Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Türkiye'nin deprem bölgesindeki 11 ilinde sanayi üretimi, deprem nedeniyle zarar gördü ve işgücü kaybı yaşandı. İşverenler, üretimin aksamaması için SGK primlerinin işçilere ödenmesini talep ediyor. Hükümet bu konuda bir çalışma başlattı ve talep kabul edilirse, bölgede asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselecek.
13 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EYT düzenlemesiyle ilgili olarak AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, emeklilik maaşlarının ne kadar olacağını açıkladı. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için belirlenen ortalama maaşlar sırasıyla 7 bin 795 TL, 5 bin 811 TL ve 12 bin 389 TL olarak belirtildi. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etti. Ancak prim günü ve ayrılan bütçe nedeniyle bu sayının yarıya düşebileceği belirtiliyor.
3 Şubat 2023

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

Türkiye'de iktidar tarafından getirilen yeni bir vergi borcu yapılandırma paketi, borçlulara anapara üzerine eklenen enflasyon farkı ödeyerek borçlarından kurtulma imkanı tanıyor. 2009'da 1000 TL vergi borcu olan bir vatandaş, yapılandırma sonrası 103 TL enflasyon farkı ödeyerek borcunu kapatabilecek. Yapılandırma paketi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu ve alacakların yapılandırılmasına olanak sağlıyor. AKP döneminde benzer 10 kanun çıkarıldı ve bu yapılandırmada Yİ-ÜFE yerine düşük bir enflasyon oranı kabul edilerek borçlar hesaplanıyor.
30 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiren bir kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan alacaklar yapılandırma kapsamında olacak. Mükellefler, kayıtlarında yer almayan varlıkları rayiç bedelle defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları yapılandırılacak ve 2 bin lira altındaki borçlar silinecek. Trafik cezaları ve ceza puanları ile ilgili de düzenlemeler içeren teklif, spor kulüplerinin vergi işlemlerine de yeni bir düzen getiriyor.
27 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişi için 3,2 milyar TL sağlık sigortası ödemesi yapıldığını belirtti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın istatistiklerine göre bu sayı 6 milyon 939 bin kişi. Hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç, bu farkın nedenini sorgulayarak, yoksul vatandaşların sayısının artıp artmadığı veya başka bir açıklama olup olmadığını sordu. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın mali raporlarında sağlık sigortası için ödenen miktarın 23,3 milyar TL olduğu belirtildi. Hekimler, sosyal yardımların devletin görevi olduğunu ve kamuoyunun bu konuda daha ayrıntılı bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
24 Ocak 2023

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, EYT düzenlemesinin ne zaman yasalaşacağı konusunda kesin bir tarih veremeyeceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teknik ekibinin çalışmalarını tamamladığını ve AK Parti Grup Başkanvekillerine sunum yaptığını açıkladı. Kanun teklifinin TBMM'ye sunulma sürecinin devam ettiğini ve SGK'nın teknik alt yapı hazırlıklarının sürdüğünü ifade etti. Ayrıca, emeklilik işlemleri bir-iki ay sürse bile, emeklilerin maaşlarını toplu olarak alabileceklerini söyledi.
23 Ocak 2023

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen vergi borcu yapılandırma paketinin muhtemel içeriğini paylaştı. Paketin 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacağı, anaparada indirim yapılmayacağı ve yapılandırma için çeşitli taksit seçenekleri sunulacağı belirtildi. Ayrıca, peşin ödemelerde faiz indirimi, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammının silinmesi gibi kolaylıklar öngörülüyor. Paketin kapsamına giren borçlar arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyeler, SGK, Ticaret Bakanlığı, TOBB ve diğer birliklere olan borçlar yer alacak.
23 Ocak 2023

EYT düzenlemesi, 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesi planlanmasına rağmen Meclis'e henüz sunulamadı. AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, düzenlemenin Meclis'te 10 günlük bir çalışma süresi gerektireceğini ve yetiştirileceğini belirtmişti. Ancak Habertürk yazarı Bülent Aydemir, maaş tahsis biriminde yeterli uzman personel olmamasının süreci geciktirdiğini ifade etti. EYT düzenlemesinin detayları ve başvuru süreçleri hakkında bilgiler verildi ve düzenlemenin seçim öncesinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
18 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, danışmanı Emin Şen'in 'trolbaşı' olmakla suçlanmasına sessiz kalırken, Aydınlık gazetesinin iddiasına dayanarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef aldı. Soylu, İmamoğlu'na soru soran bir muhabire yüksek maaşla iş teklif edildiğini öne süren bir haber üzerinden İmamoğlu'nu eleştirdi ve bu teklifi 'ahlaksız' olarak değerlendirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Soylu'nun danışmanı Şen ve 'Ebabil Harekatı' adlı grubu gündeme getirerek, Şen'in ihaleler ve sosyal medya üzerinden yürütülen faaliyetlerle ilgili iddiaları dile getirmişti.
15 Ocak 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve danışmanı Emin Şen hakkında yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını içeren bir dosyayı açıkladı. Özel, Şen'in ihalelerini ve sosyal medya üzerinden yürüttüğü faaliyetleri detaylandırdı. Özel'in iddialarını desteklemek için Kamu İhale Kurumu'nun internet sitesinden ihale sorgulaması yapılmasını önermesinin ardından, kurumun ihale sorgulama sayfası planlanan bakım tarihinden bir gün önce bakıma alındı. Kamu İhale Kurumu'nun sosyal medya hesabında ise planlı kesintinin duyurusu yer alıyor, ancak erken bakıma alınma ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
12 Ocak 2023
İşaretlediklerim