Türkiye'nin çeşitli bölgelerini etkileyen büyük depremlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremzedelere yardım amacıyla bir yıllık maaşını bağışlama kararı aldı. Daha önce CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri de benzer bir şekilde bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıklamışlardı. İmamoğlu'nun bu hareketi, depremzedelere destek olma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
9 Şubat 2023

MHP'nin eski İstanbul il başkanı Birol Gür, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, depremzedelere yardım için çalışan Ahbap ve Babala TV ekibini hedef alarak, yardımların AFAD üzerinden yapılması çağrısında bulundu. Gür, bu gruplar aracılığıyla yapılan yardımların depremzedelere ne kadar ulaştığı konusunda endişelerini dile getirdi. Ahbap ve Babala TV, sanatçı Haluk Levent ve YouTuber Oğuzhan Uğur liderliğinde depremzedelere yardım organizasyonları yürütüyor.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremle ilgili eleştirilere sert bir dille yanıt verdi ve bazı kişileri 'haysiyetsiz, namussuz' olarak nitelendirdi. Ayrıca, OHAL ilanının devlete, tefecilere ve fitne gruplarına karşı müdahale imkanı vereceğini belirtti. Türkiye İşçi Partisi ise Twitter üzerinden Erdoğan'a 'Küfrü bırak, işini yap!' şeklinde tepki gösterdi.
9 Şubat 2023

Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO), deprem sonrası kurulan çadır/konteyner kentlerin elektrifikasyonu için sunduğu destek talebi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından reddedildi. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'in bu duruma tepki göstermesi üzerine AFAD Başkanı Yunus Sezer, Özel'i dezenformasyon yapmakla suçladı. EMO ise talebin sözlü olarak reddedildiğini ve yazılı olarak bildirilmesi için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bu tartışma, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından yaşanmaktadır.
9 Şubat 2023

CHP, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen deprem sonrası AFAD'ın yetersiz kaldığı iddiaları üzerine TBMM'de konunun araştırılması için önerge verdi. Önergede, AFAD'ın afet bölgesine etkin müdahalede bulunamadığı ve diğer kurumlarla koordinasyon sağlayamadığı belirtildi. Ayrıca, bölgedeki yetersiz çabalardan dolayı halkın tepkisi ve ana akım medya kanallarına sosyal medyadan gelen eleştiriler de haberde yer aldı.
9 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret ederek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek ısınma sorunları hakkında bilgi verdi ve çözüm talebinde bulundu. Ayrıca, deprem sonrası yaşanan karmaşanın temel nedeni olarak 'tek adam rejimi' ve devletin hafızasının kaybolmasını gösterdi. Akşener, siyaset yapmanın zamanı olmadığını belirterek, ısınma, ilaç, bebek bezi ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguladı.
9 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Ocak'taki depremler sonrasında iktidara, deprem bölgesinde çalışan kamu personeline acilen iki maaş ikramiye ödenmesi çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, personelin zor şartlar altında hizmet vermeye çalıştığını belirtti ve iktidarı eleştirerek devlet yönetmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini ve karavanların bölgeye sevk edilmesi önerisinde bulundu.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin önünde ciddi zorluklar oluşturuyor. Depremler, Türkiye nüfusunun %15'ini etkileyen ve milli gelirin %10'una yakınını üreten bir bölgeyi vurdu. Üst düzey bir hükümet yetkilisi, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine dair karar vermek için henüz erken olduğunu belirtti ve acıların henüz tam olarak yaşanmadığını, binlerce insanın göçük altında olabileceğini ifade etti.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremin ardından, İYİ Parti, CHP ve HDP milletvekilleri depremzedelere destek olmak için birer maaşlarını bağışlama kararı aldılar. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, milletvekillerinin bu kararı aldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde CHP milletvekilleri de benzer bir karar aldı. HDP ise oluşturduğu deprem fonuna milletvekillerinin maaşlarını bağışlayarak depremzedelere destek vereceklerini açıkladı.
9 Şubat 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 7,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş Pazarcık'a giderek depremzedelerle görüştü ve çadır kenti ziyaret etti. Akşener, depremin ilk gününde devletin sesini duyma ve susma günü olduğunu belirtmiş ve deprem bölgesine daha sonra gideceğini, gürültüyle gidildiğinde dikkatin kişiye çekileceğini ifade etmişti.
9 Şubat 2023

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, Kahramanmaraş'taki depremlerle ilgili İngiliz deprem uzmanının açıklamalarını Twitter üzerinden kısmen paylaştı. Uzmanın, İngiltere'de benzer bir deprem olsaydı yaşanacakları anlattığı tweetler, Kaplan tarafından alıntılanan kısımların dışında kaldı. Bu durum, Kaplan'a sosyal medyada tepki olarak yansıdı. Uzmanın, Türkiye'deki depremle ilgili binaların yıkılma sebeplerine dair yaptığı açıklamalar ve okuma önerisi ise Kaplan tarafından daha sonra paylaşıldı. Kaplan, bu önerinin kendisi tarafından paylaşılmamasının sebebini, önerinin tweet zincirine sonradan eklendiğini belirterek savundu.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonrası AFAD'ın yetkinliği tartışılırken, Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlu'nun özgeçmişi gündeme geldi. Palakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 2018 yılında AFAD başkan yardımcısı olarak atandı ve şu anda AFAD Gençlik ve Spor Kulübü'nün başkanlığını yapıyor. Kariyerinde dini eğitim ve yöneticilik deneyimleri bulunan Palakoğlu'nun afet yönetimi konusundaki uzmanlığı sorgulanıyor.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden zarar gören 10 ilde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devlete, süreci istismar eden gruplara karşı müdahale imkanı verildiğini belirtti. Erdoğan, depremle ilgili eksiklikleri dile getirenlere yönelik eleştirilerini sürdürerek, siyasi istismar yapanlara halkın prim vermeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yıkılan binaların yerine bir yıl içinde yeni konutlar inşa edilmesi hedeflendiğini açıkladı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta gerçekleşen iki büyük deprem sonucu 6 bin 444 bina yıkıldı ve can kaybı 14 bin 14'e ulaştı. Hükümetin deprem müdahalesi eleştirilirken, bir depremzede kadın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece ATV kanalını izlediğini ve diğer kanallardan haberdar olmadığını iddia ederek ATV'nin enkaz alanına gelip çekim yapmasını istedi. Bu anlar bir TikTok kullanıcısı tarafından kaydedildi.
9 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki depremler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, Erdoğan'ın tüm yetkileri elinde bulundurduğunu ve yardımların ulaşmasını engellediğini iddia etti. Demirtaş, Erdoğan'a halkın acılarını görmemesi ve onları sadece oy olarak görmesi nedeniyle sorunun kendisi olduğunu söyledi ve 'Allah rızası için düş artık bu halkın yakasından' ifadesini kullandı.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, AKP Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidarı eleştiren açıklamalarına yanıt verdi. Usta, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin deprem koordinasyonunda yetersiz kaldığını ve bürokratların görevlerini yerine getirmediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu ise iktidarın depremle ilgili hazırlıksızlığını ve sistematik rant siyasetini eleştirmişti.
9 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), kendi internet siteleri ve sosyal medya hesaplarına yönelik siber saldırı girişimlerinin farkında olduklarını duyurdu. Parti, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, son birkaç saat içinde bir siber saldırı girişimi gözlemlediklerini ve bu durumun vatandaşların sesini duyurma çabalarına yönelik olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür girişimlerin halkın dayanışmasıyla aşılabileceğini ifade etti.
9 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem bölgesinden yaptıkları açıklamalarda, internet ve sosyal medya üzerindeki bant daraltma kararlarına ve devletin depremle ilgili yetersiz müdahalesine tepki gösterdiler. Atay, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iddialarını yalan olarak nitelendirdi ve sosyal medya yasağının insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ayrıca AFAD'a da eleştirilerde bulunarak, yardım malzemelerine el koymalarını ve gölge etmemelerini istedi.
9 Şubat 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler için düzenlenmek istenen yardım kampanyasının RTÜK tarafından engellendiği iddiasını reddetti. Şahin, yardım kampanyalarının engellenmediğini, aksine RTÜK'ün ortak bir yayınla daha güçlü destek için kampanya yapılmasını desteklediğini belirtti. Kampanya detaylarının ilerleyen günlerde duyurulacağını ifade etti ve Altaylı'yı manipülasyon yapmakla suçladı.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim