Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyası ile bir araya gelerek ekonomik reformlar ve enflasyonla mücadele konularında açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedeflerine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin cari açığının ve rezerv yetersizliğinin önemli ölçüde azaldığını belirtti. Şimşek, 2025 ve 2026 yıllarının ekonomik açıdan daha iyi olacağını ifade ederek, iş dünyası ve çalışanlardan sabırlı olmalarını istedi.
27 Eylül 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 3’üncü Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Konferansı ve Sergisi’nde Türkiye’nin un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ise dünya ikincisi olduğunu açıkladı. Yumaklı, 2023 itibarıyla Türkiye’nin dünya un pazarındaki payının yüzde 23 olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk değirmen sektörünün 2022'de 2 milyar dolar, 2023'te ise 1,9 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ve 2024'te bu rakamın daha da artacağını öngördüğünü ifade etti.
24 Eylül 2024

İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde temizlik malzemeleri üreten bir fabrikada yangın çıktı. Yangın, Beysan Sanayi Sitesi'ndeki dört katlı binada başladı ve ham maddelerin de depolandığı öğrenildi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Yangında mahsur kalan veya yaralanan olmadığı bildirildi ve itfaiye ekiplerinin yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.
24 Eylül 2024

ABD'de Yunanistan lehine lobi faaliyeti yürüten Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla Amerikan Kongresi'ne bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Amerikan yapımı silahları ABD'nin müttefiklerine karşı kullandığı iddia edilerek, Türkiye'nin F-35 programına geri alınmaması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin Rusya ile işbirliği yapması ve NATO'ya şantaj yapması gibi suçlamalar da yer aldı. Türkiye ise F-35 programına geri dönmek için CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını sağlayacak formüller üzerinde çalıştığını açıkladı.
23 Eylül 2024

Ankara'da, depremde ağır hasar gören araçların motorlarını yasadışı olarak başka araçlara takarak 'change' işlemi yapan dört şüpheli yakalandı. Polis, bu motorların çalıntı, kaçak veya hacizli araçlara takıldığını tespit etti. Ankara Oto Sanayi'deki dört iş yerine düzenlenen operasyonda, şasi numaraları silinmiş ve kimliksiz toplam 31 motor ve 19 şanzıman ele geçirildi. Ele geçirilen parçalar, kriminal laboratuvarda incelenecek.
22 Eylül 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 2,22 değer kazanarak 9.900,25 puandan kapattı. Haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 13,53 ile Koza Anadolu Metal Madencilik olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 13,48 ile Batıçim Batı Anadolu Çimento oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler arasında Garanti BBVA, Koç Holding ve Türk Hava Yolları yer aldı.
21 Eylül 2024

Alman hükümeti, İsrail'in Gazze'deki savaşta kullandığı silahların ihracat izinlerinin askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanladı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü, İsrail'e silah ihracatına ilişkin bir yasak olmadığını ve olmayacağını belirtti. Geçen yıl Almanya, İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik bazı silah ihracatlarını askıya almıştı.
19 Eylül 2024

Almanya, İsrail'in savaşta kullandığı bazı silahların ihracatını askıya aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan bir kaynak, bu kararın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan dava nedeniyle alındığını belirtti. Almanya, geçen yıl İsrail'e 326,5 milyon avro değerinde askeri ekipman ihraç etmişti, ancak bu yıl ihracat miktarında düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Britanya ve ABD de İsrail'e yönelik silah ihracatını kısmen durdurmuştu.
19 Eylül 2024

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin günlük olarak 400'ün üzerinde siber saldırıyı önlediğini ve siber güvenlik alanında dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti. 2024-2028 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı'nın kabul edildiğini açıkladı. Bu planın askeri boyutunun da önemli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, yerli ve milli savunma sanayisinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin yerli savaş uçağı Kaan, insansız savaş uçağı Anka ve Kızılelma gibi projelerle savunma kapasitesini artırmayı hedeflediğini belirtti.
19 Eylül 2024

Artvin-Hopa karayolunun Hopa istikameti, şiddetli yağış nedeniyle çöktü ve ulaşıma kapandı. İki gündür devam eden şiddetli yağışlar, Hopa Sanayi Sitesi Yanmış Köprü bölgesinde yolun çökmesine neden oldu. Ulaşım, yolun Artvin istikametinde gidiş-geliş olarak sağlanıyor. Ayrıca, heyelanlar nedeniyle kapanan 32 köy yolunun açılması için çalışmalar sürüyor ve Arhavi'de su kesintisi devam ediyor.
17 Eylül 2024

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir keçe fabrikasında henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Yangına müdahale etmek üzere olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. İtfaiye ekipleri yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.
17 Eylül 2024

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Oba Makarna fabrikasında bilinmeyen bir sebeple patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Olayda bir kişi hayatını kaybederken, 30 kişi yaralandı. Bu gelişmelerin ardından Borsa İstanbul, Oba Makarna'nın borsadaki işlem sırasını, şirketten istenen özel durum açıklaması KAP'ta yayınlanıncaya kadar geçici olarak işleme kapattı.
16 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, ücretli çalışan sayısı 2024 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 15 milyon 889 bin 385 kişiye ulaştı. Sanayi sektöründe çalışan sayısı yıllık olarak aynı kalırken, inşaat sektöründe yüzde 8,6 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 4,3 artış görüldü. Aylık bazda ise ücretli çalışan sayısı yüzde 0,7 arttı.
16 Eylül 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,88 değer kaybederek 9.685,49 puandan kapattı. Hafta içinde en çok değer kazanan hisse yüzde 26,51 ile Borusan Boru Sanayi olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 12,18 ile Şok Marketler oldu. Borsa İstanbul Mali Endeksi, Hizmetler Endeksi, Sanayi Endeksi ve Teknoloji Endeksi de haftayı düşüşle tamamladı. En değerli şirketler sıralamasında Garanti BBVA, Koç Holding ve Türk Hava Yolları ilk üçte yer aldı.
14 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararlara göre üç bakan yardımcısı görevden alındı ve yerlerine yeni atamalar yapıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şanlıoğlu'nun yerine Muhammet Bilal Macit, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin yerine Musa Heybet, Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz'ın yerine Yasin Ayfer Erkoç atandı. Ayrıca, TÜBİTAK ve iki ildeki kültür ve turizm müdürlüklerine de yeni atamalar gerçekleştirildi.
14 Eylül 2024

Norveç, 2019 yılında Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrası uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırdı. Bu karar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide arasında yapılan telefon görüşmesi sırasında duyuruldu. Fidan, karardan memnuniyet duyduğunu belirtti. Kısıtlamaların kaldırılması, iki ülke arasındaki savunma sanayi işbirliğini yeniden canlandırabilir.
11 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Şimşek, işgücü göstergelerinin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle uyumlu seyrettiğini ve ekonomide dengelenmenin sürdüğünü belirtti. İlk yedi ayda istihdamın yaklaşık 600 bin kişi arttığını ve işsizlik oranının temmuzda yüzde 8,8 olduğunu ifade etti. Ayrıca, sanayi üretiminin yıllık yüzde 1,2 arttığını ve dış talep koşullarının iyileşmeye devam ettiğini vurguladı.
10 Eylül 2024

Bangladeş'te son 24 saatte dang humması nedeniyle 463 kişi hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Bu yıl dang hummasından ölenlerin sayısı 96'ya, toplam vaka sayısı ise 15 bin 670'e ulaştı. Ülke genelinde 1582 kişi dang humması nedeniyle tedavi görüyor. Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sivrisinek popülasyonunu artırarak hastalığın yayılmasına neden olduğunu belirtiyor.
8 Eylül 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,63 değer kaybederek 9.771,16 puandan kapattı. Hafta içinde endeks en düşük 9.768,60 ve en yüksek 10.159,21 puanı gördü. En çok prim yapan hisse yüzde 20,08 ile Borusan Boru Sanayi olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 9,06 ile Tofaş oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler arasında Koç Holding, Garanti BBVA ve Türk Hava Yolları yer aldı.
7 Eylül 2024
İşaretlediklerim