Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören reformuna karşı düzenlenen gösterilerde 201 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 175 polisin yaralandığını açıkladı. 16 Mart'ta başlayan ve ülke genelinde devam eden gösterilerde şiddet olayları yaşanıyor ve şimdiye kadar 1000'den fazla kişi gözaltına alındı. Daha önceki dokuz gösteride milyonlarca kişi protesto için sokaklara döküldü.
29 Mart 2023

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde Mesut D. isimli bir adam, yerel yönetimle yaşadığı yol yapım anlaşmazlığı sonucu eşi ve çocuğuyla birlikte belediye binası önünde kendini ateşe verdi. Polis ve zabıtanın müdahale etmemesi ve itfaiyenin çağrılmaması eleştirildi. Olay sonucunda Mesut D. ve eşinde ikinci derece yanıklar tespit edildi ve bir polis memuru ile bir zabıta hafif yaralandı. Yahyalı Belediye Başkanı ve belediye, Mesut D.'nin akli dengesinin bozuk olduğunu iddia ederek olayla ilgili sorumluluklarını reddetti.
28 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağı, okul yönetimi tarafından yıkıldı. Gönüllüler, hayvanların yeni alana taşınmasına rağmen şartların uygun olmadığını belirtiyor. Yıkım sırasında gönüllülere şiddet uygulandığı ve iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gönüllüler, barınağın taşınması için daha uygun koşullar ve güvenceler talep ederken, okul yönetimi ise gönüllülerin iddialarını yalanlayarak yasal işlem başlatacağını duyurdu.
28 Mart 2023

2018 yılında Çorlu'da yaşanan tren kazasında oğlu ve eski eşini kaybeden Mısra Öz, adalet arayışıyla tanınmaktadır. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Mısra Öz'ün milletvekili adaylığını kabul ettiğini Twitter üzerinden duyurdu. Mısra Öz ise adalet arayışında olan tüm aileler adına mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
27 Mart 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yargı reformunu durdurma çağrısı yapan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden alması, ülke genelinde büyük protestolara yol açtı. İsrail'in çeşitli şehirlerinde 600 binden fazla kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Protestolar, Netanyahu'nun yargı reformu planına karşı çıkan İsrailliler tarafından 12 haftadır sürdürülüyor. İsrail üniversiteleri de eğitimi durdurarak süresiz greve başladı. İsrail meclisindeki yasama komisyonu, yargı reformu yasa tasarısının ikinci ve üçüncü oylamasının yapılmamasına karar verdi.
27 Mart 2023

Diyarbakır Barosu, Nevruz kutlamaları sırasında 14 yaşındaki Y.D. isimli çocuğun polisler tarafından dövülüp bataklığa atıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Sosyal medyada çocuğun öldüğü iddiaları yer alırken, Diyarbakır Valiliği Y.D.'nin hastaneden taburcu edildiğini ve ölüm iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. İlgili beş polis gözaltına alındı ve üçü 'kasten yaralama' suçundan tutuklandı.
27 Mart 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planını savunduğu bir televizyon programında, saatini çıkardı. Bu hareketi, Macron'un halktan kopuk olduğu eleştirilerine yol açtı. Saatin maliyeti konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılırken, Élysée Sarayı saatin Bell & Ross marka olduğunu ve kişiselleştirilmiş bir arma taşıdığını belirtti. Benzer modellerin yaklaşık 2 bin 400 avro olduğu ifade edildi.
25 Mart 2023

Batman'da 43 yaşındaki dört çocuk annesi Zeynep A., evinde bıçaklanarak öldürüldü. Eşi tarafından bıçaklanmış halde bulunan Zeynep A.'nın ölümü sağlık görevlileri tarafından tespit edildi. Polis, cinayet zanlısı olarak kadının ağabeyini arama çalışmalarına başladı. Zeynep A.'nın cesedi otopsi için hastaneye kaldırıldı.
24 Mart 2023

Çorlu tren kazasında oğlu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mısra Öz, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığına devam etme kararını eleştirdi. Öz, İnce'nin 2018 seçimlerindeki yenilgisinden sonra oğlunun duyduğu endişeyi ve sonrasında yaşanan tren kazasını hatırlatarak, İnce'nin ne zaman hak arayan ailelerin yanında olacağını sordu. Mısra Öz, İnce'nin davalarına destek vermediğini ve siyasetçilerin hırslarının çocukların ve ailelerin yaşadıklarından daha önemli olmaması gerektiğini vurguladı.
24 Mart 2023

Gezi Parkı davasında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum edilen avukat Can Atalay'ın doğum günü, yakınları tarafından Maçka Parkı'nda kutlandı. Yakınları, Silivri Cezaevi'nde tutulan Atalay ve diğer tutuklulara destek mesajları içeren pankartlar açtı. Gezi Parkı davası, 2014 yılında açılan ve 2022 yılında karara bağlanan uzun süreçli bir dava olup, Osman Kavala ve diğer sanıkların beraat ve tutukluluk halleriyle ilgili tartışmalı kararlar içermektedir.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemleri sırasında Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde bira içildiği iddiasını yalanlayan müezzin Fuat Yıldırım, CHP'den milletvekili aday adayı oldu. Yıldırım, iddiaları yalanladıktan sonra İstanbul Başakşehir'e bağlı bir köye tayin edilmiş ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın atamasına itiraz ederek dava açmıştı. Kronik böbrek rahatsızlığı nedeniyle diyaliz tedavisi gören ve böbrek nakli bekleyen Yıldırım'a nakil 2022 yılında gerçekleşmiş, bu süreçte CHP lideri Kılıçdaroğlu ve diğer CHP yetkilileri tarafından ziyaret edilmişti.
23 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Ramazan ayının başlaması dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında, Ramazan ayının ülkeye ve tüm insanlığa huzur, bereket ve barış getirmesini temenni etti. Ayrıca yardımlaşma, dayanışma ve hoşgörünün artmasını ve yapılan ibadetlerin kabul olmasını diledi. Dualarının depremzede vatandaşlar için olduğunu belirtti.
23 Mart 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 21 yaşındaki S.A. isimli genç, evinde oynadığı tabancanın ateş alması sonucu annesi 43 yaşındaki Aysel A'yı başından vurdu. Ağır yaralanan kadın, hastaneye kaldırıldı ancak yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayın ardından polis, olay yerinden kaçan S.A.'yı bulmak için çalışma başlattı.
22 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır'da düzenlenen Nevruz programında yaptığı konuşmada, AKP-MHP iktidarını eleştirdi ve Nevruz'un değişim ve direniş ruhunu vurgulayarak iktidara 'elveda' dedi. Sancar, büyük depremin felakete dönüşmesinden iktidarı sorumlu tuttu ve yeni bir yaşam inşa etme iradesinden bahsetti. Ayrıca, Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk de Kürt halkına seslenerek, demokratik cumhuriyetin inşası ve Öcalan'ın özgürleşmesi için mücadele çağrısında bulundu.
21 Mart 2023

Hakkari İl Emniyet Müdürü Salavat Mete Pınar ve yardımcıları, 19 Mart'ta HDP Hakkari İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarına katıldı. Pınar, kutlamalarda çocuklarla sohbet edip onlara pamuk şeker dağıttı ve bu davranışı hem alanda hem de sosyal medyada beğeni topladı. Ayrıca çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
21 Mart 2023

İstanbul Valiliği, HDP'nin İstanbul'daki Nevruz kutlamasında düzenlenen etkinlikte yasadışı pankart ve flama sokmaya çalışma ve yasadışı slogan atma gerekçesiyle 224 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Olay, Fatih ilçesindeki Yenikapı Miting Alanı'nda gerçekleşti. Valilik tarafından yapılan açıklamada, incelemenin devam ettiği belirtildi.
19 Mart 2023

14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla hekimler ve sağlık çalışanları, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden meslektaşları ve diğer kurbanlar anısına sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, depremde yaşamını yitirenlerin isimleri taşındı ve sağlık kurumlarının depreme hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, depremdeki ölümlerin yapısal sorunlar ve yönetim hataları nedeniyle önlenebilir olduğunu belirtti. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, İstanbul'daki sağlık kurumlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi çağrısında bulundu.
19 Mart 2023

25-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 11. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında meydana gelen sel felaketleri sebebiyle iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve karnaval komitesinin ortak kararıyla bu yılki tüm etkinliklerin iptaline karar verildi. Karnaval komitesi, felaketlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini ve yaralılara acil şifalar dileklerini iletti.
19 Mart 2023

Fransa'da hükümetin, emeklilik reformunu mecliste oylamadan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasını kullanarak geçirmesi, ülke genelinde protestolara neden oldu. Bordeaux, Marsilya, Strazburg ve Nantes gibi şehirlerde binlerce kişi sokağa çıkarak hükümetin kararını protesto etti. Nantes'te polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Bordeaux'da göstericiler çöpleri ateşe verdi. Paris'te ise alışveriş merkezine girilerek ve Concorde Meydanı'na yakın bölgelerde polis kamyonları konuşlandırılarak gösterilere karşı önlemler alındı.
18 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan ve 11 şehirde yıkıma yol açan depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'da, depremin 40. gününde halk bir araya geldi. Resmi verilere göre depremlerde 48 bin 488 kişi hayatını kaybetti. İktidarın depreme hazırlık ve sonrasındaki koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirildiği bu süreçte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'helallik' istemesine rağmen halkın öfkesi dinmedi. Hataylılar, Samandağ'da düzenlenen yürüyüşte kaybettikleri kişileri andı ve 'Hakkımızı helal etmiyoruz' sloganları attı.
18 Mart 2023
İşaretlediklerim