Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgelerinde ilan ettiği OHAL sonrasında, CHP'nin sivil toplum kuruluşları ve muhalefet belediyelerinin yardım çalışmalarını engellemeye yönelik adımlarını tanımadığını açıklamasının ardından, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 'Gelsinler tutuklasınlar' diyerek meydan okudu. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Kılıçdaroğlu'nun bu tutumuna destek vererek, TİP üyelerinin ve gönüllülerinin de afetle mücadele ve dayanışma için seferber olduğunu belirtti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da Kılıçdaroğlu'na destek vermişti.
8 Şubat 2023

Muğla Valiliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) deprem yardım TIR'ını durdurarak üzerindeki TMMOB flamasını indirdi ve yerine kendi flamasını astı. TMMOB'nin yardım aracı, Muğla'dan Hatay'a gitmek üzere yola çıkmışken durduruldu ve Adana'ya yönlendirildi. Ayrıca, Van Valiliği de 'ihtiyaç yok' gerekçesiyle bir başka yardım aracının kentten çıkışını yasakladı. Daha önce de Muğla Valiliği, CHP'li Bodrum Belediyesi'nin yardım TIR'ına benzer bir müdahalede bulunmuştu.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım nedeniyle depremzedeler için AFAD koordinasyonunda 107 çadırın kurulumuna başlandı. Antakya ilçesindeki Millet Bahçesi'nde askerlerin yardımıyla kurulan çadırlara depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, jandarma ve belediyeler tarafından toplanma bölgesinde yiyecek, giyecek, yakacak ve battaniye gibi yardımlar sağlandı.
7 Şubat 2023

Isparta'da etkisini artıran kar yağışı, Davraz Kayak Merkezi ile kent merkezi arasındaki yolu kapattı ve yaklaşık 1000 araç yolda mahsur kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre kar yağışının yarın akşam etkisini kaybetmesi bekleniyor. Mahsur kalan tatilciler ve bir otobüsteki Rus öğrenciler sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulundu. Isparta Valiliği koordinasyonunda AFAD ve diğer kuruluşlar kurtarma çalışmalarına başladı ve mahsur kalan vatandaşlara kumanya dağıtımı yapıldı.
6 Şubat 2023

Açık Toplum Vakfı'nın sözcüsü, vakfın Türkiye'deki faaliyetlerinin 2018'de sonlandırıldığını ve kurucuları George Soros ile Türk yetkililer arasında geçmişte temasların olduğunu belirtti. Sözcü, Gezi eylemlerine destek verdikleri iddialarını yalanladı ve vakfın Türkiye'de yasalara uygun çalıştığını, çeşitli resmi kurumlarla ortak projeler yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca, Soros'un 2015'te Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştüğü bilgisini paylaştı.
27 Ocak 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023

Çatalca Kaymakamlığı, izinsiz yardım toplama iddiasıyla Nesin Vakfı'nın banka hesaplarını dondurdu ve 1 milyon 970 bin lira tutarındaki parayı Hazine'ye aktardı. 12 Nisan tarihli kararla başlayan süreç, vakfın Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'ndaki hesaplarının bloke edilmesiyle devam etti. Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, hesaplarda biriken paranın vakfın kira ve telif gelirleri olduğunu ve bloke nedeniyle kullanılamadığını belirtti.
20 Ocak 2023

Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink, suikast sonucu hayatını kaybettiği İstanbul Şişli'deki Agos gazetesinin eski binası önünde anıldı. Anma törenine Dink'in meslektaşları, siyasiler, sanatçılar, aktivistler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar, Dink'in öldürüldüğü yere kırmızı karanfiller, mumlar ve narlar bıraktı. Törende Dink'in sözleri dinletildi ve 'Sarı Gelin' türküsü Türkçe ve Ermenice çalındı. Ayrıca, Afgan insan hakları aktivisti Şaharzad Akbar'ın ve tutuklu sinemacı Çiğdem Mater'in mesajları okundu.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Muğla'da bir sivil toplum ve muhtarlar buluşmasının ardından Fethiye'de öğrencilerle bir araya geldi. Erdoğan'ın ziyaret ettiği yurdun özel bir yurt olduğu ve aylık ücretinin 3 bin 500-4000 lira arasında değiştiği belirtildi. Gazeteci Metin Cihan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun Erdoğan'ı devlet yurdu yerine bu özel yurda götürdüğünü ifade etti.
15 Ocak 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'i AKP'nin troll ekibinin başı olarak nitelendirdi. Özel'in iddialarını açıklamasının ardından Emin Şen'in bakanlıkta danışman olarak gösterildiği profil bir süre erişime kapalı kaldıktan sonra tekrar erişime açıldı. Şen'in profilinde, medya kuruluşlarında danışmanlık yaptığı ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında aktif rol aldığı bilgileri yer alıyor.
12 Ocak 2023

15'inci Çukurova Kitap Fuarı, Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 14-22 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Fuarda 300'e yakın yayınevi ve sivil toplum kuruluşu yer alacak. Ziyaretçiler, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri gibi bir dizi etkinliğe katılabilirken, yazarlar da imza günlerinde okurlarla buluşacak. Fuarın girişi ücretsiz olup, etkinlik programı ve imza günleri fuarın web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim