İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada aldığı hapis cezasına rağmen yollarına devam edeceklerini ifade etti. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'nin İmamoğlu'nun cezasının onandığına dair iddiası yalanlanmıştı. İmamoğlu, Yedikule Gazhanesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, karşılaştıkları engel ve davaların kendilerini yıldıramayacağını ve halkın çıkarlarını gözetmeye devam edeceklerini vurguladı.
4 Haziran 2023

Borsa İstanbul, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetimine ilişkin beklentilerle haftanın son iş gününde yükseliş gösterdi. Piyasaların olumlu karşıladığı Mehmet Şimşek'in kabineye gireceği haberleri sonrasında BIST-100 endeksi yüzde 3,36 artışla 5 bin puanı aştı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasada daha fazla hareketlilik olabileceğini belirtiyor.
2 Haziran 2023

Seçimlerin ardından dolar kurunun yükselmesiyle birlikte otomobil markaları fiyatlarına zam yaptı. Tesla ve Toyota'nın ardından dokuz farklı marka daha zam oranlarını açıkladı. Honda, Peugeot, Opel, Citroen, Nissan, Hyundai, Kia, Volkswagen ve Lexus markaları, çeşitli modellerinde yüzde 1 ile 9 arasında değişen oranlarda fiyat artışlarına gitti. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, diğer markaların da fiyat güncellemelerini yapacağını belirtti.
1 Haziran 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın mal varlığını Resmi Gazete'de yayımladı. Açıklamaya göre, Erdoğan çiftinin Rize Güneysu'da arazi, Üsküdar Kısıklı'da konut ve iki bankada toplamda yaklaşık 1.9 milyon lira parası bulunuyor. Ayrıca Erdoğan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan'a 5.4 milyon lira borcu olduğu belirtiliyor.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının ahlaki meşruiyetini tartışmalı bulduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası sırasında kendisi hakkında yalanlar söylendiğini, iftiralar atıldığını ve sahte videolarla kampanya yürütüldüğünü ifade etti. Ayrıca, Türkçe bilmeyen yabancıların oy kullanmasının da ahlaki olarak sorgulanması gerektiğini vurguladı.
1 Haziran 2023

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, seçim ittifaklarının seçimler bittikten sonra teknik olarak sona erdiğini ifade etti ve bu durumun hem Millet İttifakı hem de Cumhur İttifakı için geçerli olduğunu belirtti. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı ise, muhalefet partilerinin kendi içlerinde iş birliği yapabileceklerini, ancak şu an itibarıyla iş birliği yapılacak bir konunun gündemde olmadığını söyledi. Poyraz ayrıca, AKP ve MHP arasındaki ilişkinin 2018'den beri bir koalisyon ilişkisi olduğunu kaydetti.
1 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) ayrı listeyle seçime girmesini eleştirdi. TİP, yüzde 3 oy hedefiyle seçimlere kendi listesiyle girmiş ve yüzde 1,73 oy alarak dört milletvekili çıkarmıştı. Demirtaş, TİP'in bu kararının yanlış olduğunu ve devrimci siyasetin kitlesini değiştirmekte ısrar etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Kürt sorununun önemini vurgulayarak, bu sorunu göz ardı ederek Türkiye'nin diğer sorunlarına kalıcı çözümler üretilemeyeceğini ifade etti.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından dolar/TL kuru yükselişe geçti. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Dolar, Haziran ayına 20,82 seviyesiyle başlayarak yeni bir rekor kırdı.
1 Haziran 2023

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 7 Haziran'da Iowa'da yapacağı konuşmada 2024 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den adaylığını açıklayacağı belirtiliyor. Anketlere göre, Pence, eski başkan Donald Trump ve Ron DeSantis'in ardından Cumhuriyetçi Parti içinde üçüncü sırada popüler bir isim. Diğer Cumhuriyetçi adaylar arasında Nikki Haley, Vivek Ramaswamy ve Larry Elder gibi isimler bulunurken, Demokrat Parti'den ise Joe Biden, Robert F. Kennedy Jr. ve Marianne Williamson adaylıklarını duyurmuş durumda.
1 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisine cumhurbaşkanı adayı olmak için talepte bulunduğunu ancak bu talebin gerekçe gösterilmeden reddedildiğini belirtti. Demirtaş, Artı Gerçek'e verdiği röportajda, cezaevinden sınırlı katkı sunabildiğini ve sosyal medya üzerinden etkili olmaya çalıştığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra aktif siyasi çalışma yürütmeyeceğini ve HDP'li olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı. Demirtaş, HDP'nin yeniden yapılanma ihtiyacına ve kadro erozyonuna dikkat çekti ve partinin özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.
1 Haziran 2023

CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, seçimlerde tüm sandıklara hakim olunamadığını ve bu durumun seçim sonuçlarını etkileyebilecek sandık sayısı olduğunu ifade etti. Cumhur İttifakı'nın milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki başarısına değinildi. Ayrıca, CHP'li Mustafa Sarıgül'ün Erzincan'daki sandıkların %15'inde ıslak imzalı tutanaklara ulaşılamadığına dair önceki açıklamasına atıfta bulunuldu. Günaydın, CHP'nin bilişim sisteminde eksiklik olmadığını, ancak sandıklara hakimiyet ve tutanak toplama konusunda eksiklikler olduğunu belirtti.
31 Mayıs 2023

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP'den Erzincan milletvekili olarak seçildiğini ve bunun kendisi için sürpriz olduğunu belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha önce TDP genel merkezini ziyaret ettiği ve Sarıgül'ün Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladığı bilgisi verildi. Sarıgül, adaylık talebinde bulunmadığını ve kısa sürede Erzincan'da yoğun bir seçim çalışması yürüttüğünü ifade etti.
31 Mayıs 2023

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hapis cezasının istinafta onandığını iddia etti. Ancak İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, bu iddiaları yalanlayarak dosyanın henüz karara bağlanmadığını ve mahkeme kalemiyle konuşarak dosyanın sırada beklediğini doğruladığını belirtti. İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
31 Mayıs 2023

Evren Kırıkoğlu, dolar/TL kurunun önümüzdeki altı ay içinde 25-26 seviyelerine ulaşmasının beklenen bir durum olduğunu ifade etti. İktidarın döviz kurlarını düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle kontrol altında tutmaya çalıştığı, ancak piyasada ikili bir fiyat oluştuğu ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenmenin durdurulamadığı belirtiliyor. İhracatçılar daha önce 25-26 seviyesini 'denge kur' olarak talep etmişlerdi. Kırıkoğlu, adil bir kur seviyesinin de bu rakamlar olduğunu ve yabancı yatırımcıların daha ucuz seviyeleri bekleyebileceğini söyledi.
31 Mayıs 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin oy oranındaki düşüşü değerlendirdi. Demirtaş, devletin imkanlarının sınırsız kullanımı, AKP-MHP iktidarının mühendislik çalışmaları ve Türklük inşası gibi faktörlerin yanı sıra, HDP'nin seçim stratejilerindeki amatörlüğü ve kurumların işlememesini eleştirdi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin toplumdaki değişimleri doğru analiz edemediğini ve sloganlarla ilerlemenin mümkün olmadığını belirtti. Demirtaş, partinin yeniden yapılanma süreci başlatması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28'inci dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarını duyurdu. AK Parti 268, Yeniden Refah Partisi 5, MHP 50, Yeşil Sol Parti 61, Türkiye İşçi Partisi 4, CHP 169, İYİ Parti 43 milletvekili kazandı. Kesin sonuçlar Resmi Gazete'ye gönderilmek üzere hazırlandı.
30 Mayıs 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partinin cumartesi günü yeni grup başkanı ve başkanvekillerini seçeceğini duyurdu. Önceki dönemde bu görevleri yürüten isimlerin, aralarında Özel'in de bulunduğu, aday olmayacağını belirtti. Seçimler, milletvekillerinin oylarıyla gizli oy açık tasnif usulüyle yapılacak ve sekiz milletvekilinin adaylık için talepte bulunduğu bilgisi paylaşıldı.
30 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte borsa pozitif bir seyir izledi. Bankacılık endeksi yüzde 9'u aşan bir artışla tavan değerlere yaklaştı. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin haber akışına bağlı olarak artabileceğini belirtiyor. Borsa, seçimler sonrası haftanın ilk gününde yüzde 4,10'luk bir yükselişle kapanmış ve bu yükseliş ikinci günde de devam etmiştir.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Tayyip Erdoğan'ın ardından, AKP'li Nureddin Çelik, destek açıklaması yapmayan bürokratlara yönelik eleştirilerde bulundu. Çelik, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bu bürokratlarla uğraşacaklarını belirtti. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise kamu görevlilerinin haklarını koruyacaklarını ifade ederek Çelik'e 'Hodri meydan' dedi. Çelik, eleştirilere karşı bürokratların devlete hizmet etmesi gerektiğini savundu.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim