Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. 'Genç hesapları' adı verilen uygulama kapsamında, reşit olmayan kullanıcıların içeriklere erişimi ve diğer kullanıcılarla etkileşimleri sınırlandırılacak. Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek ve kullanım sürelerini belirleyebilecek. Uygulama ilk olarak ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da yürürlüğe girdi; Türkiye'de ise ocak ayında aktif olacak.
18 Eylül 2024

Meta, Rossiya Segodnya ve RT dahil bazı Rus medya kuruluşlarını dış müdahale faaliyetleri gerekçesiyle platformlarından yasakladığını duyurdu. ABD Adalet Bakanlığı, bu kuruluşların 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını iddia etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus devlet kanalı RT ile bağlantılı bazı kurum ve kişilere yönelik yaptırımlar açıkladı. Bu gelişmeler, Rusya'nın medya faaliyetlerinin uluslararası alanda kısıtlanmasına yol açtı.
17 Eylül 2024

Ünlü İngiliz aktör ve yazar Stephen Fry, Londra'daki King’s College'da verdiği konferansta sosyal medyanın toplumu olumlu yönde değiştireceğine ilişkin yanıldığını belirtti. Fry, Meta CEO’su Mark Zuckerberg ve X’in sahibi Elon Musk’ı insan tarihinin en zararlıları olarak nitelendirdi. Sosyal medyanın dünya çapında insanları birleştireceğine ve toplumları olumlu yönde değiştireceğine inandığını ama yanıldığını ifade eden Fry, Facebook algoritmalarının etkileşimi maksimize etme çabasının vahim bir hata olduğunu söyledi. Fry, sosyal medya hesaplarını kapatmasa da artık hiçbirini kullanmadığını belirtti.
14 Eylül 2024

Meta, Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada şüphelilerin sildikleri WhatsApp mesajlarının talep edilmesi üzerine, bu verilerin hiçbir şartta kopyalanmadığını belirtti. Meta İletişim Direktörü Joshua Breckman, WhatsApp'ın bireylerin kişisel konuşmalarının bir kopyasını yedeklemediğini ve bu nedenle mesajlara erişimlerinin mümkün olmadığını söyledi. WhatsApp yazışmaları uçtan uca şifreli olduğu için Meta'nın bu mesajlara erişimi bulunmuyor.
11 Eylül 2024

Meta, Avustralyalı kullanıcıların sosyal medya paylaşımlarındaki fotoğrafları izinsiz kullandığını itiraf etti. Şirketin gizlilik politikası yöneticisi Melinda Claybaugh, bu itirafı ABD Senatosu'nun soruşturması kapsamında yaptı. Fotoğraflar, yapay zeka eğitimi için kullanılmış ve Avrupa'da kullanıcıların bu kullanımı reddetme seçeneği bulunurken, Avustralyalı kullanıcılar için böyle bir seçenek sunulmamış. Claybaugh, bu seçeneğin Avustralya'da da uygulanıp uygulanmayacağı konusunda yorum yapmadı.
11 Eylül 2024

Tolga Şardan, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle metamfetamin ticaretinde transit ülke olarak görülmeye başlandığını belirtiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı'nın yayımladığı 'Türkiye Uyuşturucu Raporu – 2024' verilerine göre, Türkiye'de skunk ve metamfetamin yakalamalarında ciddi artışlar yaşandı. 2023 yılında skunk yakalamaları yüzde 148 artarken, metamfetamin yakalamaları da yüzde 35,5 oranında arttı. Türkiye'de 2023 yılında 65 bin 800 metamfetamin olayı yaşandı ve 88 bin 600 şüpheli gözaltına alındı.
7 Eylül 2024

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Joe Biden yönetimini pandemide belirli Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için baskı yapmakla suçladı. Zuckerberg, Temsilciler Meclisi yargı komitesi başkanı Jim Jordan’a yazdığı mektupta, Biden ekibinin Meta’ya mizah ve hiciv de dahil olmak üzere bazı Covid-19 içeriklerini sansürlemesi için defalarca baskı yaptığını belirtti. Zuckerberg, hükümet baskısının yanlış olduğuna inandığını ve gelecekte böyle bir durumla karşılaşmaları halinde karşı koymaya hazır olduklarını ifade etti. Beyaz Saray henüz iddialarla ilgili yanıt vermedi.
27 Ağustos 2024

Meta, ABD Başkanı Joe Biden’ın çalışma ekibi ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’la ilişkili bazı kişilerin WhatsApp hesaplarının İranlı gruplar tarafından hedef alındığını duyurdu. Trump’ın seçim kampanya ekibi, e-posta adreslerinin İran tarafından saldırıya uğradığını iddia etti. Meta, hedeflenen hesapların ele geçirildiğine dair kanıt bulunmadığını ve kötü niyetli hesapların kapatıldığını belirtti. Bu olay, ABD seçim kampanyalarına yönelik siber güvenlik tehditlerini gündeme getirdi.
24 Ağustos 2024

Mersin'de yapılan operasyonda yaklaşık 56 milyon lira değerinde çalıntı araç ele geçirildi. İstanbul ve Edirne'deki operasyonlarda ise yaklaşık 700 kilogram uyuşturucu madde ve 30 bin 700 elektronik sigaraya el kondu. İstanbul'da Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından takip edilen bir tırda metamfetamin ele geçirilirken, Edirne'de Kapıkule Gümrük Kapısı'nda bir tırda elektronik sigaralar bulundu. Her iki olayla ilgili savcılık soruşturması başlatıldı.
24 Ağustos 2024

Borussia Dortmund taraftarları, kulübün silah üreticisi Rheinmetall ile yaptığı sponsorluk anlaşmasını protesto etmeye hazırlanıyor. Taraftar grupları, kulübün bu anlaşma ile kendi değerlerinden vazgeçtiğini ve bir silah şirketinin imajını iyileştirmeye çalıştığını belirtti. Protestoların, Borussia Dortmund'un Eintracht Frankfurt ile oynayacağı sezonun ilk maçında gerçekleşmesi planlanıyor. Taraftarlardan döviz ve pankartlar hazırlamaları istendi.
21 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan Resmi Gazete’deki kararlara göre, 12 şirketin hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) aktarıldı. Bu karar, 6741 sayılı Kanunun 4’üncü maddesi gereğince alındı ve şirketlerin ana ortaklık-iştirak ilişkileri korunarak gerçekleştirildi. Aktarılan şirketler arasında Koza-İpek Holding ve Koza Altın İşletmeleri gibi önemli firmalar bulunuyor.
20 Ağustos 2024

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), dört kişilik bir aile için açlık sınırının 19 bin 423 lira, yoksulluk sınırının ise 67 bin 186 lira olduğunu açıkladı. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 31 bin 181 lira olarak belirlendi. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için günlük harcama tutarının 647 lira olduğu belirtildi. Raporda, farklı yaş gruplarındaki bireylerin günlük harcama gereksinimleri ve kalori ihtiyaçları da detaylandırıldı.
15 Ağustos 2024

AKP iktidarı, 2024'ü 'emekliler yılı' ilan ederek emeklilere yönelik çeşitli indirim ve ücretsiz hizmetler sunmaya devam ediyor. Temmuz ayında maaşlarına yapılan yüzde 24,73'lük zammı yeterli bulmayan emekliler için, Kültür ve Turizm Bakanlığı halk plajlarında ücretsiz şezlong ve şemsiye hizmeti sunulacağını duyurdu. Ayrıca, emeklilere indirimli sinema bileti, sosyal tesislerde indirim ve KYK yurtlarında belirli tarihlerde ücretsiz konaklama gibi çeşitli avantajlar sağlanıyor.
14 Ağustos 2024

Google ve Microsoft, yıllık 24 teravatsaat elektrik tüketimiyle Ürdün, İzlanda, Kuzey Kore ve Gana gibi ülkelerden daha fazla elektrik tüketiyor. Bu iki şirketin toplam elektrik tüketimi, 223 milyon nüfuslu Nijerya'nın tüketiminden bile fazla. Teknoloji şirketlerinin artan elektrik tüketimi, büyük ölçüde veri merkezlerinin enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Google'ın veri merkezlerinin elektrik kullanımı 2023'te yüzde 17 artarken, Microsoft'un elektrik tüketimi son dört yılda iki kattan fazla arttı.
14 Ağustos 2024

Meta, Türkiye'nin Instagram'ı erişime yeniden açmasından memnun olduğunu ve politikalarını ihlal eden içerik ve hesaplar hakkında Türkiye ile görüşmeye devam ettiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, toplumsal hassasiyetler sebebiyle müdahale ettiklerini ve Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Sekiz gün kapalı kalan Instagram, cumartesi akşamı yeniden açıldı.
13 Ağustos 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'da Fahrettin Altun'un Haniye mesajını paylaştığı için sansürlendiğini belirtti. Akdeniz, Instagram'ın sansür politikasını eleştirerek, Altun'un paylaşımına izin verilirken kendi paylaşımının kaldırılmasının çifte standart olduğunu vurguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi toplumsal hassasiyetler nedeniyle engellemişti. Akdeniz, itiraz mekanizmasını kullanarak sansür kararına karşı mücadele edeceğini ifade etti.
13 Ağustos 2024

Instagram, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın iki paylaşımını daha sildi. Daha önce de Erbaş’ın Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili taziye mesajı kaldırılmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimi 2 Ağustos’ta engellemişti ve sekiz gün sonra platform tekrar açılmıştı. Ancak, Instagram'ın Erbaş’ın paylaşımlarını topluluk kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle silmeye devam etmesi dikkat çekti.
13 Ağustos 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşmanın ardından Instagram'a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Türkiye'nin Meta'nın kabul ettiğini öne sürdüğü şartlar arasında, katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvenceye alınması gibi maddeler bulunuyor.
10 Ağustos 2024

Alman silah şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, şirketin rekor seviyede silah satışı gerçekleştirdiğini ve talebin giderek arttığını belirtti. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'nın savunma kapasitesini artırmasıyla şirketin gelirlerinde artış bekleniyor. Rheinmetall, Litvanya, Macaristan, Romanya ve Ukrayna'da yeni tesisler kuruyor. Ancak bu büyüme, CEO Papperger için güvenlik endişelerini de beraberinde getirdi; ABD ve Almanya istihbaratları geçen ay Papperger'a yönelik bir suikast planını engelledi.
9 Ağustos 2024
İşaretlediklerim