İsviçre, askeri mühimmatın göllere boşaltılması sonucu oluşan kirliliği temizlemek için en iyi üç projeye 50 bin frank ödül vereceğini duyurdu. Luzern, Neuchatel, Thun ve Brienz gibi göllerde tonlarca mühimmat birikmiş durumda. Mühimmat temizliğinin milyarlarca dolara mal olması bekleniyor ve bu durum göl ekosistemleri için ciddi riskler taşıyor. Emekli jeolog Marcos Buser, askeri çöplerin bertarafı konusunda yetkilileri yıllar önce uyarmıştı.
19 Ağustos 2024

İstanbul’un Kağıthane ilçesinde Filistinli iş insanı F.M. aracındayken silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda F.M. ve koruması yaralanırken, direksiyondaki Filistinli A.K. hayatını kaybetti. Saldırıda susturucu kullanıldığı ve maskeli saldırganların kaçtığı belirlendi. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.
19 Ağustos 2024

Filipinler'de yurt dışına çıkmamış bir kişide M çiçeği virüsü tespit edildi. Endonezya'da da bu yıl 14 vaka bildirildi ve ülke dışından gelenlere yönelik testler sıkılaştırıldı. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün uluslararası yayılma potansiyeli nedeniyle acil durum ilan etti. Afrika Birliği de kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşıyor ve genellikle hafif seyrediyor.
19 Ağustos 2024

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde bir kadın doktorun tecavüz edilip öldürülmesinin ardından sağlık çalışanları greve gitti. Kalküta'da başlayan protestolar, Yeni Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi diğer büyük şehirlere de yayıldı. Doktorlar, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve güvenliklerinin sağlanmasını talep ediyor. Başbakan Narendra Modi, cinayeti kınayarak kadınlara yönelik şiddetin ağır ve hızlı bir şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.
18 Ağustos 2024

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Diyarbakır'da Amedspor'un İstanbulspor ile oynayacağı maçı izlemek üzere kente geldi. Hacıosmanoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Serra Bucak, Vali Murat Zorluoğlu ve Amedspor Başkanı Aziz Elaldı ile yemekte bir araya geldi. Hacıosmanoğlu, kardeşliği futboldan başlatmak istediğini belirterek, Diyarbakır'daki ilk maça katılma sözünü yerine getirdi.
18 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın çevrimiçi belge tarama sistemine 1 Ocak ile 31 Temmuz arasında 386 bin 34 araştırmacı giriş yaptı ve 1 milyon 594 bin 972 belge arandı. Araştırmacılar en çok 'Dışişleri Bakanlığı Muhtelit Mübadele Komisyonu Tasfiye Talepnameleri' konusuna ilgi gösterdi. En çok görüntülenen belgeler arasında Romanya ve Bulgaristan’dan gelen Türklerin yerleştirilme süreçleriyle ilgili dokümanlar yer aldı. Sistemi en çok kullananlar yüzde 39,8 ile öğrenciler oldu.
18 Ağustos 2024

Japon sanatçı Chiharu Shiota'nın, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü kapsamında İstanbul Modern için özel olarak ürettiği 'Dünyalar Arasında' adlı sergi, 6 Eylül 2024'te izleyiciyle buluşacak. Sergi, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları odağına alıyor. Japan Foundation, Japonya Büyükelçiliği ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen sergi, 20 Nisan 2025'e kadar ziyaret edilebilecek.
18 Ağustos 2024

Bursa'nın Mudanya ilçesi Göynüklü Mahallesi ve Osmaniye'nin Sumbas ilçesi Bağdaş Yaylası Demircibucağı mevkisinde orman yangınları çıktı. Yangınlara Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan müdahale ediyor. İzmir'in Menderes ilçesindeki yangınla mücadele devam ederken, Bolu ve İzmir'in Karşıyaka ve Urla ilçelerindeki yangınların kontrol altına alındığı bildirildi. Yangınların bilançosu henüz bilinmiyor.
18 Ağustos 2024

İzmir'in Karşıyaka ve Urla ilçelerindeki orman yangınlarının kontrol altına alındığı, Menderes ilçesindeki yangınla mücadelenin ise sürdüğü bildirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangınlarla ilgili provokatif paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle 20 sosyal medya hesabı yöneticisinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya, bu tür paylaşımların halk arasında nifak tohumları ekmeye çalıştığını ve adalete teslim edileceğini belirtti. Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, İzmir başta olmak üzere ülke genelinde orman yangınlarına ilişkin provokatif paylaşımlar yapıldığını tespit etti.
18 Ağustos 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karıştıktan sonra ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un avukatları, müvekkillerinin tutukevinde saldırıya uğradığını ve psikolojisinin bozulduğunu belirterek tahliye talebinde bulundu. Avukatlar, çocuk psikoloğu Dr. Elliot Atkins'in hazırladığı psikiyatri raporunu mahkemeye sundu ve hakimin daha önce reddettiği kefaletle şartlı tahliye talebini yeniden değerlendirmesini istedi. Cihantimur, Türkiye'nin talebi üzerine ABD'de yakalanmış ve tutuklanmıştı.
18 Ağustos 2024

Sedat Peker, 2021 yılında yayımladığı dokuz video ile devlet-siyaset-mafya ilişkilerine dair önemli ifşaatlarda bulundu. Can Dündar, bu ifşaatları temel alarak bir belgesel hazırladı ve belgesel Almanya'da yayımlandı. Dündar, belgeselin Türkiye'de yayımlanmasının mümkün olmadığını belirtti ve belgeselin Almanya'da büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Belgesel, Peker'in ifşaatlarının yanı sıra Türkiye'deki derin devlet yapısını da ele alıyor.
18 Ağustos 2024

İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda 27 bin 859 litre sahte içkiye el konuldu. İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dezenfektan ve yüzey temizleyicisi adı altında alkollü içki üretmek isteyenlere etil alkol satışı yapıldığını tespit etti. Tuzla, Büyükçekmece, Avcılar, Pendik ve Esenyurt'ta düzenlenen operasyonlarda 17 kişi gözaltına alındı ve çok sayıda sahte içki malzemesine el kondu. Şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
17 Ağustos 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Texas Instruments'a 1,6 milyar dolara kadar doğrudan finansman sağlayarak çip üretimini artırmayı hedefliyor. Bu yatırım, yerel tedarik zinciri dayanıklılığını güçlendirmek, ulusal güvenliği geliştirmek ve ülkenin rekabet gücünü artırmak amacıyla yapılacak. Texas Instruments, bu finansmanla Texas ve Utah'ta üç yeni son teknoloji tesis inşa edecek ve 2 binden fazla istihdam yaratmayı planlıyor. Ayrıca şirkete yaklaşık 3 milyar dolar kredi imkanı da sağlanacak.
16 Ağustos 2024

Başakşehir Tapu Müdürlüğü'nde rüşvet karşılığında usulsüz işlem yapıldığı iddialarına yönelik operasyonda 17 şüpheli gözaltına alındı. Küçükçekmece savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, müdürlükte maddi menfaat karşılığında usulsüz tapu işlemi yapıldığı belirlendi. Şüphelilerin usulsüz tapu işlemlerinden 1 milyon liralık kazanç elde ettikleri ortaya çıktı. İstanbul merkezli İzmir, Bursa ve Şırnak'ta düzenlenen eş zamanlı operasyonda, aralarında tapu müdürleri ve memurlarının da bulunduğu 17 kişi yakalandı.
16 Ağustos 2024

İzmir'in Konak ilçesinde iki kişinin su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybettiği olayla ilgili iddianame, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Olayda sorumluluğu olduğu iddia edilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eski başkan Tunç Soyer de dahil beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İddianamede, İZSU Genel Müdürü de dahil 13'ü tutuklu 42 kişi hakkında 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçundan 22 buçuk yıla kadar hapis cezası isteniyor. Davanın ilk duruşması 5 Eylül'de görülecek.
16 Ağustos 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, pazartesiden itibaren Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin 4 ile 8 derece üzerine çıkacağını bildirdi. Özellikle kıyı kesimlerde, Marmara Bölgesi’nin güney kesimleri, İç Ege, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimleri, İç Anadolu, Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimleri ve Doğu Anadolu’yla Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kuzey kesimlerinde sıcaklık artışı bekleniyor. Vatandaşlara, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olanlar için, sıcaklıkların en etkili olduğu 11.00-16.00 saatlerinde açık alanda bulunmamaları uyarısı yapıldı.
16 Ağustos 2024

Suriye'nin Hama kentine bağlı Salamiyah'ta 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Türkiye'nin Hatay iline bağlı Yayladağı ilçesinden de hissedildi. Depremin derinliği 7.16 km olarak ölçüldü. Olayın ardından AFAD ve diğer ilgili kurumlar durumu yakından takip ediyor.
16 Ağustos 2024

Trendyol Süper Lig'in ikinci haftası, Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanacak maçla başlayacak. İkinci hafta maçları 16-19 Ağustos tarihleri arasında oynanacak ve toplamda dokuz maç yapılacak. Trabzonspor bu haftayı bay geçecek. Maçların hakemleri ve saatleri de belirlenmiş durumda.
16 Ağustos 2024

Samsun'un doğal güzelliklerinden Ladik Gölü, kuraklık nedeniyle 11 kilometrekareden 7,2 kilometrekareye kadar küçüldü. Doç. Dr. Muhammet Bahadır, kuraklık devam ederse gölün 10-15 yıl içinde tamamen yok olabileceğini belirtti. Göl, 90 farklı kuş türüne ev sahipliği yaparken, çevresindeki köyler ve ilçeler için önemli bir su kaynağı. Bahadır, sürdürülebilir sulama yöntemlerinin acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.
16 Ağustos 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle soruşturma ile karşı karşıya kaldı. Özdağ, Adalet Bakanlığı'nın 'Suriye Aile Hukuku' isimli kitabı aile mahkemelerine gönderdiğini ve Suriyelilerle ilgili kararlarda bu kitabın esas alındığını iddia etti. Adalet Bakanlığı bu iddiayı yalanladı ve Ankara başsavcılığı, Özdağ'ın paylaşımı hakkında soruşturma başlattı.
16 Ağustos 2024
İşaretlediklerim