Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege bölgelerinde güney yönlerden esen kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. Ayrıca Kıyı Ege'de kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışı öngörülüyor. Vatandaşlar, olası ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler, sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.
27 Kasım 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kasım ayında Türkiye'de etkili olan kuvvetli yağışların, 50 yıl önceki normal hava sistemine benzediğini belirtti. Küresel ısınma nedeniyle kutupların ekvatora göre daha fazla ısındığını ve bu durumun sıcak ve soğuk cephelerin geçiş yönünü değiştirdiğini ifade etti. Kadıoğlu, bu yıl kasım ayında Balkanlar üzerinden gelen bir alçak basınç merkezinin Türkiye'ye beklenen yağışları getirdiğini ve bu durumun Kuzey Atlantik salınımının (NAO) negatif durumda olmasıyla ilişkili olduğunu açıkladı.
26 Kasım 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. 44 il için turuncu, 20 il için sarı kodlu uyarı yayınladı. Vatandaşlar çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca zehirlenmeleri, buzlanma, don ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı. Özellikle İstanbul'da 'tam fırtına' beklendiği belirtildi.
25 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, fırtına, kuvvetli yağış ve kar beklentisi nedeniyle Türkiye'nin 64 ilini 'sarı' ve 'turuncu' kodlarla uyardı. Sarı kod, potansiyel tehlike anlamına gelirken, turuncu kod daha ciddi tehlike seviyesini ifade ediyor. Vatandaşlar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya üzerinden vatandaşlara uyarılarda bulundu.
25 Kasım 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da yarın kuvvetli ve tam fırtına beklendiğini açıkladı. İstanbullulara gönderilen SMS ile vatandaşlar olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Tam fırtına, denizcilikte rüzgarın şiddetinin 12 Beaufort ölçeğinde 12'ye ulaştığı, saatte 117-137 kilometre hızla esen bir fırtına türüdür ve bu durumda deniz kabartısı çok yükselirken hava da kararsız olur.
25 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKOM verilerine göre, İstanbul'da hafta sonu soğuk ve yağışlı hava etkili olacak. Cumartesi günü fırtına, pazar günü ise tam fırtına bekleniyor ve sıcaklıkların 4-8 derecelere kadar düşmesi öngörülüyor. Yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı olabileceği tahmin ediliyor. İBB, olası olumsuzluklara karşı ekiplerini hazırda beklettiğini ve İstanbulluların tedbirli olmaları gerektiğini duyurdu.
24 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Rize ve Artvin için sarı, Bitlis, Van, Şırnak ve Hakkari için turuncu kodlu hava durumu uyarısı yayınladı. Bu illerde kar ve yağmur beklendiği belirtildi. Ayrıca vatandaşlar sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, kuvvetli rüzgar, fırtına, soba ve baca gazı zehirlenmeleri, tipi, buzlanma ve don olaylarına karşı uyarıldı.
21 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin sekiz ilini turuncu, on iki ilini sarı kodla uyararak olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olunmasını istedi. Uyarılan illerde şiddetli rüzgar, sel, heyelan, su baskını, ulaşımda aksamalar, yüksek kesimlerde buzlanma ve don gibi olumsuzluklar bekleniyor. Ayrıca Kars, Ağrı ve Ardahan'da kar; Artvin, Bitlis, Erzincan, Hakkari, Muş, Şırnak, Bingöl, Rize ve Tunceli'de hem kar hem yağmur tahmin ediliyor.
20 Kasım 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'de 15 il için turuncu, 16 il için sarı kodlu meteorolojik uyarıda bulundu. Bu uyarılar, hafta sonu etkili olacak fırtına ve yağışlar nedeniyle yapıldı. AFAD, ilgili valilikler, kaymakamlıklar ve il AFAD müdürlüklerini bilgilendirdi ve ekiplerin olası acil durumlara karşı teyakkuzda olduğunu belirtti. Vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, heyelan gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapıldı.
19 Kasım 2023

İstanbul'da Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından yılın ilk kar yağışı sabah saatlerinde başladı. Bolu Dağı'nda kar kalınlığı beş santimetreye ulaşırken, Kocaeli'nin Kartepe bölgesinde de kar yağışı görüldü. Karayolları ve yerel belediye ekipleri, ulaşımın aksamaması için karla mücadele çalışmalarına başladı.
19 Kasım 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye genelinde 41 il için turuncu, 31 il için sarı kodlu meteorolojik uyarıda bulundu. Kuvvetli sağanak yağış ve fırtına beklendiği belirtilirken, vatandaşların olası olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları istendi. Uyarı renkleri, meteorolojik hadisenin şiddeti ve etki alanı gibi faktörlere göre belirleniyor ve dört farklı seviyede (yeşil, sarı, turuncu, kırmızı) uyarılar yapılıyor.
18 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu bölgesinde akşam saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yanı sıra güneyden gelen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkili olacağını duyurdu. Yağışların, Adıyaman çevreleri, Diyarbakır'ın kuzey ve batısı ile Batman ve Şanlıurfa'nın kuzeyinde şiddetli olması bekleniyor. Yağışların yarın öğle saatlerinden sonra batıda, pazartesi sabah saatlerinde ise doğuda etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Sel, su baskını, yıldırım, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulanıyor.
18 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 30 ilini turuncu, 36 ilini ise sarı kodla uyararak kuvvetli rüzgar, sağanak yağış ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Batı Karadeniz, Marmara, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde olumsuz hava koşullarının etkili olacağı belirtildi. Vatandaşlar, ulaşımda aksamalar, ani sel, su baskını, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.
18 Kasım 2023

Ankara Valiliği, son meteorolojik değerlendirmelere dayanarak, kentin çevrelerinde yarın akşam saatlerinden itibaren yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Yağışların pazar günü sabah saatlerinde etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Vatandaşlar ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalar konusunda uyarılarak tedbirli olmaları istendi.
17 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde hafta sonu için fırtına ve kuvvetli yağış uyarısında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı sistemin etkisiyle cumartesi günü öğleden sonra ve pazar günü erken saatlerde kuvvetli rüzgar ve fırtınanın beklendiğini duyurdu. Sıcaklıkların 8-10 dereceye kadar düşeceği ve kuvvetli sağanak yağışların olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Türk Hava Yolları olumsuz hava koşulları nedeniyle yarınki 40 seferini iptal ettiğini açıkladı.
17 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Artvin, Giresun, Kastamonu, Rize, Trabzon, Bartın, Düzce, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak ve Yalova olmak üzere 13 şehir için yağmur ve gök gürültülü sağanak yağış konusunda sarı kod ile uyarıda bulundu. Bursa, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da yağış, diğer illerde ise gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. MGM, ani sel, su baskını, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olası olumsuzluklara karşı bu illerde yaşayanları dikkatli olmaya çağırdı.
16 Kasım 2023

Brezilya'da yaşanan eşi benzeri görülmemiş sıcak hava dalgası sebebiyle 3 binden fazla bölgede kırmızı alarm durumu ilan edildi. Rio de Janeiro'da hissedilen sıcaklık 52,5 santigrat dereceye ulaştı ve bu durumun cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Yetkililer, bu sıcaklıkların iklim değişikliği ve El Nino'nun bir sonucu olduğunu belirtiyorlar. Ulusal Meteoroloji Enstitüsü, Sao Paulo'da sıcaklığın 37,3 dereceye çıktığını açıkladı.
15 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'da bu akşamdan itibaren kuvvetli sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Gece ve perşembe sabahı yağışın daha da şiddetleneceği öngörülüyor. Ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıda bulunuldu. İstanbul Valiliği de vatandaşları dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
15 Kasım 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 200 kilometre uzaklıkta, deniz altı yanardağının patlaması sonucu yeni bir ada meydana geldi. Ogasawa ada zincirine eklenen bu ada, volkanik patlamalarla oluştu ve 100 metre çapında. Japonya Meteoroloji Enstitüsü'nün helikopterinden çekilen görüntülerde adanın üzerinde yoğun duman ve lav püskürmeleri gözlemlendi. Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nden uzmanlar, adanın boyutlarının artabileceğini ve lavlarla kaplı kısımlarının kalıcı olabileceğini belirtiyor.
13 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege bölgelerinde yer alan Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Sakarya, Yalova, Aydın, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ ve Antalya şehirlerini sarı kodla uyararak, yağmur ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Bu illerde yaşayanların sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
13 Kasım 2023
İşaretlediklerim