CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha aday olmasının hukuka uygun olmadığını savunarak, bu konuda ısrar edilirse Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuracaklarını belirtti. Erdoğan'ın adaylığı ve seçime hangi kanunla gidileceği kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki sessizliği eleştirilirken, Özel YSK'nın Erdoğan'ın adaylığını onaylaması durumunda anayasa suçu işleyeceğini ifade etti.
26 Ocak 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın altılı masa kurmaylarıyla yaptığı görüşmeye göre, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesinde anketlerin kullanılmayacağı belirtilmiştir. Anket sonuçlarının sosyal medya manipülasyonları ve toplumsal kaygılar nedeniyle güvenilir olmayabileceği ifade edilmiştir. 2019 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'nun anketlerde son sırada çıkmasına rağmen başarılı bir aday olduğuna dikkat çekilerek, anketlerin her zaman doğru sonuç vermeyebileceği örneği verilmiştir. DEVA Partisi ve CHP temsilcileri de anketlerin sağlıklı sonuçlar vermeyeceği konusunda hemfikir olduklarını belirtmişlerdir.
26 Ocak 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'gerekli' açıklamayı yaparak 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını kesinleştirdiğini belirtti. Erdoğan, seçimlerin bu tarihte düzenlenebilmesi için 10 Mart'ta yetkisini kullanacağını daha önce ifade etmişti. Çelik, Türkiye'nin demokratik tecrübeye sahip olduğunu ve seçimi büyük bir olgunlukla gerçekleştirebileceğini söyledi. Ayrıca sandık güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmadığını ve siyasi partilerden temsilcilerin sandıkların başında olacağını ifade etti.
25 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidarın gençlerin oy kullanmasını engellemek amacıyla seçimleri 14 Mayıs'a aldığını öne sürdü. Akşener, seçim tarihinin okulların açık ve sınavların yapıldığı bir döneme denk geldiğini belirterek, gençlerin oy kullanamayacağını ve bu durumun maddi imkansızlıklar nedeniyle daha da zorlaşacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirleyeceğini daha önce işaret ettiği hatırlatıldı.
25 Ocak 2023

Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantı sonrası cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak bir aday belirleme konusunda anlaştıklarını açıkladı. İttifakın bileşenleri arasında EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP bulunuyor. Adayın kim olacağı konusunda geniş emek ve demokrasi güçleriyle müzakereler sürdürülüyor ve adayın kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Ayrıca, parlamento seçimlerine ilişkin olarak ittifakın Meclis'te geniş temsil edilmesi ve seçim süreci ile sandık güvenliğine dair çalışmaların hızlandırılması kararı alındı.
24 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasının yasalara aykırı olduğunu belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Erdoğan'ın hem diploması olmadığı gerekçesiyle hem de yasal sınırlamalar nedeniyle aday olamayacağını savundu. Demirtaş, Yüksek Seçim Kurulu'nun Erdoğan'ın adaylığını kabul etmesinin bu durumu değiştirmeyeceğini ve YSK'nın bir suça ortak olacağını iddia etti.
24 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) ve yargıya güvenmediklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, YSK'nın bağımsız olmadığını ve İstanbul seçimlerinde yaşananları örnek göstererek eleştirilerde bulundu. Ayrıca, Hazine'den çıktığını iddia ettiği 418 milyar doları geri alacaklarını ve uyuşturucu oligarklarıyla mücadele edeceklerini belirtti.
24 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşan genel seçimler öncesinde Emek ve Özgürlük İttifakı'na tek listeyle seçime girmeleri yönünde çağrı yaptı. 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerin 14 Mayıs'a alınması gündemdeyken, Demirtaş durumun kritik olduğunu belirtti ve ittifakın bu yönde bir karar almasını umduğunu Twitter üzerinden paylaştı. İttifak, HDP, EMEP, TİP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normal şartlarda 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması için çağrıda bulundu. Bu çağrı, kamuoyunda Erdoğan'ın yeniden aday olup olamayacağı ve hangi seçim kanunuyla gidileceği konusunda tartışmalara yol açtı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın çağrısının Meclis'e olan saygısından kaynaklandığını ve Meclis'in bu çağrıyı değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Uçum ayrıca, yeniden adaylık tartışmalarının hukuken anlamsız olduğunu savundu.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, muhalefetin oluşturduğu 'altılı masa'nın 10 aydır cumhurbaşkanı adayını belirleyememesini eleştirdi ve bu sürecin Lozan görüşmelerinden daha uzun sürdüğünü belirtti. Ayrıca, İYİ Parti ve CHP arasındaki anlaşmazlıklara ve başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi konusunda CHP'den özür talep ettiğini ifade etti.
23 Ocak 2023

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da 'Next Level' adlı binada yüksek teknolojiyle donatılmış bir seçim ofisi kurduğunu ve bu ofiste 300 kişilik bir ekibin 24 saat çalıştığını belirtti. Altaylı, seçime kadar 17 büyük toplantı yapılacağını ve bu toplantılarda 300'e yakın farklı kesimlerden fikir önderinin Erdoğan ile bir araya geleceğini, aralarında muhaliflerin de bulunduğunu yazdı.
23 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu turunun ilk durağı olan Kastamonu'yu ziyaret etti ve CHP'li Daday Belediyesi'nin kapalı pazar yeri açılışına katıldı. Bu ziyaret sırasında İmamoğlu için hazırlanan ve 'Tarih yazdık, yine yazarız' ifadelerini içeren seçim şarkısı ilk kez çalındı. Şarkının söz ve müziği sanatçı Ali Altay tarafından yapılmıştır. İmamoğlu'nun Anadolu turu kapsamında Sivas, Malatya, Erzurum, Erzincan, Ordu, Tokat ve diğer İstanbul'da yoğun nüfusu olan illere ziyaretler planlanmaktadır.
23 Ocak 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Diyarbakır İl Kongresi sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Diyarbakır ve Şanlıurfa'da milletvekili çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti. Ayrıca, 26 Ocak'ta yapılacak altılı masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının karara bağlanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan beş farklı seçim senaryosundan biri, altılı masanın ortak aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesini içeriyor. Bu senaryo, masanın kazançlı çıkacağı ve Meclis'te çoğunluk sağlanacağı bir durumu öngörüyor.
23 Ocak 2023

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, bir röportajda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanabilecek aday olduğunu düşündüğünü belirtti. İYİ Parti'nin 'kazanacak aday' konusundaki itirazlarına rağmen Uysal, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının doğal ve uygun olduğunu, ikinci bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakasının yaşanmayacağını ve Kılıçdaroğlu'nun siyasi akıl ve birikimle süreci yönetecek iddialı bir isim olduğunu ifade etti. Ayrıca, karar alma süreçlerinin erkene alınması gerektiğini vurguladı.
23 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olup olmayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) güvenmediklerini ve bu konuya kilitlenmeyeceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, seçim güvenliğini sağlamak ve Türkiye'yi demokrasi eksenine getirmek istediklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik davalar ve olası görevden alınma durumunda CHP'nin tepkisinin ne olacağı sorusuna net bir yanıt vermekten kaçındı ve bu durumun ciddi sonuçlar doğuracağını ima etti.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP içinde cumhurbaşkanlığı sisteminden rahatsız olanların olduğunu ve seçimlerin kaybedilmesi durumunda eski parlamenter sisteme dönüş savunulabileceğini belirtti. Anketlere göre, ne 'cumhur ittifakı' ne de 'millet ittifakı' ilk turda seçimi kazanabilecek gibi görünmüyor. HDP'nin ilk turda herhangi bir ittifaka destek vermemesi durumunda seçim ikinci tura kalacak. Milletvekili seçimi ilk turda tamamlanacağı için, ikinci turda Meclis çoğunluğu olan tarafın psikolojik üstünlük sağlayabileceği düşünülüyor.
22 Ocak 2023
İşaretlediklerim