Merkez Bankası, döviz yükümlülüğü olan yurt içi yerleşik şirketler için kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının vade süresini üç aydan bir aya indirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, bu şirketler artık daha kısa vadeli KKM hesapları açabilecek. Daha önce bu tür hesaplar için minimum üç ay vade şartı bulunuyordu. KKM'nin cazibesinin döviz kurunun sabit seyretmesi nedeniyle azaldığı belirtiliyor.
30 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle Türk Lirası mevduat oranının düşmesini engellemek amacıyla, 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bu tür girişlerin TL mevduat oranı hesaplamalarında dikkate alınmamasına karar verdi. Bu düzenleme, deprem felaketi sonrasında yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, bankaların menkul kıymet tesis oranları, mevduat ve kredilerdeki TL payına göre ayarlanacak ve gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da bu hesaplamalarda dikkate alınacak.
29 Mart 2023

Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat uygulamasının maliyeti hakkında Merkez Bankası tarafından doğrudan bir bilgi verilmedi. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022'de KKM'nin maliyetinin 92,5 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Merkez Bankası'nın yıllık raporunda 'diğer' kalemi altında yer alan 89 milyar lira, ekonomistler tarafından KKM maliyetine işaret ediyor olarak yorumlandı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamalarına göre, KKM'nin 2022'deki toplam maliyeti yaklaşık 181,5 milyar lira.
29 Mart 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 67 ildeki 740 sanayi ve turizm yatırımına toplam 111,47 milyar lira avans kredisi sağlandığını duyurdu. Krediler, iki yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeli ve yüzde 8,5 faiz oranıyla veriliyor. Uzmanlar, bu koşullarda verilen kredinin büyük bir servet transferi anlamına geldiğini belirtiyor. Krediler, ihracat ve ithal ikamesine odaklanıyor ve yılbaşından bu yana kullanımı hızlanmış durumda.
29 Mart 2023

Merkez Bankası'nın 2022 yılı faaliyet karından 30 milyar lira, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına bağışlanacak. Bankanın toplam karı 72,02 milyar lira olarak açıklanmış ve bu karın bir kısmının Hazine'ye aktarılması bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası 2022'de yaklaşık 22 milyar lira kurumlar vergisi ödemiş olacak. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplam vaat edilen 115 milyar liranın 74 milyarının yatırıldığı, geri kalanın ise henüz yatırılmadığı belirtilmiş ve AFAD'ın ödeme yapmayanları ifşa etmeye hazırlandığı bildirilmiş.
28 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Yabancı yatırımcılar, Türkiye'deki seçimlerin finans piyasalarına etkilerini anlamak için yıllar sonra İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunuyorlar. BBVA ve BNP Paribas gibi büyük finans kuruluşları, ekonomi yönetimi ve muhalefet yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirecek. Son beş yılda Türk piyasalarından çekilen yabancı yatırımcı payı, TL cinsi tahvil piyasasında yüzde 25'ten yüzde 1'in altına düşmüş durumda. Yatırımcılar, muhalefetin seçim zaferi durumunda ekonomi politikalarındaki değişiklikleri ve bu değişikliklerin yatırım fırsatlarına etkilerini değerlendiriyor.
25 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt döviz rezervleri, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun 5 milyar dolarlık mevduatı ve altın fiyatlarındaki artışın etkisiyle 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyar dolara, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Ayrıca, yurttaşların döviz mevduatı 1,1 milyar dolar azalarak 186,4 milyar dolara düştü.
23 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 seviyesine çıkardı. Bu kararın ardından Bitcoin, 28 bin 500 dolar seviyesinden 26 bin 700 dolara düşerek yüzde 6,30 değer kaybetti. Bitcoin'in değeri 2021 Kasım ayında 64 bin 400 dolarla zirve yapmış, ancak Kasım 2022'de 16 bin doların altına düşmüştü. 2023 başından itibaren genellikle 20 bin doların üzerinde seyreden Bitcoin, son beş gün içinde yaklaşık yüzde 10 değer kazanmıştı.
23 Mart 2023

ABD'de iki orta ölçekli bankanın yaşadığı sorunlar sonrası bankaların kredi verme konusunda temkinli davranacağı endişeleri arttı. Fed Başkanı Jerome Powell, bu durumun ekonomik etkilerini ve politikalara yansıtılmasını izleyeceklerini belirtti. Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti, ancak bundan sonraki artışlar konusunda daha temkinli bir tutum sergiledi. Bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle para politikası duruşunda değişiklik olabileceğine dair sinyaller verildi.
23 Mart 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının altın fiyatları üzerindeki etkisi tartışılıyor. Silikon Vadisi Bankası'nın iflası ve Credit Suisse'in satın alınması sonrası ons altın fiyatı 2 bin doları aştı. Piyasalar Fed'den 25 baz puanlık artırım beklerken, yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi beklentisi de bulunuyor. Uzmanlar, Fed'in 'güvercin' tonda bir açıklama yapması durumunda altın fiyatlarının pozitif yönde etkileneceğini öngörüyor.
22 Mart 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) faiz oranlarını en az 50 baz puan düşürmeye çağırdı. Fed, enflasyonla mücadele amacıyla geçen yıl mayıs ayından itibaren faiz oranlarını artırmış ve 1 Şubat 2023'te politika faizini 4,25-4,75 aralığına çıkarmıştı. Musk, Twitter üzerinden yaptığı bir yorumla bu çağrıda bulundu ve yeni faiz oranının yarın açıklanacağını belirtti. Fed'in faiz artırımına devam etmesi ancak artış hızında yavaşlaması bekleniyor.
21 Mart 2023

Türkiye'de dolar/TL kuru son zamanlarda yüksek seviyelerde seyretmekte ve ekonomi yönetimi çeşitli düzenlemeler yapmaktadır. Bu kapsamda, Merkez Bankası bankalara, kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin döviz pozisyonlarını aylık olarak kendilerine raporlama talimatı verdi. Ayrıca, ticari kurumsal müşteriler için günlük döviz alım limiti 2,5 milyon dolara düşürüldü ve yurt dışı para transferlerine yüzde 5 komisyon getirildi.
21 Mart 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, krizdeki Credit Suisse'yi satın aldı. Credit Suisse'in hisse senedi fiyatları, Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacağını açıklamasının ardından düşmüş ve piyasa genelinde satış baskısı oluşmuştu. İş Yatırım analisti Şant Manukyan, bu satın almanın hissedarlar için ideal olmadığını ve gelecekte davalara yol açabileceğini ifade etti. Manukyan, bu birleşmenin sorunları kısa vadede ötelediğini ancak ortaya çıkan bankanın yine de sorunlu olduğunu belirtti.
20 Mart 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası Aralık 2021'den itibaren döviz kurlarını dengelemek amacıyla piyasaya 128 milyar dolarlık bir müdahalede bulundu. Bu müdahaleler, Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden itibaren devam ediyor. Muhalefet partileri, bu satışların nereye gittiğini sorguluyor. 2023 yılında müdahalelerin hız kazandığı ve Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolarlık destekle artabileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Dolar/TL kuru 19 seviyesini geçmesinin ardından, ekonomi yönetimi tarafından ticari kurumsal müşterilerin günlük döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara indirildi. Ayrıca, yurt dışı para transferlerine 'sözlü' uyarı ile yüzde 5 komisyon uygulaması getirildi. Bu değişiklikler, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve piyasayı dengelemeyi amaçlıyor.
20 Mart 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, finansal krizle mücadele eden Credit Suisse'i satın almak için anlaşma sağladı. İsviçre Maliye Bakanlığı, FINMA ve SNB'nin desteğiyle gerçekleşen bu satın alma, UBS'nin küresel varlık yöneticisi konumunu güçlendirecek. Credit Suisse hissedarları, her 22,48 hisse için bir UBS hissesi alacaklar ve toplam alım bedeli 3 milyar İsviçre frangı olacak. İsviçre Merkez Bankası, UBS'nin satın almasını desteklemek için 100 milyar İsviçre frangına kadar likidite yardımı sağlayacağını duyurdu.
20 Mart 2023

ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) sigortasının gelecek iki yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. MBCA, bu talebin bankacılık sektörünü istikrara kavuşturacağını ve banka iflası olasılığını azaltacağını savundu. Ayrıca, büyük bankalar dışındaki bankalara olan güvenin azaldığına ve sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Geçen haftalarda Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank'ın iflasları ve Credit Suisse ile First Republic Bank'ın yaşadığı zorluklar bankacılık sektöründe kriz endişelerini artırmıştı.
19 Mart 2023
İşaretlediklerim