Marmara Denizi'nde, 17 Aralık 2023 tarihinde saat 23:53'te 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Çınarcık (Yalova) hattında ve 8,52 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,0 ve derinliğini 14,6 kilometre olarak ölçtü. Deprem, Yalova ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hissedildi.
18 Aralık 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremlerin Kuzey Anadolu Fay hattının güney kolunda gerçekleştiğini açıkladı. Görür, şu an için herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti ve olası büyük bir Marmara depreminin fay hattının kuzey kolunda beklenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Gemlik'te deprem önlemleri alınması gerektiğini vurgulayarak, bu bölgenin yerleşim için tehlikeli olduğunu ve doğrudan Gemlik fayının üzerinde bulunduğunu söyledi.
4 Aralık 2023

Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi-Mudanya (Bursa) hattında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'a göre deprem, 10:42'de ve 8,98 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,9, derinliğini 5,4 kilometre olarak açıkladı. Deprem, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hissedildi.
4 Aralık 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 7 Kasım'da Marmara Denizi'nde meydana gelen ve AFAD tarafından 4,1, Kandilli Rasathanesi tarafından ise 4,5 büyüklüğünde ölçülen depremin, beklenen Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) kuzey kolunda olmadığını açıkladı. Görür, depremin Erdek kuzeyinden geçen ve normal atım bileşeni olan güney kolunda gerçekleştiğini ve bu depremin bir öncü deprem olduğunu söylemenin spekülasyon olacağını Twitter hesabından duyurdu.
8 Kasım 2023

7 Kasım 2023 tarihinde saat 23:05'te Marmara Denizi'nde bir deprem meydana geldi. AFAD'a göre depremin büyüklüğü 4,1 ve derinliği 4,3 kilometre olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesi ise depremi 4,5 büyüklüğünde ve 8,3 kilometre derinlikte kaydetti. Depremin merkez üssü Balıkesir'in açıkları olarak belirlendi.
7 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, olası bir İstanbul depreminin Marmara Denizi'nde tsunamiye neden olabileceğini belirtti. Kalafat, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek bir depremin çevresindeki yedi ili etkileyeceğini ve depremin büyüklüğünün 7'nin üzerinde olacağını öngördü. Ayrıca, depremin ardından tsunamilerin oluşabileceği uyarısında bulundu ve Marmara'da beklenen tsunamilerin heyelan kaynaklı olduğunu dile getirdi.
20 Ekim 2023

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da bir yıl içinde 7'den büyük iki deprem meydana gelebileceğini ifade etti. Ersoy, Marmara Denizi'nde iki gerilimin olduğu alanın birleşeceğini ve büyük bir deprem oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da meydana gelecek bir depremin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da sorunu olabileceğini, çünkü İstanbul'un kıtalar arası bir köprü olduğunu söyledi. Ersoy, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın genel olarak Türkiye'nin en sağlam yeri olduğunu, ancak bu durumun yapıların durumuna bağlı olabileceğini belirtti.
24 Eylül 2023

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'ndeki oksijen deposu deniz çayırlarının korunması için 'Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları' projesini başlattı. Proje kapsamında, deniz çayırlarının bulunduğu alanlar haritalandırılacak, temizlenecek ve korunacak. Ayrıca, projenin bir parçası olarak ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri verilecek. Projenin pilot bölgesi olarak Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası seçildi.
8 Eylül 2023

İstanbul Üniversitesi ve Küresel Denge Derneği tarafından yapılan bir çalışma, İstanbul ve İzmir'deki deniz seviyesi yükselmesinin olası etkilerini ortaya koydu. Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre, İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan ve İzmir'de Kordon ve tatil beldeleri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, İstanbul'daki 16 atık su arıtma tesisinin 12'si ve İzmir'deki 20 atık su arıtma tesisinin dördü de tehdit altında. Deniz sularının yer altı sularına karışması durumunda, özellikle İzmir'deki tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenebilir.
7 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Denizi için fırtına uyarısı yaptı. Yapılan açıklamada, rüzgarın yarın öğle saatlerinden sonra doğu ve kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde eseceği belirtildi. Fırtınanın aynı gün gece saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor. Ulaşımda aksamalar yaşanmaması için tedbirli olunması istendi.
18 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Kuzey Ege denizlerinde bugün fırtına beklendiğini duyurdu. Fırtınanın bugün 09:00-23:00 saatleri arasında etkili olması ve yarın sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerden altı ila sekiz kuvvetinde eseceği tahmin ediliyor. Ayrıca Marmara'daki yedi il için sarı kodlu uyarı yapıldı. Meydana gelebilecek olumsuzluklara ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
13 Ağustos 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün verilerine göre, Marmara Denizi'nin dibindeki oksijensiz tabaka giderek yüzeye doğru ilerliyor. 1980'lerde litrede 2 miligramın üstünde seyreden oksijen değerleri, bugün litrede 0,5 miligramın altına inmiş durumda. Uzmanlar, artan kirliliğin önlenememesi durumunda bir felaketin yaşanacağı konusunda uyarıyor. Kirliliğe karşı önlem alınmaması halinde müsilaj, denizanası sayısında artış ve toksik gazlar çıkaran zararlı alg patlamaları gibi olayların daha fazla yaşanacağı belirtiliyor.
26 Temmuz 2023

22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü'nde TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, denizel ekosistemlerin ve mercan resiflerinin iklim krizi ve çevresel kirlilik nedeniyle tehdit altında olduğunu belirtti. Karasal ve deniz ekosistemlerinin büyük bir kısmının insan etkisi altında olduğunu ve biyolojik çeşitliliğin hızla yok olduğunu ifade etti. Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından zengin olmasına rağmen korunan alanların yetersiz olduğunu ve doğa koruma mevzuatında eksiklikler bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, sürdürülebilir çevre yönetimi ve doğal habitatların korunması için atılması gereken adımları anlattı.
22 Mayıs 2023

Son 20 yılda Marmara Denizi'nde 30'a yakın yeni denizanası türü tespit edilmiş ve bu türlerin balık stokları üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtilmiştir. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarının ekosistemdeki rolüne değinmiş, ancak denizanalarıyla beslenen deniz canlılarının sayısında azalma olduğunu vurgulamıştır. Aşırı avcılık ve insan kaynaklı faktörlerin denizanası popülasyonunu artırdığı, bu durumun balıkların üremesini ve besin zincirindeki yerini olumsuz etkilediği ifade edilmiştir. Okyar, çözümün kolay olmadığını ve yerel yönetimlerle bakanlıkların iş birliği yapması gerektiğini belirtmiştir.
3 Nisan 2023

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin Türkiye ekonomisindeki önemli payına işaret ederek, bu bölgedeki sanayi tesislerinin deprem riski nedeniyle daha az riskli alanlara taşınmasını önerdi. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme yönelik endişeler artarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Ardıç, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir depremin yüksek can kaybının yanı sıra büyük ekonomik hasara yol açabileceğini belirtti ve riskin azaltılması için sanayi tesislerinin taşınmasını, Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara'ya taşınmasını önerdi.
15 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Denizi'nde yarın sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerinden esmesi beklenen 6 ila 8 kuvvetindeki fırtına için uyarıda bulundu. Fırtınanın aynı gün gece saatlerinde etkisini kaybetmesi öngörülüyor. Uyarı, resmi Twitter hesabı üzerinden de paylaşıldı.
12 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde iki aktif fay kolu olan Adalar ve Kumburgaz fay kollarının kırılması durumunda 7,2 ile 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini açıkladı. Adalar fay kolu 45 kilometre uzunluğunda olup tamamen kırıldığında 6'lar mertebesinde, Kumburgaz fay kolu ise 65 kilometre uzunluğunda olup kırıldığında minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretebilir. İki fayın birlikte kırılması durumunda ise 7,6 büyüklüğüne ulaşabileceği belirtiliyor.
10 Mart 2023

Marmara Denizi'nde 9 Mart 2023 tarihinde yerel saatle 08:28'de 3,9 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin merkez üssü Bursa'nın Karacabey ilçesinin 14,41 kilometre açığı olarak belirlendi ve depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Bu depremden iki gün önce Marmara Denizi'nde 3,6 büyüklüğünde başka bir deprem daha meydana gelmişti.
9 Mart 2023

Marmara Denizi'nde 7 Mart 2023 tarihinde saat 11:36'da 3,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 3,8 olarak açıklarken, AFAD 3,6 olarak bildirdi. Depremin derinliği yaklaşık 8,4 kilometre olarak ölçüldü. 2019 yılında Silivri açıklarında meydana gelen ve büyüklüğü Kandilli'ye göre 5,7, AFAD'a göre 5,8 olan depreme de atıfta bulunuldu.
7 Mart 2023

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da 2030'a kadar yüzde 64 olasılıkla 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğini belirtti. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi içerisinde geçen bir kolunun bu depremi üreteceğini ifade etti. Diğer uzmanlar da İstanbul depreminin yakın olduğunu ve büyük bir depremin gecikmiş durumda olduğunu vurguladılar. Alman uzmanlar, fay hattı boyunca depremlerin doğudan batıya doğru İstanbul'a yaklaştığını gözlemlediklerini belirtti.
22 Şubat 2023
İşaretlediklerim