Fenerbahçeli futbolcu Bright Osayi-Samuel, Trabzonspor ile oynanan maç sırasında sahaya inen saldırgan taraftarlara karşılık vermek zorunda kaldığını belirtti. Maç boyunca tribünlerden atılan cisimler nedeniyle birçok Fenerbahçeli oyuncu yaralandı. Maç sonunda sahaya inen taraftarlar, Fenerbahçeli futbolculara saldırdı ve güvenlik güçleri duruma müdahale etmekte yetersiz kaldı. İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu olaylarla ilgili soruşturma başlattı.
25 Mart 2024

Dünya genelinde yaklaşık 7 bin 150 dil konuşulmaktadır ve bu dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesi altındadır. En çok dilin konuşulduğu ülke 839 dille Papua Yeni Gine olarak belirlenmiştir. Listede ayrıca Endonezya 704 dil, Nijerya 520 dil, Hindistan 424 dil ve diğer ülkeler yer almaktadır. Bu çeşitlilik, dilin kültürel zenginliğin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
21 Şubat 2024

Arjantin Milli Takımı'nın mart ayında Çin'de Nijerya ile oynamayı planladığı hazırlık maçı, Lionel Messi'ye Çin'deki futbolseverlerin gösterdiği tepkiler nedeniyle iptal edildi. Messi, Inter Miami ile Hong Kong'da oynanması planlanan bir maça çıkmamış ve daha sonra Japonya'da Vissel Kobe'ye karşı 30 dakika sahada yer almıştı. Bu durum, Çinli futbolseverlerin tepkisini çekti ve Hangzhou Spor Ofisi, Arjantin ile Nijerya arasındaki maç için uygun koşulların oluşmadığını belirterek maçın iptal edildiğini açıkladı. Arjantin Futbol Federasyonu şimdi alternatif bir kent arayışında.
10 Şubat 2024

Beşiktaş futbol takımı, oyuncuları Vincent Aboubakar'ın sakatlığının, Kamerun milli takımı tarafından bildirilenden daha ağır olduğunu duyurdu. Aboubakar, 12 Ocak'ta Kamerun milli takımıyla antrenman sırasında uyluk arka adalesinden sakatlanmış ve tedavisine başlanmıştı. 27 Ocak'ta Nijerya maçında kısa süre oynadıktan sonra Türkiye'ye dönen Aboubakar'ın, Beşiktaş sağlık ekibinin yaptığı kontrollerde daha ciddi bir yaralanma (Biseps femoris evre 2 B strain) tespit edildi ve tedavisine kulüp sağlık ekibi tarafından devam edilmesine karar verildi.
31 Ocak 2024

ABD, 2014 yılında Nijeryalı yetkililer tarafından yurt dışında mülk edinmek amacıyla kaçırılan 8,9 milyon doları Nijerya'ya iade etme kararı aldı. ABD'deki Kraliyet Mahkemesi'nde Başsavcı Mark Temple, bu paraların Nijerya'ya ait olduğunu ve üst düzey yetkililer tarafından kaçırıldığını belirtti. Nijerya hükümeti ile iade için müzakerelere başlandı. Bu paraların, Goodluck Jonathan döneminde Boko Haram saldırıları sırasında silah alımı için yapılan hükümet onaylı sözleşmeler olarak kamufle edildiği iddia ediliyor.
17 Ocak 2024

Nijerya'da rahim ağzı kanseri oranını düşürmek amacıyla 4,7 milyon kız çocuğuna HPV aşısı uygulandı. Bu aşı kampanyası, UNICEF ve DSÖ işbirliğiyle gerçekleştirildi ve hedef 7,7 milyon kız çocuğunu aşılamak. Kampanya başlangıçta bazı karşıtlıklarla karşılaşsa da doğru bilgilendirme ile kabul gördü. Türkiye'de ise HPV aşısı henüz ücretsiz olarak sunulmuyor ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aşıyı ulusal aşı programına alma sözü yerine getirilmedi.
19 Aralık 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023

Nijerya Futbol Federasyonu (NFF), mali zorluklar nedeniyle milli takım teknik direktörü Jose Peseiro'yu görevden alamayacağını açıkladı. Nijerya'nın 2022 FIFA Dünya Kupası'na katılamamasının ardından, 2026 FIFA Dünya Kupası eleme maçlarında da başarısız sonuçlar alınması üzerine teknik direktörün görevden alınması gündeme gelmişti. Ancak NFF'nin tazminat ödeme gücü olmadığı için bu değişikliği yapamayacağı belirtildi. Nijerya'nın bir sonraki eleme maçı Güney Afrika ile olacak.
20 Kasım 2023

Climate Central tarafından yayımlanan verilere göre, Kasım 2022'den Ekim 2023'e kadar olan dönemde küresel sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1,3 santigrat derece üzerine çıkarak 12 aylık bir rekor kırdı. Bu durum, dünya nüfusunun yüzde 99'unu etkileyen ortalama sıcaklıkların 30 yıllık normları aştığını gösteriyor. Sadece İzlanda ve Lesotho normalden daha düşük sıcaklıklar kaydetti. Ayrıca, 200 şehirde 500 milyondan fazla insan, 30 yıllık normlara göre aşırı sıcaklık yaşadı ve bazı şehirlerde iklim değişikliği bu aşırı sıcakları beş kat daha olası hale getirdi.
9 Kasım 2023

Nijerya parlamentosunun alt kanadı, devlet başkanı Bola Tinubu'nun 6 milyon dolarlık lüks yat alma planını reddetti. Milletvekilleri, bu paranın öğrencilere kredi olarak verilmesine karar verdi. Ekonomik kriz yaşayan ve enflasyonun yüzde 26'ya çıktığı Nijerya'da, Tinubu'nun lüks yat talebi eleştirilmişti.
4 Kasım 2023

Fransa, eski Nijerya Devlet Başkanı General Sani Abacha döneminde yurt dışına kaçırılan 150 milyon doları Nijerya'ya iade edeceğini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, paranın hibe şeklinde iade edileceğini ve paranın nereye yatırılacağı konusunda Nijerya hükümetiyle yakında görüşmelere başlanacağını belirtti. Abacha, 1993-1998 yıllarında yurt dışına kaçırılan paraların önemli bir kısmını Batılı bankalarda tutmuş ve beş yıllık görev süresi boyunca kamudan en az 2 milyar dolar çalmakla suçlanmıştı.
3 Kasım 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde difteri salgını nedeniyle 117 çocuk yaşamını yitirdi. Aralık 2022'den bu yana ülkede 7 binden fazla difteri vakası tespit edildi ve 450'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ülkede ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı Direktörü Faisal Shuaib, aşılama oranının düşük olmasının salgının yayılmasından sorumlu olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

Nijerya'nın Niger Delta bölgesindeki Rivers eyaletinde bir kaçak petrol rafinerisinde patlama meydana geldi ve 37 kişi hayatını kaybetti. Patlamada çok sayıda kişi de yaralandı. Nijerya'da yüzlerce yasa dışı petrol rafinerisi faaliyet gösteriyor. Ülke, dünyanın en fazla petrol rezervine sahip 8. ülkesi ve petrol ihracatı bakımından 6. sırada bulunuyor.
4 Ekim 2023

Nijerya'nın Delta eyaletinde akaryakıt taşıyan bir tanker patladı ve en az 20 kişi hayatını kaybetti. Patlama sonucunda çok sayıda kişi yaralandı ve bazı evler hasar gördü. Yetkililer, yaralıların tedavi altına alındığını ve ölü sayısının artabileceğini belirtti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
2 Ekim 2023

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da bu yıl kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 94'e çıktı. Ülkenin 23 eyaletinde son bir ayda 201 yeni kolera vakası kaydedildi. Ocak ayından bu yana ülkede toplamda 2 bin 860 kolera vakası görüldü. Nijerya'da temiz su yetersizliği ve etkin tıbbi müdahale yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
25 Eylül 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nijerya'da sıtmadan ölüm oranının yüzde 55 azaldığını duyurdu. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Nijerya'nın sıtma ile mücadelede ilerleme kaydettiğini belirtti. Moeti, Afrika'nın küresel sıtma yükünün büyük bir kısmını taşıdığını, 2021'de tüm sıtma vakalarının yaklaşık yüzde 95'ini ve tüm sıtma ölümlerinin yüzde 96'sını oluşturduğunu söyledi. Sıtma, özellikle Afrika'da yaygın olan ve her iki dakikada bir çocuğun ölümüne neden olan ölümcül bir hastalıktır.
12 Eylül 2023

Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram örgütünün düzenlediği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti. Saldırı, Borno eyaletine bağlı Wulari köyünde gerçekleşti ve çok sayıda kişi yaralandı. Boko Haram, 2000'li yılların başından beri Nijerya'da varlık gösteriyor ve 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi.
14 Ağustos 2023

Nijerya'da 2022 yılında yaşanan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen seller, ülke ekonomisine 7 milyar dolar zarar verdi. Nijerya Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Özel Danışmanı İbrahim Hassan, bu durumun iklim değişikliğinin ülkede en kötü etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, bu felaketlerin Nijerya'nın ekonomisini ciddi şekilde etkilediğini ve iklim değişikliğinin bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorun olduğunu ifade etti. Nijerya hükümeti, bu sellerde 600'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
10 Ağustos 2023

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Save The Children, Nijerya'nın kuzeydoğusunda çiftçilere artan saldırılar nedeniyle bu yıl 700 bin çocuğun açlıktan hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Nijerya, son zamanlarda silahlı çetelerin yanı sıra Boko Haram ve IŞİD gibi örgütlerin saldırılarıyla karşı karşıya. Çiftçilere yönelik saldırılar, ülkede kötüleşen gıda krizine olumsuz etki ediyor.
8 Ağustos 2023
İşaretlediklerim