Hayri Kozanoğlu, Türkiye'de ekonomik durumun zorlaşacağını ve ihracatın öneminin artacağını belirtiyor. Ancak, ihracat odaklı büyümenin ucuz işgücüne bağlı olduğunu ve bu durumun asgari ücretin 2025'e kadar sabitlenmesini gerektirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, mevcut asgari ücretle emekçilerin satın alma gücünün düştüğü, enflasyonun özellikle gıda, kira ve ulaştırma kalemlerinde çok yüksek olduğunu belirtiyor. Kozanoğlu, 1 Mayıs'ın, emekçilerin taleplerini yükseltmek için önemli bir fırsat olduğunu ve toplumsal muhalefetin bu talepler karşısında emekçilerin yanında durması gerektiğini vurguluyor.
9 Nisan 2024

2023 yılında Aile Bakanlığı, Türkiye genelinde 4 milyon 890 bin 239 haneye toplamda 172.1 milyar TL sosyal yardım ödeneği dağıtmıştır. Sosyal yardımlardan en fazla yararlanan iller sırasıyla İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van ve Adana olmuştur. Yardımlar, illerin nüfusuna göre değil, ihtiyaç sahibi yurttaşların sayısına göre yapılmaktadır. Özellikle Hakkâri, Şanlıurfa, Ağrı ve Van gibi illerde hane başına yapılan yardımlar dikkat çekmektedir. Bu durum, Türkiye'nin ciddi bir yoksulluk sorunuyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
9 Nisan 2024

NASA'nın X (eski adıyla Twitter) platformundaki Ay hesabı, 8 Nisan'da gerçekleşen yılın ilk tam Güneş tutulması sırasında, Ay'ın Güneş'i fiziken engellemesini takiben, bir şaka yaparak Güneş hesabını engelledi. Bu olay, Meksika, ABD ve Kanada'nın bazı bölgelerinde gözlemlenen ve yaklaşık 186 kilometre genişliğinde bir yol izleyen tam Güneş tutulması sırasında gerçekleşti. NASA'nın bu eğlenceli yaklaşımı, sosyal medyada dikkat çekti ve kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
9 Nisan 2024

CHP'nin 22 yıl sonra AKP'yi yendiği seçimler, yurt dışına göç etmiş Türk vatandaşları arasında umut yaratsa da, çoğu için geri dönüş yeterli bir sebep değil. TÜİK verilerine göre, Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı 2022'de bir önceki yıla göre %62,3 arttı. Gidenlerin geri dönmeyi düşünmemesinin nedenleri arasında politik iklimin yanı sıra ekonomik istikrarsızlık ve iş hayatında değer görememe gibi faktörler yer alıyor. Yurt dışında yaşayan bazı Türk vatandaşları, seçim sonuçlarını olumlu karşılasalar da, yaşam standartları ve sosyal adalet gibi konularda yaşadıkları ülkelerdeki durumdan memnun olduklarını ve bu nedenle dönme planları olmadığını belirtiyor.
8 Nisan 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in olağanüstü kurultayda aday olmayacağını açıklamasının ardından, parti içinden birkaç isim genel başkanlık için adaylıklarını duyurdu. Bu isimler arasında İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi Günay Kodaz, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın ve TBMM Grup Başkanvekili Dervişoğlu bulunuyor. En son olarak, İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın da adaylığını sosyal medya üzerinden ilan etti. Aydın, partiyi yeniden ayağa kaldırmak ve Türkiye'ye umut olmak amacıyla aday olduğunu belirtti.
8 Nisan 2024

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024

Türkiye'de gıda enflasyonu Mart ayında yüzde 70'e ulaşırken, bu durum baklava fiyatlarını da etkiledi. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, bayramda 6 bin ton baklava tüketilmesini beklediklerini belirtti ve kaliteli bir cevizli baklavanın kilogram fiyatının 600-700 TL, fıstıklı baklavanın ise 750-850 TL arasında olduğunu açıkladı. Şehirden şehire değişen fiyatlar nedeniyle, bazı yerlerde fıstıklı baklavanın kilosu 1000 TL'ye kadar çıkıyor. Üreticiler, artan girdi maliyetleri nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ve fiyatlara yansıtamadıkları zamlar nedeniyle kârlılıklarının düştüğünü ifade ediyor.
7 Nisan 2024

Görme engelli avukat Mustafa Keskin'in yaşadığı ayrımcılık ve erişilebilirlik ihlalleri nedeniyle şikayeti üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Vakıfbank ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) 140 bin 934'er lira para cezası verdi. Keskin, banka hesabı açma sürecinde ve BDDK'ya yaptığı şikayetlerde engellilere yönelik ayrımcılıkla karşılaştı. TİHEK, Vakıfbank'ın ilgili hukuki düzenlemelere uymadığı ve BDDK'nın denetleyici görevini yerine getirmediği gerekçesiyle her iki kuruma da idari para cezası uyguladı.
7 Nisan 2024

31 Mart'ta ikinci kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, seçim sonrası ilk icraat olarak kadınlara ücretsiz hijyenik ped desteği sağlama kararı aldı. Bu destek, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi aracılığıyla ayda bir kez sağlanacak. Daha önce belediye, 9-30 yaş arası kadınlara ücretsiz HPV aşısı sağlama kararını da duyurmuş ve bu uygulama kamuoyundan destek görmüştü.
4 Nisan 2024

Şeref Oğuz, Türkiye'nin milli gelirini 1 trilyon dolara çıkarma hedefinin bir kalkınma davası olduğunu ancak bu hedefin gerçekleştirilemediğini belirtiyor. Oğuz, bir ülkenin kalkınma hedeflerinin, o ülkenin değer ve inançlarına dayanan bir dava olduğunu ve bu davaların ulusun uygarlık yolculuğunda önemli bir yer tuttuğunu vurguluyor. Cumhuriyetin 100. yılında ekonomiyi ilk 10 ülke arasına taşıma ve ihracatı yıllık 500 milyar dolara çıkarma gibi iddialı hedeflerin de benzer şekilde başarılamadığını ifade ediyor.
4 Nisan 2024

ABD merkezli video paylaşım platformu YouTube, Hindistan'da yaklaşık 1 milyar seçmenin katılacağı genel seçimler öncesinde, kendi kurallarını ihlal ederek dezenformasyon içeren seçim reklamlarını onayladı. Global Witness ve Access Now gibi sivil toplum kuruluşları tarafından YouTube'un dezenformasyonu önleme yeteneğini test etmek amacıyla gönderilen 48 reklam, YouTube tarafından incelendikten sonra onaylandı. Reklamlar, Hindistan'da yaygın olarak konuşulan üç farklı dilde hazırlandı ve YouTube, 24 saatlik inceleme süresi içinde tüm reklamları onayladı. Bu durum, YouTube'un ABD'de seçim döneminde benzer içerikleri engellemesine rağmen, Hindistan'da farklı bir tutum sergilediğini gösteriyor.
4 Nisan 2024

Alaattin Aktaş, Türkiye'nin seçim sonuçlarına verdiği tepkiyi ve bu sonuçların ülkeye olan etkisini değerlendiriyor. Seçimlerin sonucunda CHP'nin zaferi ve AKP'nin durumu üzerine yapılan değerlendirmeler, toplumun ve piyasaların tepkileri inceleniyor. Aktaş, seçim sonuçlarının Türkiye'yi daha büyük bir kaostan kurtardığını ve ülkenin bu sonuçlarla 'nefes aldığını' belirtiyor. Ayrıca, ekonomik istikrar ve piyasa hareketlerinin önemine değinerek, büyük resme odaklanmanın önemini vurguluyor.
2 Nisan 2024

Beyoğlu Belediye Başkanı olarak seçilen İnan Güney'in Gezi Parkı direnişine verdiği destek, sosyal medyada geniş yankı buldu. 1994 yılından bu yana Refah Partisi, Fazilet Partisi ve AKP tarafından yönetilen Beyoğlu, son yerel seçimlerde CHP'ye geçti. Güney'in Gezi direnişi sırasında çekilmiş fotoğrafları, sosyal medyada gündem oldu ve bu durum, Gezi Parkı direnişinin sembolik önem taşıyan Beyoğlu'nda CHP'nin zaferiyle birleşti.
1 Nisan 2024

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) Türkiye genelinde iki puan farkla geride bıraktı. Bu sonuç, AKP'nin ilk kez ülke genelinde CHP'nin gerisine düşmesi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) baraj altında kalmasıyla sonuçlandı. Sosyal medya kullanıcıları, seçim sonuçlarını çeşitli mizahi paylaşımlarla kutladı. Bu paylaşımlar arasında uzaydan çekilmiş Türkiye fotoğrafları, seçim sonuçlarına dair esprili yorumlar ve siyasi figürlere yönelik mizahi eleştiriler yer aldı.
1 Nisan 2024

6 Şubat depreminin birinci yıldönümünde, Adıyaman'da 8 bin 387 insanın hayatını kaybettiği felaketin anısına binlerce kişi soğuk havada yürüyüş yaptı. 'Sahipsiz memleket' sloganıyla yürüyen kalabalık, büyük bir sessizlik içinde hareket etti. Aynı şehirde, 31 Mart seçimlerinde, uzun yıllardır AK Parti'nin kalesi olarak bilinen Adıyaman'da CHP milletvekili Abdurrahman Tutdere, belediye başkanlığını kazanarak büyük bir sürpriz yarattı. Seçimlerde AK Parti'nin oy oranı düşerken, seçmenin bir kısmı sandığa gitmeyerek partisine ceza kesti.
1 Nisan 2024

Yerel seçimlerin ilk sonuçları beklenirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kampanya direktörlüğünü yürüten iletişimci Necati Özkan, sosyal medyada 'Tsunami :)' şeklinde bir paylaşım yaptı. Bu paylaşım, İmamoğlu'nun İstanbul'da açık ara önde olduğuna dair yorumlara neden oldu. Özkan, önceki seçimlerde de İmamoğlu'nun kampanyasını yönetmişti.
31 Mart 2024

Türkiye genelinde gerçekleşen yerel seçimlerde, sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar oy kullanmak için sandık başına gitti. Bu seçimlerde, her zaman olduğu gibi ünlü isimlerin nerede ve nasıl oy kullandıkları da merak konusu oldu. Cem Yılmaz, Tuğba Özay, Hande Erçel, İlker Aksum, Cemre Kemer, İclal Aydın, Gökçe Bahadır, Tülin Oral ve Esra Erol gibi tanınmış isimler, oy kullanma süreçlerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak takipçileriyle etkileşime girdi. Ünlülerin oy kullanma anları, seçimlerin sosyal ve kültürel yönünü de ön plana çıkardı.
31 Mart 2024

Eski milli okçu Metin Gazoz'un oğlu Mete Gazoz, babasından aldığı ilk spor eğitiminin üzerine koyarak, okçulukta büyük başarılar elde etti. 2016 Rio Olimpiyatları'nda genç yaşına rağmen dikkat çeken Mete, sonrasında Avrupa ikinciliği ve Dünya Kupası başarılarıyla dünya sıralamasında dördüncü sıraya kadar yükseldi. Olimpiyat Şampiyonu olmasıyla birlikte, Mete Gazoz gençler ve çocuklar için bir idol haline geldi ve okçuluğun Türkiye'deki yüzü olarak gençlere ilham vermeye devam ediyor.
31 Mart 2024

Tel Aviv'de toplanan binlerce İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını ve Gazze'deki rehinelerin geri getirilmesini talep etti. Protestolar, Netanyahu hükümetinin Gazze'deki saldırıları ve rehinelerin hala getirilmemesi nedeniyle her hafta cumartesi günü düzenleniyor. Protestocular, İsrail bayrakları taşıyarak ve hükümet aleyhinde sloganlar atarak yürüdüler. ABD istihbaratı, bu tür protestoların artacağını ve Netanyahu hükümetinin bu nedenle zor durumda olduğunu belirtti.
31 Mart 2024

İtalya Serie A'da mücadele eden Napoli takımı, Brezilyalı takım arkadaşları Juan Jesus'a yapılan ırkçılık sebebiyle bir protesto gerçekleştirdi. Takım, Atalanta maçı öncesinde diz çökerek Juan Jesus'a destek verdi. Bu eylem, ABD'de ırkçılık karşıtlığını sembolize eden bir hareket olarak biliniyor. Juan Jesus, daha önce Inter-Napoli maçında Interli Francesco Acerbi tarafından ırkçı hakaretlere maruz kaldığını iddia etmiş, ancak Acerbi bu iddialar nedeniyle herhangi bir ceza almamıştı.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim