Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Pokrovsk kentine düzenlediği füze saldırısında beş kişinin hayatını kaybettiğini, 31 kişinin yaralandığını bildirdi. Klimenko, ayrıca Rusya'nın Harkiv bölgesindeki Kupyansk ilçesine düzenlediği saldırıda iki kişinin yaşamını yitirdiğini, beş kişinin yaralandığını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın bu eylemlerine karşı durulması gerektiğini ifade etti.
8 Ağustos 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile planlanan dövüş öncesi boyun ve sırt problemi yaşadığını ve ameliyat olması gerekebileceğini belirtti. Musk, daha önce Zuckerberg'e, Twitter alternatifi bir platform kuracağı haberlerinin ardından dövüş için meydan okumuştu. Zuckerberg, bu teklifi kabul etmiş ve antrenmanlara başlamıştı. Musk, dövüşün canlı yayınlanacağını ve tüm gelirin savaş gazilerine bağışlanacağını söylemişti.
7 Ağustos 2023

Ukrayna'nın gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerini belirlemek için başlattığı görüşmeler Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı. Toplantıya 40'tan fazla ülke temsilcisi katılırken, Rusya davet edilmedi. Ukrayna'nın, Suudi Arabistan'ın uluslararası arenada artan ağırlığından yararlanarak barış için tarafsız ülkeleri yanına çekme arayışında olduğu belirtiliyor. Ukrayna, Rusya'dan işgal ettiği toprakların tamamını geri vermesini ve birliklerini Ukrayna topraklarından tamamen çekmesini talep ediyor.
6 Ağustos 2023

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin silah teknolojisini geliştirmek ve savaş hazırlıklarını güçlendirmek amacıyla önemli silah fabrikalarını ziyaret etti. Üç günlük tur kapsamında nükleer balistik füzeler için çeşitli sistemler üreten fabrikaları da gezen Kim, üretimin hızlandırılması ve silahların modernize edilmesi gerektiğini vurguladı. Kim'in ziyaretinin, ABD ve Güney Kore'nin bölgede yeni bir tatbikat hazırlığı yaptığı döneme denk gelmesi dikkat çekti.
6 Ağustos 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han, makamı gereği aldığı hediyeleri satmakla suçlandı ve üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Han'ın aldığı hediyelerin toplam bedeli 500 bin dolar civarında olduğu ve en pahalı hediyesinin 300 bin dolar değerinde bir Rolex saat olduğu iddia ediliyor. Han, suçlamaları reddederek saatleri satın aldığını savundu. Han hakkında, görevden alındığı Nisan 2022'den bu yana 100'e yakın soruşturma dosyası bulunuyor.
5 Ağustos 2023

Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni, aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak ve bu topluluğu finanse etmek gibi suçlamalarla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Navalni, 2021 yılında zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Berlin'den Moskova'ya döndüğünde tutuklanmıştı. Daha önce de Navalni'nin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı (FBK), mahkeme kararıyla tasfiye edilmişti.
4 Ağustos 2023

ABD, Macaristan'ın 'defalarca dile getirilen' güvenlik açıklarını ele almadığını savunarak bu ülkeye vize kısıtlaması getirdi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili oylamayı ertelemesi ve LGBTİ+ haklarını kısıtlamasıyla gerildi. ABD'nin Budapeşte büyükelçiliği, 'Elektronik Seyahat Yetkilendirme Sistemi' kapsamında Macarlara sunulan geçerlilik süresinin iki yıldan bir yıla düşürüleceğini ve sistem kapsamında yalnızca tekil ziyaretlere izin verileceğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova ve Moskova Bölgesi'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, Ukrayna İHA'larının Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu ve bir İHA'nın elektronik harp sistemiyle etkisiz hale getirildiği belirtildi. Kontrolünü kaybeden bir İHA'nın Moskova-City bölgesine düştüğü ve bir gökdelenin camının kırıldığı bildirildi. Önceki saldırılarda olduğu gibi bu saldırıda da ölü veya yaralı olmadığı belirtildi.
1 Ağustos 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'taki Rus özel güvenlik şirketi Wagner grubuna ait 100'den fazla paralı askerin Polonya sınırına yaklaştığını belirtti. Morawiecki, durumun daha da tehlikeli hale geldiğini ve bu durumun Polonya topraklarında daha fazla hibrit saldırıya doğru bir adım olduğunu ifade etti. Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner'in dahil olduğu ciddi hadiseler yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya'nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıkladı.
29 Temmuz 2023

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Wagner Grubu'nun Belarus'taki varlığı ve güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaminski, Wagner Grubu'nun dahil olduğu ciddi hadiselerin meydana gelmesi durumunda Litvanya ve Letonya ile birlikte Belarus'a sınırları kapatabileceklerini belirtti. Bu durumun Belarus'un tamamen tecrit edilmesine yol açacağını ifade etti. Ayrıca, Polonya'nın Terespol kasabası sakinlerinin, Wagner Grubu paralı savaşçılarının Belarus'un Brest kasabasına vardıktan sonra düzenli olarak silah atışı sesleri duydukları ve askeri helikopterler gördükleri bildirildi.
29 Temmuz 2023

Nijer'de 'Vatanı Koruma Ulusal Konseyi' isimli bir grup asker, devlet televizyonunda darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduklarını duyurdu. Bildiride, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı belirtildi. Darbenin arkasında, Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı General Omar Tchiani'nin olduğu düşünülüyor. Nijer, daha önce de birçok darbe ve darbe girişimi yaşamış bir ülke.
27 Temmuz 2023

Politico'nun araştırmasına göre, Çinli firmalar paravan şirketler üzerinden Rusya'ya yüz binlerce kurşun geçirmez yelek, kask, insansız hava araçları ve termal nişangah satışı yaptı. Bu yıl Rusya'nın Çin'den 100 milyon doların üzerinde insansız hava aracı ithal ettiği belirtildi. Ayrıca, Çin'in Rusya'ya yönelik kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan seramik ihracatı bu yıl yüzde 69 artarak 225 milyon doların üstüne çıktı. Araştırmacılar, Rus ordusuna ait silahların kritik bileşenlerinin yüzde 60'ından fazlasının ABD merkezli şirketlerden geldiğini savundu.
25 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2022 verilerine göre, Türkiye'ye göç edenlerin sayısı bir önceki yıla göre %33,2 azalarak 494 bin 52 kişi oldu. Türkiye'den göç edenlerin sayısı ise %62,3 artarak 466 bin 914 kişiye ulaştı. Göç edenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşurken, en fazla göç eden yaş grubu 25-29 oldu. İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu. Türkiye'ye en çok göç veren ülke Rusya, Türkiye'den en çok göç alan ülke ise Irak oldu.
24 Temmuz 2023

Rusya, başkent Moskova'ya Ukrayna tarafından gerçekleştirilen drone saldırılarının engellendiğini açıkladı. Saldırının Rusya Savunma Bakanlığı yakınlarında gerçekleştiği belirtildi. Rusya, daha önce Ukrayna'nın limanlarına saldırılar düzenlemişti. Rus Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Moskova'ya terörist saldırı girişiminde bulunduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2023

Rusya'nın Ukrayna'nın Odessa kentine yönelik düzenlediği saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı. Odessa Bölge Devlet İdaresi Başkanı Oleg Kiper, saldırının bir terör saldırısı olduğunu ve kentteki altyapı, ev ve dini yapıların hasar gördüğünü belirtti. Ayrıca, saldırı sonucu Odessa'daki Spaso-Preobrajenskiy Katedrali'nin büyük hasar gördüğü bildirildi.
23 Temmuz 2023

Yunanistan'da beş gündür devam eden orman yangınlarının büyük bölümü kontrol altına alınırken, Rodos Adası'ndaki yangın devam ediyor. Yangının etkisini artırmaya başlaması üzerine bazı otel, köy ve plajlar boşaltıldı ve yaklaşık 2 bin kişi deniz yoluyla tahliye edildi. Rodos'taki yangın, Yunanistan genelinde aktif yangınlardan en tehlikeli olarak nitelendirildi. Türkiye, İsrail, Ürdün, İtalya ve Fransa, yangın söndürme uçak ve helikopterleri gönderdi.
23 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya askeri destek kapsamında dört yıl için 20 milyar avro sağlamayı planladıklarını açıkladı. Bu destek, Avrupa Barış Fonu içinde özel bir kısım ayırarak Ukrayna'nın savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda beş milyar avro şeklinde verilecek. Konunun karara bağlanmadığı ve ağustos sonunda İspanya'nın Toledo kentinde AB dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısında yeniden görüşüleceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ülkede faaliyet gösteren ve Rusya Askeri İstihbaratına (GRU) çalıştığı iddia edilen casus ağının çökertildiğini açıkladı. Blaszczak, bu ağın Kremlin tarafından Polonya'yı istikrarsızlaştırmak için terör saldırıları düzenlemeye yönelik kurulduğunu öne sürdü. Mart ve temmuz aylarında Rus askeri istihbaratı için casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlanan 15 kişi tutuklanmıştı. Ayrıca, Rus paralı asker şirketi Wagner grubunun Belarus’a gelmesinin de Polonya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim