Ağustos ayında Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında en fazla satılan markalar Fiat, Renault, Ford, Volkswagen ve Opel oldu. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, toplam satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 artarak 90 bin 134 adede ulaştı. Otomobil satışları yüzde 0,23 artışla 69 bin 288 olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 2,6 yükselişle 20 bin 846'ya çıktı. Lüks otomobil grubunda ise DS, Porsche, Lexus, Maserati, Jaguar, Ferrari, Bentley, Lamborghini ve Aston Martin markaları satış gerçekleştirdi.
8 Eylül 2024

Bossa nova müziği ve samba dansının tanınmasında büyük rolü olan Brezilyalı müzisyen Sérgio Mendes, 83 yaşında Los Angeles'ta hayatını kaybetti. Mendes, kariyeri boyunca 35'ten fazla albüme imza atmış ve birçok altın veya platin plak kazanmıştır. Ayrıca, 2012'de animasyon film 'Rio' için yazdığı 'Real in Rio' şarkısıyla Oscar'a aday gösterilmiştir. Ailesi, Mendes'in uzun süredir Covid-19 hastası olduğunu ve 2023'ün sonundan bu yana solunum problemleri yaşadığını belirtti.
6 Eylül 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüş hızı geçen hafta yavaşladı. KKM, geçen hafta 40,5 milyar lira gerileyerek toplamda 1,62 trilyon liraya ulaştı. Temmuz başında şirketlerin KKM'ye yönelik vergi avantajlarının sonlandırılması ve bu ay yayımlanan düzenlemeyle KKM hesaplarına stopaj getirilmesi, hesaplardan çıkış hızını artırdı.
29 Ağustos 2024

Namibya, El Nino hava olayının neden olduğu kuraklık nedeniyle ulusal parklarda 700’den fazla vahşi hayvanın öldürüleceğini açıkladı. Çevre, Ormancılık ve Turizm Bakanı Pohamba Shifeta, bu kararın otlaklardaki baskıyı azaltmak ve kıtlık tehdidi altındaki halka besin kaynağı sağlamak amacıyla alındığını belirtti. Kuraklık, Namibya’nın su kaynaklarını kuruttuğu için hayvanlar arasındaki kıt kaynak kullanımı bazı türleri tehdit ediyor.
23 Ağustos 2024

Türk Nöroloji Derneği ve Türk Tabipler Birliği, yanlış botoks uygulamalarının botulizm hastalığına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yanlış uygulamalar sonucunda bulanık görme, çift görme, solunum yetmezliği ve kas güçsüzlüğü gibi ciddi nörolojik belirtiler ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, botoks uygulamalarının yetkin kişiler tarafından ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerle yapılması gerektiğini vurguluyor. Botulizmin artışının nedenleri arasında bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış mide botoksu uygulamaları ve yetkin olmayan kişilerce yapılan kozmetik botoks işlemleri bulunuyor.
23 Ağustos 2024

Elon Musk, eski Twitter çalışanlarının açtığı bir dava sonucunda X'in yatırımcılarını açıklamak zorunda kaldı. Kaliforniya'daki bir yargıç, sitenin sahiplerinin listesini kamuoyuna açıklama kararı aldı. Açıklanan listede Fidelity, Bill Ackman'ın Pershing Square Foundation'ı, Oracle'ın sahibi Larry Ellison, rapçi Sean Combs'un yatırım şirketi Sean Combs Capital, Suudi Prensi Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud ve kripto para borsası Binance'in yatırım kolu gibi tanıdık isimler yer alıyor. Musk, Twitter'ı Nisan 2022'de 44 milyar dolara satın almış ve ismini X olarak değiştirmişti.
23 Ağustos 2024

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde bulunan Pembe Göl, yılın bazı dönemlerinde kiremit ve pembe renklere bürünüyor. Bu renk değişimi, gölde bulunan 'dunaliella salina' adlı mikroskobik canlının sıcaklık ve tuzluluğun artmasıyla fazla üremesi sonucu gerçekleşiyor. Özellikle ağustos, eylül ve bazen ekim aylarında gözlemlenen bu durum, gölün turistik cazibesini artırıyor. Göl, yoğun tuz oranı nedeniyle gözle görülür canlı yaşamına ev sahipliği yapmıyor.
22 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası'nın (MB) hesapladığı mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi ağustosta geçen aya kıyasla yüzde 0,6 artarak 75,9'dan 76,4'e yükseldi. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi ağustosta yüzde 4,5 artışla 60,4'den 63,1'e çıktı. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi temmuzda 75,9 iken bu ay yüzde 0,9 yükselişle 76,6 oldu. Ancak, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi temmuzda 96,5'ten yüzde 2,3 azalarak 94,3'e düştü.
22 Ağustos 2024

Hawaii Deniz Biyolojisi Enstitüsü ve Alaska Balina Vakfı araştırmacıları, Alaska'da kambur balinaların kril avlamak için suyu karmaşık baloncuk ağlarına dönüştürdüğünü keşfetti. Bu baloncuk ağlarının boyutunu, derinliğini ve aralarındaki mesafeyi aktif olarak kontrol eden balinalar, bu teknikle fazla enerji harcamadan daha fazla av yakalayabiliyor. Araştırmanın sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlandı.
21 Ağustos 2024

İspanya'ya giden düzensiz göçmen sayısı son bir yılda yüzde 66,2 artış gösterdi. Bu artışa karşılık olarak, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Batı Afrika ülkelerini ziyaret ederek diplomatik girişimlerde bulunma kararı aldı. Sanchez, Avrupa Birliği'nin düzensiz göçle mücadele için sağladığı yardımları görüşmek üzere Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı ziyaret edecek. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos'a kadar ülkeye 31 bin 155 düzensiz göçmen girdi.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim