Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinde, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile tartıştı. Özel, konuşma yapmasına izin verilmemesi üzerine Kurtulmuş’a tepki gösterdi ve tarafsızlık ilkesine aykırı davrandığını belirtti. Kurtulmuş ise Özel’e, kendisinden farklı bir şey söyleyip söylemeyeceğini sordu. Tartışma, cenaze töreninde gerginliğe yol açtı.
14 Eylül 2024

CHP'nin 20. olağanüstü kurultayında, partinin tüzüğünde 28 maddede değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi. Değişiklikler arasında genel başkanın vekalet düzenlemeleri, MYK'nın yapısında değişiklikler ve aday belirleme yöntemleri yer alıyor. Ayrıca, milletvekili ve belediye başkanlığı için üç dönem kuralı getirildi ve cinsiyet ile gençlik kotaları uygulamaya konuldu. Disiplin düzenlemeleri de güncellenerek, cezaların bağışlanması yetkisi PM'ye verildi.
7 Eylül 2024

Türkiye Otizm Meclisi, otizmli çocukları olan aileler için yeni eğitim öğretim yılında izlemeleri gereken adımları içeren bir yol haritası yayımladı. Açıklamada, ailelerin hak ihlalleri karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiği ve resmi başvuruların yazılı olarak yapılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, ailelerin yaşadıkları şehirlerdeki otizm dernekleriyle iletişime geçmeleri ve başvurularına yanıt alamadıklarında meclis sekreteryasına başvurmaları gerektiği belirtildi. Meclis, otizmli çocukların ve ailelerinin hak mücadelesini desteklemeye devam edeceğini ifade etti.
5 Eylül 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamakla suçladı. Atalay, CHP'nin meclisi ikinci kez olağanüstü toplantıya çağırmasının ardından yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı'nın görev ve sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti. Atalay, Anayasa Mahkemesi kararlarının Resmi Gazete'de yayımlandığını ve bu kararların tüm kurumlar ve yurttaşlar için bağlayıcı olduğunu vurguladı.
3 Eylül 2024

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, seçimlerin galibi sol ittifaktan başbakan atamayı reddetmesi üzerine halkın yüzde 49'u Macron'un azledilme girişimine destek veriyor. İki aydır hükümet kurulamayan ülkede, Macron'un sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamaması, seçim sonuçlarını yok saymakla suçlanmasına neden oldu. Elabe anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre, sol ittifaka oy verenlerin yüzde 64'ü ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortaklarına oy verenlerin yüzde 50'si Macron'un azledilmesini destekliyor. Ancak, ankete katılanların yüzde 74'ü gensoru önergesinin başarılı olmayacağını düşünüyor.
29 Ağustos 2024

Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esed'in bir gün görüşeceğinden emin olduğunu ifade etti. Selvi, şu ana kadar Erdoğan'a Esed ile görüşmesi için baskı yapıldığını, ancak artık Esed'e Erdoğan ile görüşmesi için baskı yapılması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Esed'in Türkiye ile ilişkileri düzeltme yönünde adım atması halinde karşılık vereceğini söyledi. Ancak Esed, şu ana kadar Erdoğan'ın uzattığı eli sıkmadı ve karışık mesajlar vermeye devam ediyor.
28 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupta, Anayasa Mahkemesi'nin vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen Meclis'in bu kararı uygulamamasını eleştirdi. Atalay, hukukun açık emirlerinin yerine getirilmesi gerektiğini ve Anayasa'ya uymayan Meclis'in meşruiyetini kaybedeceğini vurguladı. Ayrıca, Meclis'in yeniden toplanmasının bu durumu düzeltmek için bir fırsat olduğunu belirtti. Atalay, Anayasa'ya ve hukuka bağlı kalınması gerektiğini savundu.
27 Ağustos 2024

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Joe Biden yönetimini pandemide belirli Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için baskı yapmakla suçladı. Zuckerberg, Temsilciler Meclisi yargı komitesi başkanı Jim Jordan’a yazdığı mektupta, Biden ekibinin Meta’ya mizah ve hiciv de dahil olmak üzere bazı Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için defalarca baskı yaptığını belirtti. Zuckerberg, hükümet baskısının yanlış olduğuna inandığını ve gelecekte böyle bir durumla karşılaşmaları halinde karşı koymaya hazır olduklarını ifade etti. Beyaz Saray henüz iddialarla ilgili yanıt vermedi.
27 Ağustos 2024

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Orhaneli Termik Santrali'nin bacalarının filtresiz çalıştırıldığını ve bu durumun bölge halkının sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Santral, 2014 yılında özelleştirilmiş ve Çelikler İnşaat ve Sanayi AŞ'ye satılmıştı. Pala, daha önce Meclis'e verdiği soru önergesinde, termik santrallerin çevresinde yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkilediğini kanıtlayan bilimsel araştırmalara dikkat çekmişti. Pala, yetkilileri göreve çağırarak, santralin filtresiz çalıştırılmasına göz yuman kamu yöneticilerini sorumlu tuttu.
21 Ağustos 2024

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 26 Temmuz'da Meclis Başkanlığı'na başvurarak yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti. Soylu, dilekçesinde karalama, iftira ve itibarsızlaştırma kampanyaları karşısında bu başvurunun zorunlu hale geldiğini belirtti. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Soylu'nun başvurusuna yanıt vererek, hakkında herhangi bir tezkere olmadığı için işlem yapılamayacağını bildirdi.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim