2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Plan, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Plana göre, Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi hedefi 2053'e ertelendi. Ayrıca, 2028'de dijital Türk lirasının tedavüle gireceği, Adalet Hizmetleri alanında yeni bir 'Yargı Reformu Stratejisi' ve 'İnsan Hakları Eylem Planı' hazırlanacağı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin devreye alınacağı ve Marmara Bölgesi'nde olası depreme karşı yapıların güçlendirileceği belirtildi.
31 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'ta bulunurken, Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Elon Musk ile görüştü. Görüşmede Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni anlattı ve Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay programı kapsamında SpaceX ile işbirliği imkanlarının doğabileceğini belirtti.
18 Eylül 2023

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Ancak bu desteğin karşılığında, Avrupa Birliği'nden (AB) Reform Eylem Grubu toplantılarının yeniden başlatılmasını, vize serbestisi ve AB'ye katılım müzakerelerinde bazı fasılların kapatılmasını beklediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Batı'dan mali destek beklentisi olduğu ve ABD ile 'makul' bir ilişki geliştirmeyi arzuladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin zarar görmeyeceği ifade edildi.
11 Temmuz 2023

Avrupa Reform Merkezi uzmanı Luigi Scazzieri, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinin AB ile ilişkiler açısından önemli bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Scazzieri'ye göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir ve ilişkiler güçlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması halinde ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini öngörüyor. Uzman, muhalefetin kazanması durumunda vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Fransa'da emeklilik reformuna karşı düzenlenen gösterilerde polisin orantısız güç kullandığını belirterek, Paris yönetimine gösteri hakkına saygı gösterme çağrısında bulundu. Fransa'da reformun mecliste oylanmadan kabul edilmesinin ardından başlayan gösterilerde şiddet olayları yaşanmış, son gösterilerde 457 kişi gözaltına alınmış ve 441 güvenlik görevlisi yaralanmıştır.
25 Mart 2023

Sağlık Bakanlığı'nın Beyaz Reform adı altında çıkardığı Ek Ödeme Yönetmeliği, bazı hekim ve diş hekimlerini kapsam dışı bıraktı. Sekiz aydır düzenleme bekleyen bu hekimler, ayrımcılığa uğradıklarını ve kamu çalışanı oldukları halde neden reformdan yararlanamadıklarını sorguluyorlar. Yönetmelik, koruyucu sağlık hizmetlerini göz ardı ettiği ve tedavi edici hizmetleri teşvik ettiği için eleştiriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve tıp fakültelerinde çalışan hekimlere yapılan ek ödemeler, diğer kurumlarda çalışan hekimlere yapılmıyor, bu da gelir farklılıklarına yol açıyor.
24 Mart 2023

Hollanda'da yapılan eyalet seçimlerinde, ilk kez katılan 'Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi' (BBB) sandık çıkış anketlerine göre en çok oyu aldı. Bu sonuç, mevcut senatoda azınlıkta olan hükümet ortaklarının senatodaki sandalye sayısının düşeceğini gösteriyor. Ipsos'un verilerine göre, BBB lideri Caroline van der Plas, hükümet ortaklarının BBB ile müzakere etmesi gerektiğini ifade etti. Aşırı sağcı partilerin toplam sandalye sayısı 17'den 9'a düşerken, koalisyon ortaklarının sandalye sayısı da 32'den 24'e geriledi.
16 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim stratejisini belirlemek üzere bir toplantı düzenledi. Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katılarak 'seçim makinesi' adlı kampanya modelini anlattı ve Kılıçdaroğlu ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. İmamoğlu daha önce de Kılıçdaroğlu'na cumhurbaşkanı adayı olması durumunda seçimi kazanma stratejileri üzerine bir sunum yapmıştı. Toplantıda bazı MYK üyelerine seçim sürecinde görevler verildi ve İmamoğlu'nun ekibinin de kampanya çalışmalarına destek olacağı belirtildi.
2 Şubat 2023
İşaretlediklerim