Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, Türkiye'de televizyon ve gazeteler arasında en güvenilir haber kaynağı yüzde 60 oranıyla Now TV (eski Fox) oldu. Araştırmada, halkın diğer haber kaynaklarına olan güven ve güvensizlik oranları da açıklandı. Örneğin, CNN Türk'e güven yüzde 50, güvensizlik yüzde 29 olarak belirlenirken, Cumhuriyet'e güven yüzde 54, güvensizlik yüzde 25 olarak kaydedildi. Araştırma, Türkiye'deki medya güvenilirliği hakkında önemli veriler sunuyor.
17 Haziran 2024

Bill Gates, şirketi TerraPower aracılığıyla nükleer enerjiye milyarlarca dolar daha yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, ABD'nin Wyoming eyaletinde yeni bir nükleer tesisin temelini attı. Gates, nükleer enerjiyi doğal gaz gibi enerji kaynaklarıyla rekabet edebilir hale getirmeyi hedefliyor ve maliyetlerin düşeceğini öngörüyor. Gates, CNN'de yaptığı açıklamada şirketin maliyet hedefini tutturabileceğini ve karlı olacağından emin olduğunu belirtti.
17 Haziran 2024

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, TikTok ilk defa X'i (eski adıyla Twitter) haber kaynağı olarak geçti. Raporda, geleneksel medya takip oranlarının düştüğü ve haberlerden uzak duranların sayısının arttığı belirtildi. Türkiye'de ise haberler daha çok online platformlardan takip ediliyor ve sosyal medya kullanım oranları yüksek.
17 Haziran 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshettiği iddia edildi. Bu iddia, İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın olağanüstü hal hükümetinden istifa ettiğini duyurmasının ardından geldi. Gantz, Netanyahu'yu İsrail'in gerçek zafere ulaşmasını engellemekle suçlamıştı. Netanyahu ise Gantz'ı istifa kararını doğru zamanda almamakla eleştirdi.
17 Haziran 2024

Adidas, isimsiz bir mektupla gelen 'üst düzey çalışanların zimmetine para geçirdiği' şikayetinden sonra Çin'deki işletmesinde rüşvet soruşturması başlattı. İhbarı yapan kişi, üst düzey bir yönetici de dahil olmak üzere çok sayıda Çinli çalışanın adını verdi. Adidas, 7 Haziran'da Çin'de kendisine gelen ihbarı doğruladı ve konuyu yoğun bir şekilde araştırdığını belirtti.
17 Haziran 2024

İstanbul'da bir trafik kazasında bir kişinin ölümüne neden olan Cihantimur Tok, annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçmıştı. Türkiye'nin iade talebi üzerine ABD'de yakalanan Tok ve oğlu, Boston'da mahkemeye çıkarılarak tutuklandı. Türk yetkililer, Tok'un sahte pasaportla Küba'ya kaçmaya çalıştığını belirtti. Tok'un avukatı, suçun Türk yasalarına göre ceza gerektirmediğini ve iadenin mümkün olmadığını savundu.
15 Haziran 2024

Rekabet Kurulu, ABD merkezli Google’a otel aramalarıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 482 milyon lira ceza verdi. Kurul, Google’ın diğer arama motorlarıyla adil rekabet konusundaki endişeleri dikkate almadığını belirtti. Şirketin kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerinde rakip yerel arama sitelerinin girişine engel olduğu gerekçesiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesini ihlal ettiği tespit edildi. Ayrıca, ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için Google’a yükümlülükler getirildi.
10 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD-Meksika sınırını geçici olarak göçmen girişlerine kapatma kararı aldı. Bu karar, günlük yasa dışı göçmen girişi sayısının 2 bin 500'ü geçmesi nedeniyle alındı ve sayı 1500'ün altına inene kadar sınır kapalı kalacak. Bu adım, Biden yönetiminin bugüne kadarki en sert sınır tedbiri olarak kabul ediliyor ve 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi muhalefete karşı bir hamle olarak değerlendiriliyor.
3 Haziran 2024

Meksika'da resmi olmayan sonuçlara göre Claudia Sheinbaum, ülkenin ilk kadın devlet başkanı seçildi. Sheinbaum, rakibi Xochitl Galvez'i geride bırakarak %59 oy aldı. Seçim süreci, ülkede 38 siyasetçinin suikast sonucu öldürülmesiyle en kanlı seçim olarak nitelendiriliyor. Sheinbaum'un gündeminde ekonomideki bütçe açığı, ABD'ye göçmen geçişi ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliği bulunuyor.
3 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024

Filipinler'de hafta sonu ülkeyi vuran tropik fırtına nedeniyle en az yedi kişinin öldüğü açıklandı. Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., arama kurtarma faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti. Fırtına, başkentin güneyindeki vilayetlere şiddetli rüzgar ve yağmur getirerek havaalanları ve limanların çalışmasını engelledi, bazı bölgelere elektrik verilemedi. Bu yıl Filipinler'i vuran ilk tropik fırtına olarak kayıtlara geçti.
28 Mayıs 2024

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 19 bin 926 liraya, yoksulluk sınırı ise 59 bin 353 liraya yükseldi. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı açlık sınırı olarak kabul ediliyor. Yoksulluk sınırı ise eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım gibi giderleri kapsıyor. Bu koşullarda 17 bin 2 lira asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar her geçen gün daha da zorlanıyor.
27 Mayıs 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Rusya ile yapılan işlemlerden endişe duyduğunu belirterek yaptırım tehdidinde bulundu. Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'da faaliyet göstermelerinin riskleri artırdığını vurguladı ve bu nedenle tespit edilen bankalara ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı'na, Rusya ve diğer kuruluşlara birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Yellen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, endişe verici biçimde Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği söylemini tekrar etti.
26 Mayıs 2024

Singapur Havayolları'nın Londra-Singapur seferini yapan uçak, şiddetli türbülansa girerek 37 bin feet yükseklikten 31 bin feete düştü. Uçakta bulunan 211 yolcu ve 18 mürettebattan 41 yolcu hastaneye kaldırıldı, 20'si yoğun bakımda. Yaralanmalar arasında kafatası ve beyin yaralanmaları, omurga yaralanmaları ve kemik, kas ve diğer yaralanmalar bulunuyor. Dokuz yolcu omurilik yaralanması nedeniyle ameliyata alındı.
24 Mayıs 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Murat Muratoğlu, bu kararın halkı doğrudan ilgilendiren mevduat faizleriyle aynı olmadığını belirtiyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle mevcut politikanın işe yaramadığını ve teknik önlemler alındığını ifade ediyor. Muratoğlu, yanlış hamlelerin ülke ekonomisini daha da kötüleştirebileceğini ve para politikasının sınırlı etkisi olduğunu vurguluyor.
24 Mayıs 2024

Avustralya, kuş gribi (H5N1) virüsünün ilk kez bir insanı enfekte ettiğini açıkladı. Hindistan'da enfekte olan bir çocuk tamamen iyileşti ve başka vaka tespit edilmedi. Uzmanlar, kuş gribi virüsünün insanlar arasında yayılma ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor. Bu olay, kuş gribi virüsünün insanda doğrulanan ilk vakası olarak kaydedildi.
22 Mayıs 2024

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları 2023 yıl sonuna göre yüzde 3,7 azalarak 317 milyar dolar oldu. Aynı dönemde yükümlülükler yüzde 3,4 artarak 634,7 milyar dolara yükseldi. Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) ise 2023 yıl sonunda -284,7 milyar dolarken, 2024 Mart sonunda -317,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Varlıklar ve yükümlülükler alt kalemlerinde de çeşitli değişiklikler gözlemlendi.
20 Mayıs 2024

AFAD, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin düşmesi üzerine İran'dan gelen yardım talebi doğrultusunda arama kurtarma ekiplerini bölgeye sevk etti. Van ve Erzurum'dan 32 dağcı arama kurtarma personeli ve altı araç, Ankara, Diyarbakır ve Konya'dan ise 15'er kişilik ekipler teyakkuz halinde. Helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğü ve Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatının risk altında olduğu bildirildi.
19 Mayıs 2024

Avrupa Birliği, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin düşmesi üzerine İran'ın talebiyle hızlı müdahale uydu haritalama hizmetini etkinleştirdi. AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Copernicus Acil Durum Yönetim Hizmeti'nin devreye alındığını duyurdu. Helikopterde Reisi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer önemli yetkililer de bulunuyordu. Arama kurtarma çalışmaları olumsuz hava koşulları nedeniyle zorlukla devam ediyor.
19 Mayıs 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024
İşaretlediklerim