Cezayir Meteoroloji Kurumu, ülkede devam eden sıcak hava dalgasına ilişkin alarm seviyesini turuncudan kırmızıya yükseltti. Bazı kentlerde sıcaklıkların 48 dereceyi aştığı belirtildi. Ayrıca, Cezayir Sivil Savunma Başkanlığı, ülkenin kuzeyindeki yedi kentte hava sıcaklıklarına bağlı orman yangınları çıktığını duyurdu. Ülkede yaklaşık bir aydır, başkentte 48 derece, diğer bölgelerde ise 50 dereceye ulaşan rekor sıcaklıklar yaşanıyor.
24 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de meydana gelen beş orman yangınının sebeplerini açıkladı. Hatay, Mersin ve Çanakkale'de çıkan yangınlarla ilgili soruşturma yürütüldüğünü belirtti. Hatay Belen'de çıkan yangının bahçe temizliği sırasında sazlık alanların yakılması sonucu meydana geldiği ve bu olayla ilgili iki kişinin gözaltına alındığı, birinin tutuklandığı, diğerinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bilgisi verildi. Ayrıca Mersin Gülnar'da çocukların ateşle oynarken yangın çıkardığı ve Çanakkale'deki yangının rüzgarın etkisiyle büyüdüğü ifade edildi.
17 Temmuz 2023

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'de yarın ve cumartesi günü pik yapacağını ve sıcaklıkların İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de ise 45 derecelere çıkacağını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, sera gazları ve fosil atıkların kullanımının gelecekte sıcaklıkların artmasına yol açacağını ifade ediyor. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının orman yangınları riskini artırdığı ve aşırı sıcakların 10 gün süreceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2023

İçişleri Bakanlığı, orman yangınlarıyla mücadele amacıyla bir genelge yayımladı. Genelgeye göre, yangın riski taşıyan bölgelerdeki ormanların çevresinde ve içinde 31 Ekim'e kadar ateş yakmak ve belirli kritik dönemlerde orman alanlarına giriş yasaklandı. Bu karar, orman yangınlarının önlenmesi ve kontrol altına alınması için alınmış bir tedbir olarak duyuruldu.
6 Temmuz 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında, Türkiye Psikiyatri Derneği'nin katkısıyla yayınlanan 'Ruhsal Sağlık ve İklim Değişikliği Bildirisi'nde, iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olaylarının depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruh sağlığı sorunlarına neden olduğu belirtiliyor. Aşırı sıcaklıklar, seller, kasırgalar ve orman yangınları gibi doğal afetlerin insanların ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği, ayrıca intihar oranlarında artışa yol açabileceği ifade ediliyor. İklim krizinin ekonomik kayıplar, yerinden edilme ve zorunlu göç gibi dolaylı etkilerinin de ruh sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceği vurgulanıyor.
23 Haziran 2023

Şili'nin orta ve güney bölgelerinde devam eden şiddetli orman yangınları sonucunda ölü sayısı 13'e ulaştı. Tarım Bakanı Esteban Valenzuela, yangın söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin düştüğünü ve bu kazada 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ordu mensupları da yangın söndürme çabalarına destek veriyor. Ülkede yaşanan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle hava sıcaklıkları 40 derecelere kadar yükseldi. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, tatilini iptal ederek yangın bölgelerine gitme kararı aldı.
4 Şubat 2023
İşaretlediklerim