HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Mezopotamya Ajansı'na verdiği röportajda, Yeşil Sol Parti'nin parlamentoda kilit bir güç olacağını ancak bunu pazarlık unsuru olarak kullanmayacaklarını belirtti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çabalarını değerli bulduğunu ancak bu durumun sonsuz bir kredi anlamına gelmediğini ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun 'Kürtler' başlıklı videosunu değerlendiren Önder, Kürt sorununun çözümü için müzakere edilmesi gerektiğini ve demokratik bir dönüşümün önemini vurguladı. Ayrıca, yeni iktidarın Kürt sorununun çözümüne katkı sunması gerektiğini ve çözümün olmaması durumunda bu sorunun 'çözmeyeni çözen' bir mesele haline geleceğini dile getirdi.
19 Nisan 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, seçim kampanyası kapsamında 'Bay Kemal’in Tahtası' adlı ikinci videoyu yayınladı. Videoda, dokuz özel ekonomi bölgesinde 50 üretim üssü kurma planlarından bahsederek, bu bölgelerde 12 ana alanda inovatif ve katma değerli üretim yapılacağını belirtti. Ayrıca, 100 milyar dolarlık özel sektör yatırımını çekmeyi hedeflediklerini ve Türkiye'nin her yerinde üretim ve yatırım iklimini sağlayacaklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anadolu gençlerinin göç etmek zorunda kalmayacağı ve Türkiye'nin zenginleşeceği bir dönüşüm vaat etti.
18 Nisan 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın kendisine oy vermenin Erdoğan'a oy vermekle aynı olduğunu söyleyen matematiksel bir açıklamasına tepki gösterdi. İnce, Demirtaş'ı Gezi olayları ve açılım süreci sırasındaki tutumları üzerinden eleştirdi ve kendisinin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda 'hayır' oyu verdiğini, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise 'evet' diyeceğini söylediğini belirtti.
18 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Ankara 1'inci bölgede Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurarak milletvekili adaylarını çektiğini duyurdu. TİP, önceden bu bölgede aday göstermemişti ancak YSK'nın bildirimi üzerine formalite gereği aday göstermek zorunda kalmıştı. İttifak bileşenleriyle yapılan görüşmeler sonucunda TİP'in bu bölgedeki adaylarını çekme kararı alındığı bilgisi paylaşıldı.
18 Nisan 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara'da düzenlenen il başkanları toplantısında konuştu. AKP seçmenine hitap ederek, önceki seçimlerde AKP'ye oy verenlere 'Aramıza bekliyoruz' çağrısında bulundu. Babacan, 14 Mayıs seçimlerinin demokrasi ile otoriterlik, huzur ile kriz, zenginlik ile fakirlik arasında bir tercih olduğunu ve referandum niteliği taşıdığını ifade etti. Ayrıca, artan gıda fiyatlarına ve yaşanan sıkıntılara dikkat çekti ve seçmenlere DEVA Partisi'ne oy vermeleri için çağrıda bulundu.
18 Nisan 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

MAK Danışmanlık tarafından yapılan nisan ayı anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki oy farkı dört puan olarak korunuyor. Her iki lider de bir önceki aya göre oylarını bir puan artırmış. Anket, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Milletvekili seçimlerinde ise AKP'nin oyları bir önceki aya göre artarken, CHP ve İYİ Parti'nin oylarında düşüş görülüyor. Diğer araştırma şirketlerinin anket sonuçları da benzer eğilimler sergiliyor.
18 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in açıklamasına göre, Türkiye'de ve yurt dışında toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen bulunmaktadır. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, seçim kütükleri güncellenerek 15 Mayıs itibariyle 18 yaşını dolduracak olan yaklaşık 50 bin kişi daha oy kullanma hakkı kazanacak. Anketlere göre seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek görünmektedir.
18 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden paylaştığı bir videoda, seçim dönemlerinde Kürt vatandaşlara yönelik toplu yaftalama ve terörist muamelesi yapıldığını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu durumu 'utanç verici' olarak nitelendirdi ve milyonlarca liranın sosyal medya trollerine harcandığını, bu trollerin insanları devlete yabancılaştırdığını ifade etti. Ayrıca, Türk ve Kürt halkının kardeşliğine vurgu yaparak, bu tür propagandalara karşı halkı uyardı ve kardeşlik hukukunun unutulmaması gerektiğini belirtti.
17 Nisan 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde muhalefetin oylarını böleceği eleştirilerine maruz kalıyor. Anketlerde şans tanınmazken, İnce yüzde 30'luk bir oy potansiyeli olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. Babala TV'de katıldığı programda, Erdoğan'ın ve Millet İttifakı'nın kazanmasından korktuğunu, 'beşli çete' ve akraba atamaları gibi konularda görüşlerini dile getirdi. Ayrıca, eski AKP'li bir adayın Memleket Partisi listelerinden seçime girmesi ve vergi kaçırma iddiaları hakkında da konuştu.
17 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakına bazı kritik seçim bölgelerinde aday çekme taktiği önerdi. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, TİP'in hiçbir yer için çekilme çağrısı yapmadığını belirtti ve Yeşil Sol Parti'nin de değerlendirme yapabileceğini ifade etti. Ancak HDP kaynakları, HDP'nin herhangi bir seçim bölgesinde çekilme anlamına gelecek bir adım atmasının mümkün olmadığını, çekilme dışında formüller geliştirmeye açık olduklarını söyledi.
17 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın seçim bölgeleri için yaptığı taktik önerilere şartlı destek verdiklerini açıkladı. Demirtaş, bazı kritik seçim bölgelerinde partilerin birbirlerinin lehine adaylarını geri çekmesini önermişti. Ergün, TİP'in muhalefete kaybettirmemek için bazı illerde seçime girmeme kararı aldığını ve Yeşil Sol'un da benzer bir tutum sergilemesi durumunda memnuniyet duyacaklarını belirtti. Ayrıca, muhalefeti birbirine düşürmeye çalışanlara karşı birlik çağrısı yaptı.
17 Nisan 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, BBC Türkçe'ye verdiği söyleşide ve Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, cumhurbaşkanlığı seçim pusulasını matematiksel bir perspektiften ele aldı. Demirtaş, Memleket Partisi'nin adayı Muharrem İnce'ye oy vermenin, mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a oy vermekle aynı olduğunu ifade etti. Seçmenlere değişim için oylarını heba etmemeleri çağrısında bulunarak, pusulada Kemal Kılıçdaroğlu dışındaki tüm seçeneklerin Erdoğan'ı işaret ettiğini gösteren bir görsel paylaştı.
17 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için seçmen sayısını açıkladı. Toplamda 64 milyon 113 bin 941 seçmenin oy kullanacağını belirtti. İlk kez oy kullanacak seçmen sayısı 4 milyon 904 bin 672 olarak ifade edildi. Ayrıca, 133 bin seçmenin başka illere kaydını aldırdığı bilgisi paylaşıldı.
17 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da düzenlenen 'Değişim Senin Elinde' etkinliğinde gençlerle bir araya geldi. Burada kendisine yöneltilen sorular üzerine, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye herhangi bir kırgınlık duymadığını ve Türkiye'nin mevcut zor koşullarından çıkmak için birleşmenin önemine vurgu yaptı. Kılıçdaroğlu, gençlerin 'Birleşe birleşe kazanacağız' sloganını da olumlu bulduğunu ifade etti.
17 Nisan 2023

Tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, BBC Türkçe'ye verdiği röportajda, Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'ye oy vermenin, mevcut seçim matematiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy vermekle fark oluşturmadığını ifade etti. Demirtaş, seçimlerin ekonomi ve demokrasi ekseninde ilerlediğini ve Erdoğan'ın yenilgiye uğrayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, TİP'in ayrı liste kararını yanlış bulduğunu ve Yeşil Sol Parti seçmeninin oylarının partilerine gideceğini söyledi.
17 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'da düzenlenen seçim beyannamesi ve milletvekili adayları tanıtım toplantısında konuştu. Adaletin toplumsal sözleşmenin ilk unsuru olduğunu belirten Akşener, mevcut hükümetin adalet anlayışını eleştirdi ve iktidarın sadece kendine hizmet eden bir adalet anlayışına sahip olduğunu ifade etti. Akşener, İYİ Parti'nin iktidara gelmesi durumunda Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına adil davranacaklarına söz verdiğini açıkladı.
17 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Antalya'da milletvekili adaylarını tanıttı. TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, seçimlerde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı göndermek için Kemal Kılıçdaroğlu'na hem de TİP'e grup kurması için TİP'e oy verilmesi gerektiğini belirtti. Atay, TİP'in Meclis'te güçlü bir ses olacağını ve sosyalistlerin Türkiye'nin ikinci yüzyılında etkili olacağını ifade etti. Ayrıca, TİP'in seçimlerde milletvekili çıkaramayacağına dair analizlere de değinildi.
16 Nisan 2023

İYİ Parti, Ankara'da düzenlenen aday tanıtım toplantısında seçim beyannamesini açıkladı. Beyanname, cinsel yönelime dayalı ayrımcılık ve şiddetle mücadele etme sözü içeriyor. Parti, bu konuda hukuki tedbirleri artırıp güçlendireceğini belirtti. Ayrıca, vatandaşların 'kişiye özel beyanname' oluşturabilecekleri bir internet sitesi de duyuruldu.
16 Nisan 2023

Milli Savunma Bakanı ve AKP Kayseri milletvekili adayı Hulusi Akar, Kayseri'deki bir aday tanıtım toplantısında konuştu. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümünde anahtar rol oynadığını ve daha güçlü olması gerektiğini belirtti. Katılımcıların 'Vur de vuralım, öl de ölelim' sloganlarına, terörle mücadelenin devam ettiğini ve Türkiye'nin bu beladan kurtulacağını ifade ederek yanıt verdi.
16 Nisan 2023
İşaretlediklerim