Peru'nun kuzeyindeki Cajamarca bölgesinde arkeolojik kazılar sonucunda, Hispanik öncesi döneme ait bir yerleşim yeri keşfedildi. Yerleşim yerinin Wari kültürüne ait olduğu ve MÖ 7'nci ila 13'üncü yüzyıllara dayandığı belirtildi. Keşfedilen 24 hektarlık alanda ayrıntılı yer altı inşaatına sahip iki mezar odası da bulundu. Kazılarda parçalanmış çanak, çömlek, çeşitli hediyeler, tören kapları, seramikten yapılmış nefesli müzik aleti, muhtelif silahlar ve farklı gelenekleri yansıtan izler bulundu.
4 Eylül 2023

Ekvador'da altı cezaevinde rehin alınan 57 gardiyan ve yedi polis serbest bırakıldı. Mahkumlar, güvenlik güçlerinin operasyonlarına tepki olarak bu kişileri rehin almıştı. İçişleri Bakanı Juan Zapata, olayın polisin şiddet eylemlerinde kullanılan yasaklı aletlere el koyması nedeniyle kamu güçlerine karşı yapılan bir eylem olduğunu belirtti. Olayın ardından başkent Kito'nun merkezinde bomba yüklü iki araç patlatıldı ve 6 kişi gözaltına alındı.
2 Eylül 2023

Peru'da, El Nino hava olayının yol açtığı olumsuz etkiler sebebiyle 18 bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Ulusal Acil Durum Operasyonları Merkezi, yıl sonuna kadar şiddetli yağışların beklendiğini ve bu sebeple acil eylem planının uygulanacağını duyurdu. OHAL ilan edilen bölgeler arasında Amazonas, Ancash, Arequipa ve diğerleri bulunuyor. Peru'da daha önce yaşanan şiddetli yağışlar sonucu 8 Şubat'ta 40 kişi hayatını kaybetmişti.
9 Haziran 2023

Peru'da savcılık, hükümet karşıtı protestolarda yaşanan ölümlerle ilgili soruşturma kapsamında Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi ifadeye çağırdı. Boluarte'nin avukatı, iddialara yönelik cevapların verileceğini açıkladı. Protestolarda 77 kişinin hayatını kaybettiği, insan hakları örgütlerinin 69 ölümden 50'sinin güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu olduğunu iddia ettiği belirtildi. Göstericiler, Boluarte'nin istifasını ve erken seçim talep ediyor.
25 Mayıs 2023

Peru Kongresi, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkenin içişlerine karışmakla suçlayarak 'istenmeyen kişi' ilan etti. Karar, Dış İlişkiler Komisyonu'nda 11'e karşı 1 oyla kabul edildi ve genel kurulda tartışılacak. Lopez Obrador, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi eleştirerek eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun haksız yere hapiste tutulduğunu ve Boluarte'nin görevi gasp ettiğini iddia etmişti. Ayrıca, Pasifik İttifakı dönem başkanlığını Peru'ya devretmeyeceklerini açıklamıştı.
23 Mayıs 2023

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

ABD, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan eski Peru devlet başkanı Alejandro Toledo'yu Peru'ya iade etti. Toledo, Lima'daki Barbadillo Cezaevi'ne gönderildi ve burada 18 ay önleyici hapis cezası çekecek. Brezilyalı şirket Odebrecht'ten aldığı iddia edilen 30 milyon dolardan fazla rüşvet nedeniyle Peru'da 20 yıl hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. Toledo, 2019'da ABD'de gözaltına alınmış ve Covid-19 salgını sebebiyle ev hapsine alınmıştı.
24 Nisan 2023

Sırbistan'ın önde gelen suç örgütlerinden 'Skaljari' çetesinin lideri Jovica Vukotiç'in İstanbul'da öldürülmesine ilişkin 16 sanıklı dava İstanbul 40'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. İlk duruşmada tüm sanıkların ifadesi alınamadı ve iki sanığın tahliyesine karar verildi. Duruşma, 8 Mayıs'ta devam edecek. Öldürülen Vukotiç'in eşi Maşa Misiç de duruşmayı takip etti. Sanıklar arasında suikastı düzenleyenler, azmettiriciler ve Vukotiç'i saklayanlar bulunuyor ve çeşitli suçlamalarla yargılanıyorlar.
29 Mart 2023

Perulu yetkililer, ülkenin en büyük limanı olan El Callao'da bir operasyon düzenleyerek, Türkiye'ye gönderilmekte olan 2,3 ton kokaini ele geçirdi. El Callao Emniyet Müdürü Luis Angel Bolanos, Peru limanlarından Türkiye'ye uyuşturucu sevkiyatının ilk kez yaşandığını belirtti. Ele geçirilen kokainin piyasa değerinin en az 20 milyon dolar olduğu ve seramik görünümü verilerek tahta kutular içinde gizlendiği ifade edildi.
28 Mart 2023

Peru'da etkili olan Yaku Kasırgası nedeniyle başkent Lima ve çeşitli kentlerde meydana gelen seller sonucunda 65 kişi yaşamını yitirdi, beş kişi kayboldu. Sivil Savunma raporuna göre, 66 bin 853 kişi etkilendi, 9 bin 677 ev zarar gördü ve 1541 ev kullanılamaz hale geldi. Ayrıca eğitim ve sağlık yapıları, köprüler ve yollar hasar gördü, tarım arazileri ve hayvancılık büyük zararlar yaşadı. Hükümet, felaketten en çok etkilenen bölgelerde altı aylığına olağanüstü hal ilan etti.
21 Mart 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin erken seçim talebi, Ulusal Kongre'de yapılan oylamada 54 lehte, 68 aleyhte ve 2 çekimser oy ile reddedildi. Bu, beş gün içinde ikinci kez reddedilen bir talepti. Ülkede devam eden hükümet karşıtı protestolar sırasında 64 kişi hayatını kaybetti ve 1700'den fazla kişi yaralandı. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasının ardından başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
2 Şubat 2023

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk endeksinde Türkiye, 36 puanla 101'inci sırada yer aldı. 180 ülkenin değerlendirildiği endekste, Türkiye'nin bu yılki konumu, 1995'ten beri en kötü performans olarak kaydedildi. Türkiye, Arnavutluk, Ekvador, Kazakistan gibi ülkelerle aynı sırada bulunurken, Belarus 91., Macaristan 77., Çin 65. ve Suudi Arabistan 54. sırada yer alıyor. Türkiye'nin yıllara göre sıralaması giderek düşmekte olup, 1995 yılında 29'uncu sırada iken, 2022'de 101'inci sıraya kadar gerilemiştir.
31 Ocak 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, ülkede devam eden hükümet karşıtı protestoların ardından Ulusal Kongre'den Aralık 2023'te erken seçim yapılmasını talep etti. Ancak Kongre, bu talebi reddetti ve seçimlerin Nisan 2024'te yapılmasına karar verdi. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasıyla başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor. Ombudsmanlık Ofisi, gösterilerde 60 kişinin öldüğünü ve 1658 kişinin yaralandığını bildirdi.
28 Ocak 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile polis arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 60'a çıktı. Başkent Lima ve diğer kentlerde binlerce kişi sokağa döküldü. Puno şehrinde bir kişinin ölümüyle bu sayı arttı. Lima'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nde polis 200 öğrenciyi gözaltına aldı. Cumhurbaşkanı Boluarte, protestoculara diyalog çağrısında bulundu, ancak protestocular Boluarte'nin istifasını, erken seçimin ilan edilmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
22 Ocak 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesi ve erken seçim talepleri üzerine başlayan protestolarda ölü sayısı 59'a çıktı. Başbakan Alberto Otarola, dört Haiti vatandaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye ulaştırılamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Boluarte, istifa iddialarını reddetti ve hükümetin birlikteliğini vurguladı. Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınması sonrası başlamış ve Boluarte, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
21 Ocak 2023
İşaretlediklerim