Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 4,2 milyar avro destek sağlayacak. Bu destek, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın ardından Ukrayna'nın makro-finansal istikrarını ve kamu yönetimini desteklemeyi amaçlıyor. AB Konseyi, toplamda 50 milyar avroluk mali desteğin ilk ödemesinin onaylandığını ve bu fonun 2024-2027 dönemi için hibe ve kredilerden oluşacağını belirtti. Şimdiye kadar Ukrayna'ya 6 milyar avro köprü finansmanı ve 1,89 milyar avro ön finansman ödendi.
6 Ağustos 2024

Afganistan yönetimi, başkent Kabil'deki diplomatik temsilciliklerini kapatan ülkelere elçiliklerini yeniden açma çağrısında bulundu. Taliban'ın Ağustos 2021'de ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından birçok ülke elçiliklerini kapatma kararı almıştı. Afganistan geçici hükümeti sözcü yardımcısı Hamdullah Fıtrat, çeşitli ülke temsilcileriyle ikili ilişkiler, güvenlik ve insani yardım işbirliği konularını görüştüklerini belirtti. Başbakan yardımcısı Molla Kabir, ülkedeki olumlu gelişmelerden bahsederek diplomatları Afganistan'ı ziyaret etmeye davet etti.
5 Ağustos 2024

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer tehdit nedeniyle dünyadaki gerilimin derecesini simgeleyen kıyamet saatine iki dakika kaldığını belirtti. Ryabkov, bu durumun geri döndürülemez olmadığını ve ordunun hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna ile çatışmasının çözümü için Batı'ya tek taraflı taviz vermeyeceğini ifade etti. Kıyamet saati, ilk kez 1947'de nükleer silahların kontrol altına alınmasının aciliyetini göstermek için Atom Bilimcileri Bülteni'nin kapağında yer almıştı.
4 Ağustos 2024

Slovenya'da Arjantinli gibi davranarak Rus istihbaratı için çalışan casus çift Anna ve Artem Dultsev, ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takası sonucu Rusya'ya döndü. Çiftin çocukları Sofia ve Daniel, kendilerini Arjantinli sanıyor ve İspanyolca konuşuyordu. Çocuklar, Rusya'ya döndüklerinde gerçek kimliklerini öğrendi. Casus çift, 2022'nin sonunda Slovenya'da gözaltına alınmış ve casusluk suçundan 19 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
3 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) dünya gıda fiyatları endeksi, hazirandaki 121 seviyesinden temmuzda 120,8'e düştü. Bu düşüş, tahıl fiyatlarındaki gerilemenin bitkisel yağ, et ve şeker fiyatlarındaki artışla dengelenmesi sonucu gerçekleşti. Gıda fiyatları, beş ay sonra küresel bazda ilk kez azaldı. Ancak, Türkiye'de gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor.
2 Ağustos 2024

Ankara'da gerçekleşen ABD ile Rusya arasındaki tutuklu takasında, yedi farklı ülkede tutulan 26 tutuklu değiştirildi. Bu takas kapsamında 10 tutuklu Rusya'ya, 13 tutuklu Almanya'ya ve üç tutuklu ABD'ye nakledildi. Takas edilenler arasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve eski asker Paul Whelan gibi isimler bulunuyor. Takas, aylardır gizli müzakereler sonucunda gerçekleştirildi.
2 Ağustos 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ardından acil toplanacak. Hamas, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının İran’ın talebi üzerine ve Rusya, Cezayir ve Çin’in desteğiyle yapılacağını duyurdu. Bölgedeki tansiyonun daha da artması bekleniyor.
31 Temmuz 2024

Venezuela'da başkan Nicolas Maduro'nun yüzde 51 oyla kazandığı iddia edilen seçimler, birçok ülke tarafından şaibeli olarak nitelendirildi ve sonuçlar kabul edilmedi. Başkent Karakas'ta protestolar düzenlendi, polis göstericilere müdahale etti ve bir kişi hayatını kaybetti. Birleşik Devletler, İngiltere, Avrupa Birliği, Brezilya, Şili, Peru ve Arjantin gibi ülkeler seçim sonuçlarına tepki gösterirken, Rusya, Çin, Küba, Honduras ve Bolivya Maduro'ya destek verdi. Venezuela hükümeti, seçimle ilgili açıklamaları nedeniyle yedi Latin Amerika ülkesinden diplomatlarını çekmelerini istedi.
30 Temmuz 2024

İstanbul'da ağustosun ilk haftasında hava sıcaklığının 34-35 dereceye ulaşması ve hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi bulması bekleniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu sıcaklıkların iklim krizi nedeniyle daha erken başladığını ve uzun sürdüğünü belirtti. İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Dr. Güven Özdemir ise bu sıcaklıkların afet düzeyinde olmadığını, ancak orman yangınları ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uzmanlar, sıcak havalarda dışarı çıkmama ve orman yangınlarına karşı dikkatli olma konusunda uyarılarda bulundu.
29 Temmuz 2024

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda İsrail ile Paraguay arasında oynanan futbol maçında, Gazze'ye yönelik saldırıları protesto eden taraftarlar hakkında 'Yahudi karşıtı' oldukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Fransa Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve 'Soykırım Olimpiyatları' yazılı pankart açan taraftarlar hakkında şikayette bulundu. Paris savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattığını doğruladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'e Rusya'ya uygulanan yaptırımların uygulanamayacağını belirtti.
29 Temmuz 2024

İtalya, 10 yıllık bir aranın ardından Suriye'ye yeniden büyükelçi göndermeyi planladığını duyurdu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bu adımın Rusya'nın Orta Doğu'daki diplomatik çabalarını engellemek amacıyla atıldığını belirtti. Bu hamle, Avrupa Birliği içinde diplomatik bölünmelere yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
26 Temmuz 2024

Avrupa Birliği, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 1.5 milyon avroyu Ukrayna'ya gönderdi. Bu adım, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Moskova Merkez Bankası'nın dondurulan 210 milyar avro tutarındaki varlıklarının bir kısmının Kiev yönetimine aktarılması anlamına geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu transferin Avrupa'yı daha güvenli bir yer haline getireceğini belirtti.
26 Temmuz 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'nda İsrail milli futbol takımının sahaya çıkmasıyla 'Özgür Filistin' sloganları yükseldi. Bu yıl olimpiyattan men edilen iki ülke Rusya ve Belarus oldu. Tarihte de çeşitli siyasi sebeplerle ülkeler olimpiyatlardan men edilmiştir; örneğin, 1920'de Birinci Dünya Savaşı'ndaki rolleri nedeniyle Türkiye, Almanya, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan men edilmişti. 2024'te ise Rusya ve Belarus, Ukrayna Savaşı'ndaki faaliyetleri nedeniyle men edildi, ancak bazı sporcular 'Bireysel Tarafsız Sporcu' statüsüyle katılabiliyor.
26 Temmuz 2024

Abdulkadir Selvi, Türkiye'nin hukuki standartlarını yükseltmek için yargı reformuna ihtiyaç duyduğunu belirtti. Meclis'te 9'uncu Yargı Paketi görüşülürken, zihniyet değişiminin de önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Avrupa Konseyi denetim mekanizmasından çıkması gerektiğini ifade eden Selvi, AKPM Denetim Komisyonu Türkiye Eş-Raportörü Stefan Schennach'ın raporunun olumsuz olduğunu belirtti.
26 Temmuz 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz'da Eyfel Kulesi'nde yapılacak açılış töreniyle başlayacak. 206 ülkenin katılacağı ve 19 gün sürecek olan oyunlar boyunca Paris'e 15 milyonu aşkın turist bekleniyor. Türkiye, 18 dalda toplam 102 sporcu ile temsil edilecek. Bu yılki olimpiyatlarda ilk kez break dance etkinlikleri yer alacak ve pandemi kısıtlamaları olmadan gerçekleştirilecek.
25 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'da Kremlin Sarayı'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler ile Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeler ele alındı. Putin, Esad'la uzun süredir bir araya gelmediklerini ve birçok konuyu görüşmeleri gerektiğini belirtti. Esad ise, Rusya ile Suriye'nin geçmişten bugüne zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detayların ele alınması açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya geldi. Kremlin'de gerçekleşen görüşmede, iki lider Suriye'nin bulunduğu bölgedeki olumsuz gelişmeleri ve ticari-ekonomik ilişkileri ele aldı. Putin, Esad'la uzun süredir görüşmediklerini ve birçok konunun gündemlerinde olduğunu belirtti. Esad ise Rusya ile Suriye'nin zor süreçlerden geçtiğini ve bugünkü görüşmenin detaylı istişareler açısından önemli olduğunu vurguladı.
25 Temmuz 2024

Rusya'da bombalı saldırı düzenleyen Evgenii Serebriakov, Bodrum'da yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Serebriakov'un yakalanmasını X hesabından duyurdu. Rusya Interpol Birimi, Serebriakov'un Moskova'da bombalı araçla terör saldırısı düzenlediğini ve Bodrum'a geldiğini bildirdi. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü birimleri, kimlik bilgileri ve fotoğraflarla eşleşen Serebriakov'u yakaladı.
24 Temmuz 2024

Fransa İçişleri Bakanlığı, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları öncesinde yaklaşık 1 milyon gönüllü ve çalışanı soruşturdu. Bu soruşturmalar sonucunda, casusluk ve diğer güvenlik tehditleri nedeniyle yaklaşık 5 bin akreditasyon talebi reddedildi. Özellikle Rusya'dan gelen talepler dikkat çekti ve bazı Rus vatandaşları ön soruşturmaya alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında, açılış töreninin yapılacağı Seine Nehri çevresinde oturan yaklaşık 20 bin kişi de soruşturuldu.
24 Temmuz 2024

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin ön verilerine göre, 21 Temmuz 2024, küresel olarak tarihin en sıcak günü olarak kaydedildi. Bu tarihte dünya genelinde ortalama yüzey hava sıcaklığı 17,09 derece olarak ölçüldü ve geçen yılın rekoru olan 17,08 dereceyi aştı. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Rusya’nın geniş bölgeleri aşırı sıcak hava dalgalarıyla mücadele etti. İklim değişikliği ve fosil yakıtların yakılması, bu aşırı sıcaklıkların ana nedenleri olarak gösteriliyor.
23 Temmuz 2024
İşaretlediklerim