shiota ve Olafur Eliasson'un sergileri, Pera Müzesi'nde Macar sanatçıların eserleri, Sakıp Sabancı Müzesi'nde Georg Baselitz'in eserleri ve Borusan Contemporary'de Doug Aitken'in sergisi sanatseverlerle buluşuyor. Bu sergiler, farklı ülkelerden sanatçıların yenilikçi ve etkileyici eserlerini İstanbul'da bir araya getiriyor.
28 Eylül 2024

Bilim insanları, insan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliğinin Orta Avrupa’daki sel felaketlerinin yeniden yaşanma ihtimalini iki katına çıkardığını ve yağış yoğunluğunu yüzde yedi arttırdığını tespit etti. Geçen hafta başlayan rekor yağışlar nedeniyle Avusturya, Çekya, Romanya ve Polonya’da 23 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Birliği, bu sellerin ve Portekiz’deki orman yangınlarının iklim çöküşünün ortak kanıtı olduğunu belirtti. Analizler, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi halinde benzer yağış olaylarının daha sık ve yoğun yaşanacağını öngörüyor.
25 Eylül 2024

VisaGuide.World'ün dünya çapında 199 ülke ve bölgeyi değerlendirerek yaptığı çalışmaya göre, Singapur dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında birinci sıraya yükseldi. İspanya ikinci sıraya gerilerken, ilk beşte dört Avrupa ülkesi bulunuyor. Türkiye, Moldova, Tuvalu ve Kribati'nin ardından 93'üncü sırada yer aldı. Sıralama, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebilecekleri rota sayısına ve diğer giriş politikalarına göre yapılıyor.
20 Eylül 2024

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin popüler bölgesi Terezvaros'ta, Airbnb tarzı kısa süreli kiralamalar yasaklandı. Bu karar, emlak fiyatlarının ve kiraların artmasına neden olan aşırı turizmle mücadele amacıyla alındı. Yasak, 1 Ocak 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek. Avrupa Parlamentosu da daha önce benzer düzenlemeler yaparak konut sorununa karşı halkı korumayı hedeflemişti.
16 Eylül 2024

45’inci Dünya Satranç Olimpiyatı, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başlayacak ve 23 Eylül'e kadar sürecek. Türkiye, organizasyonda beş kadın ve beş erkek olmak üzere toplam 10 sporcu ile temsil edilecek. A Milli Erkek Takımı'nda Uluslararası Usta Oğulcan Kanmazalp kaptanlığında Büyükustalar Ediz Gürel, Yağız Kaan Erdoğmuş, Mustafa Yılmaz, Vahap Şanal ve Emre Can yer alacak. A Milli Kadın Takımı'nda ise GM Nijat Mammadov kaptanlığında IM Ekaterina Atalık, WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WGM Kübra Öztürk Örenli, WIM Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova mücadele edecek.
9 Eylül 2024
İşaretlediklerim