Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'ye karşı darbe girişimi suçlamasıyla yargılanan 37 kişi idam cezasına çarptırıldı. Bu kişiler arasında ABD, Belçika, Britanya ve Kanada vatandaşları da bulunuyor. 51 sanığın yargılandığı davada 14 kişi beraat etti. Kongo'da yaklaşık yirmi yıldır idam cezası uygulanmıyordu, ancak hükümet mart ayında bu cezayı ömür boyu hapse çevirme uygulamasını kaldırmıştı.
13 Eylül 2024

Clooney Vakfı, iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın ikinci davasına müdahil oluyor. Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuş ve AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti. Clooney Vakfı'nın yanı sıra birçok uluslararası kuruluş da bu davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Bu gelişme, davanın uluslararası planda daha fazla yankı uyandıracağı anlamına geliyor.
13 Eylül 2024

Microsoft, maliyetleri düşürmek ve Activision Blizzard'ın entegrasyonunu tamamlamak amacıyla Xbox biriminden 650 kişiyi işten çıkaracak. Xbox başkanı Phil Spencer, işten çıkarmaların çoğunlukla kurumsal ve destekleyici işlevleri etkileyeceğini belirtti. Şirket, ocak ayında da Activision Blizzard ve Xbox'taki 1,900 çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. Xbox, oyun geliştirme maliyetlerinin artması nedeniyle mayıs ayında birçok oyun stüdyosunu kapatmıştı.
12 Eylül 2024

Google ve Microsoft, yıllık 24 teravatsaat elektrik tüketimiyle Ürdün, İzlanda, Kuzey Kore ve Gana gibi ülkelerden daha fazla elektrik tüketiyor. Bu iki şirketin toplam elektrik tüketimi, 223 milyon nüfuslu Nijerya'nın tüketiminden bile fazla. Teknoloji şirketlerinin artan elektrik tüketimi, büyük ölçüde veri merkezlerinin enerji ihtiyacından kaynaklanıyor. Google'ın veri merkezlerinin elektrik kullanımı 2023'te yüzde 17 artarken, Microsoft'un elektrik tüketimi son dört yılda iki kattan fazla arttı.
14 Ağustos 2024

Elon Musk, OpenAI'ın kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman'a, insanlığa fayda sağlama misyonuna ihanet ettikleri gerekçesiyle yeniden dava açtı. Musk, 2018'de OpenAI'ın kuruluş misyonuna aykırı hareket ettiğini öne sürerek yönetim kurulundan ayrılmış ve daha sonra şirketin yeniden insanlığa fayda sağlaması talebiyle dava açmıştı. Haziranda geri çektiği davayı yeniden açan Musk, Altman ve diğer kişilerin kendisini aldattığını ve yapay zekanın oluşturduğu tehlikelerle ilgili insani endişelerinin suiistimal edildiğini ileri sürdü. OpenAI ise Musk'ın iddialarını reddetti ve onun geçmişte şirket üzerinde tam kontrol sahibi olmaya çalıştığını belirtti.
6 Ağustos 2024

Microsoft, nisan-haziran döneminde gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artırarak 64,7 milyar dolara çıkardı. Şirketin net karı da aynı dönemde yüzde 10 artarak 22 milyar dolara yükseldi. Ancak, Akıllı Bulut gelirleri piyasa beklentilerinin altında kaldı. Microsoft CEO'su Satya Nadella, yapay zeka çağına liderlik etmeye odaklandıklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

Siber güvenlik hizmeti sağlayıcısı Crowdstrike, 19 Temmuz'daki yazılım güncellemesinden kaynaklanan ve birçok sektörde hizmetlerin aksamasına neden olan sorun için yeni bir teknik geliştirdiklerini duyurdu. Şirket, etkilenen 8,5 milyon Windows cihazının büyük kısmının tekrar çalışır durumda olduğunu belirtti. Crowdstrike, tüm cihaz ve sistemleri en kısa sürede eski haline döndürmek için çalıştıklarını ve müşterilerden özür dilediklerini ifade etti. Kesintiden hâlâ kaç cihazın etkilendiği ise açıklanmadı.
22 Temmuz 2024

Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı. ABD merkezli hava yolu şirketleri, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası bu aksaklıktan etkilendi. CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu. Bu olay, dijital kıyamet kehanetlerinin aksine, güneş patlamalarından değil, siber güvenlik yazılımındaki bir sorundan kaynaklandı.
20 Temmuz 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünya çapında birçok sektörü etkileyen yazılım sorununa karşı Milli Teknoloji Hamlesi önerdi. Kacır, çözümün daha fazla yerli ve milli ürün kullanımı ve teknolojide tam bağımsızlık olduğunu belirtti. Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını bildirdi. Türk Hava Yolları da bu sorun nedeniyle rezervasyon ve bilet işlemlerinde aksaklıklar yaşandığını duyurdu.
19 Temmuz 2024

Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını açıkladı. Güncelleme kaynaklı kesinti nedeniyle birçok ülkede süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar geniş bir sektörde şirketlerin hizmetleri aksadı. Microsoft, birkaç Microsoft 365 uygulaması ve hizmetinin tam işlevselliğini geri kazandırdığını, ancak bazı uygulama ve hizmetlerde sorunların sürdüğünü belirtti.
19 Temmuz 2024

Türk Hava Yolları (THY), dünya çapında yaşanan teknik sorunlar nedeniyle mağdur olan yolcuların biletlerini iade edebileceğini veya rezervasyonlarını ücretsiz olarak değiştirebileceğini açıkladı. Bu sorun, Microsoft dahil birçok şirkete hizmet veren CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketinin çökmesiyle ortaya çıktı. THY, uçuşları iptal edilen yolcuların mağdur edilmeyeceğini ve ek haklar tanımlandığını belirtti. Yolcular, uçuş durumlarını THY'nin mobil uygulamasından kontrol edebilirler.
19 Temmuz 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Microsoft’a siber güvenlik sağlayan CrowdStrike’ın yazılımındaki sorun nedeniyle geniş çaplı bir kesinti yaşandığını bildirdi. Bu kesinti, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar birçok sektörü etkiledi. BTK, kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını ve sadece CrowdStrike yazılımını kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sistemin kısa süre içinde normale döneceğini ve gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.
19 Temmuz 2024

Dünya çapında Microsoft dahil birçok şirkete hizmet veren CrowdStrike adlı siber güvenlik şirketi çöktü. Bu çöküş, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsaya kadar geniş bir sektörde hizmetlerin aksamasına neden oldu. Şirketin çöküşü, birçok sektörde operasyonel aksaklıklara yol açtı ve küresel ölçekte etkiler yarattı.
19 Temmuz 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Mai-Ndombe eyaletinde, Mobondo isyancı grubu Kinsele kasabasındaki askeri mevzilere saldırdı. Çatışmada 41 isyancı, dokuz asker ve bir sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki çatışmalar devam ederken, yerel halk evlerini terk ederek komşu kasaba ve köylere sığınmaya başladı. Mobondo grubu, 2022'den bu yana arazi vergilerine karşı mücadele ediyor ve birçok köye silahlı saldırı düzenleyerek yüzlerce sivilin ve askerin ölümüne neden oldu.
15 Temmuz 2024

Microsoft, popüler metin uygulaması OneNote'ta yapay zeka programı Copilot'u etkinleştirmeye hazırlanıyor. Bu yeni özellik, kullanıcıların el yazısı notlarını okuyup çözümleyerek metne dönüştürebilecek ve notlara dayalı yapılacaklar listeleri oluşturabilecek. Copilot, hem küçük hem de büyük boyutlu notlarda etkili bir şekilde çalışıyor. Bu özellik, Microsoft 365 Insider üyeliği ve Copilot Pro ya da Copilot for Microsoft 365 aboneliği gerektiriyor.
12 Temmuz 2024

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi, büyük teknoloji şirketlerinin hisselerini yükseltirken, iklim hedeflerini olumsuz etkiliyor. Google, yapay zeka altyapısının veri merkezlerinin sera gazı emisyonlarını yüzde 48 artırdığını açıkladı. Bu durum, Paris İklim Anlaşması kapsamında belirlenen 'net sıfır emisyon' hedefinde ciddi belirsizlikler yaratıyor. Uzmanlar, yapay zeka sistemlerinin yüksek enerji tüketimi nedeniyle fosil yakıtlara yönelimin arttığını ve yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor.
5 Temmuz 2024

Albert Einstein’ın 1939’da Başkan Franklin D. Roosevelt’e yazdığı ve ABD’yi nükleer bomba geliştirmeye teşvik eden mektup, açık artırmaya çıkarılacak. Mektup, Nazi Almanyası’nın nükleer silah üretebileceği konusunda uyarıda bulunuyor ve ABD’nin kendi atom programını başlatmasını öneriyor. Mektup, 2018’de ölen Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın koleksiyonuna ait ve Eylül ayında New York’taki Christie’s’de satışa sunulacak. Mektubun tahmini değeri 4 milyon ile 6 milyon dolar arasında.
26 Haziran 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

Albayrak grubu, şirket verilerini yurt dışına taşımaya zorlandığı gerekçesiyle Microsoft’a açtığı davada 1,5 milyon lira tazminat kazandı. İstanbul 5’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, Microsoft Corporation ve Türkiye temsilcisi ETG Bilgisayar Danışmanlık Eğitim Hizmetleri ve Yayıncılık Sanayi Ltd. Şti.’nin tazminat ödemesine hükmetti. Albayrak grubunun avukatı, bu davanın veri güvenliği farkındalığını artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun Huawei'ye yurt dışına veri aktarımı izni vermesi de tartışma konusu oldu.
4 Haziran 2024
İşaretlediklerim