Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin yetersizliği, ertesi gün hapının kullanımını artırdı ve lise yaşlarına kadar yayılmasına neden oldu. Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrası acil doğum kontrol yöntemi olarak kullanılıyor, ancak düzenli bir doğum kontrol yöntemi değil. Uzmanlar, bu ilacın sık kullanımının ciddi hormonal dengesizliklere ve sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan hastalıkların artışı ve kondom kullanımının azalması da önemli bir sorun olarak belirtiliyor.
14 Mayıs 2024

İspanya'nın Katalonya bölgesinde yapılan genel seçimlerde, Sosyalist Parti en çok sandalye kazanarak birinci oldu ancak hükümet kurmak için yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Ayrılıkçı partiler, on yıl sonra ilk kez parlamentoda çoğunluğu kaybetti. Seçim sonuçları, bölgedeki sosyoekonomik sorunların bağımsızlık talebini geri plana ittiğini ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in normalleştirme politikasının etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca, ayrılıkçı liderler için af getiren yasa tasarısının yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
13 Mayıs 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre sağlayacak. Bu karar, bir engelli öğrencinin Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurması ve KDK'nın ÖSYM'ye tavsiyede bulunması sonucu alındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) daha önce engelli öğrencilere ek süre verilmesini kararlaştırmış, ancak uygulama 2024-2025 eğitim öğretim yılına kadar ertelenmişti.
12 Mayıs 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Şubat 2024 verilerine göre, Türkiye'de 15 milyon 351 bin pasif sigortalıya karşılık 25 milyon 96 bin aktif sigortalı bulunmaktadır. Bu verilere göre, her bir emekliye düşen çalışan sayısı 1,63'ten 1,5'e düşmüştür. Türkiye Emekliler Derneği Başkanı, sosyal güvenlik sistemindeki bu dengesizliği düzeltmek için istihdamın artırılması ve kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Özellikle özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan göçmen ve sığınmacıların durumuna dikkat çekilmiştir.
12 Mayıs 2024

Türkiye'de yaklaşık 26 bin tip 1 diyabetli çocuk, kan şekerlerini sürekli ve ağrısız bir şekilde ölçebilen sensörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasını bekliyor. Bu teknoloji, parmak delme yöntemine kıyasla daha etkili glukoz takibi sağlıyor ve diyabetin yönetimini kolaylaştırıyor. Ancak, Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, yabancı hastalara sağlık desteği sağlanırken yerli diyabetli çocuklara bu desteğin gecikmesinin haksızlık olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı yerli sensör üretimi için çalışmaların devam ettiğini ifade etmiş olsa da, Hatun yerli ürünlerin uluslararası standartlarda olması gerektiğini vurguladı.
12 Mayıs 2024

Türkiye'de 9. yargı paketi kapsamında, sosyal medya aracılığıyla yapılan ve Türkiye aleyhine olduğu düşünülen kara propaganda ve etki ajanlığı faaliyetlerine karşı yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeler, sosyal medya yorumları aracılığıyla ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozan faaliyetleri de içerecek şekilde genişletilmiş. Ancak, hangi faaliyetlerin bu suç kapsamına gireceği ve nasıl tanımlanacağı konusunda belirsizlikler mevcut. Bu durum, ifade özgürlüğüne müdahale endişelerini de beraberinde getiriyor.
11 Mayıs 2024

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Avrupa'daki demografik kriz üzerine bir konferansta konuştu ve silah ile doğum kontrol endüstrilerini yaşamı yok etmekle suçladı. Avrupa'nın doğurganlık oranının düşük olduğunu belirterek, evlerin eşyalarla dolup çocuklardan boşaldığını ifade etti. Ayrıca, hükümetlere annelerin iş ve çocuk bakımı arasında seçim yapmak zorunda kalmamalarını sağlayacak politikalar geliştirme çağrısında bulundu.
10 Mayıs 2024

Çevreciler, maymunların evcil hayvan veya süs eşyası olarak gösterildiği ve kötüye kullanıldığı videoların sosyal medyada yayılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Bu uyarı, Holly LeGresley adlı bir kişinin, Endonezya'da maymunlara işkence edilmesi için para ödeyen bir gruba üye olduğunun ortaya çıkması ve suçlu bulunması sonrasında geldi. LeGresley'in suç ortaklığı, BBC'nin bir yıllık soruşturması sonucu keşfedildi ve cezası yakında açıklanacak. Trentham Maymun Ormanı'nın park müdürü Matt Lovatt, insanları bu tür videoları yaymamaları konusunda uyardı ve maymunların doğal davranışlarının kutlanması gerektiğini vurguladı.
10 Mayıs 2024

Sertaç Eş, Türkiye'deki devlet okullarında eğitim kalitesinin düşük olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin zor koşullar altında olduğunu belirtiyor. Psikolojik rehberlik eksikliği ve disiplin sorunları nedeniyle öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, ekonomik zorluklar içindeki ailelerin bile çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Ayrıca, öğretmenlerin maddi zorluklar içinde olduğunu ve emekli maaşlarıyla geçinemediklerini vurguluyor. Eğitim sistemindeki bu sorunların kuşaklar boyu devam ettiğini ve değişim gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

Narkotik polisi tarafından dün gerçekleştirilen bir baskında evinde uyuşturucu madde bulunan şarkıcı Kalben Sağdıç, kısa süreliğine gözaltına alındı ve ardından serbest bırakıldı. Olayın ardından sosyal medya üzerinden bir video yayınlayan Kalben, sağlık durumunun iyi olduğunu ve daha da iyi olacağını belirtti. Ayrıca, kamuoyunu bu durumla ilgili endişelendirdiği için üzgün olduğunu ifade etti ve destek veren herkese teşekkürlerini iletti.
9 Mayıs 2024

CHP'li Özgür Özel'in Meclis ofisinde çekilmiş bir fotoğraf sosyal medyada dolaşıma girdi. Fotoğrafta Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın yakın arkadaşı ve Atatürk'e hakaret içeren tweetler atmış Taha Hüseyin Karagöz ile görülüyor. Özel, Karagöz'ün ziyaretini, daha önce televizyon programlarına birlikte katıldıkları biri olarak açıkladı ve ziyaretin sadece bir nikah davetiyesi vermek için olduğunu belirtti. Can Ataklı ise bu durumu bir 'danışman faciası' olarak nitelendirerek, Özel'in böyle bir kişiyi bilerek kabul etmeyeceğini öne sürdü.
9 Mayıs 2024

İstanbul'da Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde hekimler, Merkezi Randevu Sistemi (MHRS) tarafından iki dakika arayla verilen randevular nedeniyle protesto düzenledi. İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın düzenlediği eylemde, sağlık sistemindeki yetersizlikler ve hekimlerin çalışma koşullarının zorlaştırılması eleştirildi. Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunları piyasa dinamikleriyle çözmeye çalıştığı ve sağlık hakkının gasp edildiği iddia edildi. Ayrıca, sağlık sisteminin ticarileşmesi ve hekimlerin yurtdışına gitme eğilimi gibi sorunlar da gündeme getirildi.
8 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçmişte AKP'ye yakınlığı ve tartışmalı açıklamalarıyla bilinen gazeteci Taha Hüseyin Karagöz'ü makamında ağırladı. Bu buluşma, sosyal medyada geniş çapta eleştirilere neden oldu. Eleştiriler, Özel'in bu tür bir figürü kabul etmesinin parti değerleriyle çeliştiği ve siyasi itibarına zarar verebileceği yönündeydi. Karagöz'ün geçmişteki tartışmalı açıklamaları ve davranışları, bu eleştirilerin odak noktasını oluşturdu.
8 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün 2024 Dünya Göç Raporu'na göre, Türkiye yaklaşık 3,6 milyon mülteci ile dünyada en fazla mülteci barındıran ülke oldu. Bu mültecilerin çoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Raporda ayrıca, uluslararası göçün ekonomik büyüme ve insani gelişme için önemli bir itici güç olduğu ve uluslararası bağışların 2000'den 2022'ye kadar büyük oranda arttığı belirtiliyor. Dünya genelindeki uluslararası göçmen sayısı 281 milyon, yerinden edilenlerin sayısı ise 117 milyon olarak raporlandı.
7 Mayıs 2024

81 yaşındaki Beatles üyesi Paul McCartney, 1963 yılında kendisine aşkını ilan eden bir hayranına 60 yıl sonra Instagram üzerinden bir video ile yanıt verdi. McCartney, hayranının o dönemde verdiği röportaj görüntülerini paylaşarak, 'Brooklyn'den Adrienne, eğer dinliyorsan, Liverpool'dan Paul McCartney de seni seviyor' dedi ve New York'ta düzenlediği bir fotoğraf sergisine hayranını davet etti.
7 Mayıs 2024

ABD'li Genel Cerrah Vivek Murthy, 1997 ile 2012 arasında doğan Z kuşağının, çoğu kişinin orta yaşa kadar yaşamadığı zorlukları sosyal medya yüzünden yaşadığını belirtti. 2024 Dünya Mutluluk Raporu'na göre, ABD'deki gençler dünya genelinde mutsuluk sıralamasında düşük bir konumda yer alıyor. Wellbeing Araştırma Merkezi direktörü Jan-Emmanuel De Neve, özellikle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da gençlerin mutluluğunda ciddi düşüşler olduğunu ve bu durumun acil politika eylemleri gerektirdiğini ifade etti.
6 Mayıs 2024

Aziz Çelik, Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyonun ülkenin en büyük sorunu olduğunu belirtiyor. Enflasyonun, emek gelirlerinin artış hızını aşması nedeniyle pahalılığın arttığını ve bu durumun özellikle emekçi sınıfları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Ayrıca, yüksek enflasyonun sermaye gelirlerini koruduğunu ve gelir dağılımını bozduğunu ifade ediyor. Temmuz 2024'te açıklanacak olan resmi enflasyon oranlarının, kamu görevlileri ve emekliler için maaş artışlarını belirleyeceğini ancak bu artışların enflasyon oranının altında kalacağını öngörüyor.
6 Mayıs 2024

Türk Toraks Derneği'nin yıllık kongresinde sunulan araştırma, Türkiye'de sigara içme sıklığının ekonomik göstergeler, sağlık ölçütleri ve sosyal haklarla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koydu. Araştırma, ülkelerin özgürlük, demokrasi ve ekonomik eşitlik düzeylerinin yükselmesiyle sigara içme oranlarının azaldığını gösterdi. Ayrıca, Türkiye'nin MPOWER politika paketini uygulamasına rağmen sigara içme oranlarında bir artış gözlemlendiği, bu durumun diğer ülkelerle karşılaştırılarak incelenmesi gerektiği belirtildi.
5 Mayıs 2024

Metin Yeğin, Türkiye'deki göçmenlerin artık bu ülkede kalıcı olduklarını ve geri dönmeyeceklerini belirtiyor. Göçmenlerin bir gün işe gitmeme eylemiyle büyük şehirlerin nasıl durduğunu örnek vererek, göçmenlerin toplumdaki güçlerini ve önemlerini vurguluyor. Ayrıca, göçmenlere eşit yurttaşlık haklarının verilmesinin önemini savunuyor ve bu hakların savunulmamasının işçi sınıfının en alt kesimini görmezden gelmek anlamına geleceğini ifade ediyor.
5 Mayıs 2024
İşaretlediklerim