Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, ASO'nun mart meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi yönetimine olan güvenini dile getirdi. Ardıç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın koordinatörlüğündeki ekonomi yönetiminin rasyonel politikalar uyguladığını ve bu sayede enflasyon hedeflerine yaklaşırken makroekonomik istikrara ulaşma yolunda umut ışığı gördüklerini belirtti. Geçtiğimiz hafta yaşanan ekonomik dalgalanmaların ardından ekonomi yönetiminin piyasalardaki hasarı onarmak için attığı adımları yakından takip ettiklerini ifade etti. Ardıç, toplumun tüm kesimlerinin tatmin olacağı bir anlayışla gerginliğin sona ermesini ümit ettiğini söyledi.
26 Mart 2025

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'deki siyasi belirsizliğin ekonomiye güven ve döviz kurunun istikrarı açısından risk oluşturabileceğini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar kapsamında tutuklanan belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı. S&P, Türkiye'deki yetkililerin hane halkını tasarruflarını yerli paraya çevirmeye ikna etme konusunda ilerleme kaydettiğini ve bunun döviz rezervlerini artırarak enflasyonun düşmesini teşvik ettiğini belirtti. Ancak artan belirsizliğin ekonomik göstergeler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu.
24 Mart 2025

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın kurdaki dalgalanmayı önlemek için milyarlarca dolar döviz sattığını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi odaklı soruşturmaların ardından dolar ve altın rekor seviyelere ulaştı. Türkiye'de bankalar, Türk Lirası'nı korumak için 8 milyar dolar sattı ve borsa düşüşleri nedeniyle iki kez devre kesildi. Eğilmez, bu adımların Merkez Bankası'nın rezervlerini erittiğini ve Türkiye'nin risk primini artırdığını ifade etti.
24 Mart 2025

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptali ve ardından yolsuzluk ve terör suçlamalarıyla gözaltına alınması, Türkiye genelinde geniş çaplı protestolara yol açtı. Üniversite öğrencilerinin öncülüğünde başlayan protestolar, dünya medyasında da geniş yankı buldu. Dünya basını, bu olayları Türkiye'deki demokrasiye yönelik bir tehdit olarak değerlendirirken, protestoların Erdoğan yönetimine karşı büyük bir halk tepkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve uluslararası tepkilere neden olduğu bildirildi.
21 Mart 2025

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olası bir görüşmenin ardından Türkiye'ye yönelik yaptırımları kaldırmayı ve F-35 savaş uçaklarını satmayı planlıyor. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın alması ve ABD'li pastör Andrew Brunson'ın tutuklanması, geçmişte ABD Kongresi'nin tepkisine neden olmuştu. Trump, Türkiye'nin S-400 sistemini çalışamaz hale getirmesi durumunda F-35 satışına olumlu baktığını belirtti. Erdoğan'ın Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin olumlu geçtiği ve Türkiye'nin savunma sanayii işbirliğindeki kısıtlamaların kaldırılmasını istediği bildirildi.
21 Mart 2025

Rekabet Kurulu, Getir'e ait dört şirketin kontrolünün Mubadala Investment Company PJSC'ye devrini onayladı. Bu onay, Getir Araç Dijital Ulaşım Çözümleri Ticaret AŞ, Getir Teknolojik Hizmetler AŞ, Getiriş Danışmanlık ve Ticaret AŞ ve Getgo Teknoloji AŞ'yi kapsıyor. Devir işlemi, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala'nın Getir üzerindeki etkisini artıracak. Rekabet Kurulu ayrıca başka devralma başvurularını da sonuçlandırdı.
21 Mart 2025

ABD'de Columbia Üniversitesi'ndeki Filistin'e destek gösterilerine öncülük eden Filistinli aktivist Mahmud Halil, tutuklanmasının ardından yargı süreciyle karşı karşıya kaldı. Federal bir yargıç, Halil'in ABD'de kalmasına ve dava dosyasının Louisiana'dan New Jersey'e taşınmasına karar verdi. Yargıç, Halil'in tutuklanmasında anayasa ihlali iddialarına dikkat çekti ve Trump yönetiminin davanın düşürülmesi talebini reddetti. Halil'in tutuklanmasının anayasaya aykırı olup olmadığına New Jersey mahkemesi karar verecek.
19 Mart 2025

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 kişi hakkında çeşitli suçlamalarla soruşturma başlatıldı ve şu an 84 kişi gözaltında. Bu gelişmelerin ardından Türk Lirası yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti ve döviz kurları rekor seviyelere ulaştı. Yabancı yatırımcılar, bu durumu Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarı açısından endişe verici buldu. ABD merkezli finans kuruluşları, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi yönetimi konusundaki gidişatını sorguladı.
19 Mart 2025

Türk lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar/TL kuru 36,7811, avro/TL kuru ise 40,2040 seviyesinden işlem görüyor. Seçim öncesinde daha düşük seviyelerde olan kurlar, seçim sonrası ve Merkez Bankası'nın faiz kararlarının ardından yükseliş trendine girdi. Döviz kurlarındaki bu artış, liranın değer kaybının sürdüğünü gösteriyor.
19 Mart 2025

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre, 17 Mart'tan itibaren vadesiz hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan kaydi altın satış işlemleri kambiyo işlemi olarak değerlendirilecek ve bu işlemler üzerinden binde 2 oranında kambiyo muamelesi vergisi alınacak. Bu karar, YapıKredi ve diğer bankalar tarafından müşterilere duyuruldu. Karar, altın satış işlemlerine ek bir maliyet getirerek, bankalar üzerinden yapılan altın işlemlerini etkileyebilir.
18 Mart 2025

Ons altın, Ortadoğu'da artan gerilim ve ABD'nin ekonomik yavaşlama endişeleri nedeniyle 3 bin doları aşarak rekor kırdı. İsrail'in Gazze'ye saldırısı sonrası altın fiyatları yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 2024'te güçlü bir yükselme trendi çizen altın, yılbaşından bu yana yüzde 14'ten fazla değerlendi. İsviçre merkezli UBS, ons altın tahminini 3 bin dolardan 3 bin 200 dolara çıkardı.
18 Mart 2025
İşaretlediklerim