İran'ın doğusundaki Güney Horasan eyaletinde bulunan Tebes ilçesindeki bir kömür madeninde metan gazı patlaması meydana geldi. Patlama sonucunda 28 kişi hayatını kaybetti ve 17 kişi yaralandı. İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, mahsur kalan 24 kişiyi arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
22 Eylül 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 2,22 değer kazanarak 9.900,25 puandan kapattı. Haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 13,53 ile Koza Anadolu Metal Madencilik olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 13,48 ile Batıçim Batı Anadolu Çimento oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler arasında Garanti BBVA, Koç Holding ve Türk Hava Yolları yer aldı.
21 Eylül 2024

Brezilya Jeoloji Servisi, Amazon havzasındaki birçok nehirde su seviyelerinin devam eden kuraklık nedeniyle tarihin en düşük seviyesine indiğini bildirdi. Madeira Nehri'nin su seviyesi 3.32 metreden 48 cm’ye kadar geriledi. Kuraklığın nedenleri arasında küresel ısınma, El Nino hava olayı ve ormansızlaşma gösteriliyor. Bu durum, bölge sakinlerinin yaşamını ciddi şekilde etkiliyor ve Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı tamamen durdurma sözü verdi.
19 Eylül 2024

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Fernas Madencilik'te işten çıkarılan işçilerin eylemi 22 gündür devam ediyor. İşçiler, Ankara'da Çalışma Bakanlığı önünde açıklama yaptıktan sonra, Fernas Madencilik Genel Merkezi önünde eylem yapmak istedi. Bir işçi, yüksek gerilim hattına tırmanarak 'Yaşamak istiyorum' dedi. Polis, eyleme müdahale ederek işçileri ters kelepçeyle gözaltına aldı.
17 Eylül 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre, 2024 yılının ağustos ayında 179 işçi hayatını kaybetti. En fazla ölüm inşaat sektöründe gerçekleşirken, ölen işçilerin 170'i erkek, dokuzu kadın, yedisi çocuk ve dokuzu mülteciydi. Ölümlerin yüzde 23'ü yüksekten düşmeye bağlı olarak gerçekleşti. 2024'ün ilk sekiz ayında toplam 1201 işçi hayatını kaybetti.
4 Eylül 2024

İstanbul'un Fatih ilçesinde beş katlı bir binanın en üst katındaki dairenin zemini çöktü ve 15 yaşındaki Eda Maden alt kata düşerek yaralandı. Olay yerine polis, sağlık, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi ve yaralı kız hastaneye kaldırıldı. Kısmi çöken bina ve yanındaki iki apartman tedbir amaçlı boşaltıldı, toplamda 35 kişi tahliye edildi. Eda Maden'in babası, binada daha önce tuvaletle ilgili bir sorun olduğunu yetkililere bildirdiklerini belirtti.
28 Ağustos 2024

Botsvana'daki Karowe madeninde 2 bin 492 karatlık ham elmas bulundu. Bu elmas, şimdiye kadar bulunan en büyük ikinci elmas olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar, elmasın değerinin 40 milyon dolar olabileceğini belirtiyor. Botsvana, dünya elmas üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılıyor.
23 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan Resmi Gazete’deki kararlara göre, 12 şirketin hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) aktarıldı. Bu karar, 6741 sayılı Kanunun 4’üncü maddesi gereğince alındı ve şirketlerin ana ortaklık-iştirak ilişkileri korunarak gerçekleştirildi. Aktarılan şirketler arasında Koza-İpek Holding ve Koza Altın İşletmeleri gibi önemli firmalar bulunuyor.
20 Ağustos 2024

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen bir maden ocağında meydana gelen göçükte 54 yaşındaki işçi Ayhan Yılmaz hayatını kaybetti. Göçük sonrası olay yerine Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibi, AFAD, sağlık, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Yılmaz'ın cesedi incelemelerin ardından hastane morguna götürüldü. Göçüğün nedeni henüz belirlenemedi.
8 Ağustos 2024

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk yedi maddesi Meclis’te kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, kamu idareleriyle ilgili borçsuzluk belgesi araması, teknogirişim şirketlerine vergi istisnası, mükelleflerin hasılat tespitine yönelik düzenlemeler ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yönelik vergi kesintisi gibi önemli değişiklikler bulunuyor. Ayrıca, sahte belge düzenleyen mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının bildirim yükümlülükleri de düzenlendi.
25 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,83 değer kazanarak 11.156,20 puandan kapattı. Hafta içinde endeks en düşük 11.045,57, en yüksek 11.252,11 puanı gördü. En çok prim yapan hisse senedi yüzde 11,78 ile 1000 Yatırımlar Holding olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 8,66 ile Katılımevim Tasarruf Finansman AŞ oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler ise Koç Holding, Garanti BBVA ve Türkiye İş Bankası (C) olarak sıralandı.
20 Temmuz 2024

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız iki maden ocağında meydana gelen kazalarda bir işçi hayatını kaybetti, bir işçi ise göçük altında kaldı. Bölüm Mahallesi'ndeki kaçak maden ocağında meydana gelen göçükte bir işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Damarlı Mahallesi'ndeki ruhsatsız maden ocağında ise 32 yaşındaki Satılmış G. adlı işçinin yüksekten düşerek öldüğü iddia edildi.
17 Temmuz 2024

Türkiye'nin çeşitli illerindeki enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Konya, Isparta ve Diyarbakır'daki enerji iletim hattı projeleri kapsamında bazı taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi. Ayrıca, Adana'da dördüncü grup küçük alan maden sahası ihale edilecek. İhale edilecek sahalara ilişkin bilgiler en az 15 gün önceden MAPEG'in internet sitesinde duyurulacak.
17 Temmuz 2024

Kaan Sezyum, Türkiye'deki mafyatik yapıların ve cemaatlerin mevcut durumunu eleştiren bir yazı kaleme aldı. Yazısında, mafyatik yapıların Türkiye'de rahatça faaliyet gösterebileceğini ve vatandaşlık, oturma izni alabileceğini belirtti. Ayrıca, cemaatler için dönemsel kampanyalar düzenlendiğini ve çok uluslu şirketlerin Türkiye'de çevreyi tahrip edebileceğini vurguladı. Sezyum, bu tür yapıların Türkiye'de koruma altında olduğunu iddia etti.
17 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bazı bakanlıklara ve kamu kurumlarına ilişkin atama ve görevden alma kararlarını Resmi Gazete'de yayınladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve diğer bazı bakanlıklarda görevden almalar ve yeni atamalar yapıldı. Ayrıca, Türkiye Kanada Büyükelçiliği'ne Can Dizdar atandı ve yüzlerce vali yardımcısı ve kaymakamın görev yeri değiştirildi.
3 Temmuz 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 2 Temmuz 2024 tarihinde günü yüzde 1,00 değer kazancıyla 10.446,24 puandan tamamladı. Endeks, önceki kapanışa göre 102,93 puan arttı ve toplam işlem hacmi 76,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,56, holding endeksi yüzde 1,01 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,97 ile spor, en çok kaybettiren ise yüzde 0,42 ile madencilik oldu.
2 Temmuz 2024

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 araştırmasına göre, TÜPRAŞ 484,2 milyar liralık üretimden satışla en büyük sanayi kuruluşu ünvanını korudu. Ford, 238 milyar lirayla ikinci sıraya yükselirken, Star Rafineri 226,8 milyar lirayla üçüncü sırada yer aldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayide orta-yüksek ve yüksek teknolojiye doğru olumlu bir kırılma gözlendiğini belirtti. 2023 yılında üretimden satışlarda büyüme yüzde 42,1 olarak gerçekleşti.
25 Haziran 2024

2024 yılı 'Emekli Yılı' olarak ilan edilirken, milyonlarca emekli 10 bin lira dolayında maaş alıyor. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu bu dönemde, açlık ve yoksulluk sınırları her ay artıyor. Ülkede ekonomik sorunlar derinleşirken, tarımsal ürünlerin taban fiyatları üretim giderlerine oranla düşük kalıyor. Ayrıca, kadın cinayetleri, cinsel istismar ve uyuşturucu suçları gibi sosyal sorunlar da artış gösteriyor.
21 Haziran 2024

Ardahan’ın Göle ilçesinde altı ayrı maden sahası oluşturulmuş olup, bu sahalardan bazıları Koza Altın ve Cemar Madencilik'e verilmiştir. Bölgedeki meralar, köyler ve ilçe merkezi madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır. Devlet Su İşleri, taşkın riski olan alanların kullanılmaması gerektiğini belirtmiş, ancak bu alanlar Koza Altın’ın ruhsat sahasının büyük bir kısmını kapsamaktadır. Avukat Cömert Uygar Erdem, maden sahalarının deprem ve taşkın riskleri taşıdığını ve bu durumun doğal hayat ile can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.
20 Haziran 2024

Madeni 5 liranın piyasaya çıkış tarihi açıklandı. Paranın ön yüzünde Selçuklu yıldızı motifi, ay yıldız ve 'Türkiye Yüzyılı' logosu bulunuyor. Arka yüzünde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi ve 'Türkiye Cumhuriyeti' yazısı yer alıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, ilk etapta 450 milyon adet basım yapmayı planlıyor ve Merkez Bankası, bayramdan sonraki hafta içerisinde parayı piyasaya sürecek.
16 Haziran 2024
İşaretlediklerim