Son anketlere göre, Fransa'daki parlamento seçimlerinin ikinci turunda Marine Le Pen'in liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, mecliste çoğunluğu sağlamak için gerekli olan 289 sandalyeye ulaşamayacak. İlk turda yüzde 33,4 oy oranıyla birinci gelen Ulusal Birlik, ikinci turda 220 sandalyeyi geçemiyor. Çeşitli partilerden en az 200 adayın yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı ittifak oluşturması, Ulusal Birlik'in mecliste çoğunluğu sağlamasını engelliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Birlik ittifakı ise 110-135 sandalye alıyor.
5 Temmuz 2024

Ulaştırma ve altyapı bakanlığına deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve denetlemede tam yetki veren düzenleme Meclis genel kurulunda kabul edildi. Yeni yasaya göre limanlarda demirleme ücretleri ulaştırma ve altyapı bakanlığı tarafından her yıl belirlenecek oran kadar artırılacak. Ayrıca, gemilerden neden oldukları sera gazı emisyonu için de bedel alınacak. Düzenleme, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, havalimanı güvenlik önlemleri ve ruhsatsız insansız hava araçları ile ilgili cezaları da kapsıyor.
5 Temmuz 2024

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerileyerek 18,6 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların vergi muafiyeti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiklerini belirtti. 2024'ün ilk yarısında ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yapan sektörler otomotiv, kimya ve çelik oldu.
3 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu kapsamındaki gemi ve yatlardan alınan kayıt harcı ve yıllık harçlara muafiyet getirileceğini duyurdu. Meclis'e sunulacak kanun düzenlemesiyle, sicili tescil edilmiş gemiler ve turizm şirketi envanterlerinde kayıtlı ticari yatlar bu muafiyetten yararlanacak. Ayrıca, miras intikali devir işlemlerinden harçlar kaldırılacak ve elektrik gibi yeşil enerji ile çalışan gemilerden de kayıt harcı alınmayacak, yıllık harçlarda yüzde 50 indirim sağlanacak.
2 Temmuz 2024

Mustafa Karaalioğlu, erken seçim kararının alınması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olma imkanının doğacağını ifade ediyor. Karaalioğlu, erken seçim için 360 milletvekilinin oyunun gerektiğini ve muhalefetin bu sayıya ulaşmasının imkansız olduğunu belirtiyor. Erdoğan'ın anayasa değişikliği ile üçüncü kez aday olma yolunu açamazsa, erken seçim çağrısı yapabileceğini öne sürüyor. Bu durumda, seçim tarihinin 2027'nin ilk ayları ile ortası arasında olabileceğini tahmin ediyor.
1 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclisi erken seçimlerinde ilk turda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) yüzde 33,2 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Halk Cephesi (FP) yüzde 28,1 ile ikinci, Cumhurbaşkanı Macron’un Başkanlık Bloğu ise yüzde 21 ile üçüncü oldu. RN Genel Başkanı Jordan Bardella, Fransızların değişim isteğini gösterdiğini belirtti ve seçmenlerini ikinci turda da sandık başına çağırdı. Cumhurbaşkanı Macron ise aşırı sağa karşı geniş bir demokratik miting düzenlenmesi çağrısında bulundu.
30 Haziran 2024

Fransa'da Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağcıların zaferinden sonra yapılan erken seçimlerde katılım oranı yüzde 25,9 ile son 43 yılın rekorunu kırdı. Bir önceki seçimlerde katılım yüzde 18,43'tü. 49,5 milyon seçmen, Ulusal Meclis'te kendilerini temsil edecek 577 milletvekilini belirlemek için sandık başına gitti. Fransa'nın denizaşırı bölgelerinde ise aşırı sağcı Ulusal Buluşma Partisi (RN) oylarını artırsa da birinci sırayı alamadı.
30 Haziran 2024

Amerika, dört ay içinde Başkanını, Temsilciler Meclisi üyelerini, Senato’nun üçte birini ve bazı eyalet yönetimlerini belirleyecek zor bir seçime hazırlanıyor. Gündemde yoksulluk, suç oranları, göç sorunları ve kürtaj hakkı gibi pek çok konu var. En tartışmalı konu ise Başkan Biden’ın yaşı ve akli melekeleri. Biden’ın demans hastası olabileceği ve dört yıllık başkanlık sürecini tamamlayamayabileceği endişeleri dile getiriliyor. Demokratlar, Biden’ın adaylığının Trump karşısında seçim kaybına yol açabileceğini düşünüyor.
30 Haziran 2024
İşaretlediklerim