Fransa'nın Nanterre kentinde polis tarafından öldürülen Nael M'nin ardından ülke genelinde protestolar devam ediyor. Lyon'da aşırı sağcı bir grup belediye binası önünde toplanırken, polis tarafından biber gazı kullanılarak dağıtıldı. Fransız polisi, 27 Haziran'da bir araca ateş açarak 17 yaşındaki Nael M'yi öldürmüş, bu olay sonrası çeşitli kentlerde şiddetli protestolar ve yağmalama olayları yaşanmış, bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
3 Temmuz 2023

Fransa'da 17 yaşındaki Nael M.'nin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar beşinci geceye girdi. Ülke genelinde, özellikle başkent Paris olmak üzere, 121 kişi kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle gözaltına alındı. Protestoların yoğun olduğu kentlerde zırhlı araçlar ve özel ekipler konuşlandırıldı. Önceki gece şiddet olayları nedeniyle 200 kişi gözaltına alınmıştı ve protestocuların Şanzelize caddesine girmeye çalışmalarına polis müdahale etti.
2 Temmuz 2023

Fransa'da polis memurunun 'dur' ihtarına uymayan bir araca ateş açması sonucu 17 yaşındaki Nael M. isimli sürücünün ölümü üzerine başlayan protestolar devam ediyor. Nael M.'nin anısına düzenlenen eylemlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşanıyor ve emniyet güçleri biber gazı kullanıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ortalama yaşı 17 olan 1300'den fazla kişi gözaltına alındı ve 45 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Fransa'da bazı şehirlerde toplu taşıma seferleri yeni bir emre kadar iptal edildi.
1 Temmuz 2023

Fransa'nın Nanterre kentinde 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis tarafından öldürülmesi sonrasında çıkan protestolar ülke genelinde devam ediyor. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece saatlerinde 667 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Protestolar sırasında çeşitli kentlerde karakollara saldırılar düzenlendi, otobüsler kundaklandı ve binalar ateşe verildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olaylarla ilgili yeni bir kriz birimini yönetecek.
30 Haziran 2023

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu, 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, işkencenin sistematik bir devlet pratiği olarak varlığını koruduğu belirtildi ve işkenceyi önleme yükümlülüğünün devletlere ait olduğu vurgulandı. İşkenceyi ortadan kaldırmak için bir an önce cezasızlık politikalarına son verilmesi talep edildi.
25 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Fransa'nın başkenti Paris'te, Val de Grace Mahallesi'nde gaz kaçağı nedeniyle bir patlama meydana geldi. Patlama sonucunda en az 24 kişi yaralandı ve bir bina yıkıldı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo olay yerine gitti ve patlamanın nedeni henüz net olarak bilinmiyor. Paris Savcılığı 'kasıtsız yaralama' gerekçesiyle soruşturma başlattı.
21 Haziran 2023

Nicolas Sarkozy, 2007 Fransa cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'den yasa dışı maddi destek aldığı iddiasıyla yargılanıyor. Fransız-Lübnan kökenli iş insanı Ziad Takieddine'in 2006'da Libya'dan Sarkozy'ye 5 milyon avro getirdiği öne sürülüyor. Sarkozy, Takieddine'in suçlamaları geri çekmesi için baskı yaptığı şüphesiyle ifade verdi ve Paris'teki evi arandı. Sarkozy'nin bu amaçla 608 bin avro harcadığı iddia ediliyor.
14 Haziran 2023

Sırp tenisçi Novak Djokovic, Fransa Açık (Roland Garros) tek erkekler finalinde Norveçli Casper Ruud'u 3-0 mağlup ederek şampiyon oldu. Üç saat 13 dakika süren maç sonucunda 7-6, 6-3 ve 7-5'lik setlerle galibiyete ulaşan Djokovic, bu zaferiyle kariyerindeki 23'üncü grand slam şampiyonluğuna ulaştı ve en fazla grand slam turnuvası kazanan tenisçi rekorunu kırdı. Daha önce bu rekoru 22 şampiyonlukla İspanyol Rafael Nadal ile paylaşıyordu.
11 Haziran 2023

Türkiye'nin tanınmış keman virtüözlerinden Suna Kan, 86 yaşında vefat etti. Sanatçının ölüm haberini piyanist Gülsin Onay sosyal medya üzerinden duyurdu. Suna Kan, 5 yaşında keman çalmaya başlamış ve 1946'da 'Harika Çocuk' olarak anılmaya başlamıştı. Devlet bursu ile yurt dışında eğitim gören ve Paris Konservatuarı'nı birincilikle bitiren Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda uzun yıllar solist ve başkemancı olarak görev yapmış ve 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.
11 Haziran 2023

Arjantinli ünlü futbolcu Lionel Messi, Fransız ekibi Paris Saint-Germain'den ayrılarak ABD Futbol Ligi (MLS) takımlarından Inter Miami ile anlaştığını duyurdu. Messi, Barcelona'ya dönme hayalinin olduğunu ancak geçmişte yaşananlardan dolayı geleceğini başkasının ellerine bırakmak istemediğini belirtti. Ayrıca, kararında maddi endişelerin etkili olmadığını, mesele para olsaydı başka yerlere gidebileceğini ifade etti. Inter Miami de Messi'nin transferini sosyal medya üzerinden duyurdu.
8 Haziran 2023

Türk Toraks Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde mikroplastiklerin besin zincirimize girdiğini ve insan sağlığına olası zararlarına dikkat çekti. Plastik atıkların son 20 yılda iki kat arttığı ve 2019'da 353 milyon ton olduğu belirtilirken, UNEP plastik atıkların 2040'a kadar %80 azaltılmasını hedefliyor. Mikro ve nanoplastiklerin besin zincirine girişi ve sağlık üzerindeki potansiyel etkileri araştırılıyor. Türk Toraks Derneği yetkilileri, plastik atıkların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ve deprem sonrası enkaz kaldırma çalışmalarının tehlikelerine işaret etti.
5 Haziran 2023

İsveçli futbolcu Zlatan Ibrahimovic, Milan takımında oynadığı son maçın ardından futbolculuk kariyerini sonlandırdığını duyurdu. Milan'ın Serie A'daki son maçında Hellas Verona'yı 3-1 yendiği maç sonrası düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. Ibrahimovic, Milan formasıyla toplam 163 maçta 93 gol atmış ve takımın son iki lig şampiyonluğunda önemli katkılar sağlamıştı. Profesyonel kariyerinde 988 maçta 573 gol atan Ibrahimovic, birçok takımın formasını giymiş ve pek çok şampiyonluk yaşamıştır.
5 Haziran 2023

Paris Saint-Germain (PSG) kulübü, İspanyol savunma oyuncusu Sergio Ramos'un sözleşmesinin yenilenmeyeceğini ve sezonun son maçının ardından takımdan ayrılacağını açıkladı. Ramos, 2021 yılında PSG'ye transfer olmuş ve takımıyla iki kez Ligue 1 ve bir kez Fransa Süper Kupa şampiyonluğu yaşamıştı. 37 yaşındaki deneyimli oyuncu, PSG formasıyla 57 maçta 5 gol atmıştı. Ayrıca, takım arkadaşı Lionel Messi'nin de takımdan ayrılacağı daha önce duyurulmuştu.
3 Haziran 2023

Arjantinli ünlü futbolcu Lionel Messi, Fransız futbol kulübü Paris Saint-Germain ile olan sözleşmesini yenilemeyeceğini ve kulüpten ayrılacağını duyurdu. PSG Teknik Direktörü Christophe Galtier, Messi'nin takımdan ayrılacağını ve Clermont ile oynanacak maçın Messi'nin PSG formasıyla son maçı olacağını belirtti. Messi'nin geleceği hakkında Suudi Arabistan'a transfer olabileceği veya eski kulübü Barcelona'ya dönebileceği yönünde iddialar bulunuyor.
1 Haziran 2023

ABD merkezli ekonomi dergisi Forbes, dünyanın en zengin futbol kulüplerinin listesini yayımladı. Listenin başında 6,07 milyar dolar değerle Real Madrid yer alırken, Manchester United 6 milyar dolarla ikinci, Barcelona ise 5,51 milyar dolarla üçüncü sırada bulunuyor. İlk onda altı İngiliz, iki İspanyol, bir Fransız ve bir Alman kulübü yer almakta.
31 Mayıs 2023

Fransa'da, trenle alternatifi bulunan iki buçuk saatin altındaki iç uçuş seferlerine yasak getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar üç yıl süreyle geçerli olacak. Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, bu kararın Nantes, Bordo, Lyon ve Paris-Orly arasındaki uçuşları etkileyeceğini ve sera gazı salımını azaltma politikasının bir parçası olduğunu belirtti. Fransız Bakan, bu adımın dünyada bir ilk olduğunu ve hükümetin daha az sera gazı salan ulaşım türlerini teşvik etme politikasıyla uyumlu olduğunu ifade etti.
24 Mayıs 2023

Pablo Picasso'nun Paris'te 1900 yılında yaptığı tahmin edilen 'Le Moulin de la Galette' adlı tablosunun ilk halinde bir köpek yavrusu figürü olduğu ortaya çıktı. Bu keşif, Guggenheim Müzesi uzmanlarının teknik analizi sırasında yapıldı. Ressamın eserdeki köpeği daha sonra karaladığı ve eserde başka değişiklikler de yaptığı belirlendi. 2023 yılı, Picasso'nun ölümünün 50'nci yılı olması nedeniyle sanatçı, New York, Paris ve Madrid'de düzenlenen altı sergiyle anılıyor.
16 Mayıs 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Paris Saint-Germain, Arjantinli futbolcu Lionel Messi'yi kulüpten izin almadan Suudi Arabistan'a gittiği için iki hafta süreyle kadro dışı bıraktı. Bu süre zarfında Messi antrenmanlara ve maçlara katılamayacak ve maaşında kesintiye gidilecek. Messi'nin, Suudi Arabistan'ın turizm elçisi olduğu ve sezon sonunda PSG ile sözleşmesinin bitmesinin ardından kulüpten ayrılabileceği belirtiliyor. Messi'nin 21 Mayıs'taki Auxerre maçında takıma dönmesi beklenirken, bu sezon PSG ile 37 maçta 20 gol ve 19 asistlik bir performans sergiledi.
3 Mayıs 2023
İşaretlediklerim