ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan ve Türkiye'nin de dahil olduğu İnsan Hakları Raporu, Türkiye'deki yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, yargı atamaları, siyasi baskılar ve insan hakları ihlalleri gibi konuları ele aldı. Raporda, Türkiye'de yargının yürütme organının etkisi altında olduğu, siyasi baskılar ve keyfi uygulamaların sürdüğü belirtildi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise raporu, asılsız iddialar ve ön yargılı yorumlar içerdiği gerekçesiyle reddetti ve ABD'yi çifte standart uygulamakla suçladı.
25 Nisan 2024

Hollanda Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönündeki kararlarına Türkiye'nin uymaması nedeniyle gümrük yaptırımı uygulanması kararını onayladı. AİHM, Kavala'nın 2019'da ve Demirtaş'ın ise siyasi ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle serbest bırakılması gerektiğine hükmetmişti. Hollanda, bu kararlar uygulanmadan Türkiye ile Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konusunda görüşmelerin bloke edilmesini öngörüyor. Kati Piri'nin sunduğu önerge, Avrupa Birliği Konseyi toplantısı öncesinde kabul edildi.
18 Nisan 2024

HDP (şimdiki adıyla DEM Parti) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere, partinin Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de içinde bulunduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının son duruşmasında, 18 tutuklu siyasetçinin tahliye talepleri 'kaçma şüphesi' gerekçesiyle reddedildi. Mahkeme, Demirtaş'ın avukatlarının Anayasa'ya aykırılık iddiası dahil olmak üzere diğer talepleri de reddetti ve duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.
17 Nisan 2024

İsmail Saymaz, AK Parti'nin İstanbul'da seçimleri kazanabilmek için DEM Parti üzerinde baskı kurduğunu ve siyasi rüşvet ile şantaj yoluyla destek aradığını belirtiyor. DEM Partililerin bu baskılara boyun eğmeyip CHP'nin adaylarına oy verdiğini ve bunun sonucunda AK Parti'nin Van'da dolaylı bir yargı müdahalesi ile kayyum atama çabasına giriştiğini ifade ediyor. Saymaz, bu durumun Türkiye'deki siyasi atmosfer ve demokrasi açısından endişe verici olduğunu vurguluyor.
4 Nisan 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, Van'da Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının Adalet Bakanlığı tarafından son dakika kararıyla iptal edilmesi ve mazbatanın ikinci sıradaki adaya verilmesine tepki göstermek için Van'a gidiyor. Bu karar, çeşitli siyasi partiler ve toplum kesimlerinden tepki toplamış durumda. DEM Parti, CHP ve diğer siyasi figürler de dahil olmak üzere birçok kişi ve grup, halk iradesine saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor.
2 Nisan 2024

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'da yapılan seçimler sonucunda en çok oy alan Abdullah Zeydan'ın Adalet Bakanlığı'nın son dakika kararıyla seçilme hakkının olmadığına dair karar verilmesi ve mazbatanın ikinci sıradaki adaya verilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a seslenerek provokasyon uyarısında bulundu. Bu karar, çeşitli kesimlerden tepki toplarken, Demirtaş özellikle Erdoğan'a dikkat çekerek duruma müdahale etmesini istedi. Van'daki bu gelişme, siyasi çevrelerde ve kamuoyunda geniş yankı buldu.
2 Nisan 2024

Akif Beki, Nevruz kutlamalarında yapılan konuşmaları ve siyasi liderlerin açıklamalarını yorumlayarak Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne yönelik yeni bir sürecin sinyallerini değerlendiriyor. Leyla Zana'nın ve diğer siyasi figürlerin açıklamaları, bir çözüm sürecinin yeniden gündeme gelebileceğine işaret ediyor. Ancak, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin konuya yaklaşımı ve geçmişte yaşananlar, bu sürecin önündeki engelleri ve zorlukları gözler önüne seriyor.
22 Mart 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği 'Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı'na gönderdiği mesajda, barış sürecinin muhatapları olarak PKK lideri Abdullah Öcalan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Demirtaş, adil ve onurlu bir barışın kurulması gerektiğini, bu sürecin sadece iki şahsiyet tarafından çözülemeyeceğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler, kadın hareketleri gibi toplumsal yapıların da sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.
16 Mart 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinin düzenlediği 'Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı'na gönderdiği mesajda, barış sürecinin muhatapları olarak PKK lideri Abdullah Öcalan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Demirtaş, adil ve onurlu bir barışın kurulması gerektiğini, bu sürecin sadece iki şahsiyetle çözülemeyeceğini, TBMM, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve diğer toplumsal yapıların da sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.
16 Mart 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı süreci ve DEM Parti'nin üçüncü yol siyasetine dair açıklamalarda bulundu. Demirtaş, Türkiye'deki siyasi atmosferin çıkar odaklı hale geldiğini ve DEM Parti'nin demokrasi, adalet ve barış odaklı bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Ayrıca, tüm partilerin diyalog ve müzakere yoluyla sorunların çözümü için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Başak Demirtaş'ın adaylık iradesinin, toplumsal barış ve demokrasiye katkı sunma amacı taşıdığını ifade etti.
9 Şubat 2024

Aytunç Erkin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın kaynaklardan alınan bilgilere dayanarak, Başak Demirtaş'ın olası adaylığının İstanbul seçim sonuçları üzerindeki etkisini ele aldı. Yapılan bir ankete göre, Demirtaş'ın adaylığı halinde, İmamoğlu'nun oy oranının yüzde 41.1, Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum'un oy oranının yüzde 40.6 olduğu ve Demirtaş'ın yüzde 6.5 oy alabileceği belirtildi. Ancak Başak Demirtaş, aday olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Bu durum, İstanbul seçimlerindeki rekabet dinamiklerini ve stratejileri etkileyebilir.
8 Şubat 2024

Başak Demirtaş, DEM Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı beyanını geri çektiğini duyurdu. Açıklamasında, adaylık beyanının başvuruya dönüşmemesi konusunda partisiyle ortak görüş birliğine varıldığını belirtti. İsmail Saymaz'ın yazısına göre, bu kararın Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan eşi Selahattin Demirtaş ve DEM Parti tarafından alındığı anlaşılıyor. Selahattin Demirtaş, eşinin aday olmayacağını belirten bir mektup yazarak bu kararı DEM Parti'ye bildirmiş.
8 Şubat 2024

Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığından çekilmesi, hem CHP hem de DEM Parti için bir rahatlama sağladı. DEM Parti'nin İstanbul adayı olarak Meral Danış Beştaş ve Celal Fırat'ın isimleri öne çıkıyor. Başak Demirtaş'ın adaylığı öncelikle AKP yanlısı medya ve sosyal medya trol hesapları tarafından gündeme getirildi ve bu durum, AKP tarafından Kürt seçmenlerden oy kazanma umuduyla olumlu karşılandı. Ayrıca, bu adaylık meselesi üzerinden AKP'nin geçmişteki Kürt politikaları ve Selahattin Demirtaş'a yönelik tutumu eleştirilerek siyasi bir propaganda yürütüldü.
8 Şubat 2024

Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki yerel seçimlerde kaybettikleri büyükşehir belediyelerini, özellikle İstanbul'u geri almayı hedefliyor. Muhalefet cephesinde ise, özellikle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve diğer sol, sosyalist partilerin tutumu merak konusu. DEM Parti, İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Selahattin Demirtaş'ın DEM Parti'nin bağımsız bir tutum sergilemesi gerektiğine dair ifadeleri ve parti içi stratejiler, siyasi tartışmaların odağında yer alıyor.
7 Şubat 2024

DEM Parti, Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkan adaylığından çekildiğini açıkladı. Parti, yerel seçimlerde kendi adaylarıyla yarışma kararı aldığını ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yapılan tartışmalar sonucunda Başak Demirtaş ile ortaklaşa aday olmaması yönünde karar verildiğini belirtti. DEM Parti, Başak Demirtaş'a süreçteki katkıları için teşekkür etti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yeni aday isimlerinin önümüzdeki günlerde açıklanacağını duyurdu.
7 Şubat 2024

Selçuk Candansayar, Türkiye'de şeriatın zaten var olabileceğini öne sürerek, bu durumun sadece geçici bir seçim manevrası olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor. RTE'nin iktidara geldiği günden bu yana şeriatı uygulama isteğini hiçbir zaman gizlemediğini ve fırsat buldukça bu yönde adımlar attığını ifade ediyor. Candansayar, muhaliflerin tutsaklıklarının ve Can Atalay gibi isimlerin milletvekilliğinin düşürülmesinin, Türkiye'de şeriat kurallarına göre hareket edildiğinin göstergesi olduğunu savunuyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki uygulamaların da bu durumu desteklediğini öne sürüyor.
5 Şubat 2024

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı açıklamanın resmi başvuru niteliğinde olduğunu ve Demirtaş'ın DEM Parti'nin aday adayı olduğunu duyurdu. Daha önce Başak Demirtaş, partiden adaylık teklifi gelirse düşünebileceğini ifade etmişti. DEM Parti'nin adaylarını 5 Şubat'a kadar duyurması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konu hakkında yorum yapmadı.
31 Ocak 2024

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, annesi Sadiye Demirtaş'ın rahatsızlanması üzerine, Edirne F Tipi Cezaevi'nden Diyarbakır'a götürülerek annesini ziyaret etti. Demirtaş, bir önceki ay babasını kaybetmiş ve siyasi rehinelik durumunu protesto etmek amacıyla babasının cenaze törenine katılmamıştı. DEM Parti tarafından yapılan açıklamada, Sadiye Demirtaş'ın hastanede müşahade altında olduğu ve Demirtaş'ın talebi üzerine annesini ziyaret ettiği belirtildi.
23 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, DEM Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Başak Demirtaş'ı aday gösterebileceği iddiaları üzerine yorum yapmaktan kaçındı. İmamoğlu, bu konunun DEM Parti'nin karar vereceği bir konu olduğunu belirtti. Başak Demirtaş ise henüz kendisine bir teklif gelmediğini, ancak teklif gelirse düşünebileceğini ifade etti.
23 Ocak 2024

DEM Parti'nin yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Başak Demirtaş'ı aday olarak düşündüğü iddiaları üzerine, Başak Demirtaş bir açıklama yaptı. Cezaevindeki eşi Selahattin Demirtaş'ı ziyaret ettikten sonra konuşan Demirtaş, henüz resmi bir teklif almadığını belirtti. Ancak halkın ve partisinin istemesi durumunda, demokrasi ve toplumsal barışa katkı sağlayacağına inanırsa adaylığı düşünebileceğini ifade etti. Aday olursa, sadece kazanmak için yarışacağını ve iddialı olacağını da sözlerine ekledi.
21 Ocak 2024
İşaretlediklerim