İstanbul Kadıköy'de, IŞİD'in 2015 yılında Şanlıurfa/Suruç'ta gerçekleştirdiği saldırının yıl dönümünde anma düzenlemek amacıyla bildiri dağıtan 46 üniversite öğrencisi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerden altısı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan öğrenciler Ayşe Beliz İnce, Gamze Toprak, Berkan Deveci, Yasemin Ebru Gürsoy, Merve Yeşilyurt ve Ali Taha Sarıbıyık olarak açıklandı.
19 Temmuz 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, kuduz şüphesiyle tedavi görmesine rağmen hayatını kaybetti. Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılıyor ve ortalama 1-4 arası kuduz vakası görülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kuduz hayvanların %90.17'si evcil hayvanlar ve en sık köpeklerden kaynaklanıyor. Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, kuduzun bir sistem sorunu olduğunu ve 'tek sağlık' yaklaşımıyla çevre, hayvan ve insan sağlığına yönelik önlemler alınarak kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kuduz aşısının her yıl tekrarlanması gerektiğini ve sağlık sistemlerindeki aşı tedarik sıkıntılarına dikkat çekiyor.
13 Temmuz 2023

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'de yarın ve cumartesi günü pik yapacağını ve sıcaklıkların İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de ise 45 derecelere çıkacağını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, sera gazları ve fosil atıkların kullanımının gelecekte sıcaklıkların artmasına yol açacağını ifade ediyor. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının orman yangınları riskini artırdığı ve aşırı sıcakların 10 gün süreceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde köpeği tarafından ısırılan mimar Lütfü Seray, kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Yaklaşık bir ay süren tedaviye rağmen Seray kurtarılamadı. Dünya literatüründe çok az sayıda kuduz hastalığından kurtulan vaka bulunmakta. Geçen yıl Bitlis'te kuduz bir köpeğin ısırması sonucu 10 yaşındaki bir çocuk da hayatını kaybetmişti.
12 Temmuz 2023

Sosyal Haklar Derneği (SHD), 6 Şubat depreminin beşinci ayında Hatay İskenderun'daki konteyner kentlerde incelemeler yaparak bir rapor hazırladı. Rapor, konteyner kentlerde yaşanan altyapı sorunları, eşitsiz hizmet dağılımı, hijyen eksiklikleri ve yetkililerin yetersiz müdahalesini içeriyor. Konteynerlerin yağmurda su sızdırdığı, lavaboların akıttığı, internet erişiminin kısıtlı olduğu, bürokratların ziyaret ettiği yerlerde sorunların daha hızlı çözüldüğü, bazı konteyner kentlerde çocuklara bisiklet dağıtılırken diğerlerinde dağıtılmadığı, Kızılay'ın kurban etinin eşit dağıtılmadığı ve yemeklerin kalitesiz olduğu belirtiliyor. Ayrıca, yetkililerin depremzedelere karşı duyarsız ve kaba tavırlar sergilediği ifade ediliyor.
11 Temmuz 2023

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Necip Hablemitoğlu cinayeti zanlısı ve ihraç edilen eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, Ukrayna'dan Türkiye'ye iade edildikten sonra IŞİD’e patlayıcı taşıma suçundan aldığı hapis cezasına itiraz etti. Avukatı, Bozkır'ın iade edilirken yargılanmayacağına dair garanti verildiğini iddia etti. Bozkır, Hablemitoğlu cinayeti dosyasından tahliye edildikten bir hafta sonra Şanlıurfa'da görülen IŞİD davasından hüküm giymiş ve firar etmişti. Avukatı, Bozkır'a verilen cezanın fazla olduğunu ve IŞİD'e mühimmat ve patlayıcı taşındığına dair kesin bir çıkarım yapılamayacağını savundu.
11 Temmuz 2023

Şanlıurfa Valiliği, sosyal medyada paylaşılan ve Atatürk heykeline saygısızlık içeren bir olayla ilgili olarak Suriye uyruklu 13 yaşındaki M.E'nin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Valilik, olayın şüphelisinin Çocuk Şube Müdürlüğüne teslim edildiğini ve ilde bu tür provokatif eylemlere izin verilmeyeceğini belirtti.
2 Temmuz 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde iki yaşındaki bir çocuğu istismar ettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılan 74 yaşındaki Hüseyin Çiçek, polis tarafından yakalandı ve 'çocuğun cinsel istismarı' suçundan tutuklandı. Siverek Kaymakamlığı, sürecin hassasiyetle takip edildiğini belirtti. Ayrıca, Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, Urfa Barosu Çocuk Komisyonu'nun konunun takipçisi olacağını ifade etti.
26 Haziran 2023

Türkücü Yavuz Bingöl, Şanlıurfa'da düzenlenen bir konserinde seyirci sayısının az olması nedeniyle sahneden indi ve konserini iptal etti. Bingöl, sahneden inerken dinleyicilerden özür diledi. Daha sonra Instagram hesabından bir açıklama yapan Bingöl, konserin bayram sonrasına ertelendiğini belirtti, ancak iptal etme gerekçesini açıklamadı.
25 Haziran 2023

CHP, kaçak eğitim merkezlerinin toplum üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması için grup önerisi sundu. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, kaçak kurslar ve vakıf yurtlarından gelen acı haberlere dikkat çekti ve Şanlıurfa'daki bir kaçak Kur'an kursunda yaşanan çocuk ölümünü örnek gösterdi. CHP'nin önerisi, İYİ Parti ve HDP'nin desteğine rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
21 Haziran 2023

TFF 2'nci Lig'de Şanlıurfaspor'un şampiyonluğunu ilan etmesinin ardından düzenlenen kutlamalarda, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, takımın başkanı Emin Yetim'den şampiyonluk kupasını alarak tartışma yarattı. Vali Ayhan'ın bu hareketi tepki toplarken, Yetim Twitter üzerinden yaşananları kamuoyu ile paylaştı ve valinin tutumunu saygısızlık olarak nitelendirdi. Şanlıurfaspor, Bucaspor 1928'i 3-0 yenerek TFF 1'inci Lig'e yükselmişti.
16 Haziran 2023

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak, Menzil tarikatına ait bir medresenin yanındaki ahırda asılı olarak ölü bulundu. Mahalle muhtarı, Dakak'ın medreseye gitmek istemediğini ve iki kez kaçmasına rağmen geri getirildiğini belirtti. Şanlıurfa Valiliği, çocuğun intihar ettiğini ve olayın aydınlatılması için idari ve adli soruşturma başlatıldığını açıkladı.
15 Haziran 2023

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yaşayan ve kayıp olarak aranan 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak, Menzil tarikatının kurduğu Semerkand Vakfı'nın denetimindeki medreseye giderken kaybolmuş ve daha sonra medresenin yanındaki metruk bir ahırda asılı halde ölü bulunmuştur. Olay yerel muhtarın ifadelerine göre, Dakak'ın medresede kalmak istemediğini belirtmesine rağmen geri getirildiği ve resmi olmayan bu medresede eğitim veren kişilerin Diyanet'e bağlı olmadığı bilgisi verilmiştir. Medrese, AKP'li Eyyübiye Belediyesi tarafından inşa edilmiş ve Menzil tarikatına devredilmiştir.
15 Haziran 2023

2018 yılında eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar, saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte 2021'de Şanlıurfa Adliyesi önünde adalet nöbeti başlatmıştı. Eylemin 518'inci gününde sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında dava açılan Şenyaşar, ikinci duruşmada 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla 8 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.
8 Haziran 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yeğenini 12 yaşından itibaren istismar eden amca Y.K. hakkında mahkeme beraat kararı verdi. Mağdurun ifadelerine göre, Y.K. tarafından tehdit edilmiş ve zorla cinsel ilişkiye zorlanmıştır. Y.K. ise suçlamaları reddederek mağdurun rızası olduğunu iddia etmiştir. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede Y.K.'nin çeşitli suçlardan cezalandırılması istenmiş, ancak mahkeme Y.K.'nin suçlarını işlediğinin sabit olmadığına hükmederek beraatine ve tahliyesine karar vermiştir. Mağdurun can güvenliğinden endişe edildiği ve koruma kararı talep edildiği belirtilmiştir.
2 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferini kutlamak için sokağa çıkanlar, silahla havaya ateş ederek kutlama yaptı. Bu kutlamalar sırasında Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde Emirhan Gelgir isimli 14 yaşındaki çocuk, eve dönerken başına isabet eden yorgun mermi ile ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Benzer olaylar sonucunda Ordu'da bir İYİ Parti üyesi bıçaklanarak öldürüldü ve Mersin'de de 15 yaşındaki bir çocuk başına isabet eden mermi ile yaşamını yitirdi.
1 Haziran 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilin dokuzunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimleri önde bitirdi. Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alırken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan toplamda 52 ilde, Kılıçdaroğlu ise 29 ilde daha fazla oy aldı. İki aday arasındaki oy dağılımı, depremden etkilenen illere göre değişiklik gösteriyor.
29 Mayıs 2023

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde, Yeşil Sol Parti heyeti, müşahitlerinin oy kullanmasına izin verilmediği bilgisi üzerine gittikleri Yeniköy Mahallesi'nde kimliği belirsiz bir grup tarafından taşlı ve sopalı saldırıya uğradı. Saldırıda Ferit Şenyaşar da darp edildi ve Mezopotamya Ajansı muhabirinin kamerası parçalandı. Partililer, bölgeden silah seslerinin geldiğini belirtti. Ferit Şenyaşar, 2018 seçimlerinde ailesinden iki kişiyi kaybetmiş ve Yeşil Sol Parti'den milletvekili olarak Meclis'e girmişti.
28 Mayıs 2023

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bir muhtarın evinde sandık kurulduğu iddiası üzerine kaymakamlık bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kavaklıdere Mahallesi'nde kamusal bir bina olmadığı ve muhtarın evinin bütün mahalle için ulaşılabilir bir yer olması nedeniyle seçim yeri olarak belirlendiği ifade edildi. Ayrıca, son dört seçimdir aynı yerde oy kullanıldığı ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtildi.
28 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve müşahitler, Şanlıurfa'da görevli oldukları sandıkta saldırıya uğradı. CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da aynı sandığa gidince saldırıya maruz kaldı. Ayrıca, Akçakale'de Şanlıurfa Barosu avukatı Ronayi Paydaş ve CHP'li müşahitler saldırıya uğradıklarını ve can güvenlikleri tehlikede olduğu için bölgeden ayrıldıklarını bildirdi. CHP, ilk turda tamamının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verildiği sandıklarda güvenliği artırmıştı.
28 Mayıs 2023
İşaretlediklerim