Yunanistan Süper Lig takımlarından PAOK ve AEK, pazar günü oynayacakları maçın gelirinin bir bölümünü Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere bağışlayacaklarını duyurdu. PAOK ayrıca maç günü stadyumda ayni bağış toplayacağını ve kulüp sahibi Ivan Savvidis'in talimatıyla dayanışma faaliyetlerine başladıklarını açıkladı. Türkiye'nin Selanik Konsolosluğu ile işbirliği içinde nakit para toplanacağı ve bağış için banka hesap bilgilerinin paylaşıldığı belirtildi.
18 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Adıyaman'da 13 gün süren arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve barınma sorununun olmadığını belirtti. Bakan, boş çadırların ve KYK yurtlarının mevcut olduğunu, konteyner yerleşimleri için altyapı planlarının tamamlandığını ve kalıcı konutlar için çalışmaların başlayacağını ifade etti. Ancak Adıyamanlılar, çadırlara ulaşamadıklarını ve yalnız bırakıldıklarını iddia ederek yetkililere tepki gösteriyorlar.
18 Şubat 2023

Radikal İslamcı örgüt IŞİD, Suriye'nin Humus kentinin doğusundaki El Sükna bölgesinde mantar toplayan sivillere ve bir kontrol noktasına saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda 61 sivil ve 7 asker hayatını kaybetti. Saldırganlar, makineli tüfeklerle donatılmış motosikletlerle geldikleri bölgede rastgele ateş açtıktan sonra kaçtı. İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD'in mantar hasadı dönemini fırsat bilerek ıssız bölgelerde saldırılar düzenlediğini ve bu saldırılarla Şubat ayından bu yana ölenlerin sayısının 90'a yükseldiğini bildirdi.
18 Şubat 2023

İstanbul'da meydana gelebilecek bir depremde, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) kritik rol oynayacağı, ancak birçok ASM'nin depreme dayanıklı olmadığı ve yeterli güvenlik testlerinden geçmediği belirtiliyor. İstanbul'da 1049 ASM binasında 4 bin 400 aile hekimi hizmet veriyor ve bu merkezlerin yaklaşık %70'i kamu binalarında, %30'u ise 'sanal ASM' olarak hizmet veriyor. İstanbul Tabip Odası ve Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, ASM'lerin depreme hazırlanması gerektiğini ve bu konuda yapılan taleplerin yerine getirilmediğini ifade ediyor. Ayrıca, ASM'lerin afet durumunda sağlık hizmeti sunmaya devam edebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve eğitimlerin güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2023

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin kararını beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları, Türkiye ve Macaristan tarafından henüz onaylanmadı. Türkiye'nin İsveç ile ilişkileri, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi nedeniyle gerilmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, her iki ülkenin de temmuzdaki Vilnius Zirvesi'ne kadar üye olmaları için çalıştığını ifade etti.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremin ardından, evlerini taşımak isteyen vatandaşlardan fahiş fiyatlar talep eden nakliye şirketlerine karşı, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya valilikleri tarafından ev taşıma bedellerine azami sınırlar getirildi. Şanlıurfa, Malatya ve Hatay valilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, belirlenen ücretlerin üzerinde fiyat talep eden firmalara cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Vatandaşların fırsatçılık yapan firmalar hakkında şikayette bulunabilecekleri iletişim kanalları da paylaşıldı.
18 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

Süper Lig takımlarından Hatayspor'un Ganalı oyuncusu Christian Atsu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu yıkılan bir binanın enkazı altında kalarak hayatını kaybetti. Oyuncunun menajeri Nana Sechere, Atsu'nun vefat haberini duyurdu. Hatayspor Kulübü de Atsu'nun cenazesinin Gana'ya gönderildiğini ve futbolcunun unutulmayacağını belirten bir açıklama yaptı.
18 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te yaptığı açıklamada Türkiye'nin deprem hazırlıklarının esas olarak İstanbul depremi için yapıldığını belirtti. Ancak, Kahramanmaraş'ta 2019'da AFAD tarafından yapılan ve Soylu'nun yönettiği büyük bir deprem tatbikatı olduğu hatırlatıldı. Soylu'nun bu açıklamalarına sosyal medyada çeşitli tepkiler geldi. Bazı kullanıcılar ve siyasi figürler, Soylu'nun açıklamalarını eleştirdi ve deprem yönetimi konusunda daha fazla tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
18 Şubat 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), deprem bölgesindeki incelemeler sonucunda bulaşıcı hastalık riskinin arttığını ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, içme suyu temini, temiz kullanma suyu ve tuvalet imkanlarının sağlanması, hijyen eğitimleri, atık yönetimi ve kemirgenlerle mücadele gibi konularda önerilerde bulundu. Ayrıca, sağlık çalışanlarının durumu, hastane güvenliği, aşı ve ilaç temini gibi konularda da tespitlerde bulunarak, çözüm önerileri sundu. Dernek, bulaşıcı hastalıkların takibinin yapılması ve gerekli laboratuvar altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.
17 Şubat 2023

Anadolu Ajansı, depremden etkilenen Hatay şehrinin afet öncesi ve sonrası görüntülerini içeren bir video yayınladı. TRT Haber, bu videoyu 'Bir zamanlar devletti' notuyla sosyal medya hesaplarından paylaştı ancak daha sonra bu notu sildi. Hatay'da meydana gelen depremler, tarihi yapıları ve şehrin işlek caddelerini yıkıma uğrattı. Hatay'ın tarihi ve kültürel önemi vurgulanarak, depremin zarar verdiği önemli yapılar arasında eski meclis binası ve Habib-i Neccar Camisi de yer aldı.
17 Şubat 2023

İstanbul'da bulunan ve Türkiye'nin en köklü tıp fakültelerinden biri olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin binaları, depreme karşı ciddi risk taşıyor. 13 yıl önce başlayan yerinde yenilenme projesi tamamlanamadı. Hastane binalarının kolonları deniz kabuklarıyla dolu ve demirler pas içinde. Çalışanlar ve öğrenciler, binaların depremde yıkılma riskine karşı endişe duyuyor ve duruma dikkat çekmek için 'Cerrahpaşa Deprem İnisiyatifi' adı altında bir eylem düzenliyor. 2019'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası binaların güçlendirileceği söylenmiş ancak sadece yüzeysel düzeltmeler yapılmış.
17 Şubat 2023

FIFA Vakfı, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen ve 42 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan depremlerin ardından afetten etkilenenlere 1 milyon dolarlık acil insani yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım, Türkiye Futbol Federasyonu ve Suriye Futbol Federasyonu ile yapılan görüşmeler sonucunda, temel insani yardım malzemelerinin satın alınması, dağıtılması ve acil barınma ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacak.
17 Şubat 2023

Standard Chartered bankası, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanması ve mevcut ekonomi politikalarını sürdürmesi durumunda dolar/TL kuru için 36 seviyesini öngördü. Rapor, seçim sonuçlarına bağlı olarak dolar için yıl sonu 20 TL veya 36 TL tahmininde bulunuyor ve şu anki tahminin orta noktası 28 TL olarak belirleniyor. Türkiye'nin heterodoks ekonomi politikaları enflasyon ve dövizde rekorlar getirirken, büyüme ve diğer göstergelerde iyileşme sağlanamadı. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri dolar/TL'nin yükselmesine neden oldu.
17 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma ve insani yardım amacıyla Çin ve Hong Kong'dan gelen ekipler, görevlerini tamamladıktan sonra ülkelerine geri döndü. Çin Acil Durum Bakanlığı'na bağlı 82 kişilik ekip ve Hong Kong Yangın Hizmetleri Bakanlığı Şehir Arama ve Kurtarma Timi'nden 59 kişilik ekip, Pekin'e ulaştı. Bu ekipler ve 17 sivil gönüllü ekipten oluşan toplam 441 Çinli görevli, deprem bölgesindeki çalışmalarda onlarca hayatın kurtarılmasına katkı sağladı.
17 Şubat 2023

Eski Başbakan Tansu Çiller, Türkiye'nin çeşitli televizyon kanallarının düzenlediği 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında 1 milyon TL bağışladığını açıklamadığı için eleştirilmişti. Çiller, Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya verdiği demeçte, bağışını yayından önce yaptığını ve teknik sorunlar nedeniyle bağış miktarını açıklama fırsatı bulamadığını belirtti. Daha sonra ulaşarak bağışını teyit ettiğini ve Acun Ilıcalı'nın da bunu açıkladığını ifade etti.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini açıklamasının ardından, YÖK Başkanı Erol Özvar, uzaktan eğitim kararının nisan başında tekrar değerlendirileceğini bildirdi. Uygulamalı programlar yüz yüze eğitime devam edecek. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler ise bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtti ve karşı çıktı. Özvar, ayrıca depremden etkilenen öğrencilere yönelik bazı kolaylıkların getirildiğini ve destek sağlanacağını ifade etti.
17 Şubat 2023

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve PEN Türkiye üyesi Hikmet Altınkaynak, solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve PEN Türkiye, Altınkaynak için başsağlığı mesajları yayımladı. Gazetecilik ve edebiyat alanlarında uzun yıllar hizmet veren Altınkaynak, çeşitli gazetelerde yazıları yayımlanmış ve birçok derginin yöneticiliğini yapmıştır. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır.
17 Şubat 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerin zamanında, 18 Haziran'da yapılması gerektiğini ifade etti ve YSK'nın seçimleri ertelemesi durumunda bunun demokrasiye darbe olacağını söyledi. Ayrıca, deprem öncesinde AFAD'ın elindeki raporlara rağmen hükümetin gerekli adımları atmadığını ve ordunun kullanılmamasını eleştirdi. Toplanan yardım paralarının denetlenmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, iktidarın belli çevrelere hizmet ettiğini ve CHP'nin yardımların afetzede vatandaşlara ulaşıp ulaşmadığını denetleyeceğini söyledi. Altılı masa toplantısının deprem nedeniyle ertelendiğini ve sorunların çözüleceğini ifade etti.
17 Şubat 2023

YouTube'un CEO'su Susan Wojcicki, çalışanlara gönderdiği bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu. Wojcicki, aile, sağlık ve kişisel projelere odaklanacağını ve Google'ın çatı şirketi Alphabet'te danışmanlık yapmayı planladığını belirtti. 2014 yılından bu yana YouTube'un CEO'luk görevini yürüten Wojcicki'nin yerine, şirkette Shorts ve Music projelerine odaklanan yardımcısı Neal Mohan geçecek.
17 Şubat 2023
İşaretlediklerim