Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kurumlar vergisi genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğe göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç, sermaye şirketleri yurt dışından getirilen nakdi sermaye artışları için %75 kurumlar vergisi indiriminden beş hesap dönemi boyunca yararlanabilecek. Daha önce şirketler bu indirimden sadece bir defa faydalanabiliyordu. İstanbul Finans Merkezi'nde faaliyet gösteren şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri mal alım satımlarından elde ettikleri kazanç da indirim kapsamına alındı.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, konteyner ve prefabrik yapı teslimlerinde KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 1 olarak belirlendi. Bu uygulama, montaj ve kurulum işlemlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Daha önce 14 Şubat'ta yayımlanan kararda, olağanüstü hal ilan edilen illerde afetzedelere ve belirli kurumlar ile kuruluşlara yapılan teslimlerde bu oranın uygulanacağı öngörülmüştü.
23 Şubat 2023

Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık döneminde önerdiği 'şeffaflık paketi' içindeki imar mevzuatı değişikliği teklifi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasındaki sürtüşmeyi derinleştirdi. Davutoğlu'nun imar planlarını daha şeffaf ve adil hale getirmeyi amaçlayan, belediyelere 'değer artış payı' getirecek düzenlemeleri, müteahhitler ve Erdoğan tarafından olumsuz karşılandı. Bu durum, Davutoğlu'nun siyasi kariyerinde bir dönüm noktası oldu ve Erdoğan'ın sert tepkisiyle karşılaştı.
15 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı kararı ile şirketlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar bilançolarında yer alan yabancı paralarını kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirmeleri halinde, bu hesaplardan elde edilen faiz, kâr payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Daha önce bu vergi istisnası sadece 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları kapsıyordu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
26 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile otomotiv sektöründe belirli bir taşıt markasının distribütörü olmayan münferit ithalatçılar ve bayileri için ithalat yapabilmek adına 66 milyon lira teminat verme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeden işlem yapabilmek için gerekli şartlar ve belgeler belirlendi. Teminat olarak nakit, banka teminat mektupları, sigorta şirketleri kefalet senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri kabul edilecek. Distribütörler ve bunların bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor. Yeni düzenleme önümüzdeki ay başında yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, erken seçim tartışmalarına değinerek, AKP'nin seçim tarihi olarak 18 Haziran dışında bir planı olmadığını belirtti. Seçimlerin erkene alınması durumunda iki yol olduğunu ifade eden Dağ, bunların Meclis'in 360 milletvekilinin kararıyla veya Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi. Ayrıca, muhalefetin erken seçim taleplerine karşı AKP'nin henüz bir müzakere yapmadığını ve bir karar noktasına varıldığında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim