Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Necati Tosuner olarak açıklandı. Seçici kurul, Tosuner'in 60 yıllık edebi kariyerinde toplumsal hayatın baskıları karşısında bireyin yaşadığı yalnızlıkları ve sancıları Türkçenin olanaklarını kullanarak başarılı bir şekilde kaleme aldığını belirtti. Necati Tosuner, 1944'te Ankara'da doğmuş ve 1963'te ilk öyküsünü yayınlamıştır. Yazar, 'Özgürlük Masalı', 'Kambur' ve 'Çıkmazda' gibi eserleriyle tanınmaktadır.
16 Eylül 2024

76. Emmy Ödülleri'nde Japon dizisi Shogun, En İyi Drama Dizisi ödülünü kazanarak İngilizce olmayan ilk yapım oldu. Dizinin başrol oyuncuları Hiroyuki Sanada ve Anna Sawai, drama dalında En İyi Aktör ve En İyi Aktris ödüllerini kazandı. Frederick E.O. Toye, Shogun'un yönetmeni olarak En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Komedi dalında The Bear dört ödül kazanırken, mini dizi dalında Baby Reindeer dört ödül aldı.
16 Eylül 2024

2024 MTV Video Müzik Ödülleri gecesinde Katy Perry ve Taylor Swift öne çıkan isimler oldu. Katy Perry, hit şarkılarıyla sahnede parladı ve Video Vanguard ödülünü eşi Orlando Bloom'dan aldı. Taylor Swift ise yedi ödül kazanarak MTV Video Müzik Ödülleri tarihinde en çok ödül alan sanatçı oldu. Gecede Megan Thee Stallion sunuculuk yaparken, Benson Boone, Eminem, Tyla, Sabrina Carpenter, Lisa, Lenny Kravitz ve Rauf Alejandro gibi isimler de sahne aldı.
12 Eylül 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

Komedyen ve oyuncu Nikki Glaser, 5 Ocak 2025'te CBS'te canlı olarak yayınlanacak Altın Küre Ödülleri'nin sunucusu olarak seçildi. Glaser, Tina Fey, Amy Poehler ve Ricky Gervais gibi isimlerden ilham aldığını belirtti ve törende iddialı şakalar yapacağına dair ipuçları verdi. Dick Clark Productions ve Penske Media Corporation’ın başkanı Jay Penske, Glaser'ın komedisiyle ödül törenine taze ve eşsiz bir samimiyet katacağını söyledi. Geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50’lik bir artışla ortalama 9,4 milyon kişi tarafından izlenen ödül töreninin bu yıl daha fazla izleyiciye ulaşması bekleniyor.
29 Ağustos 2024

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen 30. Saraybosna Film Festivali'nde, Amerikalı sinema oyuncusu Meg Ryan'a 'Saraybosna'nın Kalbi' Onur Ödülü verildi. Ryan, ödülünü festival müdürü Jovan Marjanovic'ten aldı. Ayrıca, Ryan'ın başrolde oynadığı 1998 yapımı 'You’ve Got Mail' filmi, 25 yıl sonra festivalde yeniden gösterildi. Festival, savaşın izlerini silmek amacıyla düzenleniyor ve birçok ünlü ismi ağırlıyor.
21 Ağustos 2024

İsviçre, askeri mühimmatın göllere boşaltılması sonucu oluşan kirliliği temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Mühimmat temizliğinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor ve bu durum göl ekosistemleri için ciddi riskler taşıyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin bertarafı konusunda yetkilileri yıllar önce uyarmıştı.
19 Ağustos 2024

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın istifası ve Hindistan'a kaçmasının ardından, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus geçici hükümetin başına getirildi. Ülkede yüksek genç işsizlik oranı ve liyakat eksikliği nedeniyle başlayan öğrenci protestoları, hükümet karşıtı bir harekete dönüştü ve şiddetli çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Yunus, öğrenci liderlerinin ve askeri şeflerin kararıyla geçici hükümeti yönetmeyi kabul etti.
7 Ağustos 2024

Gazze Şeridi’nin en eski tarihi eseri kabul edilen Aziz Hilarion Manastırı, UNESCO Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, manastırın Filistin tarihinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Manastırın milattan sonra 329 yılında inşa edildiği biliniyor. Gazze'deki hükümet, İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle bölgedeki birçok tarihi ve kültürel varlığın yıkıldığını bildirmişti.
26 Temmuz 2024

31. İstanbul Caz Festivali kapsamında İngiliz sanatçı Arlo Parks, Sultan Park Swissotel The Bosphorus'ta sahne aldı. Türkiye'de ilk kez konser veren Parks, 2021'de yayımlanan ilk stüdyo albümü 'Collapsed in Sunbeams' ile eleştirmenlerin beğenisini kazanmış ve Grammy'ye aday gösterilmişti. Sanatçı, 2023'te yayımlanan son albümü 'My Soft Machine' ile alternatif pop türüne yöneldi.
10 Temmuz 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 35’inci Basın Özgürlüğü Ödülleri açıklandı ve kişi dalında ödül gazeteci Timur Soykan’a verildi. Kurum dalında ise deprem bölgesinde çalışan gazeteciler ödüllendirildi. TGC, Soykan’a verilen ödülün gerekçesini, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı baskılara rağmen kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini sürdürmesi olarak açıkladı. Ödüller, 24 Temmuz 'Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde sahiplerine verilecek.
4 Temmuz 2024

Fransız akademisyen Marc-Antoine Fardin, kedilerin reolojisi üzerine yazdığı makale ile Ig Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Fardin, kedilerin özel yetenekleri sayesinde hem sıvı hem de katı olarak görülebileceğini savunuyor. Çalışmasında internetteki kedi fotoğraflarından yola çıkan Fardin, kedilerin herhangi bir kalıba sığabilme yeteneklerini inceledi. Araştırma sırasında hiçbir kedinin zarar görmediği belirtiliyor.
22 Haziran 2024

Türk bilim insanı Özden Baltekin’in de yer aldığı ekip, Britanya’da 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude Ödülü’nü kazandı. İsveç’te geliştirilen antimikrobiyal direnç testi, idrar yolu enfeksiyonlarında enfeksiyonun bakteri kaynaklı olup olmadığını tespit ediyor ve doğru antibiyotik tedavisini belirliyor. Bu test, geleneksel yöntemlere göre çok daha hızlı sonuç vererek gereksiz antibiyotik kullanımını önlüyor. Test, Avrupa’da piyasaya sürüldü ve Türkiye’ye getirilmesi için çalışmalar başlatıldı.
21 Haziran 2024

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

Yeşilçam'ın ünlü oyuncusu Murat Soydan, 83 yaşında hayatını kaybetti. Soydan, 'Dünyanın En Güzel Kadını', 'Kahveci Güzeli' ve 'Sana Dönmeyeceğim' gibi filmlerle tanınıyordu. Oyuncunun ölüm haberini kızı Mehveş Soydan sosyal medyadan duyurdu. Murat Soydan, 1960'larda başladığı sinema kariyerinde 200'e yakın filmde rol aldı ve birçok ödül kazandı.
11 Haziran 2024

25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, İstanbul Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tiyatro Onur Ödülü Göksel Kortay'a, Sinema Onur Ödülü ise Şener Şen'e takdim edildi. Kerem Alışık, ödüllerin her yıl devam edeceğini belirtti. Gecede birçok oyuncu ve tiyatro grubu çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
5 Haziran 2024

77’nci Cannes Film Festivali'nde ödül kazananlar açıklandı. Altın Palmiye ödülünü 'Anora' filmiyle Amerikalı yönetmen Sean Baker kazandı. Jüri büyük ödülünü 'All we imagine as light' filmiyle Payal Kapadia alırken, jüri ödülünü 'Emilia Pérez' filmiyle Jacques Audiard aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü 'Kinds Of Kindness' filmindeki performansıyla Jesse Plemons kazandı.
25 Mayıs 2024

Alman yazar Jenny Erpenbeck, 'Kairos' romanıyla Uluslararası Booker Ödülü'nü kazandı ve bu ödülü kazanan ilk Alman yazar oldu. Kitabı Almanca'dan İngilizce'ye çeviren Michael Hofmann da bu ödülü kazanan ilk erkek çevirmen olarak tarihe geçti. Ödül, 50 bin sterlin değerinde olup, yazar ve çevirmen arasında paylaştırılacak. Roman, Doğu Almanya'nın çöküşü sırasında geçen bir ilişkiyi anlatıyor ve jüri tarafından kişisel ve ulusal dönüşümlerin iç içe geçtiği zengin dokulu bir eser olarak nitelendirildi.
22 Mayıs 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

Afife Tiyatro Ödülleri adayları ve jüri özel ödülleri Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'e, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Müge Oskay'a, Haldun Dormen Özel Ödülü Duru Tiyatro'ya ve Yapı Kredi Özel Ödülü Murat Ovalı'ya verildi. En başarılı oyun, yönetmen, kadın oyuncu ve erkek oyuncu kategorilerinde adaylar belirlendi. Ödül töreni 11 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde Özge Borak ve Mert Fırat'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
14 Mayıs 2024
İşaretlediklerim