Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ve yapılaşmada bu riskin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Görür, Kütahya'nın geçmişte büyük depremler yaşadığını ve bölgede diri fayların yoğunlaştığını belirtti. Ayrıca, kentin sıvılaşmış riskli bir zemine sahip olduğunu ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti. Görür, Kütahya'daki yapılaşmanın yanlış olduğunu ve yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetilmesi gerektiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bitlis’in Tatvan ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sonrası Bitlis-Zagros hattı ve çevresine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4,7, derinliğini 5,4 kilometre olarak duyurdu. Görür, 6 Şubat depremlerinde Arap levhasının kuzeye savrulması sonucu bu bölgenin baskı altında olduğunu ve bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
25 Eylül 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Instagram'da adına açılan sahte hesaplar üzerinden deprem çantası satışı yapıldığını duyurdu. Görür, bu durumu saygısızlık ve ahlaksızlık olarak nitelendirerek, konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı. Ayrıca, resmi sosyal medya hesaplarını belirterek, sahte hesaplara itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.
10 Eylül 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul'da eğitim-öğretimin devam ettiği okulların tamamının depreme dayanıklı hale getirildiğini açıkladı. 2006 yılından bu yana yürütülen çalışmalar kapsamında 1433 okuldan 1301'i yıkılıp yeniden yapılma veya güçlendirme yoluyla depreme dayanıklı hale getirildi. Son bir yılda 34 okul daha depreme dayanıklı hale getirilerek eğitim-öğretime kazandırıldı. Gül, tüm öğrencilerin artık güvenli okullarda eğitimlerine devam edebileceğini belirtti.
4 Eylül 2024

Muş'un Alabalık ve Varto ilçelerinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) kesişim noktasında olduğunu belirterek, bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Görür, bu küçük depremin daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini vurguladı.
19 Ağustos 2024

Sivas'ta 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 10:33'te gerçekleşti ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Kandilli Rasathanesi tarafından aynı büyüklükte (4,1) açıklandı. AFAD, depremin merkez üssünü Sivas merkez olarak belirtirken, Kandilli Rasathanesi Karayun ilçesi olarak açıkladı. Depremin derinliği konusunda ise AFAD 9,7 kilometre, Kandilli ise 1 kilometre olarak bilgi verdi.
13 Ağustos 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Suriye'de meydana gelen ve Türkiye'de beş ilde hissedilen 5,2 büyüklüğündeki depremi endişe verici bulmadığını belirtti. Depremin Hatay'daki Ölü Deniz Fayının devamı üzerinde ve Hama yakınlarında gerçekleştiğini ifade eden Görür, jeologların bu depremi beklediklerini ve Türkiye'de afete varabilecek bir hareket beklemediklerini söyledi. Görür, vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.
13 Ağustos 2024

Adana'nın Kozan ilçesinde sabah saatlerinde 4,6, 4,5 ve 4 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu depremleri değerlendirerek bölgedeki hareketliliğin bir yıl sürebileceğini belirtti. Tüysüz, 6 Şubat 2023'te meydana gelen büyük depremleri hatırlatarak, bugünkü depremlerin bu büyük depremlerin artçısı olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Ayrıca, bölgede bu şiddetin üstünde bir deprem beklemediğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Akdeniz'de Girit Adası açıklarında 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, depremin saat 11.23'te ve 5,5 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu. Depremin ardından herhangi bir hasar veya can kaybı bildirilmedi.
7 Ağustos 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana’nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 4,6, 4,5 ve 4 büyüklüğündeki depremlerin 6 Şubat 2023 depremlerinin etkisi olduğunu belirtti. Görür, bu depremlerin doğrudan Doğu Anadolu Fayı (DAF) ile ilgisi olmadığını, ancak ondan enerji transfer etmiş olabileceğini söyledi. Açıklamasını sosyal medya hesabından yapan Görür, depremlerin Saimbeyli Fay Zonunda gerçekleştiğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'nde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremin endişe verici olmadığını belirtti. Depremin Tekirdağ Fay Zonu'nda gerçekleştiğini ve bu bölgede zaman zaman benzer büyüklükte depremlerin yaşandığını ifade etti. Görür, bu tür depremlerin gaz çıkışlarına bağlı olarak meydana geldiğini ve bu nedenle büyük bir endişe yaratmadığını vurguladı.
19 Temmuz 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin deprem riskleri hakkında konuştu. Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi ve İstanbul için deprem uyarısında bulunarak, Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin Anadolu'ya taşınması gerektiğini vurguladı. Antalya'nın depreme karşı savunmasız olduğunu belirterek, altyapı ve yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş'tan Hakkari'ye kadar olan kentlerde deprem riskinin arttığını söyledi.
1 Mart 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde gece saatlerinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin detaylarını paylaştı. Depremin 'görece derin' olduğunu ve 21.5 kilometre derinlikte gerçekleştiğini belirten Görür, Ege Denizi'nin tabanının çok sayıda gerilmeli faylarla dolu olduğunu ifade etti. Depremin, Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre KD-GB uzanımlı bir fay üzerinde meydana geldiği belirtildi.
25 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde, Çöpler Anagold şirketine ait bir altın madeninde toprak kayması yaşandı. Toprak kayması sonucu bazı kişilerin toprak altında kalabileceği ihtimali üzerine arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Maden, aktif bir fay hattı üzerinde bulunuyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya ceza kesilmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu, ancak şirket gerekli iyileştirmeleri yaptığını iddia ederek faaliyetlerine yeniden başlamıştı.
13 Şubat 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, tv100'de katıldığı bir programda İYİ Parti ve CHP'den belediye başkanı adaylığı teklifi aldığını ancak bu teklifleri reddettiğini açıkladı. İYİ Parti'nin İstanbul büyükşehir belediyesi başkan adaylığı ve CHP'nin Elazığ belediyesi başkan adaylığı tekliflerini aldığını belirten Görür, siyaset üstü bir pozisyon almayı tercih ettiğini ve bu nedenle teklifleri kabul etmediğini ifade etti.
7 Şubat 2024

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hakkari Yüksekova'da kaydedilen 4,3 büyüklüğündeki depremin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. AFAD'ın verdiği bilgiye göre deprem sabah saat 06.09'da ve 7 kilometre derinlikte gerçekleşti. Görür, Bitlis-Zagros Bindirme kuşağının üzerinde meydana gelen depremin, 6 Şubat depremlerinden sonra bölgedeki stres alanında değişikliklere yol açmış olabileceğini ve bu durumun dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
3 Şubat 2024

Prof. Dr. Naci Görür, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde deprem riskinin arttığına dair uyarılarda bulundu. Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağının etkilediği Bitlis, Batman, Diyarbakır, Hakkari, Şanlıurfa, Şırnak ve Gaziantep illerinde deprem tehlikesinin yükseldiğini ifade etti. Görür, bu bölgelerdeki tektonik hareketliliğin ve levha sınırlarının depremleri tetiklediğini, son depremlerle Arap Levhası'nın kuzeye doğru hareket ettiğini ve Anadolu Levhası'nın batıya kaymasına neden olduğunu belirtti.
29 Ocak 2024

Son 20 yılda İstanbul'da 130 proje ile 1 milyar 170 milyon 868 bin 864 metrekare alanın yapılaşmaya açıldığı ve bu durumun yaklaşık 164 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğu belirtilmiş. Kamuya ait park, orman ve askeri alanlar gibi donatı alanlarının özel inşaat projelerine dönüştürüldüğü, bu projelerle elde edilen maddi kazancın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 bütçe gelirinin 20 katına ulaştığı ifade edilmiş. Ayrıca, imar planlarında yapılan değişikliklerle emsal değer artışı sağlanan 44 alanda yapılan inşaatların, planlanandan üç buçuk kat fazla olduğu ve bu durumun da büyük maddi kazançlar getirdiği vurgulanmış.
16 Ocak 2024

Tunceli'de 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin daha önce uyarıda bulunduğu ve büyük bir deprem riski taşıyan Yedisu Fayı üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Görür, fayın 7'nin üzerinde bir deprem üretmeye hazır olduğunu ve bölgedeki yerleşim alanları için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
1 Ocak 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumartesi günü açıklayacağı 'müjdelerle' İstanbul'un depreme hazırlık sürecini başlatacaklarını belirtti. 1999'daki büyük depremden bu yana geçen 24 yıl içinde birçok uzman, İstanbul için büyük bir deprem riski konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bakan Özhaseki, 800 bin konutun yenilendiğini, acil olarak 600 bin konutun daha yenilenmesi gerektiğini ve bu süreçte vatandaşların ve müteahhitlerin destekleneceğini ifade etti.
22 Aralık 2023
İşaretlediklerim