Gezi Parkı davasında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum edilen mimar Mücella Yapıcı için yakınları, cezaevinde olduğu için birlikte kutlayamadıkları doğum gününü Maçka Parkı'nda anarak bir mesaj gönderdiler. Yapıcı ve diğer sanıkların yargılandığı dava sürecinde birçok tartışmalı gelişme yaşandı. Yargılamalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde eleştirilere konu oldu.
2 Mayıs 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandı. Erzan'ın Galatasaray camiasından tanınan isimler de dahil olmak üzere birçok müşteriyi dolandırdığı iddia ediliyor. İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Erzan'ın kuzeni Nazlı Can ve iki kişi daha tutuklandı. Ali Yörük'ün ismi Erzan tarafından sorguda anılmış ve Erzan, dolandırdığı kişilerden birinin parasını Yörük'e aldırttığını itiraf etmişti.
30 Nisan 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü olan Seçil Erzan, onlarca kişiyi dolandırmakla suçlanarak tutuklandı. Aralarında eski futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun da bulunduğu mağdurlar, İstanbul Adliyesi'nde ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını belirtti. Teknik direktör Fatih Terim'in de bu hafta içinde suç duyurusunda bulunması bekleniyor. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesince yürütülüyor ve Denizbank olayla ilgili bir açıklama yaparak, iddiaların bankanın sisteminde kayıt dışı gerçekleştiğini ve yargı kararına göre hareket edileceğini belirtti.
25 Nisan 2023

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yıkılan binalardan alınan karot örneklerini inceledi. Çalışmalar sonucunda, beton basınç dayanımının yönetmelikte belirtilen değerlerin yarısından az olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, bu durumun yıkımların ana nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.
8 Nisan 2023

Zeytinburnu'nda bulunan İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı binası kurşunlanmış, olayla ilgili inşaat bekçisi M.E. gözaltına alınmıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bekçinin hırsızlık girişimini önlemek amacıyla ateş ettiğini ve kurşunun tesadüfen parti binasına isabet ettiğini belirlemiştir. Bekçi, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır.
1 Nisan 2023

İstanbul Bakırköy başsavcılığı, Büyükçekmece'deki bir Kuran kursunda çocuklara şiddet uygulayan bir şüphelinin 25 Şubat'ta tutuklandığını duyurdu. Olay, kursun İsmailağa Cemaati'ne ait olduğu ve görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gündeme geldi. Başsavcılık, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve şüphelinin 'kasten yaralama' suçundan tutuklandığını açıkladı.
11 Mart 2023

ABD Enerji Bakanlığı, Çin'de bir laboratuvar sızıntısının Covid-19 pandemisine neden olduğuna dair yeni istihbarat bulgularını Beyaz Saray ve üst düzey milletvekillerine sundu. Bu istihbarat, ABD'nin 17 ulusal laboratuvarından elde edilen bilgilerden geliyor. Washington Post'un haberine göre, bu bulgular Enerji Bakanlığı'nın önceki kararsız pozisyonunu değiştirdi. Ancak bazı yetkililer istihbaratın zayıf olduğunu ve 'düşük güvenle' sonuçlara varıldığını belirtiyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, istihbarat camiasında farklı görüşler olduğunu ve FBI'ın 'orta derecede güvenle' virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden sızdığı sonucuna vardığını, diğer istihbarat kurumlarının ise doğal bulaşma ihtimalini 'düşük güvenle' desteklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Adalet Bakanlığı, Kahramanmaraş ve çevresindeki depremler sonrasında yıkılan binalarla ilgili olarak 10 ilde 'deprem suçları soruşturma büroları' kurulması için talimat verdi. Bu bürolar, binaların yıkılmasından sorumlu kişilerin belirlenmesi ve delil karartma veya kaçma ihtimallerine karşı gerekli önlemleri alacak. Daha önce yedi ilde soruşturma başlatılmış ve Hatay'da yıkılan bir rezidansın müteahhidi kaçmaya çalışırken yakalanmıştı.
11 Şubat 2023

FBI, 'Hive' adlı fidye yazılım çetesinin 100 milyon dolardan fazla para topladığı internet sitesini çökerttiğini duyurdu. Operasyon, FBI Genel Merkezi'nin siber birimi, saha ofisi personeli ve yabancı kolluk kuvvetleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. FBI, Avrupalı ortaklarıyla birlikte çetenin internet sitelerinin şifrelerini kırarak yazılımlarını ele geçirdi. Hive çetesi, daha önce ABD'deki bir hastanenin bilgisayar sistemine saldırarak 270 bin hastanın kişisel verilerini çalmış ve Mayıs 2021'de Colonial Pipeline şirketinin ağını ele geçirerek büyük bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden olmuştu.
26 Ocak 2023

Ülkü Ocakları'nın eski genel başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcı Durdu Özer'in, MHP'li isimlerle samimi ilişkiler içinde olduğu belgelendi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başdanışmanı Eyüp Yıldızlar ve diğer MHP'li isimlerle çekilmiş fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş ve cinayetle ilgili şu ana kadar 13 kişi tutuklanmıştı.
18 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini belirterek, bu suçların cezasız kalmaması adına bir uluslararası mahkeme kurulmasının gerekliliğini vurguladı. AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuyla ilgili konuşma yaptı. Reynders, Ukraynalı savcılara delil toplama konusunda yardım ettiklerini ve Uluslararası Ceza Mahkemesine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Eurojust ve Europol'un da suçları cezalandıracak bir uluslararası mahkeme kurulması için çalışmalara katıldığını ve bir 'uluslararası soruşturma bürosu' kurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
18 Ocak 2023

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde halk otobüsü şoförü Cengiz Yeler'e saldırarak yaralayan E.B. isimli şüpheli gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Olay, Gültepe Mahallesi'nde gerçekleşti ve şüpheli, 'kasten yaralama' suçundan nöbetçi hakimlikçe tutuklanma kararı alındı. Otobüs şoförü Yeler, yaşananları basına anlatarak saldırganın önce otobüse vurduğunu, ardından kendisine saldırdığını ifade etti.
17 Ocak 2023

ABD'nin Indiana eyaletinde 50 yaşındaki Billie Davis isimli bir kadın, otobüste 18 yaşındaki bir Çinli üniversite öğrencisini kafasından defalarca bıçakladı. Öğrencinin sağlık durumu belirsizken, saldırganın yakalanmasına tanık olan bir yolcu yardımcı oldu. Indiana Üniversitesi'ndeki Asya Kültür Merkezi saldırıyı kınarken, Vali John Hamilton Asyalı Amerikalılar topluluğuna desteklerini ifade etti. ABD'de Asyalılara karşı nefret suçlarının arttığı ve bu suçların önlenmesi için 'Covid-19 Nefret Suçları Yasası'nın çıkarıldığı belirtildi.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim