Hollanda'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin bulunduğu kutucuğun üzerinde siyah nokta bulunan oy pusulaları tartışma yaratmıştı. İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, YSK'nın bu pusulaların geçerli olacağına dair karar verdiğini duyurdu. Karar, 298 Sayılı Kanun'un ilgili maddelerine dayanarak, özel olarak konulmuş bir işaret olmayan noktaların oyu geçersiz kılmayacağını belirtiyor.
10 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak ortağı Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile birlikte yürütülen seçim çalışmalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Sosyal medyada paylaşılan ve her iki partiden kadınların el ele seçim çalışması yaptığı görüntüler, Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu tarafından olumlu bir işbirliği örneği olarak gösterildi.
10 Mayıs 2023

İçişleri Bakanlığı, GAMER aracılığıyla oluşturduğu paralel bir seçim takip sistemi için YSK'ya başvuruda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın valilik ve kaymakamlıklara bu sistemi uygulama talimatı gönderdiğini ifade etti. İzmir Kiraz ilçe seçim kurulu, İçişleri'nin anlık sandık sonuç tutanaklarının verilmesi talebini reddetti. İçişleri Bakanlığı'nın Excel tablosu üzerinden veri toplama talebi de YSK tarafından, GAMER'in seçim işleriyle ilgili bir görevinin olmaması gerekçesiyle reddedildi.
10 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti İstanbul 2. bölge milletvekili adayları, seçimlere kısa bir süre kala basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Kürt sorununun meclis çatısı altında çözüleceği mesajı verildi. İlknur Birol, partinin anahtar rol oynayacağını ve kadınların değişimin kurucusu olacağını belirtti. Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinin kader seçimi olduğunu ve demokrasi için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Cengiz Çiçek ise AKP'nin savaş politikaları dışında satacak bir şeyinin olmadığını söyledi. Adaylar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı ve özellikle Kürt meselesi ve İmralı'daki Abdullah Öcalan ile ilgili iddialar hakkında konuştular.
10 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimleri öncesinde, iktidar temsilcileri tarafından yapılan ve kamuoyunda endişe yaratan açıklamalara karşı uyarıda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer iktidar yetkililerinin seçimleri 'darbe girişimi' ve 'işgal' ile ilişkilendiren ifadeleri sonrasında muhalefetin etkinliklerine saldırılar düzenlenmişti. Kurtulmuş, seçim güvenliğiyle ilgili endişe yaratıcı ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirterek, seçim sonuçlarının demokratik bir sonuç olduğunu ve Türkiye'nin anayasal kurallar çerçevesinde yönetileceğini vurguladı.
10 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Mersin ilk sıra milletvekili adayı Hakan Güneş, Mersin'de partisinin örgütlülüğünü dört katına çıkardıklarını ve seçim çalışmalarının olumlu karşılandığını belirtti. Güneş, Mersin'de daha az oyla milletvekili çıkarabileceklerini düşünüyor ve TİP'in oyları böldüğü iddialarını reddediyor. Ayrıca, Mersin'de konut piyasası, sağlık ve işsizlik gibi sorunlara dikkat çekiyor ve Akkuyu Nükleer Santrali'nin kapatılması için mücadele edeceklerini ifade ediyor. Güneş, AKP'nin Mersin adayı Nureddin Nebati'nin devlet imkanlarıyla seçim kampanyası yürüttüğünü eleştiriyor ve TİP'in hem gönül verenlerden hem de tepki oylarından destek alacağını öngörüyor.
10 Mayıs 2023

Kayseri'de, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SİHA üretimini durduracağını iddia eden sahte broşürler paylaşıldı. Gazeteci İsmail Saymaz tarafından paylaşılan görüntülerde, araçlara bırakılan bu broşürlerin provokatif içerik taşıdığı görülüyor. Daha önce İstanbul'da da CHP logosuyla benzer sahte broşürler hazırlanmış ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bu broşürleri hazırlayanların AKP il ve ilçe örgütlerinde görevli iki yönetici olduğunu duyurmuştu.
10 Mayıs 2023

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 27 Nisan'da başlayan oy kullanma sürecinde 151 temsilcilik ve 16 merkezde kurulan 5 bin 114 sandıkta oy kullandılar. 2014'ten bu yana yurt dışından seçimlere katılım oranı artış gösterdi ve 2018 seçimlerinde %50,9'a ulaştı. 2023 seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 150'ye yükseldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, rekor katılım sağlandığını ve oyların Türkiye'ye güvenli bir şekilde getirildiğini duyurdu. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 14 Mayıs'a kadar devam edecek.
9 Mayıs 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, yeni bir video yayınlayarak seçimlerin ilk turda bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Radikal bir koalisyonun karşılarında olduğunu ve korkunç şeyler yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, seçimlerin ilk turda sonuçlanması ve muhalefetin en çok vekil çıkaracak şekilde kazanması gerektiğini, böylece sistemin hızlı değiştirilebileceğini belirtti. Ayrıca, değişim sürecinin uzamaması için bu stratejinin önemli olduğunu dile getirdi.
9 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, seçim güvenliği konusunda yapılan çalışmaları anlattı. CHP'nin Türkiye genelindeki 192 bin sandıkta görev yapacak kişileri belirlediğini ve seçim gecesi okul bilişim sorumluları, ıslak imzalı tutanaklar ve YSK verileri üzerinden en doğru sonucu elde etmek için bir sistem kurduğunu ifade etti. Ayrıca, seçim sonuçlarını karşılaştırmak için yeni bir yazılım geliştirildiğini ve bu yazılımın test aşamalarının tamamlandığını belirtti.
9 Mayıs 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, seçim otobüslerinin Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP'liler tarafından saldırıya uğradığını iddia etmiş ve bu iddiasını desteklemek için bir tutanak paylaşmıştı. Ancak tutanakta saldırganların HDP'li olduğuna dair bir ifade bulunmadığı ve şoförün saldırganları görmediğini belirttiği ortaya çıktı. Oğan, daha sonra bu tweet'i silip tutanak olmadan yeniden paylaştı ve şoförün isteği üzerine tutanağı sildiğini belirtti.
9 Mayıs 2023

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

Habertürk yazarı Bülent Aydemir'in aktardığına göre, Ankara'da 105 santimetre uzunluğunda baskı yapabilecek matbaa olmadığı için milletvekili seçimleri için kullanılacak oy pusulalarının boyutu 100 santimetreye indirildi. İttifakların yer aldığı kutucuklar arası daraltılarak boyut azaltıldı. YSK'nın güvenli depolarında saklanan filigranlı kağıtlar, polis nezaretinde kesilip paketlendi ve Ankara'daki üç matbaaya dağıtıldı.
9 Mayıs 2023

Bloomberg ajansının verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası'nın değer kaybını sınırlamak amacıyla 18 ayda 177 milyar dolarlık 'arka kapıdan' döviz satışı yaparak piyasaya müdahale etti. Seçim öncesinde dövize olan talebin artmasıyla döviz kurlarının yükselmesi üzerine TCMB, müdahalelerini artırdı ve döviz rezervlerini desteklemek için altın satışına başladı. Son bir ayda 49 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirildi ve 14-21 Nisan haftasında brüt altın ve döviz rezervleri 5,4 milyar dolar azaldı.
9 Mayıs 2023

Türkiye'de seçimlere beş gün kala yaşanan belirsizlik, yatırımcıların finansal varlık dağılımını etkiliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre, Nisan ayında TL mevduat hesapları yüzde 36 ile en yüksek paya sahipken, döviz tevdiat hesapları yüzde 22,8 ve hisse senetleri yüzde 9,9 seviyesinde. Yıl sonuna göre TL mevduat hesaplarındaki artış, döviz ve hisse senedi yatırımlarındaki azalışı geçmiş durumda. Uzmanlar, bireysel yatırımcıların belirsizlik ve endişeler nedeniyle döviz ve altına yönelerek 'yastık altı' tasarruf yöntemini tercih ettiğini belirtiyor.
9 Mayıs 2023

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, HDP'ye açılan kapatma davası sonrasında partilerinin seçimlere hazırlandığını ve Türkiye'nin her yerinde örgütlendiklerini belirtti. AKP-MHP iktidarının politikalarına karşı alternatif planlar geliştirdiklerini ve HDP'nin köklerinden çıkan yüzlerce filizden biri olduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun Van ve Ağrı'da coşkulu karşılanmasını Kürt halkının barış ve demokrasiye olan inancının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Ayrıca, ekoloji ve hayvan hakları konusunda da partilerinin politikalarını ve Meclis'te yapacakları çalışmaları anlattı.
9 Mayıs 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçime kısa bir süre kala Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çekilip kendisini desteklemesi halinde seçimin garanti olacağını belirtti. Bazı anketlerin Kılıçdaroğlu'nun az farkla kazanacağını ya da ikinci tura kalacağını göstermesi üzerine, muhalif seçmenler İnce'den çekilmesini talep ediyor. İnce ise Antalya'daki bir mitingde yaptığı konuşmada, Millet İttifakı'nın çekilmesi gerektiğini ve kendisinin cumhur ittifakının oyunu böldüğünü iddia etti.
9 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'da düzenlenen bir mitingde konuştu. Depremzedelere ev, iş yeri ve ahır inşa etme; gençlere işsizlikle mücadele, eğitimde iyileştirmeler ve ÖTV'siz araç alma imkanı gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, yolsuzlukla mücadele edeceğini ve yurt dışına kaçırılan paraları geri getireceğini söyledi. Uyuşturucu baronlarına karşı da sert bir tutum sergileyeceğini belirtti.
8 Mayıs 2023

İstanbul 2'nci bölge milletvekili adaylarından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Beşiktaş'ta karşı karşıya geldi. Soylu, seçim otobüsünden oyuncak fırlatırken, Şık yanına giderek elindeki kağıtları gösterdi ve Soylu'ya 'Yargılanacaksın' diye seslendi. Korumaların araya girmesiyle kısa süreli bir atışma yaşandı ve Soylu, Şık'a bakıp güldükten sonra oyuncak fırlatmaya devam etti.
8 Mayıs 2023

KONDA araştırmacısı Erman Bakırcı, 14 Mayıs'taki seçimlerde ilk defa oy kullanacak yaklaşık 5 milyon seçmenin, seçim sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ifade etti. Reuters'a yaptığı açıklamada, genç seçmenlerin sosyal medya üzerinden Avrupa'daki yaşıtlarının yaşam koşullarını gördüklerini ve bu durumun onları 'çok öfkeli ve umutsuz' yaptığını belirtti. Bakırcı, bu sebeplerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan desteğin bu yaş grubunda daha düşük olacağını öngördü.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim