İtalya'da taşıyıcı anneliğin 'evrensel suç' sayılmasını öngören yasa, Senato'da kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa, İtalyan vatandaşlarının yurt dışında taşıyıcı annelik uygulamalarına başvurmalarını engellemeyi amaçlıyor. Yeni düzenlemeye göre, farklı ülkelerde taşıyıcı annelik hizmeti alan İtalyanlar, iki yıl hapis ve 1 milyon avroya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Yasa, sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri partisinin girişimiyle hazırlandı.
16 Ekim 2024

Polonya Başbakanı Donald Tusk, düzensiz göçle mücadele kapsamında iltica hakkının geçici olarak askıya alınacağını açıkladı. Tusk, bu kararın yeni göç stratejisi çerçevesinde alındığını ve Avrupa'da tanınmasını talep edeceğini belirtti. Polonya'nın vize düzenlemesini sıkılaştıracağı da duyuruldu. Bu adımlar, Polonya'nın Avrupa Birliği'nin Göç Paktı'na karşı tutumunu da yansıtıyor.
12 Ekim 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'in Türkiye'ye saldıracağı yönündeki iddialarını eleştirdi. Özel, bu iddiaların altının doldurulmadığını ve Türkiye'nin bu konuda endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın bu açıklamaları ekonomik sorunlardan dikkatleri başka yöne çekmek için yaptığını savundu. Özel, Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesi gerektiğini vurguladı.
8 Ekim 2024

Prof. Dr. Recep Has, Türkiye'deki yüksek sezaryen oranlarının düşürülmesi için Sağlık Bakanlığı'nın 'Normal Doğum Eylem Planı'nın yeterli olmadığını belirtti. Has, sezaryen oranlarının düşürülmesi için ebelik sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve diğer ülkelerdeki başarılı ebelik sistemlerinden örnekler verdi. Ayrıca, sezaryen oranlarının yüksek olmasının nedenleri arasında toplumsal değişimler ve özel hastanelerin mali kaygıları olduğunu ifade etti.
8 Ekim 2024

Norveç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl, ülkeye yasadışı girişleri önlemek ve güvenliği artırmak amacıyla Rusya sınırına tel örgü çekileceğini ve sınırda görevli personel sayısının artırılacağını açıkladı. Bakan, tel örgülerin tek başına yeterli olmayacağını ve sınıra sensörler yerleştirileceğini belirtti. Finlandiya'nın NATO üyeliği sonrası artan yasadışı göçmen girişleri, Norveç'in bu kararı almasında etkili oldu. Göçmenlerin çoğunluğunu Afganistan, Mısır, Irak, Somali, Suriye ve Yemen vatandaşları oluşturuyor.
1 Ekim 2024

ABD'de Yunanistan lehine lobi faaliyeti yürüten Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla Amerikan Kongresi'ne bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Amerikan yapımı silahları ABD'nin müttefiklerine karşı kullandığı iddia edilerek, Türkiye'nin F-35 programına geri alınmaması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya ile işbirliği yapması ve NATO'ya şantaj yapması gibi suçlamalar da yer aldı. Türkiye ise F-35 programına geri dönmek için CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını sağlayacak formüller üzerinde çalıştığını açıkladı.
23 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79’uncu Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta, ABD ile ilişkilerin başkan kim olursa olsun değişmeyeceğini belirtti. Erdoğan, Türkevi’nde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, küresel ve bölgesel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. BM'nin reform ihtiyacına dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin NATO müttefikliği ve Avrupa Birliği üyelik perspektifine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Teşkilatı, BRICS ve ASEAN ile ilişkilerini güçlendirme kararlılığını ifade etti.
23 Eylül 2024

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da 'Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti' adında bir oluşum kuracaklarını açıkladı. Bu yeni devletin, dini hoşgörüyü teşvik etmek amacıyla Vatikan tarzı bir anklav olarak planlandığı belirtildi. Rama, bu yapının kurulmasının zaman alacağını ve sadece birkaç yakın yardımcısının planı bildiğini söyledi. Yeni devletin ordusu, sınır muhafızları ve mahkemesi olmayacak.
22 Eylül 2024

Özbekistan Senatosu, ülke hakkında uygunsuz konuşan yabancıların ülkeye girişini ve ülkede bulunmalarını yasaklayan yasa değişikliğini onayladı. Bu değişiklik, Özbekistan'ın ve halkının şerefine, haysiyetine veya geçmişine hakaret eden yabancıların istenmeyen kişi ilan edilerek sınır dışı edilmesini öngörüyor. Ayrıca, bu kişilerin beş yıl boyunca ülkeye girmelerine veya ülkede bulunmalarına izin verilmeyecek ve bazı ekonomik kısıtlamalar getirilecek. Yasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in imzasının ardından yürürlüğe girecek.
21 Eylül 2024
İşaretlediklerim