Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine onay verdi. Bu karar, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım sürecine ilişkin tutumunu yansıtıyor. İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye'nin talepleri ve güvenlik endişeleri doğrultusunda değerlendirilmiş ve TBMM'de onay süreci tamamlanmıştır. Haberin detayları henüz paylaşılmamış ve 'Ayrıntılar gelecek...' ifadesiyle duyurulmuştur.
23 Ocak 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce emeklilere yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamasıyla, zam oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükselmişti. Ancak memur emeklilerine yapılan bu zam, daha düşük oranda olduğu için tepki çekmişti. Yeni zamlı maaşlar, ilgili teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilere verilecek.
23 Ocak 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Yunç, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davalarına siyasi bir yaklaşım sergilediğini öne sürdü. Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma oranının yüzde 89 olduğunu ve bu oranın diğer ülkelerin ortalamasından yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki görüş farklılıklarına ve anayasanın bireysel başvuru ile ilgili maddelerindeki sorunlara değindi. Bakan, AYM ve Yargıtay'ın kararlarının her ikisinin de bağlayıcı olduğunu ve anayasanın farklı yorumlanmasının sorunun kaynağı olduğunu ifade etti.
20 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin Yalova toplantısında yaptığı konuşmada, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vererek tahliyesine hükmettiği halde serbest bırakılmayan TİP milletvekili Can Atalay için 'terörist' ifadesini kullandı. Erdoğan, CHP'nin hukukun altından tünel kazarak Atalay'ı Meclis'e taşımaya çalıştığını ve mahalli seçim işbirliği altında cezaevlerindeki terör örgütü mensuplarını serbest bırakma hesapları yaptığını iddia etti. CHP lideri Özgür Özel ise Yargıtay'ın AYM kararına uymamasını 'darbe girişimi' olarak nitelendirmiş ve bir miting çağrısı yapmıştı, ancak bu miting, PKK'nın saldırısı sonrası iptal edilmişti.
19 Ocak 2024

Almanya Federal Meclisi, göçmenler için çifte vatandaşlığı kolaylaştıran 'Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu' başlıklı tasarıyı onayladı. Yasa ile Alman vatandaşlığına geçiş süresi sekiz yıldan beş yıla indirildi, uyum sağlama durumunda ise üç yıla düşürüldü. Çifte vatandaşlık imkanı genişletildi ve 'opsiyon modeli' kaldırıldı. Almanya'da doğan ve ebeveynlerinden biri beş yıl yasal ikamet eden çocuklar Alman vatandaşlığı alabilecek. Misafir işçi jenerasyonu ve belirli şartları karşılayan yabancılar için geçim şartı ve yazılı sınav zorunluluğu kaldırıldı.
19 Ocak 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçmişteki siyasi cinayetlerle ilgili 'mertçe' ifadesini kullanmasına yönelik eleştirilere cevap verdi. Akşener, Türkiye'de insanların sırtından vurulabildiğini ve faillerin serbest kalabildiğini belirterek, bu durumu 'namertlik' olarak nitelendirdi. Ayrıca, kendisine tepki gösterenleri 'namert' olarak tanımladı ve Türkiye'de 'namert bir demokrasi ekosistemi' olduğunu iddia etti.
19 Ocak 2024

İtalya parlamentosu, tarihi ve kültürel yapılara zarar veren çevre eylemcilerine yönelik daha ağır cezalar içeren bir yasayı onayladı. Bu yasa, 'eko-vandallar yasası' olarak adlandırılıyor ve kültürel varlıkların tahrip edilmesi veya kirletilmesi durumlarında 10 bin ile 60 bin avro arasında değişen idari para cezaları öngörüyor. Daha önce bu tür eylemler altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyordu. İtalya'nın tarihi şehirlerinde son yıllarda artan çevre eylemciliği faaliyetleri bu yasanın çıkmasında etkili oldu.
18 Ocak 2024

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Irak'ın kuzeyinde PKK ile yaşanan çatışmada 12 askerin hayatını kaybetmesinin ardından, AKP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin ortak imzasıyla hazırlanan 'teröre karşı bildiri' konulu Meclis Başkanlığı tezkeresi, Dem Partisi dışındaki tüm siyasi partilerin oylarıyla kabul edildi. CHP, AKP'nin politikalarına katılmadığı gerekçesiyle bildiriye imza atmadı. Tezkerede, terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapıldı ve terör örgütlerine karşı mücadelenin devam edeceği belirtildi.
16 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 ek zam yapılacağını bildirdi. Bu ek zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024'ten itibaren maaş artış oranlarının yüzde 42,6'ya yükseleceğini ifade etti. Ayrıca, Temmuz ayındaki artışlarla tüm emeklilerin maaş artış oranlarının eşitleneceğini ve emekli maaşı alt sınırının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını belirtti.
16 Ocak 2024

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Türkiye Komünist Partisi tarafından Kadıköy Belediye Başkanlığı için aday gösterildi. Daha önce 2014'te Ovacık ve 2019'da Tunceli belediye başkanlıklarını kazanan Maçoğlu, komünist esaslara dayalı halkçı belediyecilik anlayışını sürdürmeyi hedefliyor. Türkiye Komünist Partisi ve Sosyalist Meclisler Federasyonu tarafından yapılan resmi açıklamada, Maçoğlu'nun adaylığı ve yerel ittifak modelinin başarısı vurgulandı.
16 Ocak 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kuzey Irak'ta dokuz askerin hayatını kaybetmesinin ardından hükümeti eleştirdi. Özel, iktidarın uyarıları dinlemeyip alışılmış ezberleri tekrar ettiğini belirtti ve CHP olarak Meclis'in toplanmasını talep ettiklerini, ancak sorularına yanıt alamadıklarını ifade etti. Ayrıca, şehit ailelerinin yaşam koşullarına dikkat çekerek, hükümetin ve yandaşlarının tutumunu eleştirdi.
13 Ocak 2024

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye'den İsrail'e günde ortalama sekiz gemi seferi yapıldığını, son iki ayda toplam 701 geminin sefer yaptığını belirtti. Bu açıklama, iktidarın İsrail mallarına boykot çağrısına rağmen ticari ilişkilerin devam ettiği eleştirileri arasında geldi. Bakan, gemilerin taşıdığı malların içeriği hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, bu konunun Ticaret Bakanlığı ve gümrükler tarafından yönetildiğini ifade etti. Ayrıca, Saadet Partisi milletvekili Hasan Bitmez'in iktidarı bu konuda eleştirdikten sonra hayatını kaybettiği bilgisi de verildi.
11 Ocak 2024

ABD'de 44 yıl boyunca haksız yere hapis yatan Ronnie Wallace Long, Concord Şehir Meclisi ile 25 milyon dolarlık tazminat konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, şehrin Long'tan resmi olarak özür dilemesini de içeriyor. Concord Şehir Meclisi, geçmişteki hatalar ve kasıtlı suiistimaller için sorumluluk kabul ettiğini ve geçmişteki yanlışları düzeltmek için her şeyi yaptığını belirtti. Long, 1976'da bir kadına tecavüz etmekle suçlanmış ve tamamı beyazlardan oluşan bir jüri tarafından hırsızlık ve tecavüz suçlarından mahkum edilmişti, ancak 2020'de mahkumiyeti iptal edilerek serbest bırakıldı.
10 Ocak 2024

Tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay, siyaset yapmasının engellendiğini ifade ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) kendisi için bir cezaevi olarak tanımladı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın bu kararları tanımadığı belirtildi. Atalay, cezaevinden gönderdiği mesajda demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün savunulması gerektiğini vurguladı ve hukukun egemen olması için mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti.
10 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diken ve İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) beş yıllık hukuk mücadelesi sonucunda, internet gazeteciliğinde sansüre neden olan 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesini iptal etti. AYM, bu maddenin ifade ve basın özgürlüklerine ağır bir müdahale teşkil ettiğini belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek, bu süre zarfında yerel seçimler de dahil olmak üzere maddeye dayanılarak sansür uygulamaları devam edebilecek. AYM'nin pilot karar usulüyle verdiği bu karar, yapısal bir sorunu gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmişti.
10 Ocak 2024

CHP, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ın durumunu görüşmek üzere TBMM Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırma talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. CHP, bu kararı 'darbe' olarak nitelendirerek halkı 14 Ocak'ta Tandoğan Meydanı'nda düzenlenecek mitinge davet etti. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP'nin talebini, TBMM'nin çalışma takvimine atıfta bulunarak reddetti.
9 Ocak 2024

Güney Kore parlamentosu, ülkede yüzyıllardır süregelen köpek eti tüketimini yasaklayan bir yasayı onayladı. Yasa, Kabine Konseyi ve Başkan Yoon Suk Yeol tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek ve 2027'den itibaren köpek eti tüketimi, üretimi ve ticareti yasadışı olacak. Yasağa uymayanlar 2-3 yıl hapis cezası alabilecek. Geçmişte benzer yasa tasarıları, sektördeki kişilerin ve geçim kaynakları etkilenecek olan çiftçilerin ve restoran sahiplerinin protestoları nedeniyle başarısız olmuştu.
9 Ocak 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik ve kabine toplantılarına katılan bakanların yalan makinesi testinden geçirilmesi için bir yasa teklifi hazırlamayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, İsrail Meclisi'nde yaşanan sızıntı sorunlarına bir çözüm olarak sunuldu. Netanyahu, mevcut durumun devam etmesine izin veremeyeceğini belirtti. Öneri, kabinede ve ordu temsilcileri arasında daha önce yaşanan hararetli tartışmaların ardından geldi.
8 Ocak 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamasını 'sivil darbe girişimi' olarak nitelendirdi ve halkı bu duruma karşı düzenlenecek mitinge katılmaya çağırdı. CHP, TBMM'yi 9 Ocak'ta olağanüstü toplantıya çağırma ve 14 Ocak'ta Ankara Tandoğan Meydanı'nda 'Sahip çıkıyoruz' sloganıyla miting düzenleme kararı aldı. Özel, bu durumun Türkiye'nin anayasal düzenine yönelik bir tehdit olduğunu ve herkesi anayasaya sahip çıkmaya davet etti.
4 Ocak 2024

İsrail'de, hükümet kararlarının 'akla uygunluk' standardına göre Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilebilmesini sınırlayan yasa, Yüksek Mahkeme tarafından sekiz hakimin karşı oyuyla iptal edildi. Bu düzenleme, yüz binlerce kişinin haftalarca süren protesto gösterilerine neden olmuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu, yargı düzenlemesini Mart 2023'te ertelemiş, ancak Mayıs sonunda bütçenin onaylanmasının ardından tekrar gündeme getireceğini belirtmişti. İsrail Meclisi, muhalefetin protesto amacıyla katılmadığı bir oylamada yasayı onaylamıştı.
1 Ocak 2024
İşaretlediklerim