Microsoft, Ocak 2022'de Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu, rekabeti bozacağı endişesiyle satın almaya karşı çıkmış, ancak ABD mahkemesi bu iddiaları reddederek işleme yeşil ışık yakmıştır. Avrupa Birliği de rekabet incelemesini tamamlayarak onay vermiş, ancak Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu satın almayı engellemişti. Microsoft ve Activision, Britanya'daki durumu çözmek için yeniden başvuruda bulunmayı planlıyor.
12 Temmuz 2023

Güney Afrikalı kadın atlet Caster Semenya'nın, testosteron hormonu sınırlaması nedeniyle yarışmalara katılamaması üzerine başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) itirazını kabul etti. AİHM, İsviçre'nin Semenya'nın yasal haklarını koruma konusunda yeterli tedbir almadığını ve spor kariyerine yönelik müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Semenya, 2018'de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) getirdiği ve testosteron seviyesi yüksek kadın sporcuların yarışlara katılabilmeleri için hormon seviyesini düşüren ilaçlar kullanmalarını şart koşan kurala itiraz etmiş, ancak itirazları reddedilmişti.
11 Temmuz 2023

Toyota, elektrikli araçlar için geliştirdiği yeni batarya teknolojileri sayesinde 2027 yılında 1200 kilometre menzile ulaşabilecek araçlar üreteceğini açıkladı. Şirket, lityum-iyon pillerin ömrünü artırıp daha hızlı şarj edilebilmesini sağlayacak teknolojiyi 2026'da, katı hal bataryalarını ise 2027'de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu gelişmeler, elektrikli araçların maliyetini düşürebilir ve benzinli araçlara kıyasla daha çevreci bir alternatif sunabilir.
10 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Litvanya'daki NATO zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin önünün açılması gerektiğini belirtti. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini terörle ilgili endişeler nedeniyle bekletiyordu ve bu şart ilk defa dile getirildi. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye'nin endişeleri nedeniyle süreç durmuştu. Finlandiya'nın üyeliği onaylanırken, İsveç'in üyeliği hala bekletiliyor.
10 Temmuz 2023

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) anketine göre, 2030'a kadar gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerdeki 24 merkez bankası dijital para birimlerine geçiş yapmayı planlıyor. Nakit sirkülasyonunun azalması ve dijital ödemelerin artması nedeniyle merkez bankaları, para birimlerinin dijital versiyonlarını geliştiriyor. İsviçre Ulusal Bankası ve Avrupa Merkez Bankası bu konuda çalışmalarını sürdürürken, Çin, Hindistan ve Brezilya pilot testler yapmakta veya dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi planlamaktadır. Nijerya ve Bahamalar ise zaten dijital para birimlerini kullanmaktadır.
10 Temmuz 2023

Çin'in Guangdong eyaletinde 25 yaşındaki bir saldırgan, bir anaokuluna bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda altı kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı ancak saldırıda ölenlerin kimlikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Temmuz 2023

İsviçre'nin Cenevre kentinde 'AI for Good' konferansı düzenlendi. Konferansta insansı robotlar, yapay zekanın dünyanın büyük sorunlarını çözmeye yardımcı olabileceğini ve insanların işlerini almayacaklarını belirttiler. Robotlar, daha sıkı düzenlemelere ilişkin sorulara belirsiz yanıtlar verdiler. Tıbbi robot Grace ve ifade yeteneğine sahip Ameca gibi robotlar, insanlarla işbirliği içinde olacaklarını ve dünyayı daha iyi bir yer yapma niyetlerini ifade ettiler.
8 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye'de mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Ayrıca, bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı da yüzde 10'a yükseltildi. Bunun yanı sıra, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 oranında artırıldı.
7 Temmuz 2023

İsrail'in Tel Aviv kenti emniyet müdürü Ami Eshed, aşırı sağcı hükümetin yargı reformlarına karşı düzenlenen kitlesel protestolarda şiddet kullanması yönünde hükümetten baskı gördüğünü belirterek görevinden istifa etti. Eshed'in istifasının ardından Tel Aviv'de çok sayıda protestocu sokaklara çıkarak ana otoyolu kapattı ve polisle karşı karşıya geldi. Eshed, bir video mesajla yaptığı açıklamada, hükümetin profesyonel kararlara müdahale ettiğini ve orantısız güç kullanımı talebinde bulunduğunu ifade etti.
6 Temmuz 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Türk Lirası, 2023 yılbaşından itibaren dolar karşısında yüzde 28 oranında değer kaybetti. Bu kayıpla TL, Arjantin Pesosu'nun ardından dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi oldu. Dolar/TL kuru, 15 Kasım 2021'den bu yana ilk kez tek haneli seviyeleri görmüş ve 2023 yılına 18,70 seviyesinde girmişti. 28 Mayıs seçimlerinin ardından TL'deki değer kaybı daha da hızlandı ve dolar/TL kuru 26 seviyesini aştı.
4 Temmuz 2023

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, 18 ay önce ulaştığı 3 trilyon dolarlık piyasa değerini yeniden yakaladı. Şirket, 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar ve 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolar değerlemeyi aşmıştı. 2022'nin ikinci çeyreğinde beklentileri aşan satışlarla hisse değeri bu yıl %50'den fazla artış gösterdi. Apple'ın piyasa değeri, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinden daha büyük, sadece ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın GSYİH'si Apple'ı geride bırakabiliyor.
3 Temmuz 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kredi bakiyesi 50 milyon Türk Lirası ve üzerinde olan şirketler için Özet Döviz Pozisyon Raporlama yükümlülüğünü Ocak 2024'e kadar erteledi. Daha önce bu yükümlülük, 10 milyon TL ile 50 milyon TL arasındaki kredi bakiyesine sahip firmalar için Ocak 2024'e, 50 milyon TL ve üzeri firmalar için ise 30 Haziran 2023'e ertelenmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 50 milyon TL ve üzeri kredi bakiyesine sahip tüm firmalar için raporlama süresi Ocak 2024'e uzatıldı.
3 Temmuz 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, veri kazıma ve sistem manipülasyonunu engellemek amacıyla mavi tikli hesaplar için günlük 6 bin, mavi tiksiz hesaplar için 600 ve yeni mavi tiksiz hesaplar için 300 gönderi görüntüleme limiti getirdiğini duyurdu. Bu limitlerin yakın zamanda sırasıyla 8 bin, 800 ve 400'e çıkarılacağını belirtti. Kısıtlamaların geçici olduğunu söyleyen Musk, ne kadar süreceğine dair bir bilgi vermedi. Twitter'da yaşanan erişim sıkıntılarıyla ilgili olup olmadığı ise net değil.
1 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Coca Cola'nın diyet içeceğinde de bulunan dünyanın en yaygın yapay tatlandırıcısı aspartamı kanserojen olarak ilan etmeye hazırlanıyor. DSÖ'ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) ve DSÖ'nün katkı maddeleri komitesi JECFA, aspartamı inceliyor ve kararlarını Temmuz 2023'te açıklayacaklar. Aspartamın kanser riskini biraz artırdığı ve kaygı düzeyini yükselttiği önceki araştırmalarla belirlenmişti.
29 Haziran 2023

Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

ABD'li kripto para borsası Binance'in Avrupa bankacılık ortağı Paysafe, 25 Eylül'den itibaren Avrupa Ekonomik Bölgesi'ndeki Binance'a yönelik desteğini sonlandıracağını açıkladı. Binance, Tek Avro Ödeme Alanı (SEPA) aracılığıyla avro yatırma ve çekme işlemleri için yeni bir aracı kurum bulacak. Mevcut ortağı Paysafe ise artık bu hizmetleri Binance kullanıcılarına sunmayacak.
29 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan hakkında rüşvet iddialarını içeren bir haber yapan Reuters haber ajansının abonelikleri, TürkMedya ve Albayrak Medya tarafından feshedildi. Reuters, Bilal Erdoğan'ın adının geçtiği bir rüşvet planını incelediğini iddia etmişti. Bu haberin ardından AKP'li yöneticiler ve hükümete yakın medya grupları Reuters'ı yalan haber yapmakla suçladı ve iddiaları reddetti.
27 Haziran 2023

Araştırma şirketi Kaiko'nun verilerine göre, Binance'in spot alım satım pazar payı, 19 Haziran'a kadar olan dönem için yüzde 56 olarak gerçekleşti. Bu oran, Ağustos 2022'den bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Binance'in pazar payındaki düşüş, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) şirkete ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açmasının ve geleneksel finans oyuncularının, spot Bitcoin ETF çıkartmak için izin başvurusunda bulunmasının ardından artan baskı sonucunda gerçekleşti.
27 Haziran 2023
İşaretlediklerim