Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), son dokuz ayda Akdeniz'de en az 2 bin 500 göçmenin ya boğularak öldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, UNHCR, son dokuz ay içinde 186 bin kişinin deniz yoluyla Güney Avrupa'ya ulaştığını belirtti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83'lük bir artışa denk geliyor. UNHCR, tüm Akdeniz ülkelerinin acilen arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmesini istedi.
29 Eylül 2023

İçişleri Bakanlığı, başka illerde kayıtlı olmalarına rağmen İstanbul'dan ayrılmayan Suriyelilere yaptırımların uygulanacağını bildirdi. İstanbul Valiliği, 28 Temmuz 2023'te yaptığı duyuruda, İstanbul'da bulunan ve başka illerde kayıtlı olan geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancıların 24 Eylül 2023'e kadar kayıtlı oldukları illere dönmeleri gerektiğini belirtmişti. 24 Eylül 2023 itibarıyla İstanbul'da yasal kalış hakkı olmadığı halde ayrılmayan Suriyelilere yaptırımlar uygulanacak.
21 Eylül 2023

Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları artarken, başvuruların kabul oranı düşüyor. Başvuruların yüzde 80'den fazlasını Kürtler oluşturuyor ve bu grubun sığınma taleplerine verilen kabul oranı yüzde 4,8'e kadar düştü. Türkiye, Almanya'ya son yıllarda yapılan iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2023 Temmuz'unda ise Türkiye, 3 bin 791 başvuru ile Afganistan'ı geride bırakarak en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu.
20 Ağustos 2023

İstanbul Şişli'deki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan beş kişi, sınır dışı edilmekle karşı karşıya. Gözaltına alınanlar arasında İran, Libya, Rusya, Portekiz ve Avustralya'dan kişiler bulunuyor. İranlı bir mülteci, ülkesine gönderilmesi durumunda idam cezası ile karşı karşıya olabilir. Gözaltına alınanlar arasında yaralı bir kişi de bulunuyor ve avukatlarına ve tedavi hakkına erişim sağlayamıyorlar.
27 Haziran 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Milletvekili Jennifer Wexton öncülüğünde bir grup vekil, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara ve diğer baskı gören Müslüman ve Türk azınlıklara 'ikinci öncelikli sığınmacı' statüsü verilmesini öngören 'Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası' adlı bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, bölgede yaşayan veya baskı nedeniyle yerlerini terk etmek zorunda kalan kişilere ve ailelerine bu statünün verilmesini talep ediyor. Tasarıya, çeşitli partilerden milletvekilleri destek vermektedir.
10 Haziran 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyona yakın Suriyeli mültecinin geri dönüşü için Suriye'de konut yapımı projelerinin hazırlandığını belirtti. Türkiye'de kayıtlı geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının 3 milyon 411 bin 29 olduğu bildirildi. Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın Türk askerinin çekilmesi talebini reddetti ve terör tehdidinin devam ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacakken, Sinan Oğan'ın destek vereceği ittifak ve talepleri gündemdeki yerini koruyor.
19 Mayıs 2023

Gazeteci Özlem Akarsu Çelik, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İzmir'deki mitingindeki kalabalığın büyük bir kısmının çevre illerden taşındığını ve Suriyeli mültecilerin de bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, genç katılımcı sayısının az olduğunu ve Erdoğan'ın konuşması bitmeden kalabalığın dağılmaya başladığını belirtti. Mitingin başlama saati planlanandan yaklaşık iki buçuk saat sonra gerçekleşti.
29 Nisan 2023

Mülteciler Derneği'nin verilerine göre, Türkiye'de geçici koruma statüsündeki kayıtlı Suriyeli sayısı 19 Ocak 2023 itibarıyla bir önceki aya göre 41 bin 816 kişi azalarak 3 milyon 535 bin 898 kişiye düştü. Suriyeli erkeklerin oranı %53,4 iken, kadınların oranı %46,6'dır ve yaş ortalaması 22,7'dir. Geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin sayısı 47 bin 603 olup, çoğunluk şehirlerde yaşamaktadır. Türkiye genelinde Suriyelilerin Türk nüfusuna oranı %4'tür ve 223 bin 881 Suriyeliye Türk vatandaşlığı verilmiştir.
14 Mart 2023

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 95'inci Akademi Ödülleri'nde 'Everything Everywhere All at Once' filmi en iyi film ödülü dahil olmak üzere toplam yedi ödül kazandı. Tören, Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleşti ve Jimmy Kimmel tarafından sunuldu. Michelle Yeoh, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanarak bu kategoride ödül alan ilk Asya kökenli kadın oldu. Törenin dikkat çeken diğer yönleri arasında geleneksel kırmızı halının bej rengiyle değiştirilmesi ve bazı ünlülerin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kampanyasına destek için mavi kurdele takmaları yer aldı.
13 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Şubat'ta gerçekleştirdiği ve son ana kadar gizli tutulan Ukrayna ziyaretinin ayrıntıları, ziyareti takip eden gazeteciler tarafından paylaşıldı. Gazeteciler, ziyaret öncesinde Beyaz Saray'da bir toplantıya çağrılarak gizlilik yemini etmeye zorlandıklarını ve ziyaretin detaylarının ancak son anda kendilerine bildirildiğini açıkladılar. Biden'ın ziyareti sırasında güvenlik önlemleri nedeniyle çok az şey görebildiklerini ve Beyaz Saray ekibiyle sınırlı temasları olduğunu belirttiler. Biden, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü ve ardından Polonya'ya geçti.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim