Meta şirketinin Twitter'a rakip olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, Türkiye'de bu gece itibarıyla erişime kapanacak. Rekabet Kurulu, Meta'nın kullanıcı verilerini Instagram ile izinsiz birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı ve olası zararları önlemek amacıyla platformun Türkiye'deki erişimini durdurma kararı aldı. Threads, global çapta hızlı bir büyüme göstermiş ve yaklaşık bir yıl içinde 150 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Meta, Türkiye'deki bu karara itiraz edeceğini ve sorunun çözülmesi için Rekabet Kurumu ile iletişimde kalacağını belirtti.
29 Nisan 2024

Aziz Çelik, dünya genelinde 1 Mayıs kutlamalarının merkezi meydanlarda yapıldığını belirterek, İstanbul'da Taksim Meydanı'nın kullanılmamasını eleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, Taksim'de kutlama yapmak isteyen işçilerle polemik yapmasını ve çözüm aramak yerine demagoji yapmayı tercih etmesini sert bir dille kınadı. Ayrıca, Bakan Işıkhan'ın 1 Mayıs 1977'de Taksim'de ölen işçilerin sayısını yanlış hatırladığını ve bu kişilerin anısını yanlış kullanmakla suçladı.
29 Nisan 2024

İlber Ortaylı, Bursa'nın Osmanlı döneminden kalma bir şehir olarak gelişimini ve bugünkü sorunlarını tartışıyor. Şehrin otomotiv sanayii nedeniyle tarım alanlarının yok olması ve aşırı nüfus artışı şehri problemli bir hale getirmiştir. Ortaylı, 1960'larda yaşadığı Bursa'nın yeşillikler içindeki güzelliğini anımsatarak, bugünkü yapılaşma ve sanayileşme politikalarının şehrin doğal ve tarihi dokusuna zarar verdiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, şehir planlamasında acil düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtiyor.
28 Nisan 2024

İspanya, zengin yabancılara oturma izni sağlayan ve konut fiyatlarını artırarak yerel halkı pazar dışına iten 'altın vize' programını sonlandırdı. Program, Avrupa genelinde konut fiyatlarını yükseltmiş ve barınma krizini körüklemişti. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer programları ya kapatıyor ya da düzenlemeler getirerek spekülatif alımları azaltmaya çalışıyor. Bu durum, yerel halkın konut erişimini zorlaştırırken, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
28 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Sertaç Eş'in yazısında, Türkiye'nin gelir dağılımı ve servet eşitsizliği konularında Avrupa'daki en kötü durumda olan ülkelerden biri olduğu belirtiliyor. Gini katsayısına göre Türkiye, Letonya ve İsveç'ten sonra gelir dağılımı en kötü üçüncü ülke konumunda. Ayrıca, Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesim, ülke servetinin yüzde 39.5'ini elinde bulunduruyor. Türkiye'deki yetişkinlerin yüzde 70.6'sının serveti ise 10 bin doların altında.
26 Nisan 2024

Malatya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sırasında, bir çocuk balonuyla yanlışlıkla bir drone'a çarptıktan sonra bir yetişkin tarafından tekmelenmiştir. Olay, sosyal medyada yayıldıktan sonra büyük tepki toplamış ve çocuğun ailesi şikayetçi olmuştur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'ın talimatıyla olaya müdahil olmaya karar vermiş ve mağdur çocuk ile ailesine psikososyal destek sağlanacağını açıklamıştır.
25 Nisan 2024

Alman hükümeti, emekli maaşlarına %4,57 oranında zam yapma kararı aldı. Bu zam, Mart ayında Almanya'da açıklanan %2,2'lik enflasyon oranının iki katıdır ve 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Almanya, 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık enflasyonun üzerinde bir zam yapacak. Ayrıca, bu zam ile 1990'daki Almanya'nın birleşmesinden sonra ilk kez ülkenin tamamındaki emekliler için aynı zam oranı uygulanacak.
25 Nisan 2024

Türkiye'de otistik bireyler ve aileleri, anayasal ve yasal haklara eşit şekilde erişimde ciddi ayrımcılıklarla karşılaşıyor. Otistik bireylerin temel haklarına erişimde yaşadığı sorunlar, sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi ve çeşitli projelerle gündeme getiriliyor. Özellikle eğitim ve sağlık hizmetlerinde yaşanan ayrımcılık, otistik bireylerin toplumsal entegrasyonunu zorlaştırıyor. Ayrıca, otistik bireyler için uygun bakım evlerinin eksikliği ve yasal hakların uygulanmaması gibi sorunlar devam ediyor.
25 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yalnız yürüyüşü sırasında çekilmiş bir videoyu paylaştı. Videoda, Ferdi Tayfur'un 'Söyleten Sensin' adlı şarkısı eşlik ediyor. Şarkı sözleri, sitem dolu ifadeler içeriyor ve Bahçeli'nin bu şarkıyı seçmesi, muhtemelen siyasi bir mesaj taşıyor.
24 Nisan 2024

İtalya'nın Milano şehrinde, gece yarısından sonra pizza ve dondurma satışı yapılması yasaklanacak. Bu yasak tasarısı, parlamentodan geçerse mayıs ayında yürürlüğe girecek ve mayıs-kasım ayları arasında uygulanacak. Yasak, hafta içi 00:30 ve hafta sonları 01:30 sonrası için geçerli olacak. Belediye Başkan Yardımcısı Marco Granelli, yasağın amacının sosyal hayat ile şehir sakinlerinin huzuru arasında denge sağlamak olduğunu belirtti.
24 Nisan 2024

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde, bir vatandaş sevgilisiyle vakit geçirdiği belediye bankını çalarak sosyal medya üzerinden bu eylemini paylaştı. Vatandaş, sevgilisine olan duygularını ifade ederken, Tepebaşı Belediyesi ise sosyal medya hesabı üzerinden bu kişiye bankı geri bırakması yönünde çağrıda bulundu. Belediye, aşka saygılarının sonsuz olduğunu belirtti fakat halka ait olan mülkün geri getirilmesini istedi.
24 Nisan 2024

Patiswiss'in eski CEO'su Elif Aslı Yıldız, kişisel sosyal medya hesaplarını kapattı. Bu karar, Yıldız'ın bir müşterinin küflü çikolata ile ilgili paylaşımına verdiği tepki ve sonrasında yaşananlar nedeniyle istifa etmesinin ardından geldi. Ayrıca, Yıldız'ın Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans programından mezun olduğuna dair özgeçmiş bilgileri de yalanlanmıştı. Şu anda yalnızca Instagram'daki kurumsal hesabı aktif durumda.
24 Nisan 2024

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla İstanbul Valisi Davut Gül'ün yerine geçici olarak valilik görevini üstlenen çocuk, Derin Mina Koç, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verdi. Bu karar, daha önce vali tarafından Taksim'in kutlamalara kapalı olacağının duyurulmasının ardından geldi. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için büyük bir simgesel öneme sahiptir. Ancak son yıllarda bu meydanda kutlamaların yapılması engellenmişti.
23 Nisan 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olduğunu duyurdu ve alternatif bir alanın kullanılacağını belirtti. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için büyük bir simgesel anlam taşımakta. Ancak, 2012 yılından bu yana burada kutlamalar yapılmamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Taksim'de kutlama yapma isteğinin 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini ifade etti.
23 Nisan 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Türkiye'deki çocuk istihdamındaki artışa ve ciddiyetine dikkat çekti. TÜİK'in 'İstatistiklerle Çocuk 2023' raporuna göre, 2021'den 2023'e kadar çocuk istihdamı 239 bin kişi artarak 759 bine ulaştı. Çocuk istihdam oranı ise yaklaşık 6 puan artışla %19,6'ya yükseldi. DİSK, 15 yaş altı ve tarımsal alanda mevsimlik çalışan çocukların durumunun daha da vahim olduğunu belirtti.
23 Nisan 2024

Real Madrid futbol takımının oyuncusu Arda Güler, takım arkadaşlarını evinde ağırlayarak mangal partisi verdi. Partide Brahim Diaz ve Federico Valverde gibi isimler yer aldı. Etkinlikte mangal yapmanın yanı sıra masa tenisi ve çeşitli oyunlar oynandı. Günün sonunda Arda'nın isteği üzerine grup halay çekti.
22 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi sendikalarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlama isteğini eleştirdi. Bakan Işıkhan, bu ısrarın 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini belirtti. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir öneme sahip. Anayasa Mahkemesi, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını bir hak ihlali olarak değerlendirmişti.
22 Nisan 2024

Işıl Özgentürk, Türkiye'de artan yoksulluk seviyesinin günlük yaşama etkilerini anlatıyor. Metro inşaatında çalışan işçilerin düşük ücretlerle nasıl geçindiklerini, mahalledeki insanların ekonomik sıkıntılar içinde nasıl yaşadıklarını ve evcil hayvan sahiplerinin artan maliyetlerle nasıl mücadele ettiğini örneklerle açıklıyor. Yazı, ekonomik zorlukların toplumun farklı kesimlerini nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.
21 Nisan 2024

Yerel seçimler sırasında iktidar adaylarının eleştirdiği 'Kent Lokantaları' hizmeti, seçimlerde muhalefetin lehine bir etken oldu. Uğur Dündar, bu hizmetin yoksullar için büyük bir destek olduğunu ve CHP Genel Başkanlığının, partinin kazandığı tüm belediyelerde bu uygulamanın genişletilmesini istediğini belirtti. Dündar, sosyal belediyecilik anlayışının bir parçası olarak görülen 'Kent Lokantaları'nın, yoksulların açlıkla mücadelesinde önemli bir işlev gördüğünü vurguladı.
21 Nisan 2024
İşaretlediklerim