Esfender Korkmaz, Türkiye'nin cari açık sorununu çözmesi için üretimde ithal ara malı ve hammadde kullanımını azaltması gerektiğini belirtiyor. Özel sektör yatırım yapmadığı için devletin pamuk ve iplik gibi ürünlerin üretimine teşvik vermesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Türkiye için uygun kur rejiminin yönetimli dalgalanma veya yarı sabit kur rejimi olabileceğini ve bu değişiklikler için Merkez Bankası'nda reform yapılması gerektiğini öne sürüyor.
14 Şubat 2024

14 Şubat 2024 tarihinde, Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL 30,779, avro/TL ise 32,974 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz kalması, döviz kurlarının daha da yükselmesine neden oldu.
14 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, 1980 öncesi Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon oranlarına değinerek, nominal ve reel faiz kavramlarını açıklıyor. Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranının beklenen TÜFE'nin altında olduğunu ve gerçekte reel faizlerin artmadığını, hatta eksi değerde olduğunu belirtiyor. Ayrıca, seçim ekonomisinin toplam talebi ve TÜFE'yi artıracağını, bu durumun 2024 Haziran ayına kadar aylık enflasyon oranlarının 2023'ün üzerinde çıkacağını öngörüyor. Bu koşullar altında, TL mevduat hesabı açanlar için bankaların ortalama yüzde 51 faiz verdiğini ifade ediyor.
13 Şubat 2024

Merkez Bankası, 'Platform Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ' adlı şirkete elektronik para kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Bu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Verilen izinle birlikte şirket, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracı hizmetleri sunma yetkisine sahip oldu.
13 Şubat 2024

13 Şubat 2024 tarihinde dolar/TL 30,72, avro/TL ise 33,103 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Seçimlerden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimlerden bir hafta sonra 23'ü aşmış ve Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrasında 25'in üstüne çıkmıştı. Avro/TL de benzer bir eğilim göstererek seçimlerden sonra 25'i geçmiş ve faiz kararları sonrasında 27'yi aşmıştı. Döviz kurları, dalgalı bir seyir izleyerek yükselmeye devam ediyor.
13 Şubat 2024

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar çerçevesinde dondurulan Rusya Merkez Bankası varlık ve rezervlerinden elde edilen gelirlerin ayrı bir hesaba alınmasına karar verdi. Bu karar, AB ülkeleri tarafından dondurulan yaklaşık 200 milyar avro değerindeki Rusya Merkez Bankası varlıklarını kapsıyor. Ayrıca, dondurulan varlıklardan elde edilecek net karların, Ukrayna'nın yeniden inşası için AB bütçesine mali katkı sağlamasının yolunu açabileceği belirtildi. Bu karar, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte alınan yaptırım kararlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
12 Şubat 2024

Türkiye'de ekonomiye olan güvensizlik nedeniyle kripto paralara olan ilgi artmış durumda. Kripto para, merkezi olmayan, dijital ve sanal bir para birimi olarak tanımlanıyor ve ilk örneği 2009 yılında hayatımıza Bitcoin ile girmiştir. Türkiye, kripto paralara en çok ilgi gösteren ülkelerden biri olup, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu alanda bir düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Kripto para birimlerinin geleceği konusunda farklı görüşler bulunmakla birlikte, bu alana yapılan yatırımların ve resmi para birimi olarak kabul eden ülkelerin varlığı, kripto paraların gelecekte de hayatımızda olacağını gösteriyor.
12 Şubat 2024

12 Şubat 2024 tarihinde, Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı sürüyor. Dolar/TL 30,699, avro/TL ise 33,16 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla, dolar ve avro önemli ölçüde yükseldi. Merkez Bankası'nın haziran ayındaki faiz toplantısından sonra döviz kurları daha da artarak, dalgalı bir şekilde yükselmeye devam ediyor.
12 Şubat 2024

Son dönemlerde mevduat faizlerinin yüzde 50'nin üzerine çıkması, borsanın yükseliş trendini olumsuz etkileyebilir. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor seviyelere ulaşmışken, mevduat faizlerindeki artış yatırımcıların borsadan çekilmesine ve yeniden mevduata yönelmesine neden olabilir. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 45'e çıkarmasına rağmen mevduat faizleri şubatta yüzde 51'e ulaştı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları ve mevduat faizlerindeki artış, TL mevduata olan ilgiyi artırabilir.
11 Şubat 2024

Merkez Bankası, yılın ilk enflasyon sunumunda TL'nin değer kaybı beklentilerinin kırılması, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve ithal tüketim malı talebinin azaltılması gibi üç anahtar hedefe odaklandı. Bankanın sıkı para politikası duruşu ve kararlı tutumu, TL'ye geçişi hızlandırabilir ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Bu adımlar, dezenflasyon sürecinin başlaması için önemli olarak değerlendiriliyor.
11 Şubat 2024

Veysel Ulusoy, Merkez Bankası'nın son raporunu eleştirerek, raporda enflasyonun gelecek dönemdeki seyrine dair somut politikaların ve stratejilerin eksikliğine dikkat çekiyor. Raporda üretim, istihdam politikası, işgücüne katılım ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli modeller gibi önemli konularda bilgi verilmediğini belirtiyor. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik durumunun yolsuzluk, borç batağı ve düşük üretim gibi sorunlarla boğuştuğunu ve enflasyonun kontrol altına alınamadığını ifade ediyor.
11 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın yılın ilk Enflasyon Raporu yayımlandı ve bu raporun ilan edildiği toplantıda yeni başkan Fatih Karahan ilk kez medya karşısına çıktı. Toplantıda yeni dönemin para politikası stratejisi netleşti ve yönetimde bütünlük ile ekip çalışması vurgulandı. Başkan Karahan'ın konuya hakimiyeti ve net mesajları olumlu karşılandı. 'Yolumuza daha öngörülebilir bir yol haritası ve politika seti ile devam ediyoruz' mesajı piyasalar tarafından olumlu bir şekilde karşılandı.
10 Şubat 2024

Fatih Karahan, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda ana hedef olarak 'dezenflasyon' belirlediğini açıkladı. Ancak, bu hedefe ulaşmak için somut adımların neler olacağı konusunda detay vermedi. Şeref Oğuz, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve toplumun fiyatların daha da artacağı yönündeki genel kanaatinin, Merkez Bankası'nın faiz artırımı gibi geleneksel araçlarının etkisiz kalmasına neden olduğunu belirtiyor. Oğuz, öncelikle güvenin tesis edilmesi gerektiğini vurguluyor.
9 Şubat 2024

Alaattin Aktaş'ın analizine göre, resmi olarak dile getirilen yüzde 36'lık enflasyon tahmini, detaylı bir inceleme yapıldığında Merkez Bankası'nın aslında yüzde 39-40'lık bir enflasyona razı olduğunu gösteriyor. Bu sapmanın önemli olmadığı, çünkü Merkez Bankası'nın daha önce de enflasyon tahmin aralığını geniş tutarak 42'ye kadar bir alan bıraktığını belirtiyor. Bu durum, enflasyon tahminlerindeki belirsizliğin derinliğini ve Merkez Bankası'nın geniş bir marjla hareket etme eğilimini ortaya koyuyor.
9 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu değerlendirerek, Türkiye'de yüksek enflasyonun kalıcı olacağını öne sürdü. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasına rağmen, enflasyonun beklenen düzeylere inmemesi ve hatta artış göstermesi eleştirildi. Karatepe, enflasyonla mücadelede yeni yönetimin de sorumluluğunun olmadığını ve enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 36 yerine muhtemelen yüzde 50 civarında olacağını ifade etti.
9 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Türk Lirası'nın değer kaybı ve Merkez Bankası'nın karşılaştığı zorlukları tartışıyor. Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma politikalarının, siyasi iktidarın seçim öncesi KOBİ'lere ve esnafa kredi dağıtımı gibi uygulamalarıyla çeliştiğini belirtiyor. Ayrıca, bütçede lüks harcamaların arttığı ve bu durumun Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını etkisiz kılacağını ifade ediyor. Korkmaz, bu koşullar altında bir Merkez Bankası Başkanının neden görevde kalmak istemeyeceğini sorguluyor.
9 Şubat 2024

Türk Lirası'nın dolar ve avro karşısındaki değer kaybı sürüyor. 9 Şubat 2024 tarihinde dolar/TL 30,681, avro/TL ise 33,045 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte, dolar ve avro önemli ölçüde değer kazandı. Merkez Bankası'nın faiz kararlarının yetersiz bulunması sonucu döviz kurları dalgalı bir şekilde yükselişini sürdürüyor.
9 Şubat 2024

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı azalırken, Türk Lirası (TL) mevduat faizleri 2 Şubat haftası itibarıyla yüzde 51'e yükseldi. Bu dönemde, ihtiyaç kredi faizleri yüzde 60,7'ye düşerken, ticari kredi ve mevduat faizlerinde artış gözlendi. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 207,1 milyar lira azalarak 15 trilyon 280 milyar liraya geriledi. Aynı zamanda, TL cinsinden mevduat yüzde 2,2 ve yabancı para cinsinden mevduat yüzde 0,8 oranında azalış gösterdi.
8 Şubat 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, yaklaşık altı ay içinde 3 trilyon 407 milyar 948 milyon liradan 2 trilyon 382 milyar 488 milyon liraya geriledi. Bu düşüş, KKM hesaplarındaki bir trilyondan fazla paranın erimesi anlamına geliyor. Eski ekonomi yönetiminin yüksek enflasyona rağmen faizleri düşürme kararı ve dövizdeki artışı frenlemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurması, bu durumun arka planını oluşturuyor. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması ve TL mevduatının desteklenmesi yönünde adımlar atıyor.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim