SOL Parti, HDP ile yapılan ittifak görüşmelerinde temel prensipler konusunda olumlu karşılıklar alındığını fakat zaman kısıtlılığı sebebiyle sonuçlandırılamadığını duyurdu. Parti, sosyalist güç birliği ittifakı altında kendi adı ve amblemiyle seçimlere katılacak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtti. SOL Parti, parlamento seçimlerinde anti-emperyalist ve emekten yana bir ülke kurma hedefiyle mücadele edeceğini ifade etti.
24 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, bir video mesaj yayınlayarak Türk milliyetçilerine, Atatürkçülere ve ülkücülere, cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'a imza vermeleri için çağrıda bulundu. Özdağ, Türkiye'deki sığınmacı sorununa ve Türk milliyetçilerinin siyasi istismara uğramasına dikkat çekti. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre, Sinan Oğan'ın şu ana kadar topladığı imza sayısı 25 bin 925 olarak açıklandı ve imza verme işlemi 27 Mart'ta sona erecek.
24 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Türkiye içinde 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499 seçmenin, yurt dışında ise 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 seçmenin oy kullanabileceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için toplam 249 milyon 670 bin 310 adet birleşik oy pusulası basılacak. Görme engelliler için 814 bin 120 adet oy kullanma şablonu hazırlanacak ve seçim sonuçlarının belirlenmesinde uygulanacak usul ve esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.
24 Mart 2023

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1537 kişiyle yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 56,8 oy oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2 olarak belirlendi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki anketinde Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 11,2 puan önündeydi. Partilerin oy dağılımında ise AKP'nin oylarında yüzde 1'lik bir artış gözlemlenirken, CHP'nin oylarında yüzde 0,6'lık bir düşüş yaşandı.
24 Mart 2023

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar araştırma şirketinin anketine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı iki puana düşmüş durumda. Anket, 13-18 Mart tarihleri arasında 1916 kişiyle gerçekleştirilmiş ve sonuçlara göre Erdoğan yüzde 47,4, Kılıçdaroğlu yüzde 45,3 ve Muharrem İnce yüzde 6,5 oy almış. Önceki anketlerde farklı muhalefet adaylarına da yer verilmişken, bu anket sadece belirli adayları içermekte. Anketin güvenilirliği konusunda ise gerekli bilgilerin paylaşılmadığı ve bu nedenle eleştirildiği belirtiliyor.
24 Mart 2023

SOL Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı ile yapılan görüşmeler sonucunda ittifaka katılmama kararı aldı. Parti, ittifaka sunduğu önerilerin kabul edilmemesini gerekçe gösterdi. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, ittifakın isminin her iki bloku temsil etmesi gerektiğini ve bazı kentlerde seçime girmemelerinin istendiğini belirtti. SOL Parti, seçimlere Sosyalist Güç Birliği olarak kendi kimliğiyle gireceğini ve HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'yla işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.
24 Mart 2023

Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'sözünü dinleyeceğini' belirtti. Ancak İnce, bu ifadesinin yanlış anlaşılmaması için 'görüşme teklifini kabul eder, orada söyleyeceği sözleri memnuniyetle dinlerim' şeklinde düzeltme yaptı. İnce, ayrıca başka bir siyasi partinin genel başkanı olduğunu ve cumhurbaşkanı adayı olarak yola devam edeceğini, görüşecek olmasının adaylığını pazarlık konusu yapmayacağını vurguladı. İnce'nin aday olabilmesi için gereken 100 bin imzaya ulaşmak için süresi devam ediyor ve şu ana kadar 51 bin imza toplamış durumda.
23 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimleri ilk turda bitirme hedefine ilişkin açıklamalarına cevap verdi. İnce, Kılıçdaroğlu'nu abisi ve genel başkanı olarak nitelendirerek, onun sözünü dinleyeceğini ve memnuniyetle görüşeceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu ise Halk TV'de yaptığı açıklamada, Millet İttifakı olarak seçimleri ilk turda kazanmayı hedeflediklerini ve Türkiye'yi ikinci bir seçimle yormak istemediklerini belirtti.
23 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adaylığı için gerekli olan 100 bin imza toplama sürecinde adayların ikinci gün topladıkları imza sayılarını duyurdu. Memleket Partisi adayı Muharrem İnce 51 bin 367 imza ile en çok imza toplayan aday oldu. İmza toplama süreci 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20:00'de sona erecek. İnce, destekçilerine hitaben yaptığı açıklamada, zorluklara rağmen başarıya ulaşacaklarına inandığını belirtti.
23 Mart 2023

Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento genel seçimlerine 52 gün kala, siyasi partilerin çoğunda milletvekili aday adaylığı için başvurular sona erdi. AKP'de başvuru sayısı 6 bine, CHP'de 4 binin üzerine, MHP'de ise 4 bin 693'e ulaştı. İYİ Parti'de başvurular devam ediyor ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişi başvurdu. HDP ise henüz başvuru sayısını açıklamadı.
23 Mart 2023

Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, cumhurbaşkanı adayı gösterilmek için gerekli olan 100 bin imzayı henüz toplayamadı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, imza atmak isteyen seçmenlerin yol parası ödemesi gerektiğini belirterek, bu durumu eleştirdi ve Suriyelilerin e-Devlet üzerinden vatandaşlık işlemleri yapabildiğini ancak e-Devlet üzerinden cumhurbaşkanlığı için imza verilemediğini dile getirdi. Özdağ, Oğan'ın imza kampanyasına destek verenlere imzalı kitaplarını hediye etti.
23 Mart 2023

Memleket Partisi'nin kurucularından ve eski üyesi Evren Alankuş, partisinden 2021 Eylül ayında istifa ettikten sonra, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) milletvekili aday adayı olduğunu duyurdu. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP iktidarına karşı mücadele etmek amacıyla CHP'ye geri döndüğünü ve adaylık başvurusunda bulunduğunu belirtti. Alankuş, AKP'nin 20 yıllık iktidarını eleştirerek, Cumhuriyetin değerlerini savunacağını ve CHP'nin bir neferi olarak mücadeleye katkı sunacağını ifade etti.
23 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, partinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyeceği adayın kim olacağını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi. Buldan, Türkiye'de demokrasi, özgürlükler, adalet ve hukukun kazanmasını istediklerini ve bu değerlere en uygun adayı destekleyeceklerini ifade etti. Daha önce HDP, seçime kendi adayıyla gireceğini duyurmuş ve altılı masanın adayıyla müzakereyi reddetmeyeceklerini açıklamıştı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP eş başkanları arasında bir görüşme gerçekleşmiş ve sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulanmıştı.
23 Mart 2023

Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı olan Büyük Birlik Partisi'nin lideri Mustafa Destici, HÜDA PAR'ın vaatlerini doğru bulmadıklarını belirtti. AKP'nin seçimler öncesinde ittifakını genişletme çabaları kapsamında HÜDA PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu gittiği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA PAR, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklamıştı. HÜDA PAR'ın geçmişi, radikal İslamcı Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak anılıyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı olduğu belirtiliyor.
23 Mart 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatma davası kapsamında 451 üyesi ve milletvekili hakkında siyasi yasak talebi nedeniyle 14 Mayıs seçimlerinde risk almamak adına sadece 10 kişiyi Yeşil Sol Parti listelerinden aday gösterecek. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) seçim öncesi bir karar alması durumunda aday gösterilenlerin listeden düşme riski bulunuyor. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurmuştu. Parti içinde vekilliğin iki dönemle sınırlı olması nedeniyle zaten birçok ismin tekrar aday gösterilmeyeceği biliniyordu.
23 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, AKP ile prensip anlaşmazlıkları nedeniyle Cumhur İttifakı'na katılmayacaklarını duyurdu. Erbakan, AKP'nin mutabakat metnine imza atmayı reddetmesi üzerine bu kararı aldıklarını belirtti ve imza konusunda bir değişiklik olursa durumu yeniden değerlendirebileceklerini ifade etti. YRP, tüm şehirlerde seçime girecek ve partinin cumhurbaşkanı adayı da Erbakan olacak.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hür Dava Partisi'ne (HÜDA-PAR) destek verdiğini ve partinin terörle ilişkisi olmadığını, yerli ve milli bir yapı olduğunu belirtti. AKP'nin seçimler öncesi ittifakını genişletme çabası içinde HÜDA-PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu ilerlediği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA-PAR, geçmişte Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak biliniyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı da dahil olmak üzere silahsız siyaset yapmayı hedefliyor.
22 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanı adayı olabilmek için gereken 100 bin imza sürecinde, Memleket Partisi adayı Muharrem İnce için ilk gün 28 bin 235 imza toplandığını duyurdu. İmza süreci 27 Mart 2023 Pazartesi günü sona erecek. Diğer adaylar arasında Muhammed Ali Fatih Erbakan 27 bin 910 imza ile ikinci sırada yer alırken, Sinan Oğan 15 bin 573 imza topladı. 2018 seçimlerinde Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu'nun ilk gün topladığı imza sayılarına göre İnce'nin bu seçimdeki ilk gün imza sayısı düşük kaldı.
22 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim