Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için bir muhtarın evinde sandık kurulduğu iddiası üzerine kaymakamlık bir açıklama yaptı. Açıklamada, Kavaklıdere Mahallesi'nde kamusal bir bina olmadığı ve muhtarın evinin bütün mahalle için ulaşılabilir bir yer olması nedeniyle seçim yeri olarak belirlendiği ifade edildi. Ayrıca, son dört seçimdir aynı yerde oy kullanıldığı ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtildi.
28 Mayıs 2023

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve müşahitler, Şanlıurfa'da görevli oldukları sandıkta saldırıya uğradı. CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da aynı sandığa gidince saldırıya maruz kaldı. Ayrıca, Akçakale'de Şanlıurfa Barosu avukatı Ronayi Paydaş ve CHP'li müşahitler saldırıya uğradıklarını ve can güvenlikleri tehlikede olduğu için bölgeden ayrıldıklarını bildirdi. CHP, ilk turda tamamının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verildiği sandıklarda güvenliği artırmıştı.
28 Mayıs 2023

Adalet Bakanlığı, 12 farklı şehirde toplam 24 yeni idare mahkemesi kurulmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Bu karar, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un ilgili maddesi uyarınca alındı. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yeni mahkemelerin kurulması planlanıyor.
27 Mayıs 2023

AKP listesinden Batman'dan milletvekili seçilen HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, kadın düşmanı olmadıklarını belirterek kadınların zorunlu olarak tehlikeli işlerde çalıştırılmaması ve sadece geçimlerini sağlamak zorunda oldukları için çalışmamaları gerektiğini ifade etti. Ramanlı, kadınların eğitim, siyaset, ticaret ve toplumsal alanlarda aktif olmalarını desteklediklerini, ancak kadınların nazik ve narin olduklarını, bu yüzden zorla çalıştırılmamaları gerektiğini savundu. Ayrıca, milletvekili yemininin doğru bir metinden oluşmadığını ancak yine de okuyacağını belirtti.
26 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şanlıurfa ziyareti sırasında yaptığı konuşmada Türkiye'de pahalılık olduğunu kabul etti ancak ekonomik bir krizin bulunmadığını ifade etti. Bozdağ, muhalefetin ekonomi üzerinden halkı korkuttuğunu ve Türkiye'nin ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin dış etkenlere karşı dirençli olduğunu ve yalanlarla bu direncin bozulamayacağını belirtti.
26 Mayıs 2023

KONDA Araştırma Şirketi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yaptığı ankette, kararsız oylar dağıtıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,7, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 47,3 oy alacağını öngörüyor. Anket, 20-21 Mayıs tarihlerinde 34 ilde 3 bin 607 kişiyle yüz yüze yapıldı. KONDA, anket sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği belirtirken, ilk tur anket sonuçlarında büyük bir hata payı olduğunu kabul ediyor. Ayrıca, AKP'nin yaptırdığı ankette Erdoğan'ın ikinci turda yüzde 53 civarında oy alacağı belirtiliyor.
25 Mayıs 2023

Batman'dan AKP listesinden milletvekili seçilen HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, milletvekili yemin metninin doğru olmadığını ifade etti. Ramanlı, yemin metninin ideolojik olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini belirtti. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Ramanlı'nın bu sözlerini Twitter üzerinden paylaşarak, bu durumun tehlikesine dikkat çekti ve Ramanlı'nın ifadelerini kabul etmediklerini belirtti.
25 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde beklenen oy oranının altında kalmasının ardından bazı bölgelerde usulsüzlükler tespit ettiklerini duyurdu. Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Diyarbakır'da, partinin aldığı oyların başka partilere yazıldığına dair örnekler paylaşıldı. Parti, bu usulsüzlüklere karşı gerekli girişimlerde bulunduğunu ve süreci takip ettiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremden etkilenen 10 ilde, 2018 ve 2023 yıllarında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin aldığı oy oranları karşılaştırıldı. Verilere göre, bu illerde Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranlarında genel bir düşüş gözlemlendi. Özellikle Kilis, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi illerdeki oy kaybı dikkat çekiciydi.
15 Mayıs 2023

2018 yılında babası ve kardeşi öldürülen Ferit Şenyaşar, Yeşil Sol Parti'den Şanlıurfa milletvekili olarak Meclis'e girdi. Şanlıurfa'da açılan sandıkların yüzde 92'sine göre Yeşil Sol Parti yüzde 25,45 oy alarak dört milletvekili çıkardı. Bu sonuçlarla Yeşil Sol Parti'nin 4'üncü sıra adayı olan Şenyaşar, TBMM'ye girmeye hak kazandı.
14 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki bir sandıkta usulsüzlük yapıldığını ve sandık görevlilerinin darp edildiğini iddia etti. Salıcı, bu iddiaları sosyal medyada paylaştığı görüntülerle destekledi. Şanlıurfa Valiliği ise yapılan inceleme sonucunda iddiaların gerçek olmadığını ve sosyal medyada paylaşım yapanlar hakkında adli işlem başlatıldığını duyurdu.
14 Mayıs 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde blok oy kullanımını engellemeye çalışan sandık görevlisi Fettullah Işıkakdoğan'ın kaynar su dökülerek ve darp edilerek saldırıya uğradığını duyurdu. Ayrıca, Harran ilçesinde de CHP'li bir sandık kurulu üyesinin darp edildiği ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'ye oy basıldığı iddia edildi. Salıcı, bu olaylarla ilgili Şanlıurfa Valisi ve emniyet müdürüne ulaşamadıklarını belirtti. Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak'ın da yaşlı seçmenlere baskı yapılması yönünde talimat verdiği bir video paylaşıldı.
14 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Şanlıurfa'nın Harran ilçesi Minare köyünde bir CHP'li sandık kurulu üyesinin darp edildiğini ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP lehine oy basıldığını iddia etti. Saldırı ve usulsüz oy basma işleminin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Salıcı, Şanlıurfa Valisi ve emniyet müdürüne ulaşamadıklarını, avukatların olay yerine yönlendirildiğini ve İlçe Seçim Kurulu'na itiraz edildiğini belirtti.
14 Mayıs 2023

CHP Şanlıurfa milletvekili adayı Mahmut Tanal, Twitter üzerinden partisinin Şanlıurfa'daki seçim ofisine 'tehdit ve gözdağı amaçlı' mermi atıldığını ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın afişlerinin zarar gördüğünü açıkladı. Tanal, bu eylemleri 'beceriksiz korkakların yönlendirdiği provokatörlerin' gerçekleştirdiğini belirtti ve bu tür eylemlere boyun eğmeyeceklerini, güçlerini Allah'tan ve milletten aldıklarını ifade etti.
8 Mayıs 2023

Rawest araştırma şirketi, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van illerinde 21-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankette, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında üç şehirde açık ara önde olduğunu belirtti. Ankette, HDP seçmenlerinin yüzde 90'ının Kılıçdaroğlu'na oy vereceği ifade edildi. 2018 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre Erdoğan'ın desteği bu dört şehirde sekiz puan düşmüş görünüyor. Ancak anketin kim tarafından finanse edildiği ve kararsızların nasıl dağıtıldığı gibi bilgiler paylaşılmadı.
7 Mayıs 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin birçok bölgesinde parçalı ve çok bulutlu hava ile yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların beklendiğini duyurdu. Özellikle Batı Akdeniz, İç Anadolu, Muğla, Denizli, Tokat ve Doğu Akdeniz'in Toroslar kesimi gibi bölgelerde yağışların kuvvetli olması öngörülüyor. Ayrıca Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun doğusunda saatte 40-70 kilometre hızla esen rüzgarlar nedeniyle olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.
7 Mayıs 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 9 ilde ilan edilen OHAL'in 9 Mayıs'ta sona ereceği AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz tarafından açıklandı. Yavuz, alınan önlemler sayesinde herhangi bir sorun beklemediklerini ifade etti. Bu açıklama, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde geldi.
4 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde ilk kez oy kullanacak seçmen sayılarını ve bu sayıların toplam seçmen içindeki oranlarını il il belirledi. CHP'nin verilerine göre, Şırnak yüzde 14 ile en yüksek orana sahipken, Tunceli yüzde 4,6 ile en düşük orana sahip il oldu. Üç büyük şehirde ise İstanbul'da 850 bin 970, Ankara'da 309 bin 269 ve İzmir'de 212 bin 714 ilk kez oy kullanacak seçmen bulunuyor.
2 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023
İşaretlediklerim