Gaziantep'te yaşanan deprem felaketinde babalarını kaybeden dokuz çocuk, anneleri olmadan İsmailağa Cemaati'ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından işletilen bir Kuran kursuna yerleştirildi. Olayın medyada yer almasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukları bu kurstan aldı. Vakıf yöneticisi ve il müftüsü, çocukların durumu ve kursun işleyişi hakkında bilgi verdi. Bakanlık ise daha önce iddiaları yalanlamıştı.
25 Şubat 2023

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle kapatıldı. Kapatma kararına ilişkin Ekşi Sözlük yöneticilerine herhangi bir içerik dayanak gösterilmedi. Platform, Twitter üzerinden '#ekşisözlüksansürükalksın' etiketiyle bir kampanya başlattı. Sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu ve diğer sosyal medya kullanıcıları da kampanyaya destek vererek sansürün kaldırılmasını talep etti.
24 Şubat 2023

Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümünde, bölüm başkan yardımcılarından birinin eşi ve diğer başkan yardımcısı için özel olarak hazırlanmış gibi görünen iki profesörlük kadrosu ilanı yayımlandı. İlanlarda belirtilen şartlar, bu kişilerin doktora tezleri ve çalışmalarıyla örtüşüyor. İlanlara sadece bu kişiler başvurdu ve bu durum akademik rekabeti ortadan kaldırarak diğer potansiyel adayların başvurularını engelledi. Ayrıca, bölüm öğretim üyelerinin ilan şartlarından haberdar olmadığı ve şartların kapalı kapılar ardında belirlendiği belirtiliyor. Yayımlanan ilanlarla ilgili yedi dava açıldı ve bu durum, YÖK ve Danıştay'ın kişiye özel ilanlara karşı aldığı kararlarla çelişiyor.
24 Şubat 2023

Türk yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un New York'taki Museum of Modern Art'ta (MoMA) açılan 'Unsupervised' sergisi, hem olumlu yorumlar aldı hem de ABD'nin önde gelen sanat eleştirmenlerinden Jerry Saltz tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Saltz, Anadol'un eserlerini 'yarım milyon dolarlık ekran koruyucu' olarak nitelendirirken, Washington Post yazarı Sebastian Smee ise Anadol'un yaratım sürecini ve sanat tarihindeki yerini olumlu bir şekilde ele aldı. Anadol, Twitter üzerinden eleştirilere yanıt vererek, yapay zeka ile yapılan sanatın değerini ve eleştirmenlerin önyargılı yaklaşımlarını dile getirdi.
24 Şubat 2023

HBO'nun Emmy ve Altın Küre ödüllü dizisi 'Succession', dördüncü sezonuyla sona erecek. Dizinin yaratıcısı Jesse Armstrong, New Yorker'a verdiği röportajda dizinin devam etmeyeceğini ve devam dizisi olmayacağını belirtti. Ancak Armstrong, gelecekte diziyi yeniden çekme ihtimaline dair belirsiz sinyaller verdi. 'Succession'ın final sezonu, 26 Mart'ta HBO'da yayınlanacak.
24 Şubat 2023

Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Rudaw, Avesta Kitap ve Evrensel gazetesinin YouTube kanallarının 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellenmesine karar verdi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi bu bilgiyi paylaştı. YouTube, henüz bu kararı uygulamaya koymadı.
24 Şubat 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), depremle ilgili yayınlar nedeniyle Halk TV ve TELE1'e program durdurma ve para cezası, FOX TV'ye ise para cezası verdi. TELE1'in ekranı üç gün süreyle karartıldı. PEN Yazarlar Derneği, bu cezalara yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, deprem sonrası yaşanan aksaklıklar ve 'devlet yok' eleştirilerine RTÜK'ün verdiği cezalarla 'devlet var' mesajı verildiği ifade edildi.
24 Şubat 2023

6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve 105 kişinin ölümüne sebep olan Hatay'daki Rende Sitesi'nin sahibi Arif Sami Rende, binada kreş yapmak için kolon kesildiği iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Rende'nin avukatlarının yaş haddi sebebiyle yaptığı itiraz sonucu serbest bırakıldığı bildirildi. 2016 yılında Rende hakkında kolon kesme iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuş, ancak savcılık takipsizlik kararı vermişti. Depremler sonrası Hatay başsavcılığı, bu savcı hakkında inceleme başlattı.
24 Şubat 2023

UEFA Avrupa Ligi son 16 turu kura çekimi sonucunda Fenerbahçe, İspanya'nın Sevilla takımıyla eşleşti. Sevilla, UEFA Avrupa Ligi'nde en çok şampiyon olan takım olup, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nden elenerek Avrupa Ligi'ne katılmıştır. Sevilla, ligde zor bir sezon geçirmesine rağmen son dönemde formunu toparlamıştır. Fenerbahçe ise daha önce 2007-2008 sezonunda Sevilla'yı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde eleyerek çeyrek finale yükselmişti.
24 Şubat 2023

AKP, seçimleri erteleme fikrinden vazgeçerek depremle ilgili bir bilim kurulu oluşturma kararı aldı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, kurulda sürpriz isimlerin yer alacağını belirtti. Sosyal medya kullanıcıları bu durumu alaya alarak, 1999 depremi sonrası ceza alan Veli Göçer, Hakan Ural ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş gibi isimleri kurul başkanı olarak önerdiler. Ayrıca, Yusuf Güney, Mustafa Ceceli, Demet Akalın gibi ünlü isimlerin de kurulda yer alabileceği yönünde esprili yorumlar yapıldı.
24 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün kapatılmasını savunarak, savcıların tek tek link peşinde koşamayacağı gerekçesiyle sitenin tamamen kapatılmasını haklı bulduğunu belirtti. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatılmış, ancak kapatma kararına ilişkin herhangi bir içerik dayanak gösterilmemişti. Ahmet Hakan, Ekşi Sözlük'ün başlarda iyi bir fikir olduğunu ancak sonradan 'zıvanadan çıktığını' ve kişisel hakları ihlal ettiğini iddia etti. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Başkanı Fehmi Ünsal Özmestik ise sitenin tamamen kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
24 Şubat 2023

Cumhur İttifakı, 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde Suudi Arabistan'da hacda olacak 70 bin kişinin oy kullanabilmesi için geçmişte yurt dışında çalışan işçiler için uygulanan bir YSK formülünü yeniden kullanmayı düşünüyor. Seçim tarihinin depremler nedeniyle ertelenip ertelenmeyeceği konusunda iktidar ve muhalefet arasında farklı görüşler bulunuyor. YSK'nın bu konuda henüz bir karar almadığı, ancak muhalefet temsilcilerinin kategorik bir ret içinde olmadıkları belirtiliyor.
24 Şubat 2023

13 Kasım'da İstanbul Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen ve altı kişinin ölümüne, 81 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırının planlayıcısı olduğu iddia edilen Halil Menci, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Suriye'nin kuzeyinde düzenlenen bir operasyonla etkisiz hale getirildi. İstanbul başsavcılığı tarafından hazırlanan 154 sayfalık iddianamede olayla ilgili altı kişi maktul, 123 kişi müşteki, 36 kişi şüpheli olarak yer alıyor.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sona erdi ve AKP, seçim sürecini yeniden inşa etme kararı aldı. Reuters'a göre, AKP'nin yeni sloganı 'Türkiye'yi birlikte inşa ediyoruz' olacak. Hürriyet yazarı Hande Fırat, AKP'nin pandemi döneminde olduğu gibi bir bilim kurulu oluşturacağını ve bu kurulda sürpriz isimlerin yer alacağını belirtti. AKP'li üst düzey isimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın radikal adımlar atacağını ve bilim ile teknolojinin öne çıkacağını ifade etti.
24 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde babalarını kaybeden dokuz çocuk, anneleri olmadan Sakarya'daki İsmailağa Cemaati'ne yakın bir vakıf tarafından yürütülen bir Kuran kursuna yatılı olarak verildi. Vakıf yöneticisi ve il müftüsü, çocukların eğitim ve bakımının Diyanet İşleri Başkanlığı kontrolünde olduğunu belirtirken, vakıf görevlisi çocukların eğitimine vakıf tarafından da katkı sağlandığını ifade etti. Çocukların annelerinin yanında kalmamasının sebebi olarak annelerinin yanında yer olmaması gösterildi.
24 Şubat 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda çeşitli atama ve görevden alma kararları alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda Personel Genel Müdürlüğü ve diğer genel müdürlük pozisyonlarına yeni atamalar yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda iş müfettişliklerine atamalar gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda ise bir genel müdür yardımcısı görevden alındı ve diğer genel müdür yardımcılıklarına yeni atamalar yapıldı.
24 Şubat 2023

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, Hatay'da deprem sonrası yaşanan sorunlara dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu, meslektaşlarının tükendiğini ve bölgede sağlık hizmeti seferberliği başlatılması gerektiğini belirtti. Antakyalı Dr. Ali Çerkezoğlu, yönetim krizine ve halkın yaşadığı mağduriyetlere işaret etti. İstanbul Tabip Odası, bölgeye destek için Hatay ve Adıyaman tabip odalarıyla işbirliği yaparak, sağlık hizmetleri ve malzeme desteği sağladı. Ayrıca, bölgede yaşanan sağlık hizmetlerindeki organizasyon ve koordinasyonsuzluğu eleştirdi.
24 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'dan 'kayıtsız, şartsız ve hemen' çekilmesi çağrısında bulunan karar tasarısı 141 'Evet', 32 'Çekimser' ve 7 'Hayır' oyu ile kabul edildi. Rusya ve müttefikleri 'Hayır' oyu kullanırken, Çin ve Hindistan gibi ülkeler çekimser kaldı. Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyeliği nedeniyle alınan bu karar bağlayıcı değil, ancak BM Genel Kurulu'nda Rusya ile ilgili kararlar alınmaya devam ediyor.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim