İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Bilecik ziyareti sırasında Bilecik Belediyesi Başkanvekili Melek Mızrak Subaşı'nın sosyal medya paylaşımları, kullanıcılar tarafından Kuzey Avrupalılara benzetilmesi ve esprili yorumlarla gündem oldu. Subaşı'nın aslında Bulgaristan doğumlu olduğu ve çeşitli görevlerde bulunduktan sonra Bilecik Belediyesi'nin başkan vekili olduğu belirtildi. Kullanıcılar tarafından yapılan yorumlar, Subaşı'nın dış görünüşüne ve Game of Thrones karakterlerine yapılan atıflar içeriyordu.
29 Ocak 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KYK öğrenim kredisi borçlarına ilişkin faizlerin silindiğine dair açıklamaları, borçluların beklentilerini karşılamadı. Borçlular, yapılan yasal düzenlemenin ve vergi yapılandırma paketinin yetersiz olduğunu, anapara dışındaki borçların silinmesini ve banka hesaplarına konulan blokelerin kaldırılmasını talep ediyor. Erdoğan'ın açıklamalarında kavram kargaşası yaratıldığı ve seçime kadar zaman kazanmaya çalışıldığı iddia ediliyor.
28 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidarın seçim öncesi Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolündeki Kobani'ye saldırı planladığını öne sürdü. Demirtaş, bu durumu 'sinsi bir plan' olarak nitelendirerek muhalefeti cesur bir tutum almaya çağırdı. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın neden kazanamayacak bir adayda ısrar ettiğini ve HÜDA-PAR'ı ittifaka katma çabalarını sorguladı.
28 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Samsun'daki parti kongresinde yaptığı konuşmada, Ülkü Ocakları'nın öldürülen eski başkanı Sinan Ateş'in faillerinin bulunamamasını eleştirerek, bu tür olayların tekrarlanmaması için İYİ Parti'nin iktidar olma zorunluluğunu dile getirdi. Ayrıca, 2019 yerel seçimlerinde CHP ile kurdukları ittifakın sonuçlarından ve kazanılan büyükşehir belediyelerinden bahsetti. Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüyle ilgili kanun teklifine ve Erdoğan'ın bu konudaki tutumuna yönelik eleştirilerde bulundu.
28 Ocak 2023

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

ABD Adalet Bakanlığı, İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir Doğu Avrupa suç örgütü üyeleri tarafından gazeteci Mesih Alinejad'ı öldürme planı yapıldığını ve bu plana karışan üç kişiye 'kiralık insan öldürme' ve 'kara para aklama' suçlamalarıyla dava açıldığını duyurdu. FBI Direktörü Christopher Wray, İran'ın ABD'deki tehditlerinin ciddiyetini vurgularken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran hükümetinin aktivistlere yönelik saldırılarını eleştirdi. Mesih Alinejad ise kendisine yönelik suikast planının farkında olduğunu ve korkmadığını ifade etti.
28 Ocak 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, TV5'te katıldığı bir programda, altılı masanın olası cumhurbaşkanı adayını Şubat ayı içinde netleştireceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesi beklenirken, muhalefetin henüz resmi bir adayı yok. Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nin oluşturduğu ittifakın aday belirleme süreci devam ediyor ve olası adaylar arasında İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları ile CHP Genel Başkanı yer alıyor.
28 Ocak 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetle ilgili soruşturmada 18 kişi tutuklandı, ancak tetikçi Eray Özyağcı henüz yakalanamadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa'da düzenlediği mitingin ardından Ateş'in ailesine taziye ziyaretinde bulundu ve cinayetin aydınlatılması gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, adaletin tecelli etmesi gerektiğini belirterek, bu sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
27 Ocak 2023

Fadıl Akgündüz ve akrabalarının 'Caprice Gold' ve 'Caprice Maldivler' projeleri kapsamında 614 kişiyi dolandırdıkları iddiasıyla yargılandıkları davada, Akgündüz'ün 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 6 bin 140 yıla kadar hapsi talep edildi. İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, bazı sanıkların tutuklanmasına karar verildi. Mağdurlar ve avukatları, adalet sarayı önünde basın açıklaması yaparak duygularıyla oynandığını ve adaletin yerini bulduğunu ifade ettiler.
27 Ocak 2023

Ankara'da öldürülen Ülkü Ocakları eski başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın cinayetle ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi. Ayşe Ateş, eşinin ölümünün siyaset aracı olarak kullanıldığını ve çocuklar üzerinden duygu sömürüsü yapıldığını ifade etti. Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 18 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi olduğu belirtilen Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştı. Ayşe Ateş, gerçeklerin ortaya çıkmasını ve adaletin sağlanmasını beklediğini belirtti.
27 Ocak 2023

Diyarbakır'da, doğal ve yapay yollarla oluşturulan göletler, geciken mevsimsel yağışlar sebebiyle kuruma riskiyle karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ tarafından su takviyesi çalışmaları yapılsa da, göçmen kuşlar ve diğer canlılar için önemli olan bu su kaynaklarının azalması, bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bu durumun canlıların üreme potansiyellerinde düşüşe ve tür çeşitliliğinde kayıplara yol açabileceğini belirtiyor.
27 Ocak 2023

İş insanı İnan Kıraç, 2020 yılında vefat eden eşi Suna Kıraç'ın vasiyeti gereği kızı İpek Kıraç'a bırakılan Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş. hisseleri konusunda dava açtı. Suna Kıraç'ın vasiyetinde, şirketteki hisselerinin tamamını kızına bıraktığını belirtmişti. İnan Kıraç, Türk Medeni Kanunu'na göre kendisine düşen yüzde 25'lik hissenin tescilini talep ediyor. Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş.'nin çoğunluk hisseleri Koç Holding'e ait olup, Suna Kıraç'ın miras bıraktığı hisselerin değeri yaklaşık 17,7 milyar TL olarak hesaplanıyor.
27 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, muhalefetin oluşturduğu altılı masa toplantısında, cumhurbaşkanı adayının halkın tercihlerini yansıtacak şekilde anketlerle belirlenmesini önerdi. Bu öneri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleştiği iddialarına karşı bir duruş olarak yorumlandı. İYİ Parti içinde Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkan sesler olduğu ve bu bağlamda İYİ Partili Cihan Paçacı'nın partideki görevinden istifa ettiği belirtildi.
27 Ocak 2023

Türk sinemalarında bu hafta iki yerli yapım olmak üzere toplam altı yeni film vizyona giriyor. Animasyon severler için 'Çizmeli Kedi: Son Dilek', gerilim ve aksiyon tutkunları için 'Uçak', dram kategorisinde Neslican Tay'ın hayatını anlatan 'Demir Kadın: Neslican', dans ve romantizm içeren 'Maskeli Balo', Amazon ormanlarında geçen bir macera olan 'Ainbo: Amazon'da Büyük Macera' ve yerli korku filmi 'İfrit-i Cin' izleyicilerle buluşacak.
27 Ocak 2023

İYİ Parti'de, Habertürk yazarı Nagehan Alçı'ya verdiği röportaj sonrası Cihan Paçacı görevinden istifa etti. Muharrem Sarıkaya'nın yazısına göre, İYİ Parti lideri Meral Akşener, Paçacı'nın demecinden haberdar olduktan sonra tepki göstermiş ve istifasını istemiş. İstifanın altılı masa zirvesindeki liderlere Akşener tarafından değer verme göstergesi olarak sunulduğu iddia ediliyor. Paçacı'nın istifasının bir taktik olabileceği ve İYİ Parti içinde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor.
27 Ocak 2023

ABD, IŞİD'e finansal ve lojistik destek sağlayan Bilal el-Sudani ile 10 örgüt üyesinin Somali'de düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü duyurdu. Operasyon, ABD ordusunun Somali'nin kuzeyindeki bir mağara kompleksine düzenlediği baskın sırasında gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden, operasyona bu hafta başında onay vermişti. Operasyon sırasında herhangi bir sivil ya da askeri ölüm yaşanmazken, bir ABD askeri bir askeri köpek tarafından yaralandı.
27 Ocak 2023

FBI, 'Hive' adlı fidye yazılım çetesinin 100 milyon dolardan fazla para topladığı internet sitesini çökerttiğini duyurdu. Operasyon, FBI Genel Merkezi'nin siber birimi, saha ofisi personeli ve yabancı kolluk kuvvetleri iş birliğiyle gerçekleştirildi. FBI, Avrupalı ortaklarıyla birlikte çetenin internet sitelerinin şifrelerini kırarak yazılımlarını ele geçirdi. Hive çetesi, daha önce ABD'deki bir hastanenin bilgisayar sistemine saldırarak 270 bin hastanın kişisel verilerini çalmış ve Mayıs 2021'de Colonial Pipeline şirketinin ağını ele geçirerek büyük bir yakıt boru hattının kapatılmasına neden olmuştu.
26 Ocak 2023

Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) kapsamında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, gıdalarda birden fazla pestisit kalıntısının bulunduğunu ve bu durumun 'pestisit kokteyli' olarak adlandırıldığını belirten bir rapor yayınladı. Raporda, pestisitlerin sadece tarım alanlarında değil, şehirlerde de kullanıldığı ve insan sağlığı için ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor. Ayrıca Türkiye'de pestisit satış ve kullanımının arttığı, bu durumun sağlık ve çevre için endişe verici olduğu ifade ediliyor. Raporda, pestisitlerin içme suyuna ve hatta anne sütüne kadar ulaşabildiği ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.
26 Ocak 2023

Sivas'ta 1993 yılında 33 aydının yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili firari sanıkların yargılandığı davanın 30. duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme, dönemin başbakanı ve diğer yetkililerin tanık olarak dinlenmesi taleplerini reddetti. Katliamda kardeşini kaybeden bir mağdur, devletin olayın sorumlularını yeterince aramadığını iddia etti. Avukatlar, soykırım suçlamasıyla soruşturma talebinde bulunduklarını ve zamanaşımı tehlikesine dikkat çektiler. Mahkeme, sanıkların yakalanmasını beklemeye ve davanın katılımcılarını genişletmeye karar verdi.
26 Ocak 2023
İşaretlediklerim