Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri, kampüslerinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Milli Saraylar Başkanlığı'na otopark olarak tahsis edileceği iddiasıyla protesto düzenliyor. Okul yönetimi iddialar karşısında sessiz kalırken, öğrenciler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiriyor ve sorularına cevap arıyor. Öğrenciler, yönetimle yaptıkları görüşmede, iddia edilen alanın 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri olduğunu ve burada bir şantiye kurulacağını öğrendi. Okul yönetimi, Diken'e yaptığı açıklamada, 6-7 yıl önce imzalanan protokolün devam ettiğini ve yeni bir durum olmadığını belirtti.
21 Haziran 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, eski TBMM başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Mehmet Selahaddin Şentop'un kazanamadığı araştırma görevlisi kadrosu iptal edilip yeniden ilan edildi ve Şentop bu sefer kadroya alındı. Yeni atanan dekan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha'nın, rektörün istediği isimlerin fakülteye alınması için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü için açılan öğretim üyesi kadrosu da, uygun başka bir aday olmasına rağmen rektörün adayı olan Cihan Topal'a gitti. Fakülte bu atamalardan haberdar edilmedi ve karşıt görüşler dekan tarafından bastırıldı.
17 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yemekhaneden yemek yiyen öğrenciler, zehirlenme şüphesiyle kusma, bulantı, mide ağrısı ve ishal gibi semptomlar yaşadı. Öğrenci temsilciliği kurulu, 120'den fazla öğrencinin rahatsızlandığını tespit etti. Doktora giden öğrencilere, semptomların sebebinin bakteriyel enfeksiyon veya gıda zehirlenmesi olabileceği söylendi. Yemekhane yetkilileri ise kesin bir gıda zehirlenmesi vakası olduğunu söyleyemeyeceklerini, tahlil sonuçlarını beklediklerini ve incelemeleri ilgili mevzuatlara uygun yürüttüklerini belirtti.
15 Haziran 2023

Hafize Gaye Erkan, Türkiye Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının ardından, ABD'de eski çalıştığı First Republic Bank (FRB) ile ilgili olarak 'banka müşterilerini yanıltmak ve bankacılık yasalarını ihlal etmek' suçlamasıyla dava edildi. Erkan, FRB'de 2014-2021 yılları arasında çeşitli görevlerde bulunmuş ve bankanın eş CEO'su olarak görev yapmıştı. Davacılar, FRB'nin mali raporlarının ve yöneticilerin açıklamalarının yanıltıcı olduğunu ve yatırımcıları hatalı yönlendirdiğini iddia ediyor. Erkan dışında FRB ve denetim şirketi KPMG ile birlikte altı kişi daha yargılanıyor. Davacılar, toplamda 271 bin 312 dolar 79 cent zarar iddiasında bulunuyor.
13 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi, depreme dayanıklı olmadıkları için gelecek eğitim-öğretim yılında 1. ve 2. Kuzey Yurdu, 1. Kilyos Yurdu ve Kilyos Otel Yurdu'nu öğrencilere açmayacak. Superdorm yurdu ise sadece yazın hizmet verecek ve bir yıl boyunca güçlendirme çalışmaları yapılacak. Bu yurtların toplam kapasitesi yaklaşık 2 bin 500 kişi. Üniversite, yurt kapasitesini artırmak için yeni yurt inşaatları ve mevcut odaların kapasitesini artırma çalışmaları planlıyor. Geçmişte yaşanan yurt krizleri ve çözüm arayışları da makalede yer alıyor.
5 Haziran 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin kadrolaşma ve baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, üniversite personel ve akademisyenlerine gönderdiği yazıda, izinsiz eylem yapmanın yasak ve suç olduğunu belirtti. Yönetim, basın açıklaması, stant kurma, bildiri dağıtma gibi eylemleri gerçekleştirenlerin adli ve idari işlemlere tabi tutulacağını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü gibi etkinliklerin bu ay içinde tekrar düzenlenmesi bekleniyor ve geçmişte eylem yapan öğrencilerin yurtlardan atılmasının kolaylaştırıldığı belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin yönetimi, akademisyenleri uzaklaştırıp tanıdık kişilere işe alma ve lojman tahsis etme iddialarıyla gündemde. İletişim ve hukuk fakülteleri, kadrolaşma amacıyla kullanılan yapılar olarak nitelendiriliyor. İddialara göre, yönetimle ilişkili kişilere ve hülle yoluyla makam sahibi olanlara lojman tahsis edilmiş. Fakülte sekreterlikleri, şube müdürlüğüne atamalar için bir basamak olarak kullanılıyor ve bu durum Sayıştay raporlarına yansıyor.
31 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 156. mezuniyet törenini 5-6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde her fakülte ve enstitü için ayrı diploma dağıtım törenleri şeklinde gerçekleştireceğini duyurdu. Geçmişte toplu olarak düzenlenen mezuniyet törenleri, öğrenci protestoları nedeniyle artık bölümlere özel olarak yapılıyor. Geçen sene toplu törenin iptal edilmesi üzerine öğrenciler alternatif bir tören düzenlemiş, bu durum okul yönetimi tarafından tehditlerle karşılanmış ve bazı mezunların okula giriş kartları iptal edilmişti.
31 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenleri uzaklaştırma ve tanıdık kişilere işe alma eğilimi gösteriyor. 29 Ağustos 2022'de başlayan sınavlarla 209 kişi işe alındı. 4 Nisan'da yayımlanan 74 kişilik ilan için 300'den fazla başvuru oldu ve mülakatlar 8-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 13 Mayıs'ta sonuçlar açıklandı ve 16 Mayıs'ta işe başlandı. Süreç normalde iki-üç hafta sürerken, seçimlerden önce bir haftada tamamlandı. Mülakat sonuçlarının açıklanma biçiminde şeffaflık bulunmuyor ve Eğitim-Sen, ilanların 'adrese teslim olduğu' gerekçesiyle dava açtı.
27 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Bilkent Üniversitesi öğrencileri, 8 Mayıs'ta cinsel taciz ve şiddet vakalarına karşı okul yönetiminin yetersiz tepkisini protesto etti. Öğrenciler, yönetimin cinsel tacizi önleme birimini ve soruşturma süreçlerini iyileştirme taleplerine kayıtsız kaldığını ve yaşanan taciz ve şiddet vakalarına gerekli yaptırımları uygulamadığını belirtti. Son dönemde yaşanan en az yedi taciz ve şiddet vakası öğrenciler tarafından dile getirildi. Yönetimin bu vakalara karşı yeterli yaptırım uygulamadığı, bazı durumlarda ise hiçbir yaptırım uygulanmadığı ifade edildi.
13 Mayıs 2023

Munzur Üniversitesi'nde görev yapan ve 'barış imzacısı' olan akademisyen Mehtap Tosun, yaklaşık dört yıl boyunca mobbinge uğradı. Doktorasını tamamladıktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak başladığı görevinde yükseltilmesi engellendi, aşırı iş yükü altında bırakıldı ve akademik çalışmaları kısıtlandı. Güvenlik soruşturmasından sonra başlayan bu süreçte Tosun, soruşturma tehditleriyle karşı karşıya kaldı ve akademik yalnızlığa itildi. Yurt dışında bir projeye katılma talebi reddedildi ve bu karar yargıya taşındı. Tosun, sonunda istifa ederek yurt dışına çıktı ve yaşananlarla ilgili yargı süreci devam ediyor.
10 Mayıs 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenlerin çeşitli bahanelerle okuldan uzaklaştırıldığı ve hükümete yakın kişilerin işe alındığı iddia ediliyor. İdari amirlerin, çalışanları AKP'li Eğitim-Bir-Sen'e geçmeye zorladığı ve bu sendikaya geçmeyi reddeden personele mobbing uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Eğitim-Bir-Sen'e geçiş yapacak personellere şube müdürlüğü pozisyonları teklif edildiği öne sürülüyor. Bu durumun, sendikal faaliyetlere müdahale ve yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor.
10 Mayıs 2023

ODTÜ'de her yıl öğrenciler tarafından düzenlenen Uluslararası Bahar Şenliği, bu yıl 35'incisi gerçekleştirilecekken, rektörlük tarafından iptal edildi. İptal kararının gerekçesi olarak 6 Şubat'ta meydana gelen depremler gösterildi. Öğrenciler, şenliğin deprem bölgesine destek sağlayacak şekilde planlandığını belirterek, iptal kararına yaklaşık 10 gündür protesto düzenleyerek tepki gösteriyorlar. Öğrenciler, şenliğin iptal edilmesinin asıl nedeninin rektörlük yönetimine yönelik protestoları engellemek olduğunu iddia ediyorlar.
9 Mayıs 2023

Tunceli'deki Munzur Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümüne son üç yılda üç çevre mühendisi öğretim üyesi atandı. Atamalar için açılan ilanlarda 'doçentliğini çevre bilimleri ve mühendisliği alanında almış olmak' şartı arandı. Görevine devam eden öğretim üyeleri Gökhan Önder Ergüven ve Mehtap Tanyol, hem çevre mühendisliği hem de siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinde görev alıyorlar. Rektör Ubeyde İpek'in talimatıyla yapıldığı iddia edilen bu atamalar, kadro kayırmacılığı ve adrese teslim atamalar olarak eleştiriliyor ve İpek'in adı daha önce de benzer skandallarla anılmış.
3 Mayıs 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) lisansüstü eğitim enstitüsüne ait E-LEE bilgi yönetim sistemi, dört aydır erişilemez durumda ve hacklendiği öne sürülüyor. Sistemdeki teknik aksaklık nedeniyle öğrenci ve akademisyenler işlemlerini el yordamıyla sürdürmek zorunda kalmış, kayıtlı verilerin silindiği ve bilgilerin yeniden toparlanmaya çalışıldığı belirtiliyor. İTÜ kaynakları, sistemin virüs bulaşması veya hacklenme ihtimali üzerinde dururken, lisansüstü eğitim enstitüsü ve bilgi işlem daire başkanlığı arasında koordinasyon eksikliği olduğu ifade ediliyor. Özel bir şirketin sistemi güncellemeye çalıştığı ve güvenlik açıklarını kapattığı aktarılıyor.
27 Nisan 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde, 6 Şubat depremleri sonrası çıkarılan Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni eleştiren bir bildiri yayımlayan şehir ve bölge planlama bölümü başkanı görevden alındı. Bildiriye imza atmayan öğretim üyeleri ise Kanal İstanbul davasının bilirkişi heyetine atandı. Görevden alınan bölüm başkanının yerine atanan heyette, dekanın yardımcısı da bulunuyor. Bu olay, akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü konularında tartışmalara yol açtı.
24 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Candan, üniversite personelini AKP'ye yakın Eğitim-Bir-Sen sendikasına üye olmaya zorluyor. İşe yeni alınan personellere üyelik formu 'rutin bir form' olarak sunulmuş ve sözleşmeli personel, iş güvencesizliği nedeniyle bu baskılara boyun eğmek zorunda kalmış. Candan, şimdi de kadrolu personeli hedef alarak onları da sendikaya üye yapmaya çalışıyor. Bu durum, sendikanın yetkili sendika olma çabası olarak görülüyor, zira 15 Mayıs'ta hangi sendikanın yetkili olacağı belirlenecek ve en çok üyeye sahip sendika bu statüyü kazanacak. Mustafa Candan'ın geçmişte de benzer sendikal baskılarla gündeme geldiği ve hukuk dışı yollarla sendikalaşma çabalarında bulunduğu belirtiliyor.
18 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, 22 yıllık bir geçmişe sahip olan ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağını yıkmış ve barınağın okul dışına taşınması için planlar yapmaktadır. Yönetim, gönüllülerle bir yıldır iletişim halindeyken, 15 Mart'ta diyalogu keserek barınağa buldozerle girmiş ve tepkiler üzerine tahliyeye ara vermiştir. Ancak 26 Mart'ta barınak tamamen yıkılmış, gönüllülere şiddet uygulanmış ve iki kişi gözaltına alınmıştır. Yönetim, yeni barınakla ilgili zorluklar çıkarırken, barınağın okul sınırlarından çıkarılması için baskı yapmaktadır.
17 Nisan 2023
İşaretlediklerim