Vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı şirketi Henley & Partners, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre dünyanın en güçlü pasaportlarını sıraladı. 2024 yılı sıralamasında Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Singapur pasaportları 194 ülkeye vizesiz seyahat imkanıyla birinci sırada yer aldı. Türkiye ise 52'nci sırada kalarak pozisyonunu korudu. Listenin sonunda ise Yemen, Pakistan, Irak, Suriye ve Afganistan gibi 35 ve daha az destinasyona vizesiz seyahat edebilen ülkeler bulunuyor.
11 Ocak 2024

Beşiktaş Futbol Takımı, kötü sonuçlar nedeniyle Rıza Çalımbay ile yollarını ayırdıktan sonra teknik direktörlük görevine Fernando Santos'u atadı. 69 yaşındaki Portekizli teknik direktör ve yardımcılarıyla anlaşma sağlandı. Santos, futbolculuk kariyerinin yanı sıra Portekiz'in üç büyük kulübünde ve Yunanistan'da çeşitli takımların yanı sıra Yunanistan, Portekiz ve Polonya milli takımlarında teknik direktörlük yapmış bir isimdir. Özellikle Portekiz milli takımıyla 2016 Avrupa Şampiyonluğu ve 2019 Uluslar Ligi şampiyonluğu gibi başarılar elde etmiştir.
7 Ocak 2024

Türkiye'nin EURO 2024 Futbol Şampiyonası'ndaki rakipleri, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen grup kura çekimiyle belirlendi. A Milli Takım, F Grubu'nda Portekiz, C yolu play-off galibi (Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg) ve Çekya ile eşleşti. Turnuva, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek ve şampiyon, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belirlenecek.
2 Aralık 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, 2022 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle tahıl üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 oranında düşüş gösterdi. Toplam tahıl hasadı 26,7 milyon ton azalarak 270,9 milyon tona geriledi. En çok tahıl üretimi yapan ülkeler sırasıyla Fransa, Almanya, Polonya, İspanya ve Romanya oldu. Üretimdeki bu düşüşün ana sebebi olarak kuraklık gösterildi.
8 Kasım 2023

Artİstanbul Feshane, 10'uncu Asya-Avrupa Mediations Bienali 'Ben Başka Bir Sen, Sen Başka Bir Ben' ile uluslararası sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Aralık'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın yürüttüğü beş yıllık restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran'da kapılarını açan Feshane, yeni sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. 17 küratör ve 154 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı bağlamında İBB'nin ev sahipliğinde sergileniyor.
1 Kasım 2023

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir kişi, vitrin mankeni gibi davranarak dükkanın kapanış saatinden sonra mücevherat çalmakla suçlandı. 22 yaşındaki zanlı, güvenlik kameralarında elinde bir çanta tutarken vitrinde hareketsiz dururken görüntülendi. Polis, zanlının mağazanın birkaç bölümünde dolaştığını, ardından da mücevherat kısmında durakladığını açıkladı. Zanlı, başka bir mağazadan da ürün çalmakla suçlandı ve 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Ekim 2023

Kan ve Ötesi Projesi Türkiye Girişimi Raporu'na göre, 2021'de Türkiye'nin kan ve kan ürünlerinin maliyeti yaklaşık 1,1 milyar TL oldu ve milli ekonomi içindeki payı yüzde 1 oldu. Kan tedariki, tedavi süreci ve bağışların maliyeti 405,9 milyon dolara ulaştı. Rapor, kan nakli sürecinin sebep olduğu maddi kayıplar ve sorunları da değerlendiriyor. Kanın sadece insandan sağlanabilen ve muadili olmayan hayati önemde bir ürün olduğu belirtiliyor. Yetersiz kan arzı ölümcül sonuçlara, ihtiyaç fazlasıysa kamu kaynaklarının israfına yol açıyor.
15 Ekim 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (PACE) tarafından her yıl verilen 'Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne' layık görüldü. Ödül komitesi, Kavala'yla birlikte Polonya'daki insan hakları ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov'u aday listesine almıştı. Ödülün sahibi Osman Kavala oldu.
9 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, Macaristan ve Polonya, AB'nin göç ve iltica politikasına onay vermeyeceklerini bildirdi. Bu durum, göç politikası ve stratejik açıdan önemli konularda ortak açıklama yapılmasını engelleyecek. Ancak, Macaristan ve Polonya'nın bu tutumu, Avrupa iltica reformu sürecini etkilemeyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iki ülkenin AB bütçesinin revize edilmesine ilişkin müzakereleri iltica reformunda baskı yapmak için kullanabileceği kaydediliyor.
6 Ekim 2023

Kuzey ve batı Avrupa'da 15 bin yıl önce yaşayan Magdaleniyen kültüründe yamyamlık, yaygın bir cenaze ritüeliymiş. İnsanlar ölülerini zorunluluktan değil, kültürlerinin bir parçası olarak yiyordu. Araştırmada, çeşitli Avrupa ülkelerindeki 59 Magdaleniyen bölgesi incelendi ve 25'indeki mezar kültürü yorumlandı. Araştırmacılar, 15 bölgede çiğneme izleri olan insan kalıntıları, kesik izleri olan kafatası kemikleri ve iliğini çıkarmak için kasıtlı olarak kırılmış kemiklere rastladı. Bu bulgular, yamyamlığın Magdaleniyen kültüründe yaygın olduğunu ve beslenme amaçlı değil, bir gömme ritüeli olarak benimsendiğini gösteriyor.
6 Ekim 2023

Bank of America, Türk Lirası'nın 2023 yılının son çeyreğinde dolar karşısında 30 değerini göreceğini tahmin etti. Bu tahmin, dolar/TL ve avro/TL'nin son dönemde artışını sürdürdüğü bir dönemde geldi. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçimden önce 20'nin altında seyreden dolar/TL'nin bir hafta sonra 23'ü aşmasına ve daha sonra 25'in üzerine çıkmasına neden oldu.
27 Eylül 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde oynadığı yedi maçı da kazanarak olimpiyat biletini aldı ve 2023 Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Olimpiyatlara gitmeye hak kazanan yedi ülke, elemelerin sona ermesiyle belirlendi. A grubunu ilk iki sırada tamamlayan Dominik Cumhuriyeti ve Sırbistan, B grubunu ilk iki sırada tamamlayan Türkiye ve Brezilya, C grubunu ilk iki sırada ABD ve Polonya olimpiyatlara katılmaya hak kazandı. Ev sahibi Fransa da olimpiyatlara doğrudan katılacak.
25 Eylül 2023

Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri'nde B Grubu'ndaki beşinci maçında Brezilya'yı 3-0 mağlup etti. Milliler ilk seti 25-21, ikinci seti 29-27 ve üçüncü seti 25-19 kazandı. Gruplarında ilk iki sırada yer alan ülkeler, Paris Olimpiyat Oyunları'na kota kazanacak. Elemeler, Çin, Japonya ve Polonya'da oynanıyor.
22 Eylül 2023

Polonyalı dağcı Daniel's Baranowski, Erciyes Dağı'nda izinsiz zirve tırmanışı yaparken mahsur kaldı. Uluslararası Acil Durum Koordinasyon Merkezi'ne ihbarda bulunan Baranowski, AFAD, JAK, UMKE ve HADAK Dağcılık Kulübünden oluşan 25 kişilik ekip tarafından 6,5 saat sonra bulundu. Sağlık durumu iyi olan dağcı, yaklaşık üç saatte indirildi ve sağlık ekiplerince kontrol edildi.
20 Eylül 2023

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Rusya plakalı araçların Polonya'ya girişinin yasaklandığını açıkladı. Bu yasak, araç sahibinin Rusya vatandaşı ya da başka bir ülke vatandaşı olmasına bakılmaksızın hem ticari hem de hususi olmak üzere, tüm araçlar için geçerli olacak. Polonya, bu yasağı uygulayacağını duyuran 5'inci ülke oldu.
18 Eylül 2023

Türkiye'nin kadın voleybol takımı Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları elemeleri B Grubu’ndaki ikinci maçında Bulgaristan’ı 3-0 yendi. İlk seti 25-20, ikinci seti 25-19 ve üçüncü seti 25-15 önde tamamlayan milli takım, olimpiyat elemelerindeki ikinci maçını da set vermeden kazanma başarısı gösterdi. Ay yıldızlılar gruptaki üçüncü maçında 19 Eylül Salı günü TSİ 07:00’de Peru’yla karşılaşacak.
17 Eylül 2023
İşaretlediklerim